Чому гірчать огірки

Кожен городник прагне отримати урожай високої якості, але іноді все може піти не за планом. Навіть при гарному догляді огіркові плоди мають гіркий смак. Чи відомо вам, з чим це може бути пов'язано? Якщо ви теж перебуваєте в подиві від такої проблеми, то вивчіть інформацію нижче про причини, чому огірки ростуть гіркими.

Чому виростають гіркі огірки

Зовні відрізнити гіркі плоди не можна. У них той же насичений колір і аромат. Неприємний смак відчувається, коли людина вже спробував огірок. З-за цього можна зіпсувати будь-яку страву всього одним інгредієнтом. Є вихід – зрізати шкірку, але ж всередині неї знаходяться ті самі корисні мікроелементи, які так необхідні людині. Залишається тільки визначити причину, чому гірчать огірки, і усунути її.

Прояв такого смаку виступає наслідком великого вмісту в плодах особливої речовини під назвою кукурбитацин. Дуже багато його в зеленцях, що є захистом незрілих огірків від шкідників. Кукурбитацин присутній у всіх видах цих овочів, але, коли концентрація його підвищується, починає відчуватися неприємний смак. Причиною, чому огірки гіркі, може послужити навіть різка зміна погодних умов або пошкодження пагонів рослини. Загальними, провокуючими таке явище, факторами виступають:

  • недостатня вологість всередині теплиці;
  • холодна вода при поливі;
  • низький вміст у ґрунті калію і азоту;
  • надлишок сонячних променів;
  • нестача або надлишок грунтової вологи;
  • використання насіння із задньої частини огірка;
  • відсутність регулярного поливу.

Тепличні сорти огірків

Цей вид овочів можна віднести до примхливим. Його батьківщиною є тропічні ліси Індії, де плоди розташовуються під іншими рослинами. Виходить, що для вирощування огірки не можна поміщати під прямі сонячні промені. Городники ж намагаються розташувати теплиці або грядки, як раз там, де їх буде більше. Це неправильно, адже огіркові плоди не люблять суху жарку погоду. Хоч до нічних зниженнях температури вони теж не призначені. У результаті впливу таких перепадів овоч піддається стресам, а відповідає на нього виробленням кукурбитацина.

Що стосується причин, чому огірки гірчать в теплиці, то можна виділити кілька визначених:

  1. Пошкодження і заплутування пагонів рослини. У тепличних умовах вони обмежені каркасом будівлі, з-за чого не можуть вільно рости. Крім того, часто урожай збирають неакуратно, що теж призводить до пошкоджень батогів.
  2. Попадання занадто великої кількості сонця через стінки теплиці. У такому випадку рекомендується забеливать їх крейдою.
  3. Провітрювання споруди в умовах різної вологості і температури всередині і зовні.
  4. Недостатній рівень вологості в теплиці. Для усунення цього недоліку рекомендується зволожувати доріжки та стіни споруди.
  5. Неправильна температура в різні періоди росту огірків. Під час плодоношення вона повинна бути вище 28 градусів, а на початковому етапі – вище 18 вночі та вдень 20.
  6. Недолік харчування від грунту. Огіркам необхідні різні мікроелементи в комплексі. У нього повинні входити калій, азот і фосфор. Недолік або надлишок одного з них є причиною, чому огірки в теплиці гіркі.

Огірки у відкритому грунті

Провокувати поява гіркоти у огірків поза теплиці можуть ті ж фактори, що й вище перераховані. Поряд з ними виділяється кілька характерних причин виникнення такого смаку:

  1. Сонячне світло, який огірки у відкритому грунті отримують в надлишку, тому частіше тепличних набувають гіркоту.
  2. Нерівномірний полив або непрогріта вода. Характерно для дачних насаджень, коли городники провідують майбутній урожай рідкісними заїздами.
  3. Перепади температур. Спека вдень та на холод вночі сильніше впливають на відкриті огірки, ніж на тепличні.
  4. Висівання насіння на низькі грядки. Ці шари ґрунту більше схильні до перепадів температур і гірше прогріті.
  5. Розташування грядок поблизу малини, ожини, суниці. Ці рослини вважаються агресорами, які забирають з ґрунту всі корисні речовини разом з водою.

Чому домашні огірки гірчать

Ще однією особливою причиною, чому починають гірчити огірки, є їх сорт. Вчені з'ясували, що деякі види більше схильні до вироблення кукурбитацина навіть при найменшій зміні навколишнього середовища. До таких сортів відносять Муромський, Вязніковський, Ніжинський. Щоб виправити цю ситуацію, селекціонери вивели особливі види огірків. Їх називають гібридами. За рахунок вмісту особливих генів, вони здатні чинити опір виробленні кукурбитацина. Про їх наявність можна дізнатися по маркіровці на упаковці. Хоча частіше причинами, чому гірчать огірки, виступають наведені нижче фактори.

Недолік вологи

Огірки відносяться до рослин стенобионтам, які звикли до відносно стабільних умов навколишнього середовища. Найменші відхилення такого важливого фактора, як вологість, від «золотої середини», викликає у них погану реакцію у вигляді посилення вироблення кукурбитацина. Як дика індійська тропічна ліана, він звик до помірно вологої, теплої і пухкому грунті.

Надлишок води

Надлишок рідини при поливі діє подібно до нестачі вологи, і огірок набуває гіркий смак. Причина цього теж криється в історичних коренях рослини, який звик до помірних умовах тропічного лісу Індії. Якщо у вашому районі йде сезон дощів, то знайте, що гіркота з'являється внаслідок надлишкового зволоження грунту. Щоб не було надлишок води, рекомендується поливати огірки раз в 2 тижні на початковому етапі росту і щодня, коли вже настав період цвітіння.

Неправильний полив

До недотримання правил поливу відносять не тільки кількість води, описане в попередньому пункті. На огірки впливає і температура рідини. Вода не повинна бути занадто холодною, адже цей овоч не любить різких перепадів. Огіркам для поливу підходить тільки тепла відстояна рідина. Робити це потрібно в гарну погоду, адже у дощ полив призведе до надлишку вологи.

Нестача добрив у огірків

Останньою причиною, чому свіжі огірки гіркі, виступає нестача поживних речовин у грунті. Огірки ростуть дуже швидко, причому у великій кількості, внаслідок чого мікроелементів може не вистачати. З цієї причини городникам варто уважно поставитися до підживлення ґрунту добривами. Головне – не використовувати свіжий гній. Він містить занадто багато азоту, а це призведе до появи гіркоти. Добрива вносять тільки за інструкцією, але при цьому регулярно, тобто не рідше і не частіше, адже надлишок поживних речовин теж впливає негативно.

Чому гірчать малосольні огірки

Якщо навіть при ідеальному дотриманні умов агротехніки огірки в заготівлі віддають гіркотою, то можливо, що ви обрали сорт з високим вмістом кукурбитацина. Серед таких виділяються:

  • Вязніковський;
  • Муромський;
  • Неросимый;
  • Донський;
  • Ніжинський.

Відео: чому огірки бувають гіркими

ЧОМУ ОГІРКИ ГІРКІ І ЯК ЦЕ ВИПРАВИТИ.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!