Як застосовують Лінкоміцин в стоматології в капсулах, ампулах і у вигляді мазі

Як і інші галузі медицини, стоматологія має список класичних препаратів, які застосовуються частіше за інших. Існують і такі, яким ще не знайдено заміни. З цієї причини Лінкоміцин в стоматології є незамінним засобом, адже допомагає від запалитися ясен, зубного болю і навіть гнійних процесів. При яких хворобах і як необхідно приймати препарат? Нижчеописані рекомендації допоможуть розібратися в цьому питанні.

Показання до застосування Лінкоміцину

Список усього, від чого лінкоміцин застосовується в стоматології, включає велику кількість пунктів. Цей препарат показаний при таких ситуаціях або хворобах:

  • герпес;
  • імплантація зубів;
  • періостит з абсцесами і норицями;
  • кровоточивість і запалення ясен, зубів та їх коренів;
  • гнійні скупчення в пародонтальних кишенях;
  • виразковий гінгівіт у важкій формі;
  • остеомієліт;
  • пародонтоз;
  • альвеоліт;
  • пародонтит;
  • карієс.

Крім того, лінкоміцин в стоматології використовується, щоб зняти набряк після видалення зуба або очищення емалі від каменів. Такі заходи часто призводять до запальних процесів, які вимагають негайного лікування. Антибіотики після видалення зуба зменшують ризик таких наслідків, що відноситься і до «Лінкоміцину». Крім вже наявних захворювань препарат застосовується для їх профілактики, наприклад, після оперативного втручання. Як знеболювальне для зубів лінкоміцин використовується в стоматології разом з лідокаїном.

Інструкція по застосуванню

Зубний антибіотик «Лінкоміцин» має кілька форм випуску, які зручні у використанні для того або іншого стоматологічного захворювання:

  1. Мазь. Крім лікування ясен її використовують при боротьбі з герпесом для нейтралізації вірусів, бактерій.
  2. Розчин для ін'єкцій, внутрішньом'язових і внутрішньовенних. У такій формі препарат використовується при складних випадках, наприклад, при руйнуванні кісткової тканини.
  3. Таблетки, капсули. Приймають всередину як знеболюючий або протизапальну, наприклад, після видалення зуба мудрості.
  4. Пластир. Застосовується як в клініці, так і в ортопедичних або хірургічних цілях. Сам препарат складається з 2 шарів – гідрофільного та гідрофобного. Перший стійкий до впливу вологи, а другий захищає пошкоджену ділянку від потрапляння небезпечних речовин. Ця форма препарату дуже зручна у використанні – плівку наклеюють на місце пошкодження на 6-8 годин, а потім видаляють.

Мазі линкомициновую

Мазь називається Лінкоміцин Акос. Відноситься до антибіотиків, що входять до групи лінкозамідів. Має бактерицидну дію завдяки пригніченню синтезу білка в клітині бактерії. Застосовувати її потрібно до 3 разів щодня, тонким шаром розподіляючи по запалених ясен або накладаючи компреси просоченим ватним валиком. Рекомендується обережно використовувати її тим, у кого діагностовано дерматомікоз або інше грибкове ураження шкіри. Ціна туби з 2%-ної маззю масою 15 г становить від 30 до 50 р.

Уколов

Лінкоміцин в ампулах вводиться внутрішньовенно або внутрішньом'язово. Показаний при більш важких формах захворювання зубів. В упаковці міститься по 5, 10 або 100 ампул. Їхня ціна – від 50 р. Розчин лінкоміцину гідрохлорид вводять у такій дозуванні:

  • внутрішньом'язово – по 600 мг дорослим двічі на добу і по 10-20 мг дітям з розрахунку на 1 кг ваги;
  • внутрішньовенно – до 3 разів щодня по 600 мг, розводячи 250-300 мл розчину глюкози або натрію хлориду.

Таблеток

Ця форма «Лінкоміцину» являє собою біло-жовті капсули. У кожній міститься по 250 мг порошку. Упаковки випускаються по 10, 20 та 360 таблеток. Дозування для дорослих не повинна перевищувати 500 мг. Приймати потрібно 3 або 4 рази на день. Для дітей віком від місяця до 14 років доза розраховується як 30-60 мг на кожен кілограм ваги. Лікування може тривати 1-2 тижні. Виняток – остеомієліт. Для нього курс терапії триває 3 і більше тижнів. Рекомендується ковтати капсули за кілька годин до їди, запиваючи великою кількістю води. Ціна від 170 р.

