Мандаринове дерево - як правильно доглядати в домашніх умовах, грунт і добрива

Кімнатний мандарин серед великої кількості рослин, на думку багатьох флористів, займає особливе місце. Декоративний кущ радує життєрадісною і яскравим забарвленням плодів і листя. Листя шкірясті і широкі. Вважається, що легкий і тонкий аромат здатний допомогти позбутися від головного болю, зняти занепокоєння, роздратування, додати відчуття бадьорості і підвищити настрій. Як виростити мандаринове дерево, що відноситься до цитрусових рослин, дізнайтеся далі.

Як виростити мандарин будинку

Збираючись виростити дерево мандарина у себе вдома, ознайомтеся з двома способами вирішення цієї задачі. У фермерських господарствах плодові цитрусові дерева отримують за допомогою щеплення. Якщо ви хочете поласувати соковитими мандаринами, то можете виконати таку процедуру самостійно. В домашніх умовах можна підготувати насіння і виростити з них мандаринове дерево, не забуваючи дотримувати всі правила догляду. Найпростішим способом є купівля вже готового саджанця.

Покупка готового саджанця

Вирішивши виростити домашній мандарин у себе вдома, придбайте в спеціалізованому інтернет-магазині садових культур або плодорозсаднику готовий саджанець. Часто продають рослини, що мають закриту кореневу систему, тобто відразу в земляному комі або горщику, упакованому в пакет. У першому випадку буде потрібно обов'язкова пересадка в контейнер. Якщо ж ви шукаєте більш економічний варіант, то краще всього скористатися другим способом, тобто вирощуванням цитрусового дерева з кісточки стиглого плоду.

Вирощування мандарина з кісточки

Такий спосіб вирощування декоративного цитрусового дерева у себе вдома може принести деяке моральне задоволення. Хоча, це займе набагато більше часу, ніж покупка і пересадка готового саджанця. Для пророщування вам потрібно відібрати з соковитих, солодких і стиглих плодів кілька кісточок, щоб збільшити свої шанси на успіх. Вибрані насіння попередньо замочіть в теплій воді. Для цього помістіть їх між 2-3 шарами марлі і покладіть на блюдце.

По мірі висихання марлі не забувайте зволожувати її протягом декількох днів до тих пір, поки кісточки не набухнуть. Якщо у вас немає можливості чекати кілька діб, то спробуйте замочити звичайні насіння у воді на 2-3 години, додавши до неї кілька крапель «Епін», який є стимулятором росту. Як тільки перші паростки проклюнуться, можете висаджувати кущ в грунт. В цілому, грамотно підготувати насіння цієї екзотичної рослини може будь-який початківець квітникар.

Земля для мандаринового дерева

Підготуйте горщик або звичайний ящик для розсади, і наповніть його шаром ґрунту, щоб пересадити туди проклюнулися насіння. Незважаючи на те, що кімнатний мандарин є невибагливим по відношенню до грунту, фахівці все ж рекомендують поставитись до цього серйозно. Краще всього скористатися сумішшю, що складається з:

  • 1 частини листове землі;
  • 3 частин дернової грунту;
  • 1 частини перегнившего коров'ячого гною;
  • глини;
  • піску.

Як правильно посадити мандарин в горщику

Щоб виростити декоративний мандарин, не використовуйте торф, який часто закисає, швидко сохне і при цьому не має особливих поживних властивостей. Цей компонент є практично у всіх тих сумішах, які можна купити в спеціалізованих магазинах. Не забудьте про дренажному шарі. Покладіть на дно сухої ємності керамзит або звичайні дрібні камінчики, після чого заповніть горщик складом з перерахованих вище компонентів. Потім помістіть у грунт на глибину 5-7 см набряклі кісточки. Горщик з висадженими насінинами слід помістити в добре освітлене місце.

Дренаж грунту

Для формування пишного і яскравого куща потрібно приділити увагу дренажу ємності, в якому воно буде рости. Як вже було сказано, викладіть на дно горщика щебінь, дрібну гальку керамзит, але якщо нічого з перерахованого під рукою у вас немає, то скористайтеся уламками керамічного посуду. Перед посадкою мандарина і укладанням грунту обов'язково ретельно промийте дренаж. Взагалі, він необхідний для того, щоб зайва рідина з грунту виводилася в піддон. Завдяки цьому здійснюється ефективна профілактика застою рідини і прикореневої гнилі.

Де розмістити квітковий горщик з втечею

Догляд за мандарином в домашніх умовах вимагає грамотного підходу, особливе значення має місце розташування дерева, яке буде радувати вас своїми красивими листям і квітами. Від створених умов буде залежати період початку цвітіння і активність росту. Кімнатному рослині необхідно яскраве і гарне освітлення. Коли світловий день буде зменшуватися, додайте штучне світло. Не робіть різкого переходу, оскільки рослина може скинути свої молоді листочки.

