Електрична зубна щітка: як вибрати кращу

Якісна чистка зубів убезпечить вас не тільки від карієсу або нальоту, але і від серйозних недуг, які здатні вражати порожнину рота. Звичайна щітка недостатньо ефективна, а електричні пристрої справляються краще і доповнюються різним функціоналом. У продажу в Москві, Санкт-Петербурзі та інших містах країни можна знайти десятки моделей електрощіток. Щоб не помилитися з покупкою, витрачати більше часу на вибір пристрою.

Як вибрати електричну зубну щітку

Якісна електрична щітка для зубів повинна відрізнятися хорошою продуктивністю, функціональністю і довгим терміном експлуатації. Неправильно вибраний пристрій може негативно вплинути на стан зубів і нашкодити емалі. При виборі зверніть увагу не тільки на вартість, але і на розмір, вага, тип та інші параметри. Основні критерії:

  • Тип пристрою. Визначтеся між звичайною електрощіткою механічного типу, звукової та ультразвукової. Вибір залежить від вашого бюджету та особистих уподобань.
  • Вид харчування. Це може бути батарея або акумулятор. Більш економічними, але і більш дорогими і важкими є акумуляторні електричні щітки. Одного заряду може вистачити на період від кількох днів до тижня щоденного чищення. Заряджається акумуляторне пристрій від 2 до 12 годин.
  • Режими роботи. Деякі електрощітки оснащені можливістю перемикання типів руху головки і режимів швидкості. Якщо у вас чутливі зуби і кровоточать ясна, то віддайте перевагу пристрій з режимом низькій швидкості. Цей варіант підходить і для чищення вінірів, люминиров і брекетів. Стандартний режим оптимальний для більшості людей зі здоровими зубами. Ще є режим відбілювання, при якому інтенсивність обертання головки або вібрації набагато вище.
  • Змінні насадки. Їх наявність в комплектації приладу для чищення зубів – це велика перевага. Якщо їх немає, то по мірі необхідності їх доведеться докуповувати. Для глибокого очищення в проміжках між зубами підходить насадка флос-актив. «Подвійна чистка» здатна впливати на поверхню зубів, зачіпаючи при цьому мова та десна. Ще є насадка для чутливих зубів з більш м'якою щетиною і відбілююча, яка оснащена гумової голівкою по центру чистячої поверхні.
  • Розмір голівки. Зовсім маленький наконечник справляється з чищенням зубів істотно довше, ніж стандартний. Оптимальний розмір – 1,5 см. Цього відстані цілком вистачить, щоб обробити поверхню відразу двох зубів. Не загострюйте увагу на занадто великих головках, т. к. вони малоефективні в боротьбі з залишками їжі, яка застряє в просторі між зубів.
  • Тип щетини. Фахівці рекомендують віддати перевагу щетині з середньою жорсткістю, оскільки вона відмінно справляється з нальотом, але при цьому не призводить до руйнування і не пошкоджує емаль. Тим, у кого чутливі зуби, підходить тільки м'яка щетина – це відноситься і до дитячих електричних щіток, адже молочні зуби ще зовсім м'які. Що стосується довжини щетинок, то вона не повинна бути однаковою. Якісно чистити далекі зуби здатна головка з виступаючими на верхній голівці щетинками.
  • Ручка. Цей елемент щітки повинен бути зручним і ергономічним, щоб можна було повертати її в роті в будь-якому напрямку. Зверніть увагу і на кут нахилу: оптимальний варіант – це 30-45 градусів відносно щетини.
  • Виробник. Найбільшою затребуваністю користується продукція таких фірм як Braun, CS Medica, Donfeel, Hapica, Philips і ін Від популярності фірми-виробника буде залежати якість збірки і ефективність електрощітки, довговічність і вартість.

Вивчіть функціонал пристрою. У різних виробників електричний прилад для чищення зубів може мати різні функції:

  • Датчик тиску – буде попереджати про те, що ви тиснете на поверхню зубів занадто сильно, а це допоможе запобігти пошкодження ясен або емалі.
  • Індикатор заряду – повідомить, коли потрібно зарядити акумулятор або замінити батарейки – таке доповнення дуже потрібно в подорожах.
  • У деяких насадок частина щетина здатна забарвлюватися в яскравий колір, який з часом стирається. Насадку пора поміняти, якщо колір окремих щетинок стане таким же, як і у решти – це важливо в гігієнічних цілях.
  • Дорогі пристрої доповнюються дисплеєм, який встановлюється автономно (на стіні, раковині або полиці) або знаходиться на ручці. На нього виводиться інформації про знос насадки, індикація заряду і час чищення зубів.
  • Ще одна корисна функція – це таймер. Завдяки йому щітка для чистки зубів працює автоматично. Для зручності можете розділити порожнину рота на 4 частини і витратити на очищення кожної приблизно за півхвилини. Стоматологи стверджують, що навіть найінтенсивніша процедура не повинна займати більше 2 хвилин.

