Принцип роботи ультразвукової ванни - як вибрати і використовувати на виробництві або в домашніх умовах

Для очищення невеликих предметів (деталей, плат, ювелірних виробів, інструментів) необхідний прилад, що складається з ємності, випромінювача і блоку електронного управління. Це – відмивочна ультразвукова ванна, яка є незамінною помічницею електронників, майстрів з ремонту автомобілів, ювелірів. Якщо робота вимагає промивання дрібних деталей або предметів, вам потрібно купити ультразвукову ванну або зробити її своїми руками.

Що таке ультразвукова ванна

Ультразвук – звук в більш високому діапазоні, ніж здатне сприймати людське вухо. Його використання в сучасній науці привело до ряду фантастичних відкриттів. Одне з них – ультразвукова ванна, чарівним чином перетворює брудні речі в чисті. Це відбувається в результаті процесу кавітації – утворення і схлопування безлічі дрібних бульбашок повітря на оброблюваної поверхні. Мікровибух кожного повітряної кульки сильний, пухирець здатний відірвати частинку від бруду деталі або вироби навіть у найбільш недоступних для фізичного впливу місцях.

Головні деталі приладу – ємність об'ємом від 0,5 до 30 літрів і випромінювач для ультразвукової ванни, що працює в діапазоні 20-40 кГц. Він розташований під дном робочої ємності і управляється електронікою. Принцип роботи агрегату простий: заповніть ванну водою, спиртом, інший активною хімічною рідиною, занурте в неї предмет, що потребує очищення, увімкніть випромінювач всього на 2-3 хвилини. Ви не повірите своїм очам: у результаті коливань ультразвуку деталь стане чистіше нової.

Для чого потрібна

Сфера застосування ванни ширше, ніж можна собі уявити. Ультразвукові агрегати більшого розміру використовують на підприємствах для очищення великих деталей, інструментів, заготовок. Існують ванни з ультразвуком навіть для прання білизни, миття посуду, обробки овочів. Ультразвуковий випромінювач, вбудований у багато моделей сучасних пральних машин. Побутові ванни часто купують, щоб мити деталі, плати, форсунки і ювелірні вироби.

Для чищення форсунок

Форсунка – механізм, що представляє собою елементарний клапан, електромагнітний, який дозує подавання і розпил палива (він повинен робити це максимально точно). Засмічені промити форсунки складно, але ультразвукова ванночка справляється з цим завданням. При необхідності, інжектор з форсунками знімають і проводять промивання хвилями на щадить частоті, повторюючи процедуру кілька разів.

Для телефонів

Впав у воду телефон можна врятувати, промивши материнську плату ультразвуком певної частоти. Для такої процедури в технічних сервісах теж використовується побутова відмивочна ванночка. Майстер отримає плату, зніме з неї деталі, яким шкідливий контакт з водою (камеру, динамік, мікрофон), опустить всередину ванни, заллє спеціальним розчином і включить прилад для роботи в заданій частоті. Плата очиститься бульбашками повітря, функціонування телефону буде відновлено.

Для промивання деталей

Використовувати ультразвукову ванну можна для очищення оптики, металевих, інших твердих деталей від бруду, сторонніх компонентів, слідів пайки або шліфування. Застосовують пристрій для очищення вузлів і деталей оргтехніки (відмінно підходить для промивання принтерних головок, збільшує термін їх експлуатації). Дуже цінують ванну з ультразвуком майстри ювелірного виробництва. Навіть сильно забруднені в процесі шкарпетки вироби стають абсолютно чистими через кілька хвилин обробки.

Переваги

Ультразвуковий варіант очищення виробів може виявитися кращим механічного. Іноді він стає єдиною можливістю привести в порядок забруднену деталь зі слідами корозії. Ось основні переваги використання ультразвукової ванни:

  • Обробка відмивати предмета не займає багато часу.
  • Не потрібно докладати фізичні зусилля для механічного видалення бруду та іржі.
  • Відмінний ефект досягається в самих важкодоступних місцях (хвилі не знають перешкод).
  • Ультразвук очищає предмети дбайливо, не залишаючи подряпин і інших пошкоджень на поверхні.
  • Процедура може замінити не тільки загального, але і легку полірування.

Як користуватися

Очевидна, але вкрай важлива рекомендація: перед тим як користуватися ультразвукової ванни, обов'язково прочитайте інструкцію до неї! Щоб очистити деталь або виріб від бруду, слідів корозії, вапняного нальоту використовують водопровідну, криничну, дистильовану воду, спирт, мильний розчин, деякі види розчинників. Під час роботи ванни ясно чути звук, що дзижчить, а на поверхні занурених предметів з'являється безліч бульбашок. Ваші дії з обслуговування агрегату прості:

  • Відкривайте кришку і наповнюйте робочу ємність обраною рідиною.
  • Розміщуйте деталі або вироби так, щоб вони були повністю покриті водою.
  • Перевіряйте рівень рідини, він не повинен підніматися вище спеціальної відмітки.
  • Закривайте кришку, підключайте прилад до джерела електричної енергії.
  • Натискайте кнопку «старт», в більшості моделей ванночки стандартна тривалість роботи складе 180 секунд.
  • При необхідності, вмикайте прилад знову. Для рівномірної очищення деталі всередині ванни потрібно перевернути.
  • Якщо потрібно, можна почати з збільшення часу або діапазону роботи ультразвукового випромінювача.
  • Коли процес завершено, відключайте ванну від мережі, зливайте воду. Не забудьте просушити ємність, а потім відправити прилад на зберігання.
  • Ставитеся до приладу дбайливо, ремонт ультразвукової ванни – справа клопітка і не завжди можливе.

