4 способу поливу кімнатних квітів під час відпