Гіацинт в горщику – догляд в домашніх умовах і вирощування

Нерідко на садових ділянках зустрічається цибулинна рослина – гіацинт, «квітка дощів». Культура дуже любить вологу: з першими весняними дощами рослина розвивається, з'являються сині, червоні, білі квіти. При догляді в домашніх умовах можуть виникнути деякі складності. Їх уникнути допоможуть перевірені часом поради.

Що таке гіацинт

Hyacinth відноситься до сімейства спаржевих. Його батьківщина – Середземномор'я. Зустрічаються високорослі, низькорослі екземпляри: висота 20-60 див. з'являються Квітконоси з гладких м'ясистих листків (5-8 штук на одному стеблі). Навесні з'являється безліч дрібних квіточок, зовні схожих на дзвіночки: можуть бути прості або махрові. Гроновидні суцвіття різних відтінків: ліловий, ніжно-рожевий, небесний, фуксія, кремовий, персиковий, темно-фіолетовий, яскраво-жовтий та інші кольори. Поширені сорти культури, відповідні для догляду в домашніх умовах:

  • «Закаспійський» або Hyacinthus transcaspicus;
  • «Східний»;
  • «Літвінова»;
  • «Аргентина Арендсен»;
  • «Аметист»;
  • «Розалія»;
  • «Остара»;
  • «Санфлауэр»;
  • Bora;
  • Anna Marie;
  • Grand Blanche;
  • La Victoire;
  • Prince Arthur.

Підготовка до посадки цибулин

Для вигонки в домашніх умовах вибирайте цілі, щільні цибулини, без пошкоджень, діаметром від 5 см. Враховуйте, що при посадці примірників меншого розміру цвітіння не відбудеться або буде незначною. Перед посадкою, вигонки проведіть дезінфекцію посівного матеріалу: використовуйте для цього розчин з 2 л води і перманганату калію або марганцівки (на кінчику ножа). Після півгодинного вимочування примірників їх потрібно просушувати 2 дні при температурі 20 градусів.

Вигонка

Серйозно поставтеся до підготовки посадкового матеріалу. Для цибулин, викопаних з грядки, проводяться спеціальні заходи:

  1. Виймайте екземпляри з землі літа (кінець червня – початок липня). Очищайте від грунту, 2 тижні зберігайте там, де темно, при температурі повітря +30 градусів.
  2. Тому ще 14 днів тримайте посівний матеріал при температурі +25 градусів.
  3. Згодом зберігайте посівний матеріал при +17 градусів.

Однією з головних особливостей рослини є те, що час його цвітіння можна підлаштувати під конкретну дату: у багатьох людей культура розпускається на 8 Березня, ювілей або інше свято. Враховуйте, що від моменту посадки цибулин до цвітіння триває близько 3 місяців. Вигонка культури в домашніх умовах може бути:

  • ранній – посадка в жовтні, цвітіння на Новий рік або Різдво;
  • середній – висаджування у листопаді, період цвітіння – кінець січня – початок лютого;
  • пізньої, якщо посадка – грудень – початок січня, поява квітконосів – березень-квітень.

Часто вигонка проводиться з використанням води. Ретельно підбирається ємність: підійдуть вузькі стаканчики. Цибулини не повинні тонути, стикатися з корінням дном посуду. Для вигонки використовуйте дощову або відфільтровану воду. Розміщуйте цибулини в непрозорих стаканчиках, ставте там, де темно, прохолодно. Догляд в домашніх умовах за посівним матеріалом передбачає контроль за рівнем рідини: якщо потрібно, додайте воду. Після появи коренів наливайте трохи живильного складу: підійде «Корневін».