Механічна

Щоб вибір електричної зубної щітки влаштував в плані ціни і ефективності, ознайомтеся з її типами. Звичайний варіант являє собою электрощетку механічного типу, яка має округлу голівку і робить в хвилину 5-30 тисяч зворотно-поступальних рухів. В її рукоятці є вбудована плата, яка регулює рух щетинок, і моторчик. Проста електрощітки коштує дешевше аналогів, але гірше справляється з нальотом, особливо у важкодоступних місцях.

Звукова

Пристрій для чищення зубів працює за рахунок звукових коливань. Щетинки в залежності від моделі здійснюють від 20 до 30 тис. вібруючих рухів за хвилину, завдяки чому зуби очищаються більш ретельно. Звукова хвиля від вібруючої головки пристрою видаляє наліт навіть з невидимої частини зуба. Звукові щітки рекомендується використовувати людям з захворюваннями порожнини рота, при яких заборонено застосування більш досконалих пристроїв – ультразвукових. Вони на порядок ефективніше звичайних електрощіток, але коштують у середньому в 1,5–2 рази дорожче.

Ультразвукова

Домогтися кращого результату можна за допомогою ультразвукових електричних щіток. Вони очищають поверхню зубів за допомогою ультразвуку, який впливає на зубний камінь і наліт, але при цьому не чіпає зубну емаль. У рукоятці приладу знаходиться генератор звукових частот, формує ультразвук. Щетинки здатні здійснювати близько 100 мільйонів обертів за одну хвилину. Ультразвукові частоти проникають на глибину до 3,5 мм, видаляючи залишки їжі.

Олена Малишева. Як вибрати електричну зубну щітку?

Електрощітки зубна

Купити електричну зубну щітку з таймером, відбілюючої насадкою, режимом делікатного очищення та іншим функціоналом можна в спеціалізованому інтернет-магазині з доставкою по пошті. Ви можете замовити пристрій як з витягнутою головкою, так і з круглої або овальної. Деякі зубні електрощітки доповнюються щадною чищенням і масажем ясен. Змінні насадки рекомендується міняти кожні 3 місяці або в разі зносу щетинок. У рейтинг електричних зубних щіток часто потрапляють пристрою наступних брендів:

  • Oral-B;
  • Philips;
  • CS Medica;
  • Donfeel;
  • Kenwell.

Oral-B

Якщо ви шукаєте ефективну электрощетку, то зверніть увагу на популярну серію пристроїв від Oral-B. Хорошою покупкою стане Braun Oral-B Vitality 3DWhite D12.513W – модель з водонепроникним корпусом, яка якісно позбавить зуби від нальоту. Важливою функцією є таймер, який допоможе регулювати час чищення до двох хвилин. Прилад сам нагадає про завершення процедури допомогою вібрації. Детальніше про пристрої:

  • назва моделі: Braun Oral-B Vitality 3DWhite D12.513W;
  • ціна: 589 грн.;
  • характеристики: колір – синій, блакитний, білий, країна-виробник – Німеччина, шнур – 0,9 м, технологія чищення – зворотно-обертальний, тип таймера – вібраційний, робота від акумулятора – до 30 хвилин, час зарядки – до 16 годин, насадок в комплекті – 1, вага – 109 г;
  • плюси: прийнятна вартість, швидке і ретельне очищення, є таймер;
  • мінуси: немає.

Більш бюджетним придбанням стане Braun Oral-B DB4.010 Precision Clean. Корпус цієї моделі, як і у попередньої – водостійкий. Деякі насадки при необхідності можна докуповувати окремо:

  • назва моделі: Braun Oral-B DB4.010 Precision Clean;
  • ціна: 441 грн.;
  • характеристики: колір – білий, синій, країна-виробник – Китай, технологія чищення – зворотно-обертальний, тип таймера – вібраційний (2 хв.), тип батарей – 2хАА (LR6), насадок в комплекті – 1, вага – 140 г;
  • плюси: прийнятна вартість, непогана ефективність;
  • мінуси: недовговічна, відсутній таймер.

Philips

Електрощітки Philips HX6231/01 має вібруючі щетинки, які функціонують від акумулятора. Вона ідеально підходить як для ефективної чистки зубів, так і для повноцінного підтримання гігієни порожнини рота. Інтенсивні пульсації густих ворсинок допомагають делікатно прибирати наліт з зубної емалі і жувальної поверхні. Довгі і тонкі щетинки успішно проникають глибоко в міжзубний простір. HX6231/01 від Philips успішно застосовується для догляду за пломбами, брекетами, коронками і імплантами:

  • назва моделі: Philips HX6231/01;
  • ціна: 1107 грн.;
  • характеристики: колір – білий, блакитний, країна-виробник – Китай, технологія чищення – високочастотні коливання, вібруючі руху – 31000/хв., шнур – 0,95 м, насадок в комплекті – 1, час роботи від акумулятора – до 50 хв, час зарядки – до 50 ч., є таймер зі звуковим сигналом закінчення чищення, вага – 270 г;
  • плюси: висока ефективність, зручність в експлуатації, висока якість зборки;
  • мінуси: важче аналогів, довго заряджається.

