Аератор для змішувача - функції пристрою, як вибрати по виду, матеріалу виготовлення та вартості

Розумні люди придумали таке пристосування, яке дозволяє економити воду і не зменшувати при цьому її потік. Аератор для змішувача (розсіювач, розпилювач) – це не просто сітка-фільтр, а дуже зручна насадка. Чоловіки і жінки, які вважають її непотрібною, мислять помилково. Що являє собою пристрій і чому знають господині прагнуть його придбати?

Що таке аератор в змішувачі

Розсікач води на кран являє собою невелику насадку, що кріпиться на носику. Корпус аератора робиться із пластику, пресованого металу, кераміки або латуні, всередині знаходиться пластиковий модуль з системою фільтрів і гумова/силіконова прокладка. Без цих сіточок витрата води може становити 15 літрів в хвилину, з ними ж показник зменшується практично в два рази.

Функції

Всі сучасні змішувачі оснащені розсіювачами. Крім економії води аератор сприяє:

  • поліпшення якості струменя – без розпилювача бризки летять в різні боки, напір занадто сильний і деколи складно регулюється;
  • насичення води киснем і зниження концентрації активного хлору;
  • очищення води від великих частинок;
  • зменшення рівня шуму при роботі змішувача.

Принцип роботи

Сіточки в корпусі розміщені в певній послідовності. Перші дві зсередини направляють струмінь води і виконують функцію фільтра грубого. Зовнішні сітки оснащені отворами однакової або різної величини, через які всередину всмоктується повітря і змішується з водою. В результаті з центрального отвору виходить пінна, молочного відтінку струмінь. При гарному якості води змінювати металеву насадку потрібно кожен рік або рідше (залежить від якості розпилювача), погана вода вимагає більш частого оновлення. Раз в декілька місяців розсіювач необхідно чистити.

Види аераторів для змішувачів

Найпростіший розпилювач для водопровідного крана – маленька кругла насадка з металевими сітками, яка кріпиться до носика крана з допомогою різьби (закручується). Стандартний розпилювач йде в комплекті з будь-яким змішувачем. З часом його необхідно замінити моделлю з аналогічною зовнішньої або внутрішньої різьби. Якщо хочете купити аератор на кран «з опціями», придивіться до наступним видам.

Поворотний

Ще такі аератори називають гнучкими. Зовнішній вигляд пристрою буває різний:

  • У вигляді гнучкого шланга, який кріпиться на вилив змішувача. Конструкція регулює силу водяного потоку, що надає можливість набирати воду у великі ємності, які не стають під вилив.
  • У вигляді душа. Розпилювач оснащений рухомими лійками, завдяки чому переміщається в межах раковини. Працює у двох режимах: струмінь або спрей. Господиня з легкістю може регулювати нахил лійок і інтенсивність водяного потоку.

З підсвічуванням

Технології не стоять на місці, і провідні виробники сантехніки представляють незвичайні моделі. Аератор для крана зі світлодіодами забарвлює струмінь води в залежності від температури:

  • до 29°С – зелена;
  • 30-38°С – синій;
  • більше 39°С – червона.

Це можливо завдяки наявності всередині термодатчиків. Спеціальна насадка для змішувача не вимагає додаткових джерел електроенергії, вона автономна. Обертання вбудованої турбіни живить світлодіодні лампочки. Максимальна робоча температура: +60°С. Аератор для води з підсвіткою зручний, коли в будинку є маленька дитина – за кольором потоку відразу видно, в якому він температурному діапазоні. Також яскрава струмінь зацікавить малюка і зробить купання більш радісним. Особливо привабливо виглядає пристрій в інтер'єрі стилю модерн і хай-тек.

Вакуумний

Якщо ви хочете знизити витрату води більше, ніж у два рази, вибирайте вакуумні пристрої. У Москві вони зустрічаються майже в кожному хорошому магазині сантехніки. Ціна насадок помітно вище, ніж у звичайних моделей, але вона швидко окупається. Купити аератор для економії води – відмінне рішення, адже вакуумна система робить витрата дуже низьким (1,1 л/хв). Моделі оснащені спеціальним клапаном, який сильно стискає воду для подальшого викиду потужної струменя.

Аератор на змішувач

В інтернет-магазинах продаються найрізноманітніші моделі: дешеві пластикові і дорогі преміум-класу з латуні/кераміки. Купити аератор для змішувача можна і в мережі, лише необхідно правильно підібрати діаметр різьби. На фото ви визначите, чи підійде вам товар зовні чи ні, а за характеристиками оцініть можливості аератора. Якщо вас все влаштує, можна замовити товар. Вартість розпилювача, найімовірніше, буде нижче, ніж в реальних магазинах, однак доставка поштою нерідко перевищує вартість самого виробу.

