Що робити при гною з ока у дитини і дорослого

Що робити при виділенні гною в очах у дорослого і дитини, з чим пов'язане це явище – ось основні питання, які виникають у пацієнта, коли болять і злипаються очі. З'ясуємо причини, за якими починаються гнійні виділення з ока, розглянемо основні захворювання, симптомом яких є виділення гною, розберемося, з допомогою яких коштів з цими хворобами можна впоратися.

Що таке гній в очах

Слизова оболонка очного яблука постійно виробляє спеціальну захисну плівку, що складається з специфічного секрету клітин слизової і секрету мейбомиевой залози (сальні залози у внутрішніх куточках очей). При різного роду механічних пошкоджень, попадання стороннього тіла, або при ряді захворювань – запаленні слизової, алергічної реакції, вірусних інфекціях – повіки червоніють, злипаються або сльозяться, захисна секреція каламутніє, стає більш густою, непрозорою, білого або жовтого кольору, тече рясніше, починається нагноєння очей.

Чому гнояться очі

Причини, по яким гнояться очі у дорослої людини, носять різний характер, починаючи з механічного пошкодження, ряду очних хвороб, таких як кон'юнктивіти бактеріальної або алергічної природи, дакриоциститы, блефарит, запалення рогівки. Якщо у хворого спостерігається почервоніння повік, що супроводжується появою сильного печіння або свербежу, рясним сльозотечею і загноїлося очей – це привід звернутися до офтальмолога для встановлення причин появи гною і призначення правильного лікування.

Червоні очі і гнійні виділення

Запальне захворювання, яке є однією з найпоширеніших причин почервоніння повік і виділення гною – це кон'юнктивіт. При гнійному кон'юнктивіті допоможуть протимікробні препарати у вигляді крапель для очей. Наприклад, добре себе зарекомендував антибіотик широкого спектру дії офлоксацин з групи фторхінолонів II покоління, який вбудовується в клітинні стінки бактерій і блокує роботу ферментів, що відповідають за відтворення молекул ДНК, після чого бактерії втрачають можливість розмножуватися і гинуть. Офлоксацин – діюча речовина препарату Флоксал, який випускається у формі очної мазі і крапель і володіє вираженим антибактеріальним ефектом. При ячмені антибактеріальну мазь наносять на запалену ділянку, характерну припухлість століття, не рідше 3 разів на добу до повного зникнення симптомів, але не менше 5 днів, навіть у випадку, якщо симптоми зникли раніше. При бактеріальному кон'юнктивіті (червоний очей з гнійним виділенням) краплі закапують 2-4 рази на день до повного зникнення симптомів, не менше 5 днів поспіль.

Очі гниють і сльозяться у дорослих

Крім гнійних кон'юнктивітів є безліч інших серйозних захворювань органів зору, що супроводжуються рясним виділенням гною, наприклад:

  • бактеріальні інфекції (блефарит, що веде до ураження фолікул вій);
  • вірусні інфекції (грибковий кератит, очний герпес);
  • запалення слізного мішка (дакріоцистит);
  • запалення очної рогівки;
  • травми;
  • гордеолум (ячмінь), що супроводжується сильним набряком століття

Злипаються очі вранці

Ознакою хронічного запалення слизової століття є так званий синдром сухого ока, що супроводжується сильним свербінням (повіки постійно сверблять), що викликає відчуття стороннього тіла. Гній з ока особливо інтенсивно виділяється під час сну, тому що страждають цим захворюванням скаржаться на наступний неприємний симптом – повіки злипаються і вранці не відкрити очей.

Білий гній

Гнійні виділення з очей бувають не тільки у дорослих, але і у дітей, в тому числі у новонароджених. Гній білого кольору, яке утворюється на століттях у немовляти, може бути викликаний дакріоциститів – запалення слізних каналів. Хвороботворні мікроорганізми викликають запалення кон'юнктиви, в цьому випадку очі дитини гниють через кон'юнктивіту. Малюка в будь-якому випадку слід показати лікарю для визначення причини, з-за якої очей почервонів і гноїться.

Перша допомога

Гній в очах у дорослої людини або дитини може бути одним з ознак запалення, інфекційного захворювання або механічного пошкодження. Щоб уникнути погіршення ситуації необхідно відвідати лікаря, який поставить точний діагноз і призначить препарат для лікування. Але перед консультацією ви можете надати собі або близькій першу допомогу.

