Опис рослини Пузиреплодник калінолістний - посадка й догляд, сорти і розмноження

Серед наявного в даний час великої кількості декоративних рослин далеко не всі можуть похвалитися своєю невибагливістю. Одним із самих невибагливих рослин є чагарник пузиреплодник калінолістний (лат. Physocarpus opulifolius), посадкою і вирощуванням якої займаються багато в чому завдяки його ефектному вигляду. Куляста густа крона, що складається з розлогих поникающих гілок і гофрованих листів, виглядає пишно зверху донизу.

Що таке пузиреплодник калінолістний

Це листопадний чагарник відноситься до роду Пухироплідника сімейства Рожевих. Знайшов широке застосування в якості одиночних і групових посадок, підліска в зріджених лісових насадженнях, для високих живоплотів, уздовж залізничних магістралей і доріг. Це швидкоростуча рослина терпимо ставиться до тіні, але забарвлення листя з плином часу у відсутності сонячних променів починає блякнути. До грунту у Physocarpus opulifolius тільки дві умови: наявність дренажу і відсутність вапна. Чагарник здатний привнести на ділянку особливу чарівність і строкаті фарби.

Як виглядає

Сорти з пурпурової і золотистим забарвленням вирощуються тільки на сонячних ділянках, оскільки в тіні забарвлення листя блякла. Застій вологи чагарник переносить погано. Він має плоди червоного і рожевого кольору, які при дозріванні стають коричневими. Висота кущів становить від 1,5 до 3 м. Гілки, як правило, пониклі. Кора у дорослих кущів бурувата/коричнева, з віком вона починає відшаровуватися. Чагарник має опуклі щитковидні рожеві або білі суцвіття з безліччю тичинок. Плодоносити і цвісти починає з 4 років. Діаметр крони може досягати 400 см!

Це декоративне листопадна рослина має довгасто-яйцевидні нирки бурого кольору, довжина яких становить від 4 до 6 мм. Кущі пухироплідника, широко застосовуються для ландшафтних композицій, прекрасно переносять міські умови. Краї листя є пильчато-зубчастими. Зверху вони мають зелене забарвлення (у деяких сортів темно-зелену), а знизу – більш світлу. Період цвітіння пухироплідника припадає на червень-липень.

Фото і опис

Молоде листя Physocarpus opulifolius мають округло-яйцевидної або округло-еліптичної форми, довжиною до 3-5 див. Характерні жовті листя у деяких сортів до кінця літа набувають зеленуватий відтінок, а до початку осені стають золотистими. Гілки піднімаються над землею до 1,5 м в довжину, вони відрізняються хорошою міцністю, здатною витримувати велику кількість листя. Від нирок вниз по зелених втеч йдуть добре видні ребра. Плоди змінюють свою колірну гаму так само, як і листя.

Пузиреплодник калінолістний в ландшафтному дизайні – фото

Сорти

Плануючи зайнятися вирощуванням швидкозростаючих чагарників, які можна використовувати при оформленні дизайну саду або присадибної ділянки, ознайомтеся з популярними сортами. Запам'ятайте, що цей компактний чагарник не завжди переносить посуху, і при цьому не любить застою води і вапнованих ґрунтів. Сорти відрізняються один від одного своїми яскравими квітами, висотою, забарвленням листя. Пузиреплодник калінолістний, садити кущі якого можна на садовому грунті, представлений двома групами ефектних сортів: червонолисті та желтолистные. Популярними є:

  • Diablo;
  • Summer Wine;
  • Red Baron;
  • Luteus;
  • Dart's Gold;
  • Lady in Red
  • Aurea;
  • Пурпуреа;
  • Спірея;
  • Little Devil
  • Nugget та ін.