Вигонка гіацинтів в домашніх умовах.Частина 1-я

Як посадити гіацинт будинку в горщику

Час висадки в горщики підбирайте індивідуально: жовтень, листопад, грудень, січень. Враховуйте, що рослини при належному догляді в домашніх умовах розпустяться через 3 місяці. Посадка здійснюється так:

  1. Виберіть горщик з отворами, створіть дренажний шар (використовуйте керамзит, камені, подрібнений цегла), насипте землю, пісок, посадіть цибулину.
  2. Якщо в одному горщику розташовується кілька примірників, то відстань між ними повинна бути 2-3 см: саджайте цибулини так, щоб вони не торкалися стінок ємності.
  3. Посадковий матеріал трохи вдавлюється в землю, присипається грунтом. Зверху створіть шар з піску – це виключить ймовірність загнивання. Верхівки гіацинтів повинні бути незасыпанными.
  4. Тримайте горщик близько 1 місяця там, де темно, прохолодно: для розміщення ємностей підійдуть підвал, погріб, гараж з температурою повітря не нижче 5 градусів. Догляд в домашніх умовах при укоріненні передбачає періодичний полив: не допускайте висихання грунту в горщику.
  5. Коли з'являться корінці, перші паростки, перенесіть ємності на світло, температура повітря повинна бути близько 15 градусів. Перший тиждень після холодного періоду тримайте горщики з гіацинтами під паперовим ковпаком.

Як виростити

Красиві і яскраві квіти виходять далеко не у всіх квітникарів. При догляді в домашніх умовах за квітами в горщиках важливо дотримуватися наступних рекомендацій:

  1. Полив здійснюйте так, щоб вода не потрапляла на листя і квітконоси: бажано наливати воду або добриво у піддон або використовувати лійку з тонким носиком.
  2. Догляд за гіацинтом в горщику в домашніх умовах передбачає використання м'якої води кімнатної температури: підійде тепла дощова або тала.
  3. Заборонено обприскування.
  4. При догляді, коли проходить період цвітіння, повертайте горщик з культурою навколо своєї осі на 40 градусів. Рослина буде рівномірно розпускати листя, утворюються повні квітконоси. Якщо ігнорувати цю рекомендацію, то кисті культури вийдуть однобокими.
  5. При наявності занадто високого екземпляра або при його розвитку в горщику виключно з одного боку застосовуйте підпори.
  6. Підв'язувати гіацинт в домашніх умовах забороняється, тому що це запобігає доступ поживних речовин.

Як виростити гіацинт в домашніх умовах

Догляд в домашніх умовах

Період цвітіння при догляді в домашніх умовах відносно нетривалий: від 1 до 4 тижнів. Враховуйте, що рослини в горщиках можуть довго не розпускатися. Як правило, це відбувається із-за неправильного догляду: висока температура повітря, нестача вологи або її надлишок, погане освітлення. Якщо виключити ці моменти, то культура при домашньому догляді буде радувати господарів своєю пишністю.

Під час цвітіння

Цибулинні рослини вимагають особливого підходу при вирощуванні. Догляд за гіацинтами в домашніх умовах повинен здійснюватися з урахуванням таких моментів:

  1. Ретельно вибирайте грунт для горщика: підійде перепревшая органіка з двох частин чистого піску, однієї частини перегною, торфу і такої ж кількості компосту. Висока кислотність грунту для культури згубна. Підготовлений субстрат прогрійте в духовці при температурі 110 градусів: так проводиться знезараження суміші.
  2. Грунт в горщику завжди повинна бути вологою, особливо на стадіях цвітіння і активного росту, зимівлі. Враховуйте, що застою води не повинно бути, інакше це призведе до загнивання коренів, розвитку грибка. Ви уникнете цих проблем, якщо після кожного поливу (через 5-10 хвилин) будете виливати рідину з піддону горщика.
  3. При догляді в домашніх умовах слідкуйте за освітленням: тримайте квіти на світлі, але не розташовуйте горщики під прямими сонячними променями. Коли хмарно, використовуйте джерела штучного освітлення – люмінесцентні лампи.
  4. Ідеальна температура повітря для культури – +20-22 градуси. Не розташовуйте горщики з квітами біля опалювальних приладів, там, де переважають протяги.
  5. Добрива при догляді за гіацинтом в домашніх умовах вносяться через кожні 14 днів. Купуйте готові поживні комплекси для цибулинних і використовуйте їх відповідно до встановленої інструкції: після появи паростків застосовується аміачна селітра (30 г на 1 кв. м), у фазу бутонізації вносять аміачну селітру (20 г на 1 кв. м), «Суперфосфат» (40 г на 1 кв. м), хлористий калій (30 г на 1 кв. м), після цвітіння – «Суперфосфат» (40 г на 1 кв. м), хлористий калій або калімагнезія (40 г на 1 кв. м).
  6. Перед підгодівлею ретельно пролийте землю.

