Використання побутового автоклаву для консервування - інструкція користувача, види і ціни

У жаркий час року господарські люди починають робити закачування на зиму. Ручний процес дуже трудомісткий – треба приготувати їжу, яку ви збираєтеся консервувати, простерилізувати банки, кришки. Піт ллється струмком, сили закінчуються, а в підсумку виходить всього кілька баночок. Інша справа газовий або електричний автоклав для домашнього консервування – його застосування дозволяє прискорити процес і збільшити вихід продукту без істотного підвищення температури на кухні. Від вас буде потрібно мінімум фізичних зусиль.

Що таке автоклав

Апарат являє собою герметичну конструкцію, призначену для нагрівання під тиском вище атмосферного. В цих умовах зміщується точка кипіння у бік збільшення температури, продукти готуються швидше. Домашній автоклав для консервування має такі переваги:

  • робить смачні заготовки із збереженням всіх корисних речовин, природного кольору, цілісної форми;
  • вбиває хвороботворні бактерії, знищує спори;
  • вміщає в себе велику кількість банок;
  • істотно скорочує час приготування м'яса, солінь, квасолі, кукурудзи, горошку, овочевих заготовок, соків, грибів.

Пристрій

Autoclave – герметична ємність, яка складається з завантажувальної камери, кришки з запірними механізмами для герметизації, штуцера для приєднання насоса. На корпусі встановлені контрольно-вимірювальні прилади – манометр (показує тиск газу і рідини у замкненому просторі), градусник, клапан аварійного скидання. Популярні моделі приладів для домашньої консервації виготовлені з нержавіючої сталі.

Стандартні розміри апарату: 22 літри (вміщається 14 банок по 0,5 л), 46 л (22 банки по 0,5 л), 125 л (48 банок по 0,5 л). Ще одна важлива характеристика – джерело підігріву. Деякі моделі нагріваються на газовій плиті, бензинової пальнику, інші підходять тільки для електричних плит. Автономні автоклавні установки, призначені для домашнього консервування, працюють від електромережі – в них вбудовані Тени.

Принцип роботи

Купівля приладу – дороге задоволення, але скільки від нього користі з мінімумом людських зусиль! Як працює автоклав від сучасного виробника? Схема проста. При стандартних показниках вода випаровується при 100°З, вище температура не може піднятися. Щоб ситуація змінилася, у герметичній ємності створюються умови підвищеного тиску. Це призводить до того, що зрушується точка кипіння.

Коли тиск в автоклаві підвищений, рідина починає кипіти при 120-125°С. Що це означає? Що при підвищеній температурі процес приготування йде повним ходом, але вода не википає, значить, всі вітаміни, корисні елементи залишаються в незмінному вигляді. Зовнішній вигляд продуктів в автоклаві не втрачає своєї цілісності, стає апетитним, а закачування набуває чудовий смак.

Як користуватися автоклавом в домашніх умовах

Технологія приготування закаток в приладі нескладна. Помийте побутової автоклав, потім расфасуйте продукти по банкам, загорніть консервними кришками. Встановіть банки прилад для консервування. Подальші дії будуть відрізнятися в залежності від виду апарату:

  • Автоклав з накачуванням тиску. Банки залийте холодною водою на 2-3 см, потім накачайте повітря до рівня тиску 1 атм. Прогрійте прилад до температури 100-120°С і утримуйте цей показник 60-70 хвилин (залежить від рецепту). Після приготування дайте апарату охолонути, потім спустіть повітря за допомогою запобіжного клапана.
  • Автоклав без тиску накачування. Домашнє консервування в такому приладі ще простіше. Закатані банки завантажте в спеціальні касети, захищають від зриву кришок. Залийте автоклав водою, не доливаючи до верхнього краю бака 2 див. Закрийте кришку приладу, поставте апарат на плиту і слідкуйте за співвідношенням температури-тиску. Коли домашня консервація приготується, вимкніть нагрів і почекайте, поки автоклав охолоне до кімнатної температури.

