Чим лікувати горло при грудному вигодовуванні: народні засоби і препарати

Зіткнувшись з застуду, ангіну або грипом під час лактації, багато мам виявляються захопленими зненацька і не знають, як ним правильно лікувати горло. Використовувати звичні засоби в цей період не можна: переважна більшість ліків може завдати шкоди маляті. Дізнайтеся, чим лікувати горло при грудному вигодовуванні і потрібно припиняти годування на час лікування.

Особливості лікування в період лактації

Застуда при грудному вигодовуванні вкрай рідко служить підставою для припинення годування. Однак до вибору ліків необхідно підходити з великою обережністю. Що містяться в них активні речовини проникають у материнське молоко, а разом з ним потрапляють в організм дитини. Наслідки можуть бути непередбачуваними: від звичайного діатезу до важких порушень серця, печінки і нирок. Правила:

  1. Температура при грудному вигодовуванні, значення якої не перевищує 38,5°С, не вимагає застосування жарознижуючих засобів.
  2. Якщо її показник вище, єдиним безпечним ліками для годуючої мами є парацетамол. Допускається використовувати будь-які препарати на його основі – «Панадол», «Ефералган», «Тайленол», «Колдрекс».
  3. За раз можна випивати не більше 500 мг парацетамолу при максимальному числі прийомів 3 рази в день.

Як швидко вилікувати горло

Починати боротьбу з хворобою необхідно при появі перших же ознак нездужання. Схеми терапії при різних видах захворювань можуть кардинально відрізнятися. Щоб правильно підібрати ліки і уникнути прийому непотрібних медикаментів, важливо знати точний діагноз. Загальні рекомендації з лікування болю в горлі:

  1. При ГРВІ, або звичайній застуді, горло лікують за допомогою полоскань, інгаляцій, теплих компресів.
  2. При грипі застосовуються ті ж методи лікування, а на додаток до них можуть бути прописані противірусні препарати на основі інтерферону.
  3. При бронхіті особлива увага приділяється інгаляціям, відхаркувальну засобів. При подразненні і різі в горлі використовуються пастилки і полоскання.
  4. При ларингіті крім полоскань вкрай бажано використовувати місцеві засоби для обробки горла.
  5. Полоскати горло При ангіні рекомендується дезінфікуючими розчинами і трав'яними відварами. Від цієї хвороби складно позбутися без застосування антибактеріальних засобів. Самостійно приймати антибіотики при грудному вигодовуванні неприпустимо – їх призначає тільки лікар.
  6. При вірусному фарингіті теж застосовуються полоскання, інгаляції, пастилки. Якщо хвороба має бактеріальну природу, лікар призначає антибіотики.

Незалежно від того, має біль у горлі бактеріальне або вірусне походження, годуючій мамі потрібні часті полоскання. Їх потрібно робити з застосуванням протизапальних та антисептичних розчинів, але використовувати можна тільки сумісні з лактацією лікарські засоби. Вибираючи, чим лікувати горло при ГВ, для полоскання рекомендується застосовувати такі безпечні препарати:

  • гідроперит – 1 таблетка/склянку води;
  • фурацилін – 1 таблетка/150 мл води;
  • розчин «Йодинол» – 1 ч. л. на склянку води;
  • розчин «Тантум Верде» – столова ложка препарату на одне полоскання.

Чим лікувати горло годуючій мамі

Нижче наведено список препаратів з різними терапевтичними ефектами, які сумісні з годуванням груддю. Вони дозволять позбутися від болю в горлі, прискорять одужання. Препарати не вимагатимуть припинення грудного вигодовування – але тільки за умови застосування в суворій відповідності з інструкцією або індивідуальною схемою дозування, призначеного лікарем. Показано:

  • Спрей «Гексорал» – антисептик для зрошення горла.
  • Спрей «Інгаліпт» – аерозоль для зрошення горла. Характеризується антибактеріальну, протизапальну і легку знеболювальну дію.
  • Таблетки Фарингосепт» – антисептик для розсмоктування у роті.
  • Таблетки «Лизобакт» – антибактеріальний засіб для розсмоктування у роті.
  • Таблетки «АЦЦ» – муколітичний препарат для приготування розчину, який приймають внутрішньо.

Як вилікувати хворе горло народними засобами

Вибираючи, чим можна лікувати горло при грудному вигодовуванні, багато жінки зупиняються на народні методи як на самому безпечному, доступний і ефективний спосіб. Почати їх застосування варто вчасно – при появі перших же ознак хвороби. Так нерідко вдається швидко усунути біль у горлі, не вдаючись до використання небажаних медикаментів.

Тепле пиття

Пити якомога більше теплої рідини, що найперша рекомендація лікарів. Не слід зловживати медом, лимоном і малиною: вони володіють сильними алергенними властивостями і здатні викликати у дитини алергію. Від гострого болю, першіння і роздратування краще всього допомагають:

  • компоти з сухофруктів;
  • ягідні морси;
  • ягідні і фруктові киселі;
  • трав'яні відвари.

Полоскання

Основні рецепти для зрошення зіву:

  • Розчин солі, соди і йоду. Розвести в склянці води по 1 чайній ложці солі та соди, 5-7 крапель йоду.
  • Трав'яний настій. 1 столову ложку суміш трав (ромашка аптечна, календула, шавлія, квітки липи) залити окропом, настояти півгодини і процідити.

Інгаляції

Роблять «парові лазні» з такими складами:

  • З евкаліптом. У каструлю з трохи остившім окропом, від якого не виходить обпалюючий пар, додати кілька крапель евкаліптової ефірної олії. Накритися рушником і подихати над парою 10-15 хвилин.
  • З лікувальними травами. Залити окропом 2 столових ложки суміші ромашки, м'яти, шавлії, ялівцю. Таким же чином подихати 10-15 хвилин.

Компреси

Застосовують спиртовий компрес. Для цього потрібно:

  1. розвести етиловий спирт з водою в пропорції 1:1 або взяти горілку в чистому вигляді;
  2. просочити шматок марлі або бинт;
  3. накласти на горло;
  4. тримати, поки в області горла буде відчуватися тепло;
  5. пам'ятати про правило: компрес не застосовується при високій температурі і гнійній ангіні.

Відео: Яке полоскання горла корисно

Лікуємо горло. Яке полоскання корисне - Доктор Комаровський - Інтер

Відгуки

Валентина, 29 роківПоки годувала молодшого, перенесла дуже важку застуду з сильним болем у горлі, навіть не могла нормально ковтати. Бризкала горло «Йоксом» (дуже противний спрей з сильним смаком йоду). Від температури пила тільки парацетамол – не більше 2 разів у день. З аптечних препаратів мені ще дозволили розсмоктувати «Лизобакт».
Марина, 25 роківНамагалася під час ГВ лікувати горло теплими напоями і звичайними полосканнями з содою. Через кілька днів стало гірше, пішла до лікаря. Виявилося, що це інфекція: призначили антибіотики. Поки лікувалася, дитині давала «Лінекс» (розводила порошок в молоці). Жодних наслідків для нього не було від препаратів, обійшлося.
Тетяна, 32 рокиХворіла при ГВ ангіною. Полоскала горло ромашкою, мазала йодним препаратом «Люголем». Температуру не збивала нічим, але довелося пити антибіотик «Флемоксин». Лікар сказала, що для малюка безпечніше отримати невелику дозу цього препарату, ніж переходити на суміші, і що навіть немовлятам такий антибіотик призначають.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!