Стимулятори росту для рослин

Зараз стимулювати ріст рослин можуть практично всі садівники і городники. Для цього існують спеціальні препарати, що прискорюють проростання, укорінення, плодоутворення. При використанні кошти для стимуляції прискорюється не лише зростання, підвищується врожайність, рівень опірності захворювань, поганих погодних умов.

Які бувають стимулятори росту рослин

Препарати для регулювання росту рослин широко поширені зараз. Вони є різних типів. Одні засоби впливають на вдале коренеутворення, підвищують рівень проростання насіння (огірків, томатів, перців). Інші діють на потовщення стебла, здатні регулювати цвітіння, формування зав'язі. Велику роль ці кошти грають в захисті маленької розсади. Ще виділяються стимулятори росту рослин, зроблені з природних витяжок грибів, водоростей, бактерій, вугілля і торфу. А є створені штучним чином, теж дуже ефективні.

Бурштинова кислота для рослин

Міститься в бурому вугіллі, організмах тварин і деяких рослинах, в бурштині. Придбати цей препарат можна у вигляді таблеток або добре яка розчиняється у воді білого порошку. Нетоксична речовина, небезпечно навіть при передозуванні. Застосовується янтарна кислота з метою лікування слабких рослин, для стимуляції росту коренів, при формуванні нових пагонів, збільшення кількості квіток. Засіб вважається універсальним засобом, але ніяк не добривом. Готують розчин способом розчинення 2 г препарату 1-2 літрах теплої води. Використовують не пізніше, ніж через 3 доби.

Гумінові добрива

Зроблені з натуральної сировини: сапропелю, торфу, бурого вугілля. Гумінові добрива діють на загальний стан грунту. Завдяки внесенню таких речовин поліпшується її структура, вологоємність, водопроникність підвищуються, зменшується щільність. Рослина в такий грунт, отримує всі поживні речовини в доступній (засвоювання) формі. Краще обробляти самі рослини (замочувати насіння або коріння розсади), ефективність засобу зростає при контакті гумінових кислот з самою рослиною. Дотримуватися інструкції при роботі з розчином дуже важливо.

Борна кислота

Підживлення рослин у домашніх умовах призводить до прискорення їх розвитку. Борна кислота часто використовується з цією метою в садівництві, городництві. Її застосування ще сприяє збільшенню кількості зав'язі, поліпшення смакових якостей отриманих плодів. Препарат не викликає опіку у людини при попаданні на шкіру, але може накопичуватися в організмі, погано виводиться нирками. Надлишок бору для рослин небезпечний, проявляються симптоми: опіки на нижніх листках, пожовтіння, скручування верхніх.

Стимулятор росту рослин для цвітіння

Часто садівниками і городниками використовуються такі біологічні стимулятори росту для рослин, як прискорювачі цвітіння, містять гіберелін. Навіть якщо умови не дозволяють у даний час йому випустити зав'язь, деякі препарати здатні цьому посприяти. Підходять такі засоби для обробки кімнатних орхідей, помідорів, винограду, картопляних насаджень, тобто різних культур. Про найпопулярніших стимуляторах ви дізнаєтеся нижче.

Бутон

Є препаратом натурального походження, стимулятором цвітіння, плодоутворення. Діючою речовиною є гиббереллиновые кислоти солей натрію. Засіб «Бутон» збільшує кількість зав'язі, запобігає їх відпадіння, поява пустоцветов, покращує кількість врожаю, його смакові якості, гарантує вміст вітамінів. Цей стимулятор росту для рослин несе помірну небезпека, дотримання інструкцій обов'язково.

Зав'язь

Гібберсіб (так ще називають цей препарат) створений для збільшення кількості зав'язі на рослинах, прискорення дозрівання квіток. Використовується для захисту від поганих погодних умов, навіть при них стимулятор в рази підвищує врожайність. Робочий розчин (1 г на 1 л води) використовується для розприскування у день його приготування. На цій же фазі (бутонізації, цвітіння) часто використовують препарат «Іммуноцітофіт». Він застосовується для створення імунітету у рослин проти борошнистої роси, сірої гнилі, фітофторозу, бактеріозів.