Ультразвукова ванна своїми руками

Виходячи з власних потреб, вмілі майстри часто виготовляють ванночку-очищувач самостійно. На інтернет-сторінках своїх блогів і відеоканалів вони щедро діляться своїми схемами і напрацюваннями. Володіючи елементарними навичками роботи з паяльником, ви можете виготовити самостійно плату – мозковий центр очисного приладу, зібрати за схемою електричну ланцюг, включивши в неї випромінювач. Так ви отримаєте ультразвукову ванну, відповідну вашим запитам. Ось що вам потрібно для цього:

  • плата, виготовлена за перевіреною схемою;
  • легка ємність з нержавіючої сталі (каструлька, мисочка, тазик) ємністю 0,5-1 л;
  • підставка під ємність (можна використовувати відрізок пластикової каналізаційної труби);
  • блок живлення потужністю 12 Вольт;
  • феритовий стержень;
  • випромінювач ультразвукових хвиль;
  • епоксидний клей для монтажу випромінювача.

Щоб ультразвукові хвилі проходили в ємність, приклеюйте випромінювач до мисці строго по центру, користуючись для цього епоксидним клеєм. Феритовий стрижень потрібен для виготовлення дроселя. Намотайте на нього два десятки витків мідного дроту (товщина 1 мм). За схемою зберіть електронну і електричну частину приладу. Встановіть конструкцію на підставку, зміцнивши електронну "начинку" всередині. Протестуйте саморобну ванночку з допомогою фольги від шоколаду. Під дією ультразвуку фольга у ванні руйнується буквально на очах.

Рідина для ультразвукової ванни

Дистильована вода – краща рідина для делікатної обробки предметів. Але при наявності сильних забруднень, або коли потрібний швидкий результат, в хід йдуть активні добавки і навіть агресивні хімічні сполуки. Для очищення срібла, золота, оптики у воду додають до 10% засоби для миття вікон. Плати телефонів, що побували у воді, «купають» в етиловому спирті або бензині «калоша». У кожного майстра свій улюблений рецепт, будь варіант – предмет суперечок і особистих переваг.

Важливо розуміти, хоч горючі рідини і використовуються в ультразвукових ваннах, вони несуть в собі небезпеку. При роботі ультразвукового випромінювача агрегат може мати небезпечну температуру, а пари розчинників, бензину, спирту, при роботі без витяжки, концентруються біля гарячого приладу. Тому виробниками категорично не рекомендується брати горючі суміші в якості робочого розчину. Це правило дуже часто порушується майстрами. Будьте обережні!

Ремонт

Непрацюючу ванну розберіть, перевірте контакти і з'єднання, продзвонити деталі. Якщо вийшов з ладу ультразвуковий випромінювач, його потрібно замінити. В цьому випадку ціна ремонту може бути порівнянна з покупкою нового приладу. Якщо ванна ультразвукова на гарантії, корпус розкривати не можна, шукайте гарантійну майстерню, виробляє прилади даного бренду, і довірте ремонт професіоналам.

Як вибрати ультразвукову ванну

Якщо саморобні прилади вам не до душі, і ви вирішили купити ультразвукову ванну для домашнього користування, вам належить зробити важливий вибір. В каталогах інтернет-магазинів можна знайти десятки агрегатів різного об'єму, потужності, вартості. Перш ніж замовити отмывочную ванну, визначитеся, якого обсягу вона повинна бути. Якщо вам потрібно буде обробляти невеликі предмети, дрібні деталі, плати, обсягу до одного літра цілком вистачить. Для автомобільних форсунок, медичних інструментів, деталей і вузлів більшого розміру ємність повинна бути 1,5-2 л.

Матеріал робочої ємності приладу – нержавіюча сталь. Тільки він дозволяє ультразвукових хвилях безперешкодно входити в рідину і впливати на очищається об'єкт. Краще взяти агрегат з більш глибокою чашею, ніж з дрібної, але широкої. Однак враховуйте розміри предметів, які будуть відмиватися. Вони повинні занурюватися у ванну цілком. Ємність не за розміром може вимагати більшої кількості рідини, що неекономно.

При продажу з доставкою по пошті уважно читайте технічні характеристики пристрою, задавайте питання продавцю. Оскільки роботу приладу складно оцінити «на око» за декілька секунд, ви не зможете перевірити його повну справність в місці видачі. Особливо повинні насторожувати акції, знижки та розпродажі в інтернеті. Якщо ванна продається дуже дешево – з нею точно щось не так.

Ціна

Хороший прилад для ультразвукового очищення краще придбати в інтернет-магазинах, вже створили собі репутацію сумлінних продавців. Якісні побутові ванночки представлені в Яндекс-маркеті. Чистота обійдеться вам не дорого, а добротний агрегат прослужить довго і без перебоїв. Ось приблизні ціни на ультразвукові ванни для Москви і Санкт-Петербурга:

Назва моделі

Обсяг бака

Робоча частота УЗ

Ціна

Skymen JP-008

0,8 л

42 кГц

3105 рублів

Ct-400d

1,0 л

43-45 кГц

2550 рублів

AMEGA 5821

2,1 л

35 кГц

6000 рублів

BAKU BK-3A

0,5 л

40 кГц

1900 рублів

PS-30

6,0 л

40-42 кГц

15700 рублів

Відео

Саморобна ультразвукова ванна

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!