Timo Cobra SV-10

Компанія Timo багато років виробляє сантехнічну продукцію. Товар розробляється і проводиться у Фінляндії, відрізняється високою якістю. Модель Cobra SV-10 популярна серед користувачів. Особливості цього аератора для змішувача:

  • Ціна: 481-990 р.
  • Характеристики: два режими роботи – струмінь і лійка, матеріал латунь колір хром. Жорстка підводка, діаметр з'єднання 1/2". Призначений для змішувачів з зовнішньою різьбою. Гарантія 5 років.
  • Плюси: простий монтаж, легке управління, відмінна якість, декілька робочих режимів. Якщо потрапити на акцію або розпродаж, можна купити товар порівняно дешево.
  • Мінуси: не виявлено.

Kaiser – M16

Насадка-аератор на кран від німецького виробника максимально проста, але якісна. Сіточки фільтрів відмінно справляються зі своїми завданнями – затримують великі домішки і змішують воду з повітрям. У продажу товар зустрічається часто, він не є дефіцитним. Особливості моделі Kaiser M16:

  • Ціна: 46-59 р.
  • Характеристики: невеликий аератор зроблений з латуні, покритий хромом. Різьба внутрішня, 3/8". Підходить для змішувачів Kaiser 11055/50.
  • Плюси: лаконічний дизайн, хороша якість, низька вартість.
  • Мінуси: аератор призначений лише для двох змішувачів, сітки швидко забиваються.

Remer M28

Італійський холдинг виробляє високоякісний товар з 1965 року. Споживачам полюбилася сантехніка Remer завдяки оптимальними цінами і комфортної експлуатації. Представлений аератор призначений не для кухонного змішувача, а для ванни. Опис пристрою Remer M28 (модель 84):

  • Ціна: 239-277 р.
  • Характеристики: корпус насадки зроблено з хромованої латуні, матеріал сітки – нержавіюча сталь. Внутрішня частина представлена надміцним інноваційним пластиком. Зовнішня різьба M28.
  • Плюси: простий дизайн, надійна система аерації, міцний корпус і якісне внутрішнє наповнення, економить до 15% витрати води.
  • Мінуси: не виявлено.

Як вибрати для змішувача аератор

Найважливіше – не помилитися з діаметром вироби і способом кріплення. Є моделі з внутрішньою і зовнішньою різьбою. Перші мають діаметр 22 мм, другі – 24 мм. Якщо у вас ексклюзивний змішувач, вибирайте аератор спеціально для нього (наприклад, для прямокутного або фігурного виливу). Провідні виробники випускають аератори, відповідні конкретним моделям. Трапляється, що змішувач обладнаний різьбленням, тоді необхідно його замінити.

Чималу роль у виборі грає матеріал виготовлення. Аератори виробляються з такої сировини:

  • Хромована, нержавіюча сталь. Металевий корпус дешевий, але він швидко руйнується під впливом води та домішок.
  • Пластик. Аератори оптимальні за експлуатаційними характеристиками і ціною. Однак не дуже естетичні, виписуються далеко не в кожен інтер'єр.
  • Кольорові метали (латунь, бронза). Дорогі, але найкращі для змішувачів.
  • Кераміка. Довговічні і якісні, найдорожчі. З металу роблять внутрішні частини аератора, а корпус виготовляють з кольорових металів.

Якість цього пристрою безпосередньо впливає на його експлуатаційні характеристики і термін служби. Дуже хороші компанії з виробництва аераторів, змішувачів та сантехніки в цілому: Oras, Timo (Фінляндія), Grohe (Німеччина), Jacob Delafon (Франція). Середня вартість виробів становить 6-8 доларів, однак і тривалий термін служби – 7-10 років. Розсіювачі цих фірм заслужили найкращі відгуки споживачів.

Відео

Аератор для крана чистка своїми руками.Aerator for a faucet cleaning with own hands

Відгуки

Ліза, 27 роківЯ раніше не знала про таке пристосування, думала, що це звичайний фільтр. Відкрутила його, але через місяць помітила, що на рівному місці стало витрачатися більше води. Розповіла чоловікові, він не одразу зрозумів, у чому справа. Провів установку аератора, і все стало як раніше. Різниця в потоці дуже помітна – бризки не так сильно летять, струмінь більш м'яка на дотик.
Артем, 32 рокиВсі ці аератори на змішувачі – рекламний хід. Слабо віриться, що штучка з дірочками може в два рази скоротити витрати. У мене скрізь стоять вбудовані аератори, але особливої економії не помітив (раніше були прості змішувачі). Так, руки мити приємно, і вода не летить на всі боки. На цьому вся принадність розсіювача закінчується.
Світла, 36 роківМені подобається насадка-лійка для змішувача. Не економить, але можливості крана розширює, в режимі «душ» потік може бути під кутом. Посуд молочної під струменем мити приємно. Є недолік – довжина носика крана збільшилася, з-за чого в мийку незручно ставити високі каструлі, бутлі. Від легкого руху руки струмінь повертається, що теж не завжди потрібно.
Лариса, 28 роківВзяли аератор з підсвічуванням для створення особливої атмосфери. Дітям дуже сподобався змішувач з яскравою водою! Раніше вони зовсім не хотіли мити руки після вулиці, зараз у ванній приглушаю вмикаю світло і воду. Дітвора із задоволенням плескає. Більше плюсів в насадці я не помітила, про заявленому скорочення витрати води мови не йде.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!