Як доглядати за деревом мандариновим

Активно росте і красиве мандаринове дерево є результатом систематичного і правильного догляду. Для кімнатного декоративного рослини необхідно створити комфортні умови з певною температурою і рівнем вологості. Не слід забувати також і про особливості поливу, т. к. в складній ситуації кущ може скинути свою листя для зменшення кількість випаровується з поверхні вологи. Коли гілки почнуть плодоносити, їх потрібно підв'язати до опори. Не слід забувати про можливих шкідників і хвороби.

Температура повітря і вологість

Найкращим температурним режимом для мандаринового саджанця є температура +15-18 градусів в теплу пору року і +12 градусів взимку. У більш спекотну погоду рослина починає гірше плодоносити і цвісти – бутони і зав'язі в цей час утворюються слабо. При цьому важливо уникати різких перепадів температури, але, щоб рослина стало міцніше, його необхідно гартувати, тобто допомогти йому пристосуватися до змін освітлення і температурного режиму. Для цього навесні вдень ненадовго виносьте рослина на закриту веранду або балкон.

Дуже важлива для мандарина і вологість повітря. У спекотні сухі дні і взимку, коли опалення висушує повітря в приміщенні, потрібно часто обприскувати декоративну рослину, іноді до трьох разів на добу. Можете поставити на підвіконня миску з водою або який-небудь інший зволожувач повітря, наприклад, імітацію фонтану, водоспаду. Коли кущ зацвіте, виконуйте обприскування обережно, щоб уникнути попадання вологи на квітки і бутони. Краще замініть цю процедури регулярним протиранням листочків.

Освітленість

Без достатньої кількості світла декоративний кімнатний мандарин не виросте великим. Найпростіше поставити ємність з рослиною на підвіконня південній частині будинку, але це загрожує опіками листя. Більш прийнятним варіантом є сторона східних або південно-східних вікон. Якщо ж південна сторона виявиться єдиним можливим вибором, то навесні і влітку вам доведеться притіняти рослина. У зимовий же час південне вікно стане найкращим місцем для саджанця. При вкороченні світлового дня додайте штучне освітлення, скориставшись спеціальними фитолампами.

Як поливати кімнатний мандарин

Деревце потребу в регулярному і частому поливі. У жаркий час здійснюйте полив по 2-3 рази в день. В зимовий період року при підтримці хорошої зволоженості достатнім буде 2-разовий полив за тиждень. Воду для цієї процедури краще попередньо наливати в ємність, наприклад, у пляшку, щоб вона встигла відстоятися і прогрітися до кімнатної температури.

При короткочасному нестачі вологи мандаринове дерево не загине, але при цьому воно може скинути частину листя або ж все листя. На «лисих» місцях свіжа зелень вже не з'явиться, тому намагайтеся уникати несподіваного листопада. Листя з'являться тільки на нових гілках. На користь не піде і часте переливання рослини водою, оскільки це призведе до появи грибкових захворювань.

Чим підживити мандаринове дерево в домашніх умовах

Весь вегетаційний період, тобто з квітня по вересень, деревце потребує підгодівлях. Щотижня його необхідно підживлювати органічними або мінеральними добривами, які можна чергувати. Особливо цього потребують дорослі дерева, які ростуть в тісних ємностях, причому без пересадок і відновлення ґрунту. В один тиждень рослину можна поливати розчином рідкого коров'яку, а через тиждень – обробляти садовим комплексним добривом, спеціально призначеним для цитрусових дерев. Перед підгодівлею слід полити грунт.

Мінеральні суміші на основі фосфору калію і азоту

У спеціалізованому садовому магазині можна придбати вже готовий склад для цитрусових. Переконайтеся, що у розчин входять такі мінеральні речовини, як калій, фосфор, азот. Проводити підживлення рекомендується в першій половині дня. Температура розчину не повинна бути менше +20 градусів. В точності дотримуйтесь рекомендовану рецептуру приготування поживного розчину. Тут діє правило – краще не долити, ніж перелити. Зайва концентрація, надлишок добрива можуть призвести до опіку стебла чи листя і навіть до загибелі рослини.

Органічні добрива

Мандаринове дерево можна підгодовувати як мінеральними, так і органічними добривами, а краще всього чергувати їх. Для приготування натурального складу живильного вам потрібно коров'ячий гній або пташиний послід. Розведіть частина сухого компонента в 10-12 частинах води, настоюйте склад, що вийшов від 2 до 4 днів, після чого вносите невеликими порціями. Грунт перед цим обов'язково не забудьте зволожити.

Правила догляду за домашнім мандарином

Щоб ваше мандаринове дерево було таким же яскравим і радує око як на фото одного з журналів про садівництві, особливе значення надайте догляду за ним. Багато перераховані вище правила за саджанцем рослини застосовні і до підрослому деревця. Додатково необхідно проводити періодичну обрізку гілок і прищіпку верхівок пагонів. Крім того, видаляйте у дерева всі засохлі гілочки, листя і витягнулися вниз пагони. Такі заходи допоможуть сформувати компактний мандарин з пишною та густою кроною. Не слід забувати і про необхідність пересаджування.

