Лимонник китайський: догляд та застосування

Еліксир здоров'я і молодості – так ще називають лимонник китайський (Schisandra chinensis) з-за безлічі його унікальних властивостей. Хоч він виростає на півдні Сахалінської області, в Китаї, Кореї, Японії, його лікувальні особливості відомі далеко за межами ареалу поширення.

Що таке лимонник

Рослина має різкий запах, який дуже схожий з ароматом лимона. По-іншому рослину називають шизандра, лимонник далекосхідний або лимонник маньчжурський. У китайській мові він носить назву «це-вей-цзи», що при перекладі означає «рослина п'яти смаків». У дикій природі цей багаторічний вид квіткових рослин є древообразной в'ється ліаною, що зустрічається в кедрово-широколистяних і хвойно-листяних лісах.

Цвіте лимонник білими квітками з тонким пряно-лимонний аромат, з яких утворюються червоного кольору ягоди, при дозріванні мають кисло-солоний, пряний смак. В повсякденному побуті з ягід роблять заготовки: їх сушать на зиму, використовують в кулінарії. Плоди багаті кислотами (винної, яблучної, лимонної), вітамінів A, C, E, схизандрином, залізом, магнієм, тіаміном, селеном, рибофлавіном і цинком. У ньому містяться жирні органічні кислоти.

Корисні властивості та протипоказання

Плоди, пагони і насіння китайського лимонника здавна використовувалися в народній медицині. Варто виділити корисні властивості лимонника і протипоказання:

Користь

Протипоказання

При правильному вживанні плоди рослини і лікарські засоби на їх основі здатні:

  • впоратися з депресією і стресом;
  • поліпшити роботу печінки;
  • стимулювати роботу серця;
  • зменшувати зростання ракових клітин;
  • підвищувати тонус, надаючи стимулюючий та тонізуючий вплив;
  • підтримати гормональний баланс.
  • алергія;
  • арахноїдит;
  • артеріальна гіпертензія;
  • вагітність;
  • безсоння;
  • ВСД (дозволений при гіпотонічному типі дистонії);
  • гострі інфекційні захворювання;
  • підвищений внутрішньочерепний тиск;
  • надмірна збудливість;
  • епілепсія.

Чим корисний

Вживання препаратів на основі цієї рослини допомагає оздоровити організм людини, зупинити зниження працездатності, нормалізувати сон. Корисні властивості лимонника цим не обмежуються. Відзначається фізичний підйом, розумова активність підвищується, зміцнюється імунітет, а поліпшується обмін речовин. Доведено, що прийом препаратів підвищує чоловічу потенцію, загострює зір, зміцнює судинну систему людини.

Побічні ефекти

Крім сприятливого впливу рослини на організм, варто відзначити і його шкоду. При надмірному вживанні ягід або настойки шизандры можливі побічні дії. При передозуванні можливі біль в області грудей, порушення з боку ШКТ. При прояві даних ознак треба обов'язково припинити застосування. Не слід вживати плоди рослини ввечері, оскільки з-за тонізуючих речовин він здатний стати причиною безсоння.

Протипоказання

Препарати на основі рослини, як і інші медичні засоби, слід застосовувати за показаннями лікаря, оскільки вони здатні посилювати дію інших медпрепаратів. Протипоказання лимонника китайського до застосування стосуються осіб, молодше 12 років. Не вживають препарату під час застосування снодійного, тому що рослина є антагоністом засобів снодійної дії.

Лікувальні властивості

У медицині широко використовують рослину для приготування настоянок. Лікувальні властивості лимонника доведено неодноразово. Порошок з насіння рослини і відвар з сухих плодів загострює зір. При туберкульозі, астмі, бронхіті теж рекомендують порошок шизандры, а ось спиртова настоянка з насіння і ягід часто призначається хворим на цукровий діабет. Листя рослини, компреси та ванни на їх основі добре загоюють рани.

Застосування лимонника китайського

Рослина знайшло своє використання не тільки в медицині. Застосування лимонника китайського знайшло застосування в домашньому господарстві – з плодів рослини варять варення, джеми, готують сік, додають у випічку. Не відстає від використання рослини і індустрія краси. Так, масло рослини застосовують при варенні мила, використовують у виробництві парфумерної продукції. Рослина дуже люблять садівники і використовують у ландшафтному дизайні.