Співвідношення температури і тиску

Для кожного автоклава різне співвідношення цих показників, більш докладно з параметрами можна ознайомитись в інструкції з експлуатації. Числа залежать від обсягу приладу, інтенсивності нагріву, особливостей конструкції. Конкретні значення ви дізнаєтеся дослідним шляхом по ходу роботи. Невеликий електричний автоклав, що працює від електромережі, через 5 годин роботи показує на термометрі 120°С при тиску 4,7 атм. Прилади, що нагріваються на плиті, швидше досягають робочих параметрів. Більшість домашньої консервації готується при температурі не вище 120°С і 4,5 атм.

Як вибрати автоклав

Сьогодні купити прилад в Москві або Санкт-Петербурзі не представляє складності, в господарських магазинах завжди є кілька моделей на вибір, які можна помацати, детально розпитати продавця про характеристики і гарантії. Якщо хочете придбати апарат для домашнього консервування порівняно дешево, шукайте вигідні пропозиції в інтернет магазинах. Вони часто влаштовують хороші акції і роблять знижки до 20%.

Є два матеріалу корпусу – чорний метал нержавіюча сталь. Плюс першого – дешевизна. Однак матеріал має кілька недоліків: він не стійкий до корозії, недовговічний (служить близько 5 років), вимагає ретельного догляду. Нержавійка служить до 50 років, не боїться корозії, але коштує дорого. Ємність автоклава вибирається в залежності від потреб. Саме ходове співвідношення діаметра і висоти приладу – вміщує 24 банки 0,5 л.

Газовий

Цей вид апарату для домашнього консервування гріється на газовій плиті. Якщо господиня вирішила вибрати його, то при замовленні вона повинна оцінити вага приладу – підняти автоклав з банками і водою на висоту буває дуже непросто. Оптимальна вага апарату – 8 кг. Днище повинна бути рівною і мати товщину не менше 3 мм. Краще купувати товар у перевірених виробників, які створюють автоклави багато років.

Електричний

Такий прилад більш зручний для господинь, оскільки його можна помістити на невеликій висоті біля розетки. Ще один плюс електричного автоклава – робота в автономному режимі. Терморегулятор підтримує потрібні показники протягом відведеного часу. Потужність апаратів різна. Маленькі прилади обсягом 22 л споживають 2 кВт, середні автоклави на 46 л – 3,2 кВт. Напруга в мережі повинна становити 200 Ст.

Ціна на автоклав для домашнього консервування

Прикидаючи вартість приладу, не забудьте додати доставку поштою. Габаритний Товар, тому автокомпанії можуть стягувати додаткові гроші за великий вага. Добре, якщо виробник здійснює не тільки продаж, але і безкоштовну доставку автоклавів. Середня вартість приладів:

Модель

Ціна, рублів

«Консерватор» електричний (46 л)

42615

«Малюк Нерж ЕБУ» електричний для домашнього консервування (22 л)

36437

«Похідний Нерж» для газплити (22 л)

23875

«Фермер Нерж» електричний (125 л)

75500

Відео

Автоклав "Домашній льох".

Відгуки

Єва, 30 роківКонсервування в автоклаві – швидкий і безпечний процес. Особливо вдало в ньому виходить тушонка, мариновані грибочки. Я навіть не знала про такий винахід, поки чоловік не купив на розпродажі. Тоді ще (5 років тому) вивалив за маленький агрегат на 22 л 10 тис. рублів. Мало не прибила його. Зате потім сказала спасибі.
Михайло, 35 роківПобачив я на фото це диво техніки і загорівся з покупкою. Замовив заводський білоруська – недорогий і відмінно справляється з функціями. У 2010 р. брав за 4000 рублів на 24 л. Він більше підходить для приготування м'яса і риби. Дачні консерви (огірки-помідори-перці) віддаю перевагу катати по-старому – вручну. Риба виходить так, що навіть кісточки їстівні.
Марія, 45 роківЯ довго не думала, який автоклав вибрати додому. Для консервування вважаю оптимальною ємність на 22 л з нержавіючої сталі. Відразу вибрала електричний апарат, що працює від мережі. Так мені не треба піднімати його на плиту. Я завантажую банки, заливаю водою, виставляю параметри, а сам прилад працює. Через деякий час отримую готову закатку – дуже смачну і корисну.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!