Після цвітіння

Мало хто знає, що потрібно зробити, щоб гіацинт після цвітіння в домашніх умовах добре зберігся. Досвідчені квітникарі рекомендують робити наступне:

  1. Рослини поступово засушиваются: горщик розміщується там, де темно, полив скорочується. Далі гіацинти дістаються з землі, проводиться їх дезінфекція, як перед посадкою, після чого прибирають на зберігання. Враховуйте, що даний метод є дуже ризикованим, тому що є ймовірність повного засихання коренів. У деяких квіткарів після такого «іспиту» рослини розпускаються через рік.
  2. Якщо хочете зберегти гіацинти, то скористайтеся наступним методом: зріжте відцвілі квітконоси, проведіть перевалку квітки з малої ємності у велику, простору. Перед пересадкою на дно нового горщика покладіть дренаж з керамзиту, насипте садову землю (з'єднайте торф з піском), застроміть цибулину так, щоб вона прикривалася землею до шийки.

Для зберігання гіацинти витягуються з горщиків при наявності пожовклого листя. Перед тим, як дістати примірники, обріжте стрілки: якщо є зелень, то після квітів утворюються плоди, які витягнуть сили рослини. Сушаться гіацинти там, де темно, низький рівень вологості, температура повітря 19 градусів. Якщо цибулини маленькі, то для їх зміцнення здійсніть вказану процедуру (виробляються обрізка стрілок, витяг примірників з землі, їх просушування) до моменту цвітіння. При такому підході культура згодом порадує вас рясним цвітінням.

Гіацинт догляд після цвітіння в домашніх умовах / квітка гіацинт

Розмноження

Нерідко при догляді за прекрасними рослинами будинку потрібно збільшити їх кількість. Садівники розмножують гіацинти наступними способами:

  • дітками;
  • насінням;
  • за допомогою вирізання дінця;
  • живцями;
  • за допомогою розтину цибулин.

Якщо проводиться вирощування гіацинтів в домашніх умовах, то підійде метод розмноження дітками. У однієї цибулини за рік утворюється 2-4 відростка: простимулювати формування діток можна за допомогою хрестоподібного надрізання материнської цибулини. Відростки акуратно відокремлюються, висаджуються. Якщо діти ще погано від'єднуються, то цибулину не чіпають: після чергового цвітіння гіацинт дістається з землі, розвинені відростки відокремлюються. Розсаджені по окремих горщиках дітки ростуть дуже швидко, перша бутонізація відбувається через 2-3 роки.

Розмноження насінням здійснюйте, якщо потрібно отримати рослини рідкісного сорту. Цей метод вважається занадто трудомістким, не підійде для домашніх умов. При способі вирізання дінця використовують великий посівний матеріал. Він промивається, сушиться 7 днів, гострим ножем вирізається дно примірників: виходить конусоподібна западинці. Місце зрізу обробляють товченим вугіллям або розчином фунгіциду. Цибулини зберігаються донцями вгору. Щоб дітки з'явилися швидше, накрийте примірники поліетиленом: перші відростки діаметром 5-10 мм формуються через 2-3 місяці.

Розсічення цибулин проводиться так: беруться великі екземпляри, за допомогою гострого ножа поділяються на 5-6 частин, часточки розбираються на лусочки, зрізи знезаражуються товченим вугіллям або розчином фунгіциду. Отриманий посівний матеріал обертається поліетиленом, перші 30 днів зберігається при температурі близько 25 градусів, другий місяць підтримуються умови – +17-20 градусів.