Спірея калинолистная

Така прикраса садів, як спірея калинолистная або таволга відрізняється невибагливістю, щільною кроною і красою. У дикій природі вона може виростати по берегах річок в Північній Америці. У перекладі з грецької її назва означає «спіраль». Сам кущ розкидистий, що володіє кулястою кроною, з великою кількістю гілок. Такий желтолистный міхурник калінолістний відрізняється порівняно невеликими листям, що мають невеликі зубчики. Взимку спірея скидає листя.

Ред барон

Сорт «Червоний барон», що є чагарником із сімейства Рожевих у момент цвітіння і період дозрівання радує розоцветными квітами і червоними ягодами. У висоту ці рослини досягають 2 м. Листя чагарнику кулястої форми має гофроване листя, що досягають в довжину до 8 див. Росте цей сорт, як правило, на всіх типах грунту. До посадці і догляду за пузырником, який виділяється червоними плодами, потрібно підходити відповідально – не слід забувати підгодовувати рослина, обрізати гілки і вчасно поливати.

Сорт Лютеус

Такий вид пухироплідника калинолистного спокійно переносить суху погоду, морози і не боїться тіні, але жовта забарвлення листя зберігається тільки на сонці. Рослина спокійно виростає в міських умовах, завдяки чому йому не страшна загазованість – це дозволяє використовувати його для пристрою живоплоту. Цей сорт декоративних чагарників нагадує своїм виглядом неприв'язаних кущ винограду, тільки він має листя меншого розміру.

Розкидистий кущ набуває зелений відтінок тільки до кінця літа. Щільна кора культури може відшаровуватися дрібними стрічками. Висота цього широкого куща може досягати 3 м. трьох-чотирьох лопатеві листки мають кути, схожі на леза і ширину до 5-7 див. Пузиреплодник Лютеус має гілки, які прагнуть увись, але останні 10-15 см спадають. В цілому, рослина радує своїм виглядом багатьох садівників, навіть найвимогливіших.

Дартс голд

Вирішивши зайнятися посадкою пузырника, зверніть увагу на Dart's Gold. Що стосується опису, то прикрашають пузиреплодник листя змінюють своє забарвлення з річної на осінню: з яскраво-жовтого на лимонний/апельсиновий колір. Чагарник цвіте білими квітами, що зібрані в пучок, як і у всіх інших пузырников. Рослина може досягати у висоту до півтора метрів.

Сорт Диаболо

Чималою популярністю користується сорт Diabolo, який стійкий до шкідників і хвороб, добре переносить обрізку і стрижку. Цей розлогий і могутній чагарник, утворює густу кулясту крону, може досягати у висоту до 3 м, а в ширину – до 1,2-2 м. Він має темні пурпурові листя, які пофарбовані рівномірно. Восени забарвлення пузырника такого сорту майже не змінюється, стаючи лише трохи світліше. Опис квіток: рожево-білі, дрібні, зібрані в густі щитковидні суцвіття, які з'являються на початку червня.

Наггет

Сорт Nugget, який нерідко застосовується для посіву в декоративних цілях має яскраве листя, забарвлення якої змінюється з жовтого кольору на зеленуватий. Висота чагарнику, що відрізняється компактністю, досягає 2 м. Крона без обрізки стає вазообразной. Жовте листя в літній час стають зеленуватими, а в осінньо – інтенсивно-жовтим. Вертикальні пагони з расслаивающаяся корою світло-коричневого кольору, квітки – білі. Рослина сорту Наггет краще росте на відкритих місцях, але при цьому не виносить півтінь. Висаджують і вирощують в композиціях з деревами.

Леді ін ред

Сорт Tuilad (Lady in Red) володіє яскравими молодими листочками, темно-червоними і рожевими квітками. Висота рослини досягає 1, 2 м. Листя у нього трохи зморшкуваті, але при цьому блискучі, колір – від червоного до винно-червоного. Tuilad має вертикальними червоними пагонами. Особливості сорту полягають у зимостійкості, світлолюбності, малотребовательности до грунтів. Висаджувати краще на вологих і родючих ґрунтах, які не піддаються затоплення. Під час вегетації потрібно вносити добрива. Для формування куща потрібна обрізка.

