Застосування нітрату амонію - норми внесення в ґрунт, склад та хімічна формула

Родючій землі необхідно добриво, а у вигляді ефективної підживлення часто використовують нітрат амонію, який офіційно називається аміачна селітра. Це азотисту з'єднання, яке ідеально підходить для весняного використання. Культурні рослини отримують необхідну для росту азот, проте з такими агрохімікатами теж не варто переборщувати. Амонійна селітра корисна для цвітіння в строго визначених порціях, оскільки входить до хімічний склад сірка може висушити кореневище, порушити зростання.

Що таке аміачна селітра

Це хімічна сполука активно використовується в сільському господарстві садівниками. Азотна селітра є універсальним добривом, однаково підходить для обробки городу і саду, випускається у формі прозорих гранул або білих кристалів, не має різкого токсичного запаху. Хімічна формула буде виглядати так – NH4NO3, вона вказана на м'якій упаковці стандартною розфасовки.

Склад

Активний компонент аміачної селітри – азот, який містить мінеральне добриво концентрацією 26%-34% в залежності від придбаного сорту. Другим діючою речовиною є сірка з концентрацією 3-14%. Для весняного використання це ідеальна підживлення, однак важливо пам'ятати, що для рослинних організмів компонент не самий сприятливий і безпечний. Важливо грамотно використовувати зазначене добриво, але не перевантажувати їм грунтовий склад, інакше він втратить свої корисні властивості.

Формула нітрату амонію

Зазначений агрохімікат затребуваний в сільському господарстві, тому хімічна формула NH4NO3 на слуху у багатьох землевласників. Таке неорганічне з'єднання ще називають азотно-кислий амоній або нітрат амонію, задіють для всіх видів грунту, в якості підживлення культурних рослин використовують за призначенням двічі за рік – в осінній та весняний період. При поєднанні з підзолистих грунтом шляхом добутку хімічних реакцій з'являється кислотність, в інших випадках така взаємодія не виявлено.

Чим відрізняється сечовина від аміачної селітри

Ще одним азотним добривом є сечовина, яка вважається першим конкурентом селітри аміачної. Обидва хімічних складу відрізняються високою концентрацією азоту: у першому випадку цей показник становить 46%, у другому (для аміачної селітри) – 35%. Однак це далеко не всі відмінності цих двох видів підживлення, є й інші, не менш суттєві при остаточному виборі садівника:

  1. Сечовину садівники вносять в прикореневу підгодівлю і період вегетації рослин, тоді як селітру аміачну – безпосередньо в ґрунт, його глибинні шари.
  2. Селітра аміачна змінює хімічний склад грунту, привертає помітну кислотність. Тому для кислого грунту бажано задіяти сечовину, яка ніяк не впливає на грунтовий склад.
  3. Сечовина вважається органічним (забезпечує більш щадне дію в грунті), а селітра аміачна – мінеральним добривом неорганічного походження.
  4. Селітра аміачна – вибухова речовина, тому потребує особливих умов зберігання. Сечовина менш примхлива, головне – для збереження добрива уникати зберігання в місцях підвищеної вологості.
  5. Сечовина відрізняється тривалим періодом адаптації у ґрунті, але отриманий ефект зберігається надовго. Селітра відразу починає працювати при зіткненні з грунтом, однак потрібна систематична підживлення.
  6. Селітра аміачна здатна діяти в холодній, мерзлому ґрунті, тоді як сечовина краще працює в теплих умовах. При виборі складу важливо враховувати кліматичні умови місцевості.

Отримання аміачної селітри

Щоб отримати універсальне добриво, необхідно взяти два основних речовини – концентровану азотну кислоту і аміак. Формула ізотермічної реакції виглядає так: NH3+HNO3→NH4NO3+Q, що протікає з виділенням великої кількості тепла. Вода, яка виникає в ході такої взаємодії, примусово випаровується. Це базовий склад. Щоб отримати аміачну селітру іншого сорту, в хімічний склад основи додають кальцій, калій, магній. Процес виробництва мінерального добрива гранично простий, тому підгодівлю можна приготувати в домашніх умовах.