Живці зрізають при формуванні бутонів: вибирається листок з черешком, зрізати близько до стеблу рослини. Пошкоджене місце обробляється знезаражувальним розчином, стимулятором росту. Держак висаджується в горщик з родючою землею, накривається плівкою. Корінці з'являться через місяць, паростки проклюнуться через 60 днів. Перші 2 роки догляд за гіацинтом в домашніх умовах не передбачає пересадку: залишайте його зимувати під товстим шаром мульчі.

Хвороби і шкідники

Якщо враховувати правила посадки та догляду в домашніх умовах, то культура не буде хворіти. При ігноруванні якихось рекомендацій гіацинти можуть страждати від:

  • Бактеріальної білої і жовтої гнилі. Перша з'являється, коли гіацинт розпускається. Листя починають скручуватися, жовтіти, суцвіття гинуть. Біла гниль вражає культуру і призводить до її загибелі: відбувається розм'якшення тканин до слизової маси. При появі жовтого гнилі на листі з'являються чорні крапки, цибулини загнивають. Вилікувати хворобу при догляді в домашніх умовах не можна. При виникненні гнилі рослина гине. Рекомендується позбавитися від культури, грунту, горщик продезінфікувати.
  • Сірої гнилі – з'являється у паростків, на листі утворюються жовті плями, які поступово збільшуються в розмірах, набувають буре забарвлення. Починається процес загнивання коренів. Рослина гине. Якщо при догляді за гіацинтом виявили хворобу, терміново позбавтеся від ураженого примірника.
  • Паразитарної верхівкової гнилі – виникає через ураження патогенними мікроорганізмами, які переходять на гіацинт із землі. На листі, квітках з'являються бурі поглиблення, коріння загнивають. Метод боротьби при догляді будинку – прибрати горщик туди, де прохолодно, не допускати перевищення температури повітря.
  • Мозаїки – з'являються світло-зелені плями, уражені ділянки жовтіють і сохнуть, культура перестає розвиватися. Боротися з недугою марно. Рекомендація при догляді будинку – видалення ураженого квітки.
  • Комахи: попелиці, кліщів, трипсів, нематод та інших. Щоб позбутися від шкідників, обприскуйте рослини спеціальними хімічними комплексами: «Фитовермом», «Акарином», «Акордом». Обробка проводиться до моменту цвітіння.
  • Фізіологічних розладів. З-за неправильного догляду, вигонки (при недотриманні температурного режиму, переохолодженні) квітконоси можуть деформуватися: з'являються викривлені квітки. Рекомендується позбавлятися від непривабливих примірників, правильно виробляти вигонку нового посадкового матеріалу.

Хвороби гіацинтів та шкідники і боротьба з ними

Можливі проблеми при вирощуванні гіацинтів

Досвідчені квітникарі і новачки можуть допускати помилки при догляді за гіацинтами будинку. Щоб отримати красиві рослини, враховуйте можливі проблеми та способи їх вирішення:

Проблема

Причина виникнення

Метод рішення

Присутній багато зеленої маси, відсутність квітконосів.

Занадто маленька, нерозвинена цибулина.

Посадка цибулини діаметром від 5 див.

Різні періоди цвітіння одного сорту при одночасній посадці в один горщик.

Використання однієї ємності для висадки цибулин різного розміру.

Посадка цибулин діаметром від 5 см і обов'язково однакового розміру.

Повільна вегетація, слабке цвітіння або його відсутність.

Відсутність «холодного періоду перед посадкою: горщик з цибулинами до появи паростків містився там, де тепло.

Правильна підготовка посадкового матеріалу.

Викривлені квітконоси або їх відсутність.

Перевищення температури повітря (вище +9 градусів) при витримуванні холодного періоду. Зміст цибулин в жарі.

Правильна підготовка нової цибулини до посадки.

Жовті листя, повільний розвиток культури.

Нестача води, вміст горщика в темному місці.

Своєчасний полив, переміщення горщика на світло.

Обпадають бутони, загниває цибулина.

Надмірний полив, вода потрапляє на бутони, листя.

Полив під корінь, у краю горщика: використовуйте лійку з тонким носиком.

Відео

Подарували Гіацинт. Догляд за Гіацинтом в домашніх умовах.Цитруси в будинку і мн. інше

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!