Формула сульфату заліза - отримання, застосування в промисловості, садівництві та медицині

Якщо ви запитаєте у неспеціаліста, що він знає про сірчанокисле залізо, то у відповідь людина просто потисне плечима – ніби якесь хімічне з'єднання, хто ж його знає! Але все змінюється, якщо обійтися без наукової термінології, ставлячи питання не про сульфат заліза, а про залізний купорос, добре знайомий садівникам, як засіб для боротьби з шкідниками та осінньої обробки виноградної лози. Знаходить цей реактив використання і в інших галузях – сільському господарстві, медицині, будівництві, навіть у гальванотехніці він застосовується для електролізу.

Що таке сульфат заліза

Знайомий широким масам під назвою залізного купоросу, для вчених-хіміків це буде поєднана з водою сіль сірчаної кислоти, яка по науковому називається гідросульфат. Для приготування сульфату заліза, необхідно щоб розбавлена кислота початку взаємодіяти з залізними тирсою або стружкою, але дуже часто на виробництві купорос виходить як побічний продукт при травленні металевого прокату, дроту, виливків.

Формула

Хімічна формула купоросу – «сірчанокисле залізо закісное» дуже ясно говорить про кислотної складової цього реактиву, з молярної масою 151 г/моль. При звичайних умовах це прозорий кристалічний порошок-гидроксосульфат блідо-зеленого кольору, який добре розчиняється у воді і має порівняно низькою токсичністю. Остання властивість знайшла йому застосування на уроках хімії, надаючи можливість за короткий термін виростити химерні кристали гептагидрата з розчину залізного купоросу.

Властивості

Володіючи гарною розчинністю, залізна сіль сірчаної кислоти має терпкий смак зі слабкою кислотністю, при температурі до 56 градусів виділяється з розчину у вигляді кристалогідрату – того самого купоросу, яким користуються садівники на дачних ділянках. При цьому, залізо сірчанокисле може зустрічатися у чистому вигляді, наприклад, воно добре знайоме геологам як мінерал мелантерит.

Дуже важлива якість полягає в тому, що він є одним з важливих сполук, необхідних людині для повноцінної життєдіяльності, виступаючи надійним постачальником заліза для організму людини. У природному вигляді залізо надходить з яблуками, гранатами, гречаною крупою, багата їм печінку, різні види горіхів.

Застосування сульфату заліза

Завдяки тому, що сірчанокисле залізо – це просте в отриманні і порівняно дешеве хімічна сполука, воно має дуже широкі можливості для використання. На побутовому рівні, це всім відомий залізний купорос в садівництві, а при набагато більших масштабах, виходячи далеко за межі сільського господарства.

У промисловості

Формула сульфату заліза добре знайома металургам, адже він є стороннім продуктом багатьох виробництв, наприклад, одержання оксиду титану з мінерального ільменіту. Набагато раціональніше використовувати цей «побічний ресурс», ніж ламати голову над утилізацією, і отримувати додатковий прибуток для підприємства. Для прикладу можна навести той самий залізний купорос для винограду, інших плодових культур, який добре розбирають дачники для своїх ділянок.

У промислових масштабах залізний купорос знаходить застосування в текстильній промисловості – його розчин дозволяє отримувати насичений чорний колір тканини. Пройдетеся по будинку – ви без праці знайдете тут речі, пофарбовані за допомогою барвників на основі сірчанокислого заліза. Завдяки своїм барвним якостям, цей реактив успішно використовується для виробництва чорнила для авторучок.

В медицині

Знаходить застосування сульфат заліза і в ліках для лікування залізодефіцитної анемії, це таблетки і капсули, які можна отримати без рецепта. При цьому не треба забувати, що залізо – це один з важливих компонентних складових гемоглобіну, ось чому такі препарати прописують при крововтратах у разі травми. У цьому випадку лікар призначить вам «Гемофер пролонгатум» або «Тардиферон». Фармацевтам добре відомі «Сорбифер Дурулес» і «Ферроплекс» з додаванням вітаміну С в якості антиоксиданту.

У сільському господарстві

Не обходиться без героя нашої публікації і аграрна область. Особливо добре залізний купорос зарекомендував себе як фунгіцид – ефективний засіб боротьби з грибковими захворюваннями рослин, дезінфекції стін підвалів або овочесховищ. Важливо використовувати розчин купоросу для протруювання насіння – спеціальна передпосівна обробка збільшує схожість, ось чому до цього засобу вдаються часто. Але поки огірки і помідори ростуть в теплиці, залізний купорос не буде сидіти без справи – адже він може використовуватися і як ефективне добриво.

Сульфат заліза в садівництві

Сад і город – це ті ж сільськогосподарські угіддя в мініатюрі, тому застосування залізного купоросу тут буде аналогічним. Основними способами використання стануть дезінфекція приміщень, профілактика будинкового грибка у деревини, весняна побілка насаджень. Добре підійде залізний купорос щоб обробляти квіти і садові культури проти паразитів, для цього потрібно обприскати їх зробленим розчином – троянди або примули віддячать вас прекрасним цвітінням. При цьому потрібно пам'ятати, що його не можна змішувати з вапном (для цього підходить тільки мідний купорос).

Важливим будуть внесення в грунт мінеральної позакореневого підживлення у вигляді водного розчину залізного купоросу – 5-10 грамів на 10 літрів води сприятливо позначаться на вашій полуниці або смородини. Ефективно застосування його разом з компостом, дозування по інструкції буде 100 грамів на кожні 10 кг органіки – з осені ви отримаєте високий урожай, який буде відрізнятися від торішнього, вирощеного без підгодівлі.

Обробка винограду

На дачі багато пробують займатися виноградарством, причому цей чагарник плодоносить й у середній смузі нашої країни, даючи можливість знімати непогані врожаї при правильному догляді. Тут є невеликі секрети, такі як обприскування винограду восени залізним купоросом за допомогою якого можна ефективно протистояти навалі бактерій та інших мікроорганізмів. Не шкодуйте розчину залізного купоросу, обприскуючи як саму лозу, так і піддаючи обробці прилеглу територію виноградника, адже скільки різних шкідників може ховатися в ґрунті навколо!

Добре використовувати залізний купорос для винограду навесні – обприскування допоможуть рослині краще переносити ранні заморозки, адже обробка реактивом буде затримувати ріст нирок. Тому важливо зробити обприскування залізним купоросом до розпускання листя у винограду – попадання на них концентрованого розчину викличе опіки. Якщо після обробки залишилося ще трохи розчину залізного купоросу, то буде добре обробити їм живці винограду, щоб вони краще приживалися і проростали. Термін придатності розчину близько трьох місяців, тому ви можете не поспішати.

Обприскування дерев

Збираючись обприскувати садові культури розчином залізного купоросу, головне правильно вибрати концентрацію, щоб не завдати шкоди вашому саду. Для позбавлення від шкідливих комах, мохів і лишайників у зерняткових дерев необхідно приготувати 5-процентний розчин (потрібно розводити 500 грамів купоросу на 10 літрів), і обробку треба проводити двічі на рік – навесні і пізньої осені. Графік обприскування ягідних чагарників і кісточкових культур такий же, тільки концентрацію потрібно знизити до 3% (300 грамів на відро води).

Відео

Приготування розчину залізного купоросу.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!