Чому жовтіють огірки

Вважається, що це одна із самих невибагливих культур, яку можна вирощувати в теплиці, на відкритому грунті і навіть у себе на підвіконні. Уваги приділяти огіркам багато не потрібно, але при деяких ситуаціях відбувається пожовтіння як рослини, так і самих плодів. Необхідно розуміти, чому це відбувається, щоб врятувати урожай.

Чому жовтіють зав'язі огірків

Перша складність, з якою може зіткнутися початківець огородник – чому засихають зав'язі на огірки в теплиці або відкритому грунті? Причиною такого стану стає хвороба або шкідники, тоді врятувати урожай буде складно. Існують і інші варіанти такого стану, які можна виправити:

  1. Рослині мало місця. Намагаючись отримати багатий урожай, деякі висаджують дуже густо саджанці, але на всіх поживних елементів не вистачає. Наприклад, сорт «Зятьок» рекомендується висадити з відстанню 50 см. Це означає, що при щільній посадці може відбуватися пожовтіння.
  2. Іноді жовтіють зав'язі огірків в теплиці з-за неправильної підживлення. На перших етапах для зростання буде вистачати збродженого гною, який багатий азотом. Коли починають зав'язуватися плоди у рослини з'являється потреба у фосфорі, калії.
  3. Відсутність формування рослини. Овочівники-початківці пускають зростання огірків на самоплив, формується надто багато зелені з великими листям, які перешкоджають проникненню сонячного світла, а з-за цього зав'язі жовтіють, опадають.

Чому сходи огірків жовтіє

Нерідко починає псуватися листя ще на етапі зростання, що вказує на розвиток хвороби або неправильний догляд за розсадою. Ось основні причини, чому жовтіє огірки:

  1. Затока рослин. Волога – один з компонентів, який необхідний для активного росту розсади. При надлишку води листя починає жовтіти. Овочівникам треба ретельно стежити за процесом поливу.
  2. Недолік азоту. Це вкрай важливий для рослини елемент, при дефіциті якого листя стають жовтими і обпадають. Вирішити проблему можна за допомогою добрив.
  3. Хвороба. Проявляється захворювання у вигляді несправжньої борошнистої роси, що призводить до псування бадилля, зародки огірків жовтіють і обпадають. Справитися з цією недугою можна за допомогою обприскування розсади спеціальними складами, які вбивають шкідливі бактерії.

Чому огірки жовтіють і відвалюються

Основною причиною пожовтіння плодів стає звичайний брак води. Для цієї культури, як правило, потрібно лише певну кількість вологи і тепла. Зрозуміти, що проблема у воді, можна, якщо поряд з плодами починають висихати і в'янути листя. У відкритому грунті фактором зміни кольору можуть стати різке похолодання, ранні заморозки. Причиною стресового перепаду температури може стати навіть занадто холодна вода. Якщо огірки ростуть у відкритому грунті, від заморозків може врятувати укривний матеріал, а в теплиці – обігрівач.

Жовтіти плоди огірків можуть із-за нестачі поживних речовин. Рекомендується чергувати різні культури, вирощування яких відбувається на одній і тій же ґрунті. Можна використовувати для добрива фосфорні, калійні суміші. Будьте обережні під час «підгодівля», тому що разом з нею можуть проникнути грибки, віруси в грунт, наприклад «тютюнова мозаїка». Варто пам'ятати, що при повному дозріванні огірка жовтий колір є нормальним. Їсти його не можна, але можна залишити на насіння.

Чому плоди огірків жовтіють і засихають у відкритому грунті

Багато городників воліють вирощувати ці плоди не в теплиці, але часто стикаються з тими ж проблемами, що і в парнику. Ось деякі з основних причин, чому жовтіє огірки в умовах відкритого росту:

  1. Інфекція. Хвороби цього рослини призводять до того, що плоди стають жовтими, руйнується коренева система, наприклад: пероноспороз або фузаріоз. Вилікувати огірки від них можна за допомогою хімічного обприскування, але є такі плоди вже не можна, тому що хвороботворні бактерії проникли всередину. Уникнути такої ситуації допоможе зміна культур, які вирощуються на одній і тій же землі.
  2. Недолік води. Про це говорилося вище, твердження однаково справедливо як для рослин на відкритому грунті, так і для тих, що ростуть в теплиці.
  3. Недолік кисню. Для кореневої системи важливо його надходження в достатній кількості. Нестача кисню відразу ж позначається на зовнішньому вигляді плодів. Регулярно проводите прополку, щоб огірки могли рости здоровими.

Чому жовтіють і сохнуть огірки в теплиці

Багато городники вирощують плоди в парнику, що дозволяє їм довше (іноді цілий рік) збирати врожай. Правила догляду за культурою нічим не відрізняється від вищеописаних, тому тут також актуальні основні причини, через які жовтіють огірки в теплиці. Умовно їх можна розділити на дві групи:

Порушення технології вирощування:

  1. Порушення правил поливу: занадто низька температура, великий чи малий об'єм води.
  2. Завдати шкоди може рясний, але нерегулярний полив.
  3. Вплив на плоди і рослина низьких температур через заморозків. Теплиця повинна додатково обігріватися.
  4. Недолік в тепличному ґрунті азоту, фосфору або калію.
  5. Порушення рекомендованого дозування при використанні добрив заводського виробництва.

Хвороби огірків в теплиці:

  1. Частіше інших рослина уражує борошниста роса, яка проявляється спочатку у вигляді плям на листках, потім вони жовтіють, всихають. Викликає хвороба грибок, який порушує фотосинтез. Борються з ним за допомогою запилення спеціальними препаратами.
  2. Не рідше желтение відбувається через виникнення фузаріозного в'янення.
  3. З-за різкого температурного перепаду може відбуватися ураження кореневої системи гниллю. При такому захворюванні рослина стає жовтим спочатку знизу.

Відео: чому зав'язь огірків жовтіє і не розвивається

Жовтіють Зав'язі у Огірків 10 Причин Чому і що Робити

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!