Електрощітки Philips HX9112/12 має декілька робочих режимів і спеціальні функції, які забезпечують глибоку чистку. Це забезпечується за рахунок багаторазових пульсуючих рухів та інтенсивної вібрації щетинок:

  • назва моделі: Philips HX9112/12;
  • ціна: 5367 грн.;
  • характеристики: колір – білий, країна-виготовлення – Китай, тип акумулятора – Li-lon, час роботи – до 80 хв., вага – 300 г, таймер завершення чистки – 2 хв., зміни області – 30 сек., режимів – 3, насадок в комплекті – 2, технологія чищення – високочастотні коливання, вібруючих рухів – 31000/хв.;
  • плюси: багатофункціональна, високоефективна, є футляр;
  • мінуси: дорожнеча.

CS Medica

SonicPulsar Junior – недорога зубна щітка від CS Medica, розрахована на дітей від 5 років. Її м'яка щетина дбайливо чистить зуби, не травмуючи ясна і емаль. Проміжний таймер привчить дитину до того, щоб він рівномірно очищав всі ділянки порожнини рота. Насадка цього зубного пристрою має світлодіодне підсвічування:

  • назва моделі: SonicPulsar Junior CS Medica;
  • ціна: 326 грн.;
  • характеристики: країна-виробник – Китай, елемент живлення – батарейка типу ААА, є додаткова насадка, проміжний таймер, автоматичне відключення, частота рухів – 16000/хв.;
  • плюси: зручність в експлуатації, недорога, наявність підсвічування;
  • мінуси: невеликий ефект.

Donfeel

Краща електрична зубна щітка відрізняється ефективністю і тим, що не шкодить здоров'ю, тобто не пошкоджує ясна і емаль зубів. Хорошим вибором стане Donfeel HSD-015 – ця модель поєднує в собі функцію мотора powerful (підвищеної потужності) з микровибрациями. Ротор моторчика здатний здійснювати до 800 обертальних (реверсивних) рухів в секунду. Зарядна станція з УФ-лампою вміщує до 4 насадок. Корпус з матового скла, приємний на дотик і не слизький:

  • назва моделі: Donfeel HSD-015;
  • ціна: 2219 грн.;
  • характеристики: колір – помаранчевий, білий, спрямованих рухів – 48000/хв., пульсацій – 2800000/хв., насадок в комплекті – 3, режимів – 5, споживана потужність – 3,2 Вт, живлення від акумулятора;
  • плюси: хороший функціонал, вбудований УФ-дезінфектор, до 6 тижнів автономної роботи;
  • мінуси: висока вартість, відсутній таймер.

Kenwell

Електрична зубна щітка Kenwell RST2062 має міжзубну насадку, що дозволяє справлятися з залишками їжі більш ефективно. Щітка оснащена трьома режимами роботи: стандартним режимом масажу і делікатного очищення. В комплект входить підставка з власниками, призначеними для додаткових насадок. При необхідності RST2062 від Kenwell можна прикріпити на стіну:

  • назва моделі: Kenwell RST2062;
  • ціна: 848 грн.;
  • характеристики: режимів – 3, насадок – 3, функція таймера – 2 хв. з інтервалом 30 сек., швидкість – 31000 пульсацій/хв., акумулятор NI-MH, потужність – 2 Вт, країна-виробник – Китай,
  • плюси: кілька насадок і режимів, якість збірки, добре очищає і знімає зубний наліт;
  • мінуси: у продажу немає змінних насадок.

Поради стоматолога: ЕЛЕКТРИЧНІ ЗУБНІ ЩІТКИ

Відео

Як правильно вибрати електричну зубну щітку?

Відгуки

Олег, 30 роківЗа 1400 рублів замовив електричну щітку для зубів Oral-B Vitality CrossAction, яка здатна здійснювати до 7600 рухів у хвилину. Пристрій підходить навіть для дітей. Про необхідність заміни насадки кажуть блакитні щетинки Indicator, які наполовину знебарвлюються. Є зручна ручка і вбудований таймер. Недоліків не знайшов.
Алсу, 27 роківКупила зубну щітку (електричну) CS Medica CS-465-М. Пристрій виявився зручним, недорогим (500 р.), простим у використанні. Працює воно від батарейок типу ААА – потрібно дві штуки. Відсік для них іноді відкривається від вібрацій під час чищення. Головка здійснює до 18 тис. рухів/хв. Ефективність середня, але якість збірки не порадувало.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!