Особливості застосування антибіотика в стоматології

Відмінністю цього препарату є те, що його всмоктуваність залежить від кількості з'їденої до прийому їжі. На голодний шлунок засвоєння ліки досягає 30%. Для порівняння, після їди цей показник зменшується до 5%, причому така концентрація не несе абсолютно ніякого ефекту. «Лінкоміцин» не використовують при інгаляційному наркозі, алергічної реакції, з ліками для розслаблення мускулатури. Аналогічно не можна вживати алкоголь при лікуванні препаратом.

Після видалення зуба

Лінкоміцин використовується в стоматології для більш швидкого загоєння ранки після видалення зуба та виключення інфікування. Без антибіотика ризик розвитку запалення і пухлини підвищується, особливо якщо людина посилено полоскав ротову порожнину відразу після процедури, а лікар не попередив про наслідки таких дій. Через 2-3 дні біль починає зростати, а сама рана запалюється. Це ускладнення називається альвеолитом. Щоб його уникнути, після промивання і зашивання лунки лікар прописує приймати «Лінкоміцин» протягом 5 днів по 1 капсулі тричі на добу.

При зубному болі

При алергії хворих на пеніцилін використовується «Лінкоміцин». Правильна дозування препарату зупиняє розмноження бактерій, зміцнює емаль, усуває запальний процес, що викликає больові відчуття. Ліки починає працювати через 40 хвилин після прийому. Не рекомендується використовувати препарат, щоб усувати зубну біль у період вагітності або годування груддю. Не можна застосовувати людям з непереносимістю «Лінкоміцину» і «Кліндаміцину».

При запаленні ясен і зубів

Для лікування запальних захворювань ротової порожнини частіше використовуються уколи в ампулах. «Лінкоміцин» виявляє свою ефективність при проблемах зі зв'язками, з допомогою яких зуби утримуються в своїй лунки. Крім того, корисний вплив препарат виявляє на запаленням околозубние тканини. Розчин антибіотика використовують при серйозних гнійних запаленнях, які характеризуються ураженням щелепних кісток.

При флюсі

Особливістю застосування антибіотика «Лінкоміцину» при флюсі є те, що не можна припиняти прийом навіть при деяких поліпшеннях. Необхідно закінчити встановлений курс, щоб уникнути розвитку абсцесу ясен і флегмони, показаних на фото. Спільно з «Лінкоміцином» лікар може призначити протизапальні, протинабрякові або знеболюючі засоби. Серед таких використовуються«Діазолін», «Диклофенак» і препарат «Німесил».

Аналоги

У будь-якого ліки є більш сучасні аналоги, які можна приймати у разі непереносимості або інших обмежень:

  1. «Эколинком». Теж є антибіотиком групи лінкозамідів. Показаний при ранової інфекції, остеомієліті, сепсисі. Дозування становить 0,5 г 2-3 рази щодня за 2 години до їжі. Ціна від 200 р.
  2. «Нелорен». Антибіотик групи лінкоміцину. Показаний при шкірних інфекціях і запаленнях м'яких тканин. Виробляється у таблетках або ампулах. Приймати потрібно по 0,5 г до 4 разів щодоби до прийому їжі. Ціна від 80 р.
  3. «Кліндаміцин». Відноситься до линкозамидовой групі. Використовується при остеомієліті, інфекційно-запальних захворюваннях. Прийом ліків ведуть по 1 таблетці з перервами в 6 годин, але не більше 4 разів на день. Ціна від 160 р.
  4. «Линкоцин». Препарат із групи антибіотиків-лінкозамідів. Аптека може запропонувати як таблетки, так і розчин для ін'єкцій. Добова доза для дорослих становить 1,8 р. Її необхідно розділити на 3 рази, тобто на 0,6 р. Ціна від 100 р.

Відгуки

Наталя, 43 рокиБрала тиждень «Лінкоміцин» – дуже близько подружилася з туалетом. Довелося від дисбактеріозу додатково пити пробіотики. Все із-за того, що «Лінкоміцин» вбиває і корисні бактерії, тому раджу бути обережнішим з цим препаратом.
Олександр, 35 роківБагато років страждаю від слабкості ясен, а зубних лікарів боюся до смерті. Біль під час чищення така сильна, що ніяка зміна паст і щіток не допомагає. Довелося почати курси уколів «Лінкоміцином», а це так неприємно! Зате ефект грандіозний через 2 дні біль відступила, але вистачило лише на півроку. Зараз знову проходжу курс лікування.
Тетяна, 31 рікПрепарат недорогий і ефективний, так і проблем зі стільцем у мене не виникло, тому після лікування зубів завжди приймаю його. Викликає повну довіру – запалення і біль проходять після першого прийому. Тільки довго використовувати його не можна, адже антибіотик негативно впливає на мікрофлору, навіть може викликати кандидоз. Можу порадити це ліки.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!