Часткове видалення квіток

Щоб уникнути надмірного навантаження на деревце в перші роки плодоношення рекомендується прищипувати квітки. Залиште на стовбурі мандаринового дерева лише кілька квіток. Таким способом можна добитися ароматних і великих плодів, не виснажуючи сама рослина. Нехай на стеблі рослини буде всього кілька гарних і ароматних квіток, але згодом ви будете насолоджуватися красивими і великими плодами.

Прищипування верхівок пагінців

По мірі росту дерева необхідно періодично виконувати прищіпку верхівок пагонів. Це необхідно для того, щоб у дерева сформувалася густа та пишна крона. При правильному формуванні вона перетвориться на справжнє прикраса кімнати. Домогтися цього можна за допомогою контролювання розростання верхівки і пагонів, які необхідно час від часу видаляти, тобто прищипувати. При появі кожного нового паростка виконуйте прищипування верхівки при формуванні 5-6 листочків. Необхідно позбавлятися і від волчков (сильних пагонів), швидко зростаючих від самого кореня.

Видалення витягнулися гілок і засохлих листочків

Своєчасно видаляйте витягнулися гілочки, засохлі листочки, щоб ваше екзотичне дерево виросло дійсно пишним і плодоносним. Часто домашній мандарин намагаються виростити карликове дерево. Для цієї мети видалите на бажану довжину розростаються верхівки пагонів. У підсумку ваші труди не пропадуть даром – ви отримаєте смачні плоди з тонкою шкіркою, легко відокремленою від м'якоті.

Чому мандарин скидає листя

При недотриманні основних правил догляду у мандаринового дерева виникають захворювання. Не ігноруйте загрозу, яку можуть представляти різні шкідники. До них відносяться червоні павутинні кліщі, щитівки, цитрусові білокрилки. Скидання листя не завжди говорить про наявність захворювання, т. к. таке може відбуватися і під час періоду відносного спокою в холодні дні.

Що робити

Якщо причиною скидання листя стали шкідники, то протирайте всі листочки дерева спеціальними розчинами. Вистачить кілька процедур, щоб позбутися від небажаних «гостей». Пожовтіння листя може бути сигналом того, що рослині не вистачає мінеральних речовин. Під час дефіциту азоту пожовтіння починається з нижніх листків. Крім того, мандарин може реагувати так на відсутність потрібної кількості вологи, недолік світла. Переставте рослину в добре освітлене місце і не забувайте регулярно поливати.

Способи розмноження мандаринового дерева

Найекономічніший спосіб отримати саджанець мандарина – це виростити його з насінини. Такий підхід займе у вас багато часу і терпіння. Якщо ж дерево вже є, і ви хочете отримати від нього потомство, виберіть один з наступних способів:

  • Розмноження відсадками, які являють собою добре сформовані гілочки дерева. Виберіть у дорослого мандарина гілку товщиною від 4 мм і довжиною достатньою, щоб пригнути гілку і пришпилити до землі. Гілку куща відокремлювати не потрібно, просто прикопайте її землею. Верхівка при цьому буде виступати на поверхні грунту. Місце прикопки підтримуйте у вологому стані. Коли у отводка утворюються нові корені, відокремте гілку від материнської рослини.
  • Розмноження здійснюється живцюванням. Для цього використовуються так звані повітряні відводки – держак вкорінюється «на вазі». Дорослий втеча надрізають колом, зрізуючи кору шириною близько 1 см, після чого обробляють рану, обмотують її мохом сфагнумом і поліетиленом (нещільно). Підтримувати отриману «лялечку» потрібно у вологому стані до утворення корінців – потрібно декілька місяців.

Як пересадити мандарин в домашніх умовах

Рослина починає потребувати пересадки тоді, коли ємність стає тісною. Для молодих мандаринів таку процедуру слід проводити щорічно, а для дерев від 7-ми років – раз у два роки. Не пересаджуйте рослину під час цвітіння, краще зайнятися цим на початку весни. Новий горщик повинен бути на кілька сантиметрів більше в діаметрі, ніж попередній. Кореневу шийку під час пересадки поглиблювати не варто, оскільки може пошкодитися кора. Зайву нирку обтрушують, після чого переміщають в нову ємність з дренажем і грунтом.

Боротьба з шкідниками

Особливе значення при догляді за мандариновим деревом має боротьба з шкідниками. Цитрусові більшою мірою схильні їм. Це пов'язано з тим, що вони мають дуже привабливий аромат. Докладніше про способи боротьби:

  • Попелиця. Якщо комах трохи, то промийте стебло з листочками розчином господарського мила.
  • Пошкоджені попелиць листочки можна обробити відваром полину або кропиви.
  • Непоганим засобом боротьби з попелиць є часникова вода.
  • Для боротьби з павутинними кліщами у домашніх умовах використовувати часникову воду, господарське мило, тютюнову пил. Створіть на їх основі суміш для обприскування.

Відео

Вирощуємо мандарини будинку легко і просто

ЯК ВИРОСТИТИ МАНДАРИН З КІСТОЧКИ В ДОМАШНІХ УМОВАХ.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!