Насос для свердловини - як вибрати занурювальний або поверхневий за типом всмоктування, виробника і ціною

Необхідність в автономному джерелі живлення виникає в приватному будинку або на заміській ділянці тоді, коли немає можливості підключитися до центрального водопроводу. Рішенням завдання стає облаштування свердловини з подальшим придбанням для неї відповідного насоса. Завдяки якісному обладнанню такого типу ви зможете забезпечити свій будинок необхідною кількістю води в будь-який час доби. Дуже важливо не помилитися з його параметрами, інакше потужності пристрою може не вистачити для перекачування води до декількох точках.

Що таке насос для свердловини

Побутове насосне обладнання для свердловин є пристроєм, призначеним для доставки води з колодязя безпосередньо до об'єкта. Зовні воно являє собою циліндр з ударостійкого пластику або нержавіючої сталі. Пропоновані виробниками пристрої відрізняються один від одного не тільки матеріалом виготовлення, а також за типом, принципом дії, можливою висотою підйому і деякими іншими характеристиками. В залежності від місця монтажу виділяють:

  • Поверхневий агрегат. Встановлюється поруч з джерелом води або прямо на її поверхні за допомогою спеціального поплавця. У воду при цьому опускається тільки шланг. В роботі такого приладу застосовується принцип всмоктування. У більшості випадків поверхневий насос застосовується за умови, що глибина до дзеркала води становить не більше 8 метрів. Таке обладнання стане ідеальним вибором для абіссинського колодязя і незамінним рішенням при зрошенні присадибної території. Правда, цей вигляд пристрою не призначається для перекачування рідини навіть з мінімальним ступенем забруднення.
  • Занурювальний агрегат. Принцип роботи такого насоса полягає у виштовхуванні рідини наверх, а не її втягування. Він підходить для підйому води з будь-якого резервуара. Розміщують занурювальний агрегат прямо у воді, тому дуже важливо, щоб він був виготовлений з якісних матеріалів, здатних протистояти корозії. Порівняно з поверхневими аналогами глибинні насоси для свердловин – практично безшумні.

Існує ще класифікація за принципом дії. У цьому випадку виділяють наступні агрегати:

  • Вібраційний. Самий економічний варіант, який відрізняється невибагливістю в обслуговуванні і простотою конструкції. Такий тип насосного обладнання не має обертових елементів і підшипників. Відсутність обертових елементів зменшує нагрівання пристрою і запобігає передчасний знос. Ідеальним рішенням для перекачування рідини з різних ємностей, поливу садів і городів і відкачування води із затоплених підвалів стане занурювальний вібраційний агрегат. Принцип дії: коли електричний струм зачіпає обмотку котушки, формується магнітна область, втягує сердечник. Вода починає надходити в камеру, після чого в роботу вступають пружини. За рахунок повернення діафрагми у вихідне положення створюється надлишковий тиск, який перекриває клапан.
  • Відцентровий. Цей тип обладнання – найпоширеніший. Принцип роботи грунтується на передачі енергії від обертового колеса до рідини, що знаходиться між лопатками. Відцентрова сила сприяє всмоктуванню рідини в корпус і створення різниці тисків. Агрегат при цьому функціонує безперервно, подаючи рідина через вихідну трубу. Погружной відцентровий насос для свердловини буває нормальновсасывающим і зваженим – кожен з них поділяється на одно - і багатоступінчасті пристрої:
    • Нормальновсмоктуючий агрегат перед включенням потрібно заповнити водою.
    • У самовсмоктуючого за рахунок горизонтального розташування корпусу патрубок (всмоктуючий) повинен бути заповнений повітрям.

Ще бувають моделі з ручним керуванням і автоматичною системою запуску та вимикання. Останні найчастіше споживають мало електроенергії, перекачують рідину набагато краще захищені від перегріву. Агрегати з ручним керуванням застосовуються для транспортування і подачі рідини без вмісту абразивних компонентів. Часто ручний насос для свердловини має висоту всмоктування не більше 9 метрів при наявності на кінці водопроводу зворотного клапана. Він здатний перекачувати рідину з різною щільністю і ступенем забруднення.

Як вибрати насос для свердловини

Підібрати і замовити з доставкою по пошті відповідні побутові насоси для свердловин сьогодні можна в спеціалізованому інтернет-магазині. При цьому важливо врахувати потужність двигуна, глибину всмоктування, рівень шуму, пропускну здатність та інші технічні особливості. У продажу в Москві, Санкт-Петербурзі та інших містах зустрічаються сотні моделей від вітчизняних і зарубіжних фірм.

