Катаральний гастрит - причини, симптоми, діагностика, лікування медикаментами, народними засобами і дієтою

Це захворювання являє собою гостре запалення слизової шлунка, спровоковане одноразовим впливом агресивного фактора. У процес втягується тільки верхній шар оболонки, тому такий гастрит ще називається аліментарним або простим. Статистика показує, що це найпоширеніше захворювання травного тракту. Небезпека недуги в тому, що навіть при поверхневому ушкодженні слизової можливе утворення на ній виразок і подальшого розвитку кровотеч. З цієї причини важливо вчасно діагностувати патологію і почати її лікування.

Що таке катаральний гастрит

У медицині ця патологія представляє собою гострий запальний процес у слизовій шлунка. Захворювання не має обмежень щодо віку та статевої приналежності, оскільки в більшості випадків причиною є вживання смаженої, жирної їжі. Хоча такий тип гастриту можуть викликати і інші негативні фактори. Основними ознаками недуги є печія, біль в епігастральній області, неприємний смак у роті. Саме захворювання не становить особливої небезпеки, але при відсутності лікування може перейти в ерозивну форму, що загрожує порушенням роботи шлунка.

Причини

Патологію можуть викликати інші захворювання або деякі моменти способу життя людини, особливо пов'язані з їжею. Серед останніх виділяються наступні фактори ризику:

  • зловживання кофеиносодержащими і газованими напоями, алкоголем;
  • погане пережовування їжі;
  • перекушування на ходу;
  • харчове отруєння;
  • переїдання, особливо перед сном;
  • занадто гарячі або дуже холодні страви.

Крім порушень харчування, цю форму гастриту можуть викликати бактерії: кишкова паличка, стафілококи, стрептококи, клостридії, хелікобактер пілорі. Віруси теж часто стають причиною ураження слизової шлунка. Таке відбувається при інфекціях, наприклад, ГРВІ або дифтерії. Причинами недуги також виступають запальні захворювання жовчного міхура або підшлункової залози. На слизову шлунка негативно впливає і прийом медикаментів:

  • антибіотиків;
  • стероїдних гормонів;
  • ненаркотичних і наркотичних анальгетиків;
  • нестероїдних протизапальних препаратів.

Види

Існує кілька класифікацій цього захворювання. Одним з критеріїв служить поширеність запального процесу. В залежності від неї виділяють дифузний і вогнищевий катаральний гастрит. У першому випадку запалення зачіпає весь шлунок, у другому – утворюються окремі ділянки ураження. При появі невеликих ранок на поверхні шлунка гастрит називають ерозивним. У випадку некрозу тканин цього органу розвивається фибринозная форма гастриту. Ще один критерій класифікації – характер перебігу патології. В залежності від нього виділяють:

  1. Гострий катаральний гастрит. Діагностується частіше, але швидко проходить, якщо не запустити захворювання. Причинами виступають зловживання спиртними напоями, стреси, погрішності в дієті, прийом медикаментів. На гостру форму вказують біль в епігастрії, слабкість, сухість у роті, блювання з домішками жовчі, відрижка, гіркота в роті.
  2. Хронічний катаральний гастрит. Якщо гостра форма не була адекватно пролікована, то вона процес хронитизируется. У цьому випадку уражаються більш глибокі шари слизової шлунка, а вогнища ураження стають великими. Захворювання має ще одну назву – катаральний антральний гастрит, оскільки воно викликає відмирання антральних залоз.
  3. Атрофічний гастрит. Є спадковим захворюванням. В тілі людини утворяться специфічні захисні білки, які знищують власні білки слизової шлунка. Із-за розвитку імунної реакції організму розвивається запалення.

Симптоми

Захворювання проявляється протягом перших 12 годин після дії на шлунок агресивного фактора. Пацієнту скаржаться на ріжучу або колючу гострий біль у верхній частині шлунка, зліва під реберною дугою, рідше – навколо пупка. Крім больового синдрому відзначаються наступні симптоми:

  • нудота, позиви до блювоти;
  • зниження або втрата апетиту;
  • запаморочення;
  • метеоризм;
  • кисла відрижка;
  • підвищене слиновиділення;
  • печія;
  • неприємний запах з рота;
  • збільшення температури;
  • сірий наліт на язику;
  • печіння за грудиною з-за рефлюксу;
  • запор або діарея.

