Як вибрати японські панелі і карнизи, опис, матеріали виготовлення і фото в інтер'єрі

Масивні гардини, куліска на звичайних шторах або простий сітчастий тюль сьогодні вже не в моді. Доповнюють стиль заданого інтер'єру кухні або вітальні в сучасних оселях японські штори. Вони служать роль розсувних панелей, добре захищають від сонця, виглядають просто і ошатно. Якими бувають японські панелі? Як правильно вибрати декор вікон кімнати і яка ціна такої прикраси?

Що таке японські штори

Лаконічно підкреслюють дизайн, гармонійно вписуються – ось як можна коротко описати, що таке японські панелі-штори. На ділі ж це прості розсувні конструкції з широким полотнищем тканини, які особливим чином кріпляться до стелі і підлозі. Металевий каркас влаштований таким способом, щоб штори безперешкодно ходили в різні сторони, то відкриваючи доступ сонця, то загороджуючи його.

Плюси і мінуси штор

Росіян, які звикли, що штори на вікнах обов'язково повинні висіти і збиратися безліччю складок, в японських перегородках, перш за все, приваблює східний дизайн. Однак це не найголовніше перевага цього елементу інтер'єру. Японські екрани володіють цілим рядом незаперечних переваг:

  • можна самостійно вибрати тип тканини, її колір і візерунок;
  • такі штори не збирають пил, грязь або сміття, яке утворюється в складках важких гардин;
  • за ними легко доглядати;
  • японські панелі-екрани дозволяють повністю закрити отвір від стелі до підлоги, що робить конструкцію особливо привабливою при панорамних вікнах.

На додаток до перерахованих достоїнств штор варто додати ергономічність, універсальність і красивий дизайн. Двох, трьох або чотиришарові конструкції дозволять за лічені секунди повністю змінити панує в кімнаті обстановку. Єдиним недоліком японських полотен є обмеження у виборі форми: такі екрани бувають прямокутними або квадратними.

Як кріпляться

Якщо подивитися на фото японських панелей-штор, то з вигляду вони сильно нагадують рулонні гардини в розкритому стані. Дійсно якісь подібності є, але головна відмінність штор, зроблених в японському стилі – можливість фіксації тканини в кілька рядів. Досягається це за рахунок кріплення матеріалу на спеціальний карниз, розташований на стелі. Для фіксації тканини не потрібні гачки або спеціальні нашивки, в магазині вам запропонують:

  • Плічка для штор – рухаються по карнизу за допомогою роликів. Мінус таких пристосувань в тому, що тканина буде іноді збиратись складками навіть при наявності обважнювачів знизу.
  • Панель з липучкою – кріпитися клеєм до пластикової поверхні карниза. Між собою такі панелі також розсуваються роликами, але при цьому тканина не збирається складками.

Карнизи для японських штор

Стандартна ширина полотна для кожної штори – 50-60 сантиметрів. Під ці ж розміри виробники намагаються зробити карнизи. Якщо ваше вікно широке або ви хочете самі подовжити карниз, то виріб доведеться робити на замовлення або змайструвати своїми руками. Роблять карнизи, як правило, з пластика або міцного акрилу, але при бажанні можна придбати металеві пристрої для фіксації японських панелей.

Штори в японському стилі в інтер'єрі

Проста конструкція японських екранів жодним чином не шкодить стилю цього предмету інтер'єру. Такі штори стануть відмінною прикрасою вітальні, розділять дитячу спальню на ігрову зону і місце для відпочинку, відгородять вішалку з верхнім одягом. Крім того, японські екрани відмінно виглядають на вікнах, захищають від спеки, яскравого сонячного світла і сторонніх поглядів. Головне – вміти правильно підібрати конструкцію під інтер'єр приміщення.

На кухню

Згідно японським традиціям на кухні під час приготування їжі повинна панувати повна зосередженість і спокій, адже тільки так можна добитися гармонії смаку поданих страв. З-за цього багато дизайнери рекомендують для цього приміщення вибирати легкі принти. Краще купити японські штори з кольором, зустрічається у незайманій природі людина: зеленим, коричневим, відтінком опалого листя чи каменю.