Марки

Широкий асортимент такої продукції постійно поповнюється, регулярно випускаються нові марки селітри аміачної в залежності від географії застосування. Перш ніж купувати та використовувати складу селітри, потрібно визначити вид і якість грунту, враховувати особливості майбутнього врожаю. Тільки в цьому випадку кожен квадратний метр землі буде удобрена з розумом, буде родючим. Враховуючи застосування селітри, нижче представлені найбільш поширені і популярні марки:

  1. Аміачна проста. Перша різновид, основна мета – максимально забезпечити землю азотом. Доступною альтернативою є карбамід (сечовина).
  2. Аміачна марка Б. Підходить для масової підгодівлі розсади, вирощування квітів на підвіконні, при цьому має зручну фасування від 1 кг.
  3. Аміачно-калійна. Більше доречна для використання весною з метою живлення плодових дерев, є підживлення помідорів, покращує смакові якості багатьох коренеплодів.
  4. Вапняно-аміачна. Містить додаткові речовини – калій, кальцій і магній. Має форму гранул, відрізняється тривалим періодом зберігання, зручною розфасовкою.
  5. Магній азотнокислий водний. Ідеально підходить для бобових культур, є додатковим джерелом магнію, підвищує поживні властивості грунту.
  6. Кальцієва. Має кілька форм випуску, продається в сухому і рідкому вигляді, збагачує грунт кальцієм, доречна при висадці осіннього врожаю, підходить для дернових грунтів.

Застосування

Амонійна сіль використовується перед або під час посіву для удобрення грунту, щоб культури, які будуть вирощуватися на обробленій ділянці, дали багатий урожай. Все залежить від складу хімікату, марки і особливостей внесення в грунт. Наприклад, легкі грунти удобрюють безпосередньо перед висадкою, а важкі глинисті при збиральних роботах після збору врожаю. Якість ґрунту безпосередньо впливає на результат. Важливо знати, що підзолисті грунти дають підвищену кислотність при використанні аміачної селітри.

Селітра як добриво

Дозування мінерального добрива залежить від складу ґрунту, рослин, які незабаром будуть висаджені на ділянці. В даному випадку рекомендується скористатися порадами досвідчених садівників. Наприклад, деякі овочі (огірки) і баштанні культури (гарбуз, кабачки) небажано удобрювати аміачною селітрою, оскільки плоди збирають і накопичують підвищену концентрацію нітратів. При наявності бадилля і листяної маси скупчення токсинів рослині не загрожує. Інших обмежень немає – склад можна сміливо використовувати як добриво.

Застосування на городі

Використання такої підгодівлі безпосередньо залежить від особливостей та індивідуальних властивостей культурних рослин. Основне завдання садівника – грамотно підібрати добриво, не зіпсувати урожай, точно (аж до грама) вирахувати дозування, реально оцінити всі плюси і мінуси свого вибору. Ось цінні рекомендації, якщо вирішено використовувати хімікат на місті:

  1. Якщо з однієї ділянки щороку збирається врожай, наприклад, картоплі, земля втрачає частину своїх корисних властивостей. З кожним роком її родючість знижується, тому, щоб захистити врожай, потрібно перед черговою посадкою обробити грунт селітрою.
  2. Зазначений склад використовують під час перекопування городу при підготовці грунту до сівби, тоді як при висадки у відкритий грунт розсади добриво використовують більше як живильне підгодівлю.
  3. Овочі належить спочатку висадити в грунт, а захищати і удобрювати при нестачі поживних речовин за допомогою хімікату показано лише через тиждень. Наступна підживлення доречна лише за тиждень перед цвітінням.