Чагарник Літл Девіл

Перш ніж зайнятися розмноженням пухироплідника калинолистного, підберіть оптимальний сорт рослини. Чималою популярністю користується листопадний чагарник з щільною кроною і висотою 0,8-1 м виду Little Devil. Він володіє невеликими рожево-білими квітками у щитковидних, щільних суцвіттях, які з'являються в червні. Плоди представлені роздутими листівок червоного кольору. В умовах тіні листя починають зеленіти.

Висаджувати краще на вологих, дренованих, свіжих, родючих, суглинних і супіщаних ґрунтах. Чудово переносить міські умови, бажано вирощувати на освітленій місцевості. Сорт добре переносить обрізку, стрижку і володіє стійкістю до хвороб і шкідників. Широко застосовується для озеленення міських дворів, на дитячих майданчиках, садах при медзакладах і т. д. Little Devil володіє високою зимостійкістю, але в суворі морози є ймовірність підмерзання пагонів.

Посадка і догляд у відкритому грунті

Саджанці з відкритими корінням необхідно висаджувати восени або навесні, хоча посадка кущів восени вважається більш доцільною. Для посадки пухироплідника калинолистного насіння використовувати не бажано, т. к. свій оригінальний забарвлення листя кущі передає лише деякої частини потомства. Краще використовувати для первинної посадки рослина, що має закриту кореневу систему, тобто вирощену в спеціальних контейнерах. Такі кущі висаджуються в будь-який час вегетативного сезону, чи то весна, літо або осінь.

Полив чагарника

Рослина вимагає грамотного і ретельного догляду. Для посадки необхідно викопати яму діаметром і глибиною приблизно в півметра, на дно якої потрібно буде додати садовий ґрунт на основі торфу або перегною. Після посадки рослини яму треба засипати родючим грунтом, а сам чагарник заглибити до 5 див. Потім кущ слід рясно поливати водою або спеціальним розчином Корневін. Після того, як рідина вбереться, пристовбурні кола потрібно мульчувати. Завдяки такому підходу ви зможете зробити свою ділянку таким, як на фото журналів з ландшафтного дизайну.

Підживлення рослини

Кущі розмножуються насінням, літніми живцями або поділом куща. Одна справа посадити таке пишне і ефектне рослина, інша – правильно виростити його. Особливу увагу необхідно приділити підгодівлі, яку проводять навесні або восени. Ранньою весною для цієї мети використовуються добрива з вмістом азоту, а в осінній час – мінеральні сполуки. Навесні можна використовувати сечовину, коровяки, аміачну селітру, а восени – нітроамофоску: 1 сірникову коробку на 10 л води. Для дорослих рослин (10-20 років) при підгодівлі знадобиться до 15 л розчину.

Обрізка пухироплідника восени

Щоб надати потрібну форму куща і стимулювати розгалуження, знадобиться ретельна обрізка. При хороших умовах всього за один рік пузиреплодник калінолістний може додати до 40 см, як в ширину, так і в висоту. Від того, наскільки правильно була виконана обрізка, залежить активний ріст і розвиток куща. Всі види пухироплідника добре переносять цей процес – йому роблять як санітарну, так і просто формувальну обрізку. Корисні рекомендації:

  • При санітарній обрізці видаляються пошкоджені, поламані гілки – її роблять навесні або по мірі необхідності.
  • Формувальна обрізка виконується після закінчення періоду цвітіння. Пагони коротшають на 1/2 або 1/3 величини крони. У другий і наступні крони обрізанні піддається суворо 2/3 величини.
  • Створена з пухироплідника калинолистного живопліт потребує стрижки 1-2 рази на всьому протязі періоду вегетації, але при необхідності її проводять частіше.
  • Перша стрижка виконується в квітні-травні, поки бруньки ще повністю не розпустилися. Решта по мірі необхідності.
  • Деколи обрізку виконують з метою омолодження рослини. Старі пагони для цього видаляють до підстави, а решта – до того місця, звідки починає відходити бічний пагін.