Скористайтеся ватним тампоном, змоченим в настої ромашки або будь-якому іншому трав'яному антисептичному відварі, щоб видалити гній з повік. Для боротьби з засохлим гноєм використовують компрес з ватного диска, вимоченого в настоянці календули. Процедури промивання розчином без призначення лікаря починати не варто, оскільки самостійно ви не зможете визначити причину появи гною і підібрати ефективний засіб.

Чим лікувати

Залежно від поставленого діагнозу, лікар порекомендує необхідні гігієнічні процедури для здійснення процесу промивання запалених очних каналів, видалення накопичується на століттях гною. Крім того, при більшості інфекційних і вірусних захворюваннях органів зору, офтальмолог робить призначення фармакологічних засобів:

  • протизапальних або антибактеріальних мазей;
  • заспокійливих, антисептичних або антибіотичних крапель;
  • спеціальних фізрозчину для промивання.

Серед очних мазей свою ефективність у боротьбі з кон'юнктивіту та іншими запаленнями органів зору довела тетрациклінова мазь. Це потужний антибіотик широкого спектру дії, допомагає при більшості очних хвороб, що супроводжуються плином гною. Закладання під повіку тетрациклінової мазі тричі на добу допомагає впоратися з симптомом гнійних виділень протягом 5 діб.

Під час запалення очної слизової оболонки, що супроводжується утворенням гною, процедура промивання повік і очного яблука особливо важлива, оскільки вона допомагає зняти запалення, знизити роздратування, прискорити процес одужання. Промивати очі необхідно, коли вони закисають, можна робити це за допомогою піпетки або ватяних дисків.. Для промивання при кон'юнктивітах різного характеру лікарі рекомендують користуватися розчином левоміцетину, фурациліну або мірамістину.

Очні краплі

Закрапувати краплі в запалені очі, сочащиеся гноєм, слід, щоб вони не закисали. В якості протизапального і антимікробного засобу лікарі призначають краплі альбуцид. Це універсальний засіб, при його застосуванні вкрай рідко виникає алергічна реакція, можна використовувати препарат для антисептичних промивань. Відчуття дискомфорту, пощипування при закапуванні нормально, закопувати альбуцид слід не рідше 3-5 разів на день до повного зникнення симптомів.

Народні засоби

Користуватися народними засобами для лікування хвороб очей, що супроводжуються виділенням гною, слід тільки в якості допоміжних методів на додаток до медикаментозної терапії. При ячменях та інших очних набряках народні лікарі рекомендують прогрівати очне яблуко з допомогою теплого вареного яйця, що прикладається до верхнього століття. Для промивань можете користуватися теплою заваркою зеленого чаю, оскільки ця рослина володіє антисептичними властивостями.

Настій календули, відвар з ромашки використовують в якості розчинів для заспокійливих примочок, пом'якшувальних запалену слизову. Промивати повіки від гною слід розчином марганцівки або фурациліну, щоб очі не закисали, гній переставала текти, і почали проходити інші симптоми - почервоніння, свербіж, печіння. Деякі лікарі рекомендують масаж очних проток для прискорення процесу гноетечения і швидкого одужання.

Що не можна робити

Під час захворювань органів зору, що супроводжуються утворенням гною на слизовій оболонці очних яблук, слід суворо дотримуватися таких гігієнічних норм і правил:

  • припинити користуватися косметикою;
  • використовувати індивідуальні рушники, щоб не заразити здорових членів сім'ї;
  • використовувати індивідуальні засоби гігієни для кожного ока, якщо заражений тільки один;
  • максимально можливим чином знизити зорове навантаження;
  • припинити використовувати контактні лінзи до повного одужання.

Профілактика

Основними профілактичними заходами, що допомагають уникнути захворювань,що супроводжуються скупченням гною в органах зору, є дотримання простих гігієнічних норм і вимог. Не торкайтеся і не тріть повіки немитими руками, користуйтеся якісними контактними лінзами і перевіреними марками косметичних засобів. Слідкуйте за насиченістю харчування, уникайте авітамінозу, ослаблення імунітету. У спеціальній літературі зустрічаються методики, за допомогою яких ви можете освоїти масаж слізних проток для профілактики дакріоциститу.

Відео

Кон'юнктивіт

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!