Норми внесення

Кількість добрива залежить від якості грунту. Щоб збагатити живильними речовинами окультурений (здоровий) ділянка, вистачає 20-30 г на квадратний метр, а ось для виснаженої землі зазначений показник становить 35-50 р. Норми внесення хімічного складу залежать і від виду культурних рослин. Ось цінні рекомендації, які допоможуть отримати швидкий, здоровий врожай:

  1. Овочі. На квадратний метр необхідно 5-10 м хімікату, внести покладається два рази – у червні перед посадкою і в липні після закріплення плодів.
  2. Плодові дерева. Рекомендована доза – 15-20 г на квадратний метр, підгодівлю бажано проводити 2-3 рази за літо, під самий корінь.
  3. Коренеплоди. Обсяг мінерального добрива – 5-7 г, важливо забезпечити позакореневу обробку при здібності коренеплоду масштабно вбирати нітрати.

Сумісність аміачної селітри

Перш ніж замовити з каталогу і купити в інтернет-магазині такий корисний для грунту склад, потрібно вивчити, як веде себе амоній азотнокислий з іншими хімічними елементами. В іншому випадку можна вбити кореневу систему рослин, не отримати запланований раніше урожай. Сумісність цього мінерального добрива відрізняється наступними характерними особливостями:

  1. У комплексі з сульфатом калію, фосфоритним борошном, хлористим калієм, натрієвої та калієвої селітри, карбаміду можна продовжити термін зберігання мінерального добрива.
  2. У дуеті з суперфосфатом поживні властивості хімікату в грунті помітно поліпшуються, урожай буде багатшим.
  3. Неприпустимі поєднання наступні: з золою, гноєм, кальцієвою селітрою, добривами вапняної природи, сухими тирсою, сульфатом амонію, торфом, соломою.

Розкладання

Процес розкладання мінерального добрива протікає з інтенсивною віддачею тепла може стати довільним. Щоб цього не сталося, використовуються так звані стабілізатори. Це речовини, які зв'язують азотну кислоту і NO2. Як варіант, стабілізаторами можуть бути карбамід, карбонат кальцію, хлориди, уротропін та інші сполуки.

Застосування аміачної селітри на дачі

Така хімічна сполука має масу достоїнств, про яких знає кожен садівник. Склад допомагає вирощувати культурні рослини, забезпечує багатий урожай без шкоди для здоров'я. При правильному застосуванні агрохімікати на дачі вміст нітратів у дозрілих плодах мінімальне, розвиток захворювань організму повністю виключено. Найчастіше задіюють це мінеральне добриво для підживлення полуниці, цибулі та часнику, картоплі, огірків і помідорів.

Умови зберігання

Речовина за своїм складом є вибухонебезпечним, тому зберігати його належить далеко від сонячних променів і їх прямого попадання. Оптимальне місце зберігання повинно бути сухим, прохолодним, при цьому важливо забезпечити безперешкодне проникнення свіжого повітря і протягів. Допустима температура навколишнього середовища – не вище 30 градусів. При завищенні температурного режиму цей хімічний склад може довільно вибухнути. Тому влітку добриво показано зберігати під навісом, при цьому вибирати сухі місця, а не вологі і сирі приміщення.

Ціна

Вартість залежить від багатьох показників: від сорту, хімічного складу, ваги упаковки, призначення азотистого з'єднання. Ціни в столиці трохи вище, але все одно доступні для покупців. Перш ніж зробити вибір, рекомендується проконсультуватися з фахівцем, визначити склад грунту на власній дачі. Нижче представлені приблизні розцінки по столиці:

Місце покупки

Ціна, рублів за тонну

ТОВ «Стар Сервіс»

13 000

ТОВ «Ростексика»

16 000

ТОВ «Арсенал Агро»

11 000

ТОВ «ПрофТорг»

12 000

ТОВ «Колос»

11 000

Відео

Селітра аміачна - добриво. Як розвести у воді амиачную селітру

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!