Щоб купити дійсно надійний і ефективний агрегат, потрібно не тільки визначитися з типом пристрою, але і врахувати наступні критерії:

  • Матеріал корпусу. Це може бути метал або ударостійкий пластик. Перший варіант дорожче і міцніше, але при цьому сталь повинна бути високої якості – часто це харчова AISI304. Пластиковий корпус хоч і виконується з ударостійкого матеріалу, але поводитися з ним потрібно все ж акуратно.
  • Продуктивність. Даний параметр вимірюється в літрах і мілілітрах в одиницю часу. Свердловинні агрегати здатні піднімати в середньому від 20 до 200 л/хв. Чим більш потужний насос, тим більше споживана потужність і вище вартість. Вибирати цей параметр потрібно з розумним запасом. Для цього врахуйте кількість проживаючих людей і загальний витрата. Якщо сім'я складається з 4 членів, то середня витрата буде поставляти 800 л. Загальну суму потрібно робити на 12, не на 24, адже вночі водопровід використовується вкрай рідко і по мінімуму. Отриману цифру поділити на 60, і ви отримаєте потрібну продуктивність пристрою (обсяг в хвилину).
  • Висота підйому (напір). Від цього параметра залежить глибина, з якої агрегат для свердловини качає воду, і висота, на яку він піднімає її в будинку. Ця розрахункова величина враховує ще і довжина горизонтальної ділянки, і опір труб.
  • Глибина занурення. Ще один важливий параметр, під яким мається на увазі глибина криниці, з якої агрегат для свердловини здатний викачувати воду. Залежно від моделі він становить від 8-10 м до 100 м і більше. Дізнатися те, наскільки глибоко потрібно опускати насос, можна в спеціальному паспорті на свердловину. Рекомендації в цілому такі: агрегат повинен знаходитись нижче дзеркала не менше ніж на 15-20 м, але краще – ще нижче.
  • Діаметр свердловини. Велика частина побутових свердловин має діаметр в межах 70-102 мм. Взагалі цей параметр прийнято вимірювати в дюймах. Простіше знайти насоси для 3-4-дюймових свердловин, інші ж часто поставляються на замовлення.
Як вибрати насос для свердловини?

Погружной насос для свердловини

Агрегат такого типу здатний перекачувати воду на об'єкт з великої глибини. Виробники пропонують на вибір пристрої як з горизонтальним, так і вертикальним виконанням. При купівлі насоса зверніть увагу на наявність у нього захисту від перегріву. Завдяки їй експлуатаційний термін установки буде на порядок більше, ніж у аналогів без такого захисту. Вартість заглибних агрегатів для свердловини становить в середньому від 2-3 до 10-15 тисяч рублів. Деякі моделі оснащуються:

  • гідробаком (гідроакумулятором), використовуваним для підтримки стабільного тиску у водопроводі;
  • ежектором для збільшення глибини забору і швидкості підйому рідини.

Водолій

Відцентровий насос Водолій БЦПЕ 0,5-40У є флагманом продукції бренду. Цей високонапірні і багатоступінчастий агрегат має асинхронний однофазний електродвигун. Він підходить для перекачування води з колодязів, відкритих водойм і підземних свердловин для технічних і побутових цілей, включаючи полив городів та присадибних ділянок. В комплект поставки входить електрокабель і електрична вилка з конденсаторної приставкою. БЦПЕ 0,5-40У стане надійним помічником в системі водопостачання приватного будинку:

  • назва моделі: Водолій БЦПЕ 0,5-40У;
  • ціна: 4296 грн.;
  • характеристики: зовнішній діаметр – 10,5 см, напруга– 220 +/- 22 В, споживана потужність (номінальна) – 720 Вт, частота обертання – 2800 об./мін., максимальний напір – 60 м, об'ємна подача – до 3,6 м3/ч., ступенів – 6, вага – 12,5 кг;
  • плюси: не руйнує свердловину, велика висота напору;
  • мінуси: завищена вартість.

Джилекс

Якщо ви шукаєте побутової вібраційний електронасос, то зверніть увагу на погружную модель Джилекс Малюк 1511, призначену для водозабору з свердловини. Пристрій відрізняється бюджетною вартістю і порівняно легким корпусом, виконаним з алюмінієвого сплаву. Дана модель ідеально підійде для невеликого заміського будинку або дачної ділянки:

  • назва моделі: Джилекс Малюк 1511;
  • ціна: 900 грн.;
  • характеристики: максимальна глибина – 3 м, діаметр – 9,8 см, клас захисту – IPX8, продуктивність – до 1500 л/год, висота (максимальна) – 60 м, потужність – 240 Вт, кабель – 25 м, вага (брутто) – 4,62 кг;
  • плюси: дешевий, зручний у використанні;
  • мінуси: малопотужний, невисока міцність корпусу.

