Чим підживити полуницю

Щоб поласувати смачною соковитою полуницею (садової суницею), необхідно вміти її правильно вирощувати. Не кожен дачник може похвалитися чорноземом, тому весь період цвітіння і росту ягід потрібно приділяти особливу увагу добрив. Вони бувають органічні (природні), так і мінеральні (хімічні речовини).

Яке добриво краще для полуниці

Навіть самі професійні садівники не можуть сказати, що краще вибрати для підгодівлі плодів – натуральні компоненти або ж хімічні препарати. У кожного з цих видів добрив є свої плюси і мінуси. Кращим виходом стане чергування підживлень або використання їх комплексно. Полуниці для повноцінного розвитку плодів необхідні різноманітні мікроелементи (солі калію, залізо, магній, кальцій) і вітаміни. Весь набір поживних речовин міститься як в натуральних, так і в мінеральних добривах.

Мінеральне добриво для полуниці

Просто необхідна садової суниці мінеральна підгодівля. Вона запобігає всілякі захворювання цієї культури, а також сприяє стрімкому зростанню зелені. Комплексні добрива є найбільш популярними серед дачників, оскільки їх можна знайти у відділах садових товарів будь-якого господарського магазину. Отже, чим підживити полуницю навесні для доброго врожаю:

  1. Азофоска (нітроамофоска). Це найпопулярніше комплексне мінеральне добриво. Підгодівля містить у собі рівні частини азоту, фосфору, калію (по 16%) і невелику домішку сірки. Рекомендується застосовувати препарат безпосередньо в грунт перед посадкою рослини.
  2. Стимовіт для суниці. Високоефективне і надійне добриво, що складається з біогумусу. Забезпечує прискорення зростання, захист від грибкових або вірусних захворювань, боротьбу з шкідниками. Добре підходить для позакореневого підживлення. Розчин роблять з розрахунку один до сорока (25 мл на один літр води).
  3. Агрікола для ягідних культур. Застосовується для забезпечення догляду за садової суницею на всіх стадіях росту (від весни до осені). Обробка здійснюється шляхом поливу або обприскування. Розчин готується просто: 25 грам кошти розмішується в 10 літрах води.

Підгодівля полуниці за народними рецептами

Важливу роль в добриві ремонтантної суниці садової відіграють органічні підгодівлі, які є елементами багатьох народних рецептів (коров'як, курячий послід, зола, дріжджі та інші). Всі вони нешкідливі для рослини, тому за якість свого врожаю переживати не потрібно. Кілька рецептів:

  1. На основі гною. З давніх часів послід птахів/тварин використовується в якості основних добрив. Коров'як (засохлий коров'ячий гній) заливають водою (співвідношення один до п'яти), на тиждень ставлять у тепле місце настоюватися (бродити). В кінцевому підсумку концентрат розводиться (пропорція 1:10) і поширюється по вологій землі (краще – через кілька годин після поливу). Замість гною можна застосовувати курячий або голубиний послід – результат буде не гірше.
  2. Зола. Цей елемент багатий калієм, фосфором, тому часто виступає в якості добрива суниці садової. Для приготування розчину необхідно дві столові ложки золи залити літром води, настояти одну добу. Удобрити садову суницю треба шляхом поливу. Підгодівля полуниці під час цвітіння золою забезпечить садівникові збільшення врожайності.
  3. Дріжджі. Догляд за рослиною може з легкістю забезпечити звичайний харчовий продукт. Пачку цього кошти (1 кг) необхідно розвести в п'яти літрах води. Для підгодівлі настоявшийся добу розчин (0,5 літра) розмішують з рідиною (10 літрів). Застосовується два рази за сезон.

Чим підгодовувати полуницю з весни до осені

Використання добрив розрізняється на різних етапах всього дачного сезону (від травня до вересня). Навесні проводиться перша підгодівля (в т. ч. перед посадкою), яка спрямована на активізацію росту пагонів, листя. Влітку полуницю удобрюють відразу після збирання врожаю, коли запускається процес формування нових нирок і кореневої системи. Зимова підгодівля потрібна, щоб рослина могла підготуватися до холодів, дожити до весни. Мінеральні добрива чергуються з органічними або ж застосовуються разом – все залежить від бажання садівника.

Чим можна підгодувати полуницю навесні

Цей період дуже важливий для рослини. Слід серйозно підійти до такого питання, як підгодівля полуниці перед цвітінням, посадкою і плодоношенням. Для росту листя і нирок просто необхідний азот, який повинен переважати в добривах весняного етапу. Як підгодовувати полуницю навесні (під кожен кущ використовувати 0,5-1 літр будь-якого з засобів в залежності від розміру рослини):

  • сульфат амонію (1 ст. л.), коров'як (2 склянки) на 10 л рідини;
  • нітроамофоска (1 ст. л. на 10 л води;
  • коров'як (одна частина), сечовина (дві частини) на 10 частин води;

Чим удобрювати полуницю влітку

Друга підгодівля рослини виробляється ближче до останніх днях липня, коли врожай вже зібрано. У цей період плодам особливо необхідний калій і мікроелементи. Рецепти (застосовуються в кількості 0,5 літра будь-якого з добрив під рослину):

  • нітрофоска (дві ст. л.), калію сульфат (одна чайна ложа) на 12 л води;
  • калійна селітра (1 ст. л.) на 5 л води;
  • біогумус (200 г) на 10 літрів води (за добу настоюється, потім спешивается з водою навпіл).

Підгодівля полуниці восени

Останнім внесення проводиться в кінці вересня, а потребують такого догляду особливо молоді рослини перед зимою. Всі кошти можна використовувати для пересадки садової суниці в теплиці. Рецепти (обробити 250-500 мл на 1 кв. м.):

  • коров'як (одна частина), 0,5 склянки золи на 10 частин води;
  • коров'як (одна частина), суперфосфат (одна ст. л.), зола (один стакан) на 12 ч. води;
  • нітроамофоска (150 г), калію сульфат (200 г), зола (один стакан) на 5 л води.

Відео: підгодівля полуниці ранньою весною

Коли удобрювати полуницю. Підживлення навесні полуниці

Відгуки

Маргарита, 39 роківСадова суниця – моя улюблена ягода, а нещодавно я почала займатися її вирощуванням. Спочатку цього нелегкого шляху я не знала чим підживити полуницю, щоб вона виросла здоровою і смачною. Вирішила використовувати народні методи і не прогадала. Мені дуже допоміг коров'як, який я чергувала з нітроамофоскою. Всім раджу!
Ольга, 41 рікДо недавнього часу для мене було загадкою, як підгодувати полуницю навесні йодом, золою, курячим послідом, хімічними речовинами. Я купила журнал з народними рецептами і фото, а після прочитання цікавої інформації і нескладних маніпуляцій плоди почали рости здоровими і смачними. Я сама навчилася вирощувати улюблені ягоди і пишаюся цим.
Марія, 28 роківДля того, щоб виростити смачну полуницю я вдалася до порад моєї мами. Вона вважає ідеальним добривом курячий послід, я з нею повністю згодна. Ягоди виростають великі і смачні, а відсутність нітратів робить цю підгодівлю досконалою. Я вибираю тільки органіку і всім теж раджу використовувати натуральні засоби!
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!