З матеріалів варто віддати перевагу гладким або фактурних тканин без малюнка. Ще краще, якщо штори будуть оформлені з бамбукових паличок або м'якої соломи. Любите тканинне покриття? Тоді придбайте штучну тканину. З неї легко відпираються жирні плями, простіше виводяться запахи і швидше висихає пар від готування. Що стосується розмірів штор, то для маленького приміщення оптимальні габарити – до підвіконня. Просторої кухні з великими вікнами підійдуть екрани до підлоги.

Для вітальні

Для загальної кімнати варто розглянути контрастні варіанти комбінування японських екранів з традиційними фіранками або тюлем. Тут варто уважно стежити за тим, щоб всі фактури ідеально поєднувалися між собою. На вікна можна повісити матеріали, які не розтягуються згодом – льон, сатин, жатка, шовк, вуаль або бавовна. Для контрасту купіть японські жалюзі з прозорого шифону, органзи, тафти або муару.

Якщо для інтер'єрної кухні варто купувати однотонні штори, то у вітальню можна повісити екрани з яскравими принтами. Завжди залишаються в моді такі тематики: великі квіти, дрібна смужка, міський пейзаж, птиці, ієрогліфи, абстракції. Головне – не переборщити. Щоб чергування було плавним дизайнери радять ближче до віконного отвору повісити однотонне полотно, потім штору з яскравим малюнком, а за нею світлонепроникну фіранку.

Японські штори як перегородка

Якщо потрібно закрити непривабливу вішалку з одягом або відгородити спальну зону від робочої при цьому так, щоб перегородка не займала багато місця, важко знайти рішення простіше, ніж японські панельні штори. Єдину кімнату квартири-студії можна розділити на дві зони: спальню і вітальню. Для дитячої панельний екран стане бар'єром між ігровою частиною, місцем для навчання та сну.

У дорослої спальні будуть доречно виглядати зонування, складене з двох-трьох полотен пастельних відтінків або з неяскравою термодруком. На одній штори ви можете зобразити романтичний пейзаж, дерево сакура або будь-який інший малюнок, який буде поєднуватися у вас зі спокоєм і умиротворенням. Для спальної зони важливо вибирати натуральні непрозорі тканини: бавовна, льон, легкий шовк, мереживо.

Ціна на японські штори

При бажанні придбати екранні фіранки можна в будь-якому текстильному магазині. Майстри допоможуть вам правильно підібрати розміри, текстуру матеріалу, відтінок. Якщо підходящих кольорів у продажу немає, спробуйте зшити штори по покроковому опису або замовити індивідуальне пошиття полотен у кравця. Зі знижкою або за акції можна придбати японські штори в інтернет-магазині або замовити поштою, єдиний мінус – у вартість не входить доставка кур'єром. Середня ціна на цей предмет інтер'єру в Москві і Санкт-Петербурзі така:

Де купити японські панелі

Ціна, в рублях

магазин Хельга

від 843 р.

Техпорт

від 1200 р.

Озон.ру

від 1800 р.

Бонприкс

від 999 р.

Відео

✂✂ Як виготовити японські панелі своїми руками ✂✂

Фото штор в інтер'єрі

Відгуки власників

Ольга, 34 рокиПобачила фото японських штор в інтернеті – закохалася з першого погляду. Коли зважилася на покупку, вразила ціна виробу: коштує дешево, а виглядає багато. Зараз це твір ткацького мистецтва прикрашає нашу кухню. Доглядати за такими шторами – задоволення, простирнул в машинці і відразу повісив, навіть гладити не потрібно.
Олександра, 29 роківЯпонські панельні екрани – це просто знахідка для тих, хто хоче отримати готовий декор для вікна за малі гроші. Вони гармонійно вписуються в будь-який інтер'єр, освіжають його, надають сучасний дух. У мене щільні штори висять в кожній кімнаті, плюс служать перегородкою в передпокої. Дуже зручні, практичні: не мнуться, легко чистяться, не припадають пилом.
Олена, 45 роківКористовують шторами в японському стилі на дачі. Радує те, що колірна гамма таких прикрас дуже велика. Нашу загальну кімнату прикрашають екрани з метеликами, в спальні висять однотонні панелі, а на вікнах їдальні екрани з маками. Коштують такі штори не дуже дорого, вони часто зустрічаються на розпродажі, тому міняти їх можна хоч кожен рік.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!