Пружинний і безпружинний матрац: який вибрати

Переваги і недоліки є у обох видів матраців. Розберемося, чим вони відрізняються і яку модель варто вибрати в кожному конкретному випадку.

Пружинні матраци

Бувають двох видів – з залежним і незалежним блоком. У першому випадку пружини скріплені між собою, у другому – немає.

Залежні пружинні блоки

11111111111111111111111111111111111
Технології вже 150 років. Пружини в них скріплені між собою дротом. Коли створюється тиск на одну пружину, воно передається і на сусідні. Виходить «ямка», в якій тіло розташовується не анатомічно. А якщо вага відпочиваючих різний, то більш легкий в прямому сенсі слова «скочуватися» на бік того, хто важче.





Єдина його перевага – доступна ціна. В іншому ж він суттєво програє іншим видам – невисокий рівень комфорту, а після деякого часу використання пружини можуть почати деформуватися і скрипіти. Такі матраци потрібно перевертати, щоб деформація була більш-менш рівномірною, але і це рятує ненадовго. Відомі як Bonnell – так називалася компанія, яка почала першою їх випускати, зараз це вже загальна назва для блоків з залежними пружинами. Залежні пружинні блоки ще використовуються в бюджетних моделях матраців, але стають все менш затребуваними.

Незалежні пружинні блоки

11111111111111111111111111111111111
Наскільки анатомічним буде матрац і яку вагу зможе витримати, залежить від кількості пружин (воно завжди вказується в розрахунку на одне спальне місце). Цей же показник впливає на вартість матраца. У незалежних пружинних блоках кожна пружина поміщена в окремих чохол, тому тиск не передається далі і немає «ефект гамака». Завдяки цьому такий матрац краще підлаштовується під форму тіла, а щоб забезпечити додатковий комфорт, використовуються додаткові верхні блоки.
Розглянемо різні системи на прикладі незалежних пружинних блоків Ormatek.
  • EVS. Пружин тут трохи - 416-420 на спальне місце, тому такий варіант – самий доступний за вартістю. Але все одно це краще, ніж матрац з залежним блоком. Є ще модель EVS-mini – в ній пружини менше по висоті, «стоять» вони на блоці піни Ormafoam. Вона з одного боку, надає жорсткість, з іншого – знімає зворотне тиск.
  • EVS1000. Тут вже 1020 пружин на спальне місце. Навантаження розподіляється більш рівномірно, що зменшує напругу м'язів.
  • SmartSpring. У ньому 512 пружин. Висота у них однакова, а от довжина дроту різна. Так створюється мультизональний ефект.
  • 4D Matrix. Це інноваційне рішення, розроблене спеціально для Ormatek. Пружин не дуже багато – 612. Але розташовані вони у вигляді сот, а не паралельними рядами, як у звичайних незалежних блоках. Тому пустот менше, а пружини з'єднуються тільки в центральній частині – робота їх більше автономна і «відгук» на тіло виходить краще. Дивіться відео«Інновації від ОРМАТЕК: блок незалежних пружин 4D Matrix»:

Інновації від ОРМАТЕК: блок незалежних пружин 4D Matrix

Преміальні моделі можуть мати два незалежних пружинних блоку, які стоять один на іншому. Так забезпечується максимальна підтримка.

Безпружинні матраци

11111111111111111111111111111111111
В них використані блоки натуральних або штучних наповнювачів – монолітні або збірні. У них не буде відчуття коливання, яке хоч трохи, але присутній у пружинних моделях. Всі характеристики залежать саме від наповнювача: кокосова койра – жорстка, латекс і піна – м'якше. Часто вони поставляються в рулонах, зручно для транспортування. На місці їх треба розкласти і залишити на 24 години – піна сама прийме потрібну форму.
Безпружинні матраци часто більш жорсткі, ніж пружинні. Тому якщо ви вибираєте модель для людини з великою вагою, краще зупинитись на безпружинному, причому з великою кількістю шарів кокосової койри – це самий жорсткий матеріал. Рекомендовані жорсткі моделі для дітей і підлітків, щоб хребет правильно формувався під час сну. Але все ж краще дивитися характеристики, які вказує виробник. Якщо матрац зроблений з піни повністю, він може бути навіть м'якше, ніж модель з великою кількістю пружин.

Наповнювачі та додаткові блоки

  • Кокосова койра. Матеріал з волокон горіхів і просоченням з натурального латексу. Жорстка, міцна, антибактеріальна, добре пропускає повітря.
  • Кінський волос – за характеристиками схожий на кокосову койру, але більш еластичний. Його використовують у моделях преміум-класу.
  • Натуральний латекс – м'який матеріал, який добре відгукується на зміну положення тіла. Найчастіше доповнюється іншими верствами для додання жорсткості.
  • Піна – штучний матеріал, схожий за властивостями на латекс. Гнучка і пружна. Буває різної щільності і, відповідно, жорсткості. Пористі шари з піни розміщують на поверхні матраца, щоб забезпечити микромассажный ефект.
  • Піна з ефектом пам'яті – саме вона підлаштовується під контури тіла і максимально знімає м'язову напругу. Але піна піні ворожнечу. Чим вище щільність, тим гірше вона пропускає повітря. Є пористий матеріал, наприклад, Memory Cool. Повітря і вологу вона не пропускає на 95% ефективніше, ніж звичайні піни, а гелева просочення рівномірно розподіляє тепло від тіла по всій поверхні.
Якщо матрац набірний, шари склеюються спеціальним екологічним складом при високих температурах.

Порівняння пружинних і безпружинних матраців

Про переваги ми розповіли, а як вони працюють при однаковій вазі сплячого, найкраще видно в таблиці нижче. Порівнюйте і вибирайте.
Якщо ж ви купили матрац і зрозуміли, що його жорсткість вам не дуже підходить, ситуацію можна виправити топпером – коректором комфорту. Це наматрацник, який здатний вирішити конкретні завдання:
  • щоб пом'якшити матрац, вибирайте топпери з латексу, піни з ефектом пам'яті;
  • зробити його більш жорстким може модель з кокосом, піною високої щільності;
  • додаткове тепло подарує мериносова шерсть, а прохолоду – топпер з холлкона (волокна в ньому розташовані вертикально, тому він відмінно підтримує термобаланс).
Незалежний пружинний блокБезпружинний матрац
Блок EVS 500 і кокосова койра



 
5 шарів кокосової койри (один шар – 3 см)
Блок EVS 1000 і кокосова койра



 
Кокос і натуральний латекс
Блок EVS 1000 і піна з ефектом пам'яті
Монолітний блок з піни
Підбирайте матрац під себе і спите з комфортом!
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!