Як садити полуницю

Кожен поважаючий себе садівник вирощує на своїй ділянці полуницю (садову суницю). Правильний догляд за королевою ягід забезпечить високий урожай великих, стиглих і смачних плодів. Перед тим, як висаджувати полуницю, потрібно правильно вибрати ділянку, грунт, сорт насіння, спосіб посадки і обов'язково подбати про захист від шкідників.

Коли краще садити полуницю: восени чи навесні

Розсада садової суниці дуже чутлива до перепадів температур і кількості вологи. Тому висаджувати в середній смузі цю чудову ягоду агрономи радять або навесні (з 20 квітня по 10 травня), або в середині літа/на початку осені після збирання врожаю (з 20 липня по 10 вересня). Ці терміни відрізняються нежаркій погодою і достатньою кількістю вологи, необхідним для повноцінного розвитку рослини.

Способи посадки полуниці

Багато хто задається питанням: як краще садити полуницю, щоб отримати високий врожай? Існує кілька способів посадки ремонтантної суниці:

  • окремо стоять кущами;
  • до лав;
  • гніздами;
  • килимовий метод.

Якщо ви вирішили садити ягоди окремо стоять кущами, то треба вибрати правильне відстань між ними. Агрономи вважають ідеальним проміжком 50-60 сантиметрів. Щоб рослини не могли переплітатися, потрібно регулярно підрізати вусики, завдяки чому кущі зможуть стрімко розвиватися й плодоносити. До достоїнств способу можна віднести: великі ягоди, малу ймовірність виникнення хвороб, економію посівного матеріалу.

При посадці рядами кущі розташовуються на відстані 10-20 см один від одного, а міжряддя становить близько 50 сантиметрів. Цей спосіб передбачає регулярне розпушування ґрунту, знищення бур'янів. Посаджена рядами рослина успішно розвивається і плодоносить протягом 4-5 років. Проблема появи бур'янів вирішується попередньої постилкой на грунт агроволокна – спеціальної укривний плівки з ефектом мульчування.

Гнездной способом користуються ті садівники, які бажають отримати великий урожай. Садити потрібно так: одна рослина розташовується в центрі, а навколо нього ще шість (5-8 см між кущами) так, щоб утворився шестикутник. Відстань між гніздами можна залишити приблизно 30 сантиметрів, а між рядами – 40. Недолік цього методу тільки один – необхідно велику кількість посадкового матеріалу.

Найпростіший – килимовий метод, при якому утворюється своєрідний мікроклімат у верхніх шарах рослини. Суть цього простого і дешевого способу – вуса у полуничних кущів не обрізаються, тим самим даючи можливість ягоді розростатися по всій площі, відведеній їй. Під час росту утворюється природний шар рослинної мульчі, що стримує ріст бур'янів і зберігає вологість. Садити таким способом краще тим, хто нечасто буває на дачі і не має можливості часто поливати, розпушувати грунт.

Як правильно посадити полуницю восени у відкритий грунт

Найкращий час, щоб посіяти полуницю – це осінні місяці (з кінця серпня до кінця вересня). Величезний плюс цього періоду в тому, що кущі почнуть плодоносити вже наступного літа. Насіння, висіяні навесні, впродовж липня-серпня будуть тільки розвиватися, а поїсти садову суницю можна буде тільки через рік. Виняток складають покупні сорту, клері, чендлер, альбіон та ін. Перед тим як садити полуницю у відкритий грунт, необхідно подбати про правильну підготовку грунту. Після цього вже вибирається відстань і метод розміщення насіння.

Підготовка грунту для посадки суниці

Грунт для вирощування садової суниці потрібно вибирати легкий, який добре пропускає повітря і підданий нагромадженню вологи. Полуниця дуже примхлива, тому коренів необхідно більшу кількість додаткової рідини. Існує кілька секретів, якщо на ділянці мало місця або грунт не родючий:

  1. Спеціальне зволоження. Можна потурбуватися заздалегідь і налагодити крапельний полив (прямо до коріння), проте реалізація побудови такої поливальної системи доступна не кожному і часто використовується в промислових масштабах.
  2. Вирощування в горщиках. Якщо грунт на ділянці чорнозем, то кращим виходом стане вертикальне багатоярусне розміщення контейнерів з купівельними грунтом, в який треба здійснити висадку насіння садової суниці. Так економиться простір, а також можна отримати великий урожай.
  3. Застосування агроволокна. Цей матеріал (плівка/тканина) використовується у двох випадках – коли потрібно створити ефект парника і отримати врожай на тиждень-два раніше, або ж як захист від бур'янів.
  4. Використана раніше земля іншими рослинами. Садити суницю ремонтантної можна й на місцях, де раніше росли інші культури. Наприклад, кращі попередники для садової суниці – це картопля, помідори або огірки.

Перед тим як садити полуницю, грунт потрібно перекопати і розпушити. Після цієї процедури грунт обов'язково удобрюється (нітроамофоска, органічними підгодівлями). В землі вириваються лунки, в які поміщаються кореневища. Після висадки кущі злегка присипаються і рясно поливаються. Не слід забувати, що на одному і тому ж місці суниця може вирощуватися не більше п'яти років.

На якій відстані садити полуницю: схема посадки

Для посадки необхідно вибрати сонячне, добре провітрюване місце. При стандартному розміщенні кущі полуниці знаходяться на відстані 50 сантиметрів один від одного. Вусики не будуть переплітатися, а місця для повноцінного росту рослини буде предостатньо. Якщо ділянка невелика, то відстань можна збільшити до 80 см і розташувати грядки в два ряди. Для відкритого грунту – це ідеальний варіант.

Відеоінструкції: як правильно садити полуницю

Якщо ви не знаєте, як садити, вирощувати, доглядати за полуницею так, щоб вона виглядала як на фото кулінарних журналів, то корисні відеосюжети допоможуть в цьому непростому справі. Який грунт використовувати, в яку пору року краще садити садову суницю, за якою технологією краще садити? Дізнайтеся ці та інші секрети розведення популярної ягідної культури з відео, розташованих нижче.

Правильна посадка суниці в серпні

Літня посадка полуниці. Посадка суниці в серпні

Як посадити полуницю під чорну плівку

Суниця (полуниця) посадка - Рязанцев Ст. Ст.

Схема посадки полуниці на агроволокно

посадка полуниці на агроволокно

Посадка полуниці вусами в серпні

Посадка полуниці.

Як краще посадити полуницю на укривний матеріал

Посадка суниці в нетканий укривний матеріал. >

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!