Діагностика

Для спеціаліста діагностувати гастрит катаральної форми не складе праці. На таке захворювання вказує наявність в анамнезі погрішностей в дієті, прийом деяких лікарських препаратів або вживання продуктів, що викликають у пацієнта алергії. Щоб підтвердити діагноз, лікар призначає хворому аналізи крові, сечі і калу і ще ряд обстежень:

  1. ЕГДС – эзофагогастродуоденоскопию. Це дослідження допомагає виявити набряклість гиперемированной слизової шлунка. Процедура візуалізує і крововиливи або поверхневі виразки у підслизовому шарі.
  2. Ендоскопічну біопсію. Проводиться в ході ЕГДС з метою верифицирования полипоидных, запальних, виразкових та пухлинних процесів.
  3. Дослідження шлункового соку. Необхідно для оцінки фізичних властивостей виділяється шлунком хімічної речовини.
  4. Рентгенографію шлунка з подвійним контрастуванням. Ця методика допомагає оцінити стан слизової оболонки і м'язового шару шлунка.
  5. МКСТ органів черевної порожнини – мультиспиральную комп'ютерну томографію. Відтворює тривимірне зображення, при якому легко виявити патологічно зміни слизових.
  6. Електрогастрографія. Виявляє порушення моторно-евакуаторної функції шлунка і гастроезофагеальний рефлюкс.
  7. Внутрижелудочную рН-метрию. Відображає функціональний стан шлунка.

Важливим етапом підтвердження захворювання є диференціальна діагностика. Гастрит катаральної форми необхідно відокремлювати від наступних патологій:

  • гострого панкреатиту;
  • сальмонельозів;
  • виразкової хвороби шлунка;
  • холециститу;
  • інфаркту міокарда;
  • виразки дванадцятипалої кишки;
  • флегмонозно та ерозивно формою гастриту.

Лікування катарального гастриту

У разі важкого запалення шлунка хворому може знадобитися госпіталізація. Більшість пацієнтів лікуються в домашніх умовах. Терапія спрямована на усунення агресивного фактора, що викликав гастрит. Основою лікування стає дієта. У перший день пацієнт повинен повністю відмовитися від їжі. Далі на зміну лікувального голодування приходить раціон з протертими напіврідкими стравами, приготованими на пару. Дієту дотримуються протягом 7-10 днів. Додатково лікування передбачає:

  1. Прийом медикаментів. Залежно від причини і характеру перебігу захворювання лікар може призначити гастропротекторы, блокатори Н2-гістамінових рецепторів, антибактеріальні або противірусні препарати. Ще використовують ряд ліків, що знімають неприємні симптоми гастриту.
  2. Застосування народних засобів. Вони використовуються в якості допоміжних методів лікування. Народні рецепти спрямовані на покращення процесу травлення.

Лікарські препарати

Залежно від причини, характеру перебігу захворювання і певних симптомів, лікар може призначити препарати з різних категорій. Для відновлення роботи шлунково-кишкового тракту та усунення ознак гастриту використовують:

  1. Миотропные спазмолітики: Дюспаталин, Але-шпа. Вони розслаблюють гладкі м'язи внутрішніх органів, усуваючи тим самим больові напади.
  2. Антациди: Маалокс, Ренні, Алмагель, Гастал. Це лужні препарати, які запобігають контакт слизової шлунка з агресивними речовинами.
  3. Ентеросорбент: Полісорб, Активоване вугілля, Смекта, Ентеросгель. Вбирають в себе шлаки і токсини і виводять їх разом з каловими масами.
  4. Протиблювотні: Реглан, Церукал, Домперидон. Блювота може не давати людині навіть прийняти ліки. В такому випадку і допомагають препарати з цієї групи.
  5. Прокинетические препарати: Ганатон, Метоклопрамід, Мотилак. Вони покращують просування вмісту по травному тракту.
  6. Антибіотики: Тетрациклін, Доксициклін, Вібраміцин. Призначаються при виявленні мікробної флори, яка і викликала гастрит.

Самостійно вибирати певні препарати не можна. Кожен медикамент має ряд протипоказань і побічних ефектів, тому призначити ліки може тільки лікар. Серед ефективних препаратів для лікування гастриту катаральної форми можна виділити наступні:

