Вирощування розсади на туалетному папері

Існує безліч способів домашнього вирощування розсади. Один з них здійснюється з використанням туалетного паперу, без застосування землі. Він відносно новий, але вже дуже популярний. Всім людям, які люблять займатися садівництвом, варто дізнатися про нього докладніше.

Які фрукти можна вирощувати на туалетному папері

Методика, яку ще називають московської, ідеально підходить людям, які живуть в тісних квартирах, адже вона проста і не дорога. Найкраще такий метод застосовувати для овочів і деяких видів квітів. З його допомогою у вас вийде виростити наступні культури:

  • капусту;
  • перець;
  • селера;
  • баклажани;
  • цибуля;
  • дині;
  • кавуни;
  • гарбуз;
  • томати;
  • суницю;
  • огірки;
  • кабачки;
  • петунію.

Переваги методу

Вирощування розсади на туалетному папері володіє такими перевагами:

  1. Безземельний спосіб дозволяє захистити сіянці від небезпечних захворювань, особливо від чорної ніжки (вид грибка, який населяє грунт і грунтові суміші). До пікіровки після такого вирощування практично всі паростки.
  2. Вам знадобиться мінімум простору будинку для розміщення сіянців.
  3. Розсада на туалетному папері стане сходити дуже швидко, вона практично не вимагають до себе уваги.
  4. Для вирощування сіянців ви будете використовувати найдешевші підручні засоби, які є практично у всіх вдома.
  5. Безземельний спосіб підійде навіть для прострочених насіння і продукції невисокої якості.
  6. Паростки не будуть боротися між собою за доступ грунту, вологи. Всі речовини рівномірно розповсюджуватися по мікроскопічним паперовим порам.
  7. Деякі види рослин згодом краще приживаються в грунті.

Як виростити розсаду на туалетному папері

Існує дві технології. Перша передбачає застосування рулону і склянки. Друга технологія полягає у вирощуванні розсади на туалетному папері, вміщеній на зрізану пластикову пляшку. Обидві методики однаково прості і під силу виявляться навіть тій людині, яка вперше вирішив спробувати себе в садівництві. Ознайомтеся з обома технологіями і виберіть ту, яка здасться найбільш зручним для вас.

Вирощування розсади без землі в рулоні

Покрокова інструкція:

  1. Поліетиленову плівку поріжте на смужки, ширина яких складе приблизно 0,1 м, а довжина – 0,4-0,5 м. можете використовувати для цього сміттєвий або продуктовий пакет.
  2. На смугу поліетилену покладіть один шар дешевої туалетного паперу. Її треба змочувати, використовуючи для цього гумову грушу або пульверизатор.
  3. Пінцетом починайте викладати насіння у одного краю смужки, відступаючи по півтора сантиметра. Залишайте між ними приблизно п'ятисантиметрові проміжки.
  4. Покладіть на насіння новий шар паперу, зверху акуратно прикрийте поліетиленової смужкою. Змотайте все це рулончиком. Закріпіть шнурком чи гумкою. Якщо розсада в рулонах різних сортів, то до кожного з них прикріпіть бирку з назвою.
  5. Поставте отриману заготовку в одноразовий стакан або іншу підходящу ємність, наприклад, пластиковий контейнер, і налийте туди трохи води. Висота рівня повинна становити до чотирьох сантиметрів. Стакан оберніть поліетиленовим пакетом. Зробіть на ньому кілька дірочок для доступу повітря. Періодично перевіряйте рівень води і доливайте її.
  6. Коли розсада у пакетах поліетиленових стане сходити, почніть підгодовувати її слабким розчином мінерального добрива. Розведіть його з рівною кількістю води. При появі першого листочка зробіть другу підгодівлю.
  7. Через деякий час сіянці треба буде знижуватись. Потрібно розмотати рулон, зняти верхню смугу поліетилену і відрізати шматочок паперу з паростком. Будьте обережні, інакше зіпсуєте корінці. Досі не зійшли насіння знову акуратно згорніть рулоном і поставте в склянку.
  8. Пікірують паростки в підготовлений горщик не видаляючи папери, поливайте і продовжуйте звичайне вирощування. Якщо культура хладостойкая, то при сприятливій погоді її можна помістити відразу у відкритий ґрунт.

Розсада в пластиковій пляшці на туалетному папері

Скористайтесь цією інструкцією:

  1. Для вирощування розсади на туалетному папері візьміть звичайну пластикову пляшку прозорого кольору і розріжте вздовж. Можете вирізати серединку, залишивши щось на зразок ванночки.
  2. В половину пляшки викладіть туалетний папір у 10-12 шарів. Намочіть її як слід, але зайву воду злийте.
  3. Розкладіть насіння, залишивши між ними трошки вільного місця, і щільно вдавлюйте кожне основу.
  4. На пляшку надіньте поліетиленовий пакет і зав'язати. У вас виходить тепличка. Поставте її на добре освітлений підвіконня. Вирощування розсади на туалетному папері подібним способом відбувається без поливу, тому що всередині створюється відповідний мікроклімат.
  5. Коли насіння пустять два листочки і коріння, пересадите їх у грунт.

Відео: як посадити розсаду в туалетний папір

Якщо методика все ще викликає у вас сумніви і ви не знаєте, чи варто їй довіряти, подивіться кілька відеороликів. Завдяки їм ви переконаєтеся, наскільки цей спосіб вирощування ефективний і простий. Якщо ви мрієте про збір гарного врожаю, то обов'язково повинні спробувати використовувати для розсади туалетний папір, а не звичайний грунт. Дивіться, як правильно вирощувати в неї насіння.

Міцна Розсада - відмінний Урожай! Про розсаду перцю.Новий спосіб пророщування насіння та вирощування розсади в рулеті.Вирощування розсади без землі.Простий і Зручний Спосіб.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!