Пересадка Physocarpus opulifolius

Для поліпшення умов вирощування пузиреплодник калінолістний пересаджують на нове місце. Крім того, така необхідність може виникнути за умови, що ви вирішили змінити початковий ландшафтний дизайн ділянки. Пересадку дорослої рослини виконують восени після листопаду або навесні до пробудження нирок. Здійснюють цей процес з великою грудкою землі з попередньою обрізанням куща. Робиться це з метою зменшення навантаження на кореневу систему, інакше їй буде важко одночасно годувати доросле рослина і адаптуватися на новому місці.

Як розмножити

Деякі любителі ландшафтного дизайну використовують спосіб ділення куща, але іноді розмножують пузиреплодник живцями і насінням. Кожен з методів має свої особливості. В домашніх умовах вдаються до вегетативного розмноження за допомогою відсадків, живців, ділення куща. З насінням метушні на порядок більше – сіяти їх треба навесні або восени, попередньо піддавши місячної стратифікації. Правда, виросли сіянці рідко мають такий же яскравий колір листя, як батьківська рослина.

Живцювання

Непоганим варіантом є живцювання пухироплідника восени. Щоб скористатися ним, вам потрібно зрізати до початку цвітіння куща зелені пагони довжиною приблизно 10-20 см з 2-3 міжвузлями. Потім видаліть їх нижній частині листя. Листя у верхній частині потрібно вкоротити на 1/2. Після цього замочіть живці в розчині Корневін або іншого засобу, що стимулює коренеутворення, і посадіть їх в суміш піску і торфу. Регулярно поливайте живці і провітрюйте, при необхідності накривайте поліетиленовою плівкою. Навесні пересадити на постійне місце.

Розмноження відсадками

Якщо ви зацікавлені в тому, щоб використовувати пузиреплодник калінолістний для оформлення своєї ділянки, то вдамося до розмноження куща з допомогою відводок. Цей спосіб вважається найпростішим. У весняний час, виберіть здоровий і сильний пагін, видаліть з нього все листя крім тих, що ростуть на верхівці, після чого покладіть його в попередньо проведену в ґрунті канаву, глибина якої повинна складати 12 див. Пришпильте втечу з допомогою дерев'яних дужок і засипте канавку. Восени відводки слід відокремити від материнського куща, щоб укрити на зиму.

Діленням куща

Ще один простий спосіб розмноження цього декоративного пишного рослини полягає в поділі куща. Удаватися до нього можна у весняний або осінній сезон. Якщо у вас є досвід у викопуванні і пересадження рослин, зайнятися діленням куща можна навіть влітку. В такому процесі дуже важлива швидкість виконання, в іншому випадку витягнуте з ґрунту рослини може підсохнути. Після пересадки на нове місце не забувайте поливати рослину, видаляти бур'яни навколо нього, рихлити землю.

Хвороби і шкідники

Посадка і догляд за пузыреплодником калинолистным під силу навіть починаючому садівникові/квітникарю. До того ж, ця рослина відрізняється хорошою стійкістю до різних шкідників, хвороб, в результаті чого яскраво квітучий кущ практично не уражається ними. Правда, в деяких випадках з-за мізерного харчування у рослини може з'явитися хлороз, який виражається в усиханні верхівкових пагонів, пожовтінні молодих листків. Відновити здоров'я можна, додавши в раціон залізо за допомогою обприскування листя/поливу під корінь розчинами феровита, феррилена, антихлороза.

Відео

Чагарник пузиреплодник – посадка й догляд: обрізка і розмноження, види і сорти

Пузиреплодник (50 фото): пишність присадибної ділянки

Живоплоти: Пузиреплодник калінолістний (Physocarpus opulifolius) 'Diabolo' і 'Luteus'

Живцювання пухироплідника

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!