Стимулятор коренеутворення

Фітогормони гібереліни допомагають насіння проростати. Ауксини ж вважаються речовинами, які відповідають за розтягнення клітин в тканинах рослин. Засіб, що містить ауксини, є корнеобразователем, прискорювачем росту стебел. Для вирощування розсади дуже корисно мати під рукою препарат, що стимулює її зростання з самого першого дня. Існує чимало препаратів, які використовуються з цією метою, про них ви дізнаєтеся далі.

Корневін

Стимулятор росту для рослин, прискорює коренеутворення. У продажу є у пакетиках по 5 р. Може використовуватися в сухому вигляді: стеблинка припудрюється в порошку перед висадкою. Розчином (пакетик на 5 л води) поливають дрібну розсаду після посадки в грунт. Деякі фахівці стверджують, що для кращого коренеутворення потрібно обробити компост (можна взяти «Байкал», «Гумат натрію»), якими удобрюється грунт. Це забезпечить підвищену врожайність, забезпечить захист рослин при заморозках, поліпшить мікрофлору ґрунту.

Циркон

Цей препарат – не тільки стимулятор росту коренів. Він діє, як підсилювач розвитку, укорінювач для маленької розсади, корнеобразователь для насіння. Дія «Циркону» допомагає молодим насадженням вижити навіть у несприятливих погодних світлових умовах. Застосування стимулятора знижує ризик виникнення захворювань (бактеріозу, фітофторозу, фузаріозу та ін), при цьому він практично нешкідливий для людей, тварин, комах. Препарат «Атлет» зарекомендував себе як відмінний помічник у стимуляції росту розсади.

Гетероауксин

Корисний при корнеобразовании, але на цьому робота поживного препарату не закінчується. Обробка розчином допомагає приживатися розсаді, підвищує схожість цибулин і насіння, запобігає відпадіння листочків, зав'язі. «Гетероауксин» підвищує урожайність, вихід насіння з плодів, збільшує їх якість. Для пересаживаемой розсади готують розчин (2 таблетки на 10 л води), в якому і замочують її коріння на 20 годин. Після садіння поливають залишками рідини. «Крезацін» володіє схожим дією, насіння в його розчині перед посівом замочують на 5 годин.

Епін

Використовується для омолодження втомлених, ослаблених насаджень, стимуляції утворення коренів, підвищення рівня захисту від шкідників і хвороб. Для обприскування 5 мл препарату розводять у 5 л води. Увечері проводиться процедура ретельного змочування кожного листочка. Розчин не зберігається більше 3 діб. «Етамон», «Гумат калію», «Проросток», «Экосил» мають схожу дію і дуже допомагають при розмноженні рослин, прискорення їх росту, вкоріненні, підвищення врожайності.

Як використовувати біостимулятори росту рослин

Кожен препарат повинен застосовуватися тільки відповідно до інструкції. Будь-яке відхилення може призвести до сумних наслідків: протилежного результату або неконтрольованого росту рослин. Існує якийсь ритуал, який проводиться багатьма садівниками і городниками для вирощування різних культур. Можете детальніше дізнатися про нього нижче (послідовність обов'язково зберігати). Домогтися стимуляції росту допоможуть:

  • Розчини «Гетероауксину» або «Корневін». Замочіть в них насіння на 6 годин, після висадіть в грунт. Це збільшить відсоток схожості.
  • Препарати для зміцнення і росту коренів («Етамон», «Епін»). Після появи паростків необхідно подбати про утворення гарної кореневої системи. Доцільно проводити обприскування згідно інструкцій.
  • Засоби для вкорінення (наприклад, «Корневін»). Перед висадкою розсади у відкритий грунт необхідно замочити її в розчині стимулятора. Після цього рекомендується 2 рази на місяць обробляти насадження «Этамоном» для їх зміцнення, адаптації, прискорення цвітіння.

Можна приготувати регулятор росту рослин самостійно

Необов'язково купувати засоби для прискорення росту розсади або своїх домашніх улюбленців. Все, що потрібно вам для цього, можете знайти у себе вдома. Наприклад, сік алое дуже корисний для створення корінців у черешка. Верхівки будь трави з двору, перетерті чи замочені – теж відмінний стимулятор. Розчином з пророщеного і перетертого ячменю (наполягти на воді) доцільно поливати розсаду або квіти. Стимулятори росту для рослин можна приготувати з відвару сухих грибів, меду, яєчного білка, гілочок верби, цибулиння.

Відео: стимулятори та добрива для рослин

№15 Огляд добавок від різних виробників

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!