Беламос

Заглибна свердловинна модель насоса ТМ10-100 від вітчизняного виробника та бренду Беламос ідеально підійде у випадку, якщо немає можливості підключитися до центрального водопроводу. Установка в свердловину у пристрої – вертикальна. Насос може застосовуватися як для організації водопостачання, так і для поливу городу або саду. Довговічність агрегату надає нержавіюча сталь та інші матеріали, захищені від корозії. Відстань від дна джерела до пристрою не повинна бути менше 0,8 м. Докладніше:

  • назва моделі: Беламос ТМ10-100;
  • ціна: 4020 грн.;
  • характеристики: діаметр насоса – 9,8 см, глибина – 30 м, висота підйому – 100 м, потужність – 2100 Вт, напруга – 220 Вт, допустима температура рідини – від +1°С до +35°С, мінімальний рівень рідини – 100 см, пропускна здатність – 40 л/хв., кабель – 20 м, розміри – 9,6х55 см, вага (брутто) – 15,81 кг;
  • плюси: міцний, потужний, довговічний, велика висота підйому;
  • мінуси: висока вартість, відсутній захист від сухого ходу.
Вибір обладнання для свердловини // FORUMHOUSE

Поверхневий насос для свердловини

Непоганий покупкою для побутового використання стане поверхневий агрегат для свердловини – він користується великою популярністю серед домовласників. При цьому врахуйте, що поверхневий агрегат не буває безшумним. Порівняно з занурювальним аналогом, його простіше встановлювати і зручніше обслуговувати. Не забувайте, що двигун насоса не має захисту від попадання вологи, тому його встановлення потрібно виробляти або на поверхні води, або на плаваючій платформі. Один кінець шланга підключається до самого пристрою, а інший – обладнується зворотним клапаном і опускається в свердловину.

Вихор

Якщо ви шукаєте варіант для саду, то відмінним вибором може стати поверхневий насос ПН-900ЧЭ від Вихор. Даний агрегат ідеально підходить для перекачування рідини з свердловини, колодязя, відкритого водоймища і навіть магістрального водопроводу. Врахуйте, що цю модель рекомендується використовувати тільки для доставки чистої води:

  • назва моделі: Вихор ПН-900ЧЭ;
  • ціна: 2515 грн.;
  • характеристики: механізм – відцентровий, потужність (споживана) – 900 Вт, продуктивність – 55 л/хв, пропускна здатність – 3,3 м3/ч., підйом води – 35 м, корпус чавунний, температура рідини (допустима) – 35°С, вага – 7,2 кг;
  • плюси: надійний корпус, простота використання;
  • мінуси: завищена ціна, відсутність автоматичного контролю рівня води.

Patriot

Насос поверхневий самовсмоктуючий для свердловини QB-60 від Patriot був розроблений спеціально для побутового застосування. Пристрій здатний перекачувати чисту воду і використовуватися для організації поливу. Корпус насосної частини виконаний з такого надійного матеріалу, як чавун, робоче колесо з радіальними лопатками – з бронзи. Надійність установки насоса під час роботи забезпечується за рахунок стійких ніжок. Подача рідини з допомогою QB-60 можлива з восьмиметрової глибини:

  • назва моделі: Patriot QB-60;
  • ціна: 811 грн.;
  • характеристики: тип – самовсмоктуючий, напір (максимальний) – 32 м, споживана потужність – 370 Вт, пропускна здатність – 2,1 м3/ч., глибина всмоктування – 8 м, температура рідини – 0-35 °C, габарити – 26,5х13,5х16 см, вага – 5,4 кг;
  • плюси: низька вартість, надійність, легкість установки;
  • мінуси: малопотужний.

Elitech

Якщо ви шукаєте дійсно потужний і високопродуктивний поверхневий насос, то ознайомтеся з характеристиками Elitech НС 1100НПП. Відмінною особливістю цієї моделі є висота подачі до 48 м. Корпус пристрою виконаний з нержавіючої сталі – він надійно захищає асинхронний двигун. Даний агрегат підійде як для подачі води у великий заміський будинок, так і для поливу. Сталева рама надає йому стійкість на будь-якій поверхні. Для перенесення є металева ручка-підставка. Якість і технічні характеристики повністю відповідають ціні:

  • назва моделі: Elitech НС 1100НПП;
  • ціна: 2556 грн.;
  • характеристики: висота подачі (максимальна) – 48 м, глибина занурення – до 7 м, продуктивність – 100 л/хв, споживана потужність – 1100 Вт, вага (брутто) – 14,98 кг;
  • плюси: вимикач із захистом від крапель води і пилу, міцний і довговічний корпус, висока ефективність;
  • мінуси: немає.
Огляд поверхневих насосів ТМ Господар

Відео

Вибір, обв'язку і установка насоса в свердловину своїми руками

Відгуки

Євген, 43 рокиВирішив купити насос для свердловини на заміській ділянці для того, щоб організувати водопостачання в невеликому будинку і полив городу. Вибір після пошуків упав на SP 70/6 від Беламос. Агрегат виявився потужним (1300 Вт) і високопродуктивним (30 л/хв.). Глибина занурення може доходити до 15 м, а висота підйому – до 150 м. Сприйнятливий до піску в свердловині.
Антон, 38 роківПереглянув кілька рейтингів та оглядів, в результаті зацікавив насосний агрегат для перекачування води з свердловини Neoclima eup dwn-100/1.2. Ця заглибна модель вартістю 5300 рублів має висоту підйому 100 м. Продуктивність досягає 20 л/хв. Додатково зазначу міцний корпус з нержавійки. Мінусом вважаю завищену ціну.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!