  1. Але-шпа. Містить дротаверин, який має спазмолітичну дію. Препарат використовується при спазмах гладких м'язів, пов'язаних з холангітами, холециститами, папиллитом. До показань відносять і болю при циститі, пієліті, тенезмах сечового міхура. Додатково Але-шпа використовується для зняття болю при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. У день можна прийняти до 3-6 таблеток, розділених на 2-3 прийоми. Серед побічних ефектів відзначаються безсоння, запор, запаморочення, запор, нудота, почастішання серцебиття, зниження тиску. Не можна приймати Но-шпу при важких формах печінкової і ниркової недостатності, лактозною недостатності, синдром низького серцевого викиду. Плюс препарату – швидке зняття больового синдрому.
  2. Гастал. Заснований на гідроксиді магнію, який має антисекреторным ефектом. Дія ліків полягає у підвищенні рН шлунка і усунення дискомфорту, пов'язаного з високою кислотністю. Гастал позбавляє від печії та болю в животі. Препарат показаний при диспепсії, гастриті, виразці шлунка, рефлюкс-езофагіті. У день можна прийняти 1-2 таблетки 4-5 разів через годину після прийому їжі. Побічні ефекти і протипоказання численні, тому їх варто уточнити в докладній інструкції до Гасталу. Переваги: швидкість і висока тривалість дії.
  3. Полісорб. Основою препарату є колоїдний діоксид кремнію. Ліки має адаптогенну, дезінтоксикаційну і адсорбуючих діями. Показання до застосування: гострі інтоксикації, дисбактеріоз, харчова алергія, діарея неінфекційного характеру. Дозування на добу розраховується з обліку 0,1-0,2 г на 1 кг ваги пацієнта. Її поділяють на 3-4 прийоми. Серед побічних реакцій відзначаються алергія, запор, диспепсія. Протипоказаний Полісорб при атонії кишечника, загострення виразки 12-палої кишки або шлунка, кровотечі з ШКТ. Плюс ліки – максимально висока сорбційна поверхню, рівна 300 м2 на 1 р.

Дієта

Прийом медикаментів не допоможе, якщо протягом усього лікування не дотримуватися дієти. Вона забезпечує регенерацію стінок шлунка. Головна умова дієти – вживання тільки теплої їжі без додавання солі і спецій. Їсти потрібно невеликими порціями 4-5 разів протягом дня. В раціоні не повинні бути присутніми наступні продукти:

  • ковбаса;
  • борошняні вироби;
  • чорний шоколад;
  • копченості;
  • бобові;
  • капуста;
  • зелена цибуля;
  • картопля.

Ці продукти можуть призвести до метеоризму, що погіршить перебіг захворювання. Корисними при гастриті вважаються овочеві супи, знежирений сир, яйця, каші. З напоїв рекомендують вживати морси, молоко, відвар шипшини, кисіль. У добу потрібно випивати достатню кількість чистої води. Дозволяється вживати і мінеральну, але не газовану: «Боржомі», «Єсентуки», «Миргородська». Інші правила харчування при гастриті катаральної форми:

  • готувати тільки за допомогою варіння або обробки парою;
  • їжа повинна бути подрібненої;
  • не запивати їжу водою – пити за півгодини до або після трапези.

Лікування народними засобами

При лікуванні такого гастриту не варто покладатися виключно на народні методи. Вони можуть виступати допоміжним методом на тлі дієти і прийому ліків. Серед ефективних рецептів виділяються наступні:

  1. На 100 г очищеної пророщеної пшениці взяти близько 300 мл чистої вод кімнатної температури. Коли зерна проростуть, необхідно переробити їх за допомогою м'ясорубки. Далі до них додають то ж кількість нерафінованої рослинної олії. Засіб приймають натще по 1 ст. л.
  2. Змішати 250 мл соку алое з 100 г меду. Пити такий засіб по 1 ст. л. 3-4 рази протягом дня за 20 хвилин до їжі. Повторювати процедуру протягом 3 тижнів.
  3. На 1 склянку меду взяти 600 мл оливкової олії. Додатково видавити туди ж сік з двох лимонів. Гарненько перемішати інгредієнти. Між прийомами засіб зберігати в холодильнику. Перед застосуванням кожний раз збовтувати. Приймати по 1 ст. л. до 3 разів щодня.
  4. На склянку чистого вівса взяти 1 л води. Залишити інгредієнти на 12 годин. Через зазначений час довести до кипіння на маленькому вогні, після чого варити під кришкою ще півгодини. По закінченні укутати і настоювати ще 12 годин. Вживати відвар по половині склянки до 3 разів кожен день у перервах між їжею.

Профілактичні заходи

Щоб запобігти розвиток катарального гастриту типу, необхідно стежити за своїм харчуванням. Під заборону потрапляють спиртні напої, чай, кава, кондитерські та здобні вироби, міцний чай. Не варто часто вживати продукти, які сприяють розвитку метеоризму. До таких належать картопля, капуста, бобові. Інші заходи профілактики:

  • відмова від куріння і пізніх вечерь;
  • помірне вживання їжі (не можна переїдати);
  • виняток переживань і стресів;
  • своєчасне лікування захворювань ШКТ;
  • дотримання режиму фізичної активності, але без перенапруги;
  • при необхідності прийом медикаментів, що захищають шлунок.

Відео

Катаральний гастрит: що це таке, як його лікувати?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!