В медицині

Фармакогнозія дозволила використовувати лікувальні властивості лимонника китайського в медицині. З нього роблять:

  • біологічно активні добавки. Широко відомі таблетки Терра-плант, які застосовуються для нормалізації серцевого ритму, стимулювання роботи кори надниркових залоз, зміцнення стінок судин.
  • порошок з плодів рослини. Можна приймати окремо, а можна готувати відвари і настої.
  • сироп. По інструкції препарат застосовують не частіше одного разу в квартал протягом трьох тижнів. Крім лимонника в склад входить вітамін С і екстракт шипшини.
  • спиртова настоянка. Виготовляється з насіння рослини і приймається для лікування різних захворювань і зміцнення ЦНС.
  • плоди лимонника китайського. Сушені ягоди можна легко купити в аптеці або заготовити самостійно. З них готують кисіль, відвари, компоти, настоянки.

У косметології

Косметологічна промисловість пропонує кілька засобів, для приготування яких використовується рослина. Широко поширене ефірне масло, яке часто використовують спільно з іншими маслами для масажу. Його наносять на шкіру для додання їй пружності. Масло додають у креми, лосьйони, мило. Маска Китайський лимонник і уссурійський хміль оновлює клітини шкіри обличчя, усуває дрібні зморшки, надає шкірі пружність, омолоджуючи її. Бальзам-кондиціонер Китайський лимонник і календула прекрасно бореться з жирністю шкіри голови і з лупою.

Як приймати лимонник

Залежно від форм випуску, китайський лимон беруть по-різному. Якщо не дотримуватися інструкції, можна викликати зворотній ефект від вживання плодів, насіння і препаратів на основі рослини. Слід приймати через 4 години після їжі або натщесерце. Відчути дію можна вже через 40 хвилин, а воно триває 4-6 годин. Слід зауважити, що препарати на основі лимонника мають накопичувальний ефект, який проявляється не відразу, а через певний час. Сушені плоди можна їсти сирими або сушеними, а можна приготувати:

  • настоянку;
  • фіточай;
  • відвар;
  • компот тощо

Як заварювати

Заварити можна плоди рослини, пагони, кору, коріння. З розрахунку на один літр беруть 15 г продукту і настоюють 5 хвилин, не перемішуючи. Чай з лимонником має протицингового дією, здатний попередити простудні захворювання, його часто використовують для профілактики ГРВІ та підтримки імунітету. Для приготування необхідно:

  • 1 ст. л. сушених плодів;
  • 200 мл води.

Ягоди поміщають в емальовану ємність, заливають водою і кип'ятять 10 хвилин. Приготовану суміш залишають настоюватися на добу. Після закінчення цього часу чай потрібно процідити, після чого пити дрібними ковтками протягом дня. Якщо є необхідність, то до напою можна додати цукор або мед.

Настоянка

Цілющі властивості настоянки здатні боротися з астенічним синдромом, перевтомою, позбавляє від сонливості, відновлює сили організму. Застосовується лимонник для лікування серцево-судинних захворювань, хвороб печінки і нирок і багато чого іншого. В аптеках можна купити готову настоянку, яка по інструкції п'ється по 20-30 крапель за півгодини до прийому їжі. Призначається ліки не частіше 3 разів на день протягом трьох тижнів.

У домашніх умовах її можна приготувати за такими рецептами:

  • 10 грам подрібнених плодів рослини треба склянкою окропу і настояти 6 годин. П'ють по одній ложці двічі на день на голодний шлунок. Настій є прекрасним загальнозміцнюючу і тонізуючим засобом.
  • Протягом тижня необхідно настояти суміш з 2 ст. л. сухих ягід і 10 ст. л. горілки. Приймати настоянку потрібно 2-3 рази на день, обов'язково запиваючи водою. Курс триває місяць, а максимальна разова доза не повинна перевищувати 30 крапель.
  • На одну частину насіння рослини береться п'ять частин спирту (70%). Отриманий склад настоюють 3 дні. Використовують для стимулювання пологової діяльності, для чого 30-40 крапель настою приймають кожну годину.

Як приймати ягоди

Плоди рослини можна придбати в аптеці, де вони продаються сушеними, а можна заготовити самостійно. Для цього їх розкладають на сонці на пару днів, після чого відправляють в сушарку. Є інший варіант: ягоди поміщають в духовку, розігріту до 40°C, після чого температуру підвищують до 60°C. Плоди можна заморожувати або засипати цукром і поставити в холодильник, попередньо помістивши в скляну тару. Застосування ягід лимонника передбачає і використання їх сирими, і приготування з них різних напоїв і настоїв.

Насіння

Як лікарська сировина насіння лимонника (мають жовтий колір і видобувають з кісточок) вживають до їжі з метою боротьби з наступними захворюваннями:

  • бронхіт;
  • хвороби печінки, нирок;
  • гастрит;
  • недокрів'я;
  • туберкульоз легенів;
  • виразка шлунка та ін.

Як виростити лимонник китайський в домашніх умовах

Розмноження лимонника можна робити декількома способами. Для вирощування можна використовувати живці або кореневище рослини. Восени можна кинути в землю свіжі насіння рослини, які по весні повинні дати сходи. На думку спеціалістів, кращий спосіб вирощування рослини – це пророщування паростків з насіння, які готують перед висаджуванням у грунт. Виростити китайський лимонник на дачі або біля власного будинку таким методом просто – треба взяти на озброєння деякі правила:

  1. Щодня міняючи воду, потрібно протягом п'яти днів вимочувати сухі насіння шизандры.
  2. Після цього потрібно взяти пісок і прожарити його. Якщо немає такої можливості, можна використовувати пропарені тирсу або торф.
  3. У суміш поміщаються насіння. Їх залишають на місяць при кімнатній температурі.
  4. Після цього складу переміщують на півтора місяця в холодильник і створюють температурні умови в межах від -3 до +5°C. Необхідно стежити, щоб земля (торф, тирса) постійно були зволожені.

Як посадити

Навесні підготовлене насіння необхідно висадити у відкритий грунт. Протягом двох років з них повинен розвинутися втечу. Варто стежити за тим, щоб грунт не страждала від пересихання, а сам паросток слід постійно затінювати, щоб промені сонця не обпалювали незміцнілий стебло. Посадка китайського лимонника у дворі на постійне місце здійснюється у підготовлену яму розміром 60×60×60 см. На дно потрібно укласти дренаж. Для цього можна застосувати бита цегла, гравій або інший матеріал. Поверх укладаються перегній, компост і родючий ґрунт.

Якщо грунт відноситься до глинистих, то потрібно додати до складу пісок. Саджаючи кілька живців рослини, варто встановити відстань між ними один метр. Росток потрібно пересадити в лунку з комом землі, який залишається після вилучення з минулого місця зростання. Обов'язково треба стежити, щоб чагарнику вистачало вологи в період вирощування, інакше лимонник може не прижитися.

Як доглядати

Плодоношення і хороший зростання залежать від того, наскільки правильний і своєчасний здійснюється догляд за лимонником. В обов'язковому порядку місце навколо куща варто позбавляти від бур'янів, рихлити, а самі пагони рослини обрізати і підв'язувати. Навіть ці прості дії допоможуть шизанре швидше розвиватися. Оскільки рослина споживає багато корисних речовин з грунту, то варто періодично підгодовувати його.

Перший раз це роблять перед зав'язуванням нирок на рослині. У воді розчиняють нітрофоску і рясно проливають ґрунт біля шинзары, після чого проводять мульчування. Після цвітіння потрібно підгодувати рослина будь-яким органічним добривом (коров'як тощо). Влітку для підгодівлі лимонника (краще робити це двічі) беруть будь-яке рідке комплексне добриво. В осінній період підгодувати рослину можна фосфорно-калійними добривами.

Відео

Лимонник китайський

Відгуки

Інна, 50 роківВперше побачила, як виглядає лимонник китайський на фото у подруги. Була дуже вражена, коли дізналася про дивовижні цілющі засоби, то вирішила посадити рослину на своїй ділянці. Зібравши урожай, сушу і заморожую ягоди, з яких потім готую настоянки та інші напої.
Геннадій, 38 роківПосадив лимонник китайський у себе у дворі більше восьми років тому. Чув, що нанайские мисливці перед походом з'їдають жменю ягід, і їм не хочеться їсти цілий день. З собою такі експерименти не проводив, але постійно заварюю ягоди, лозу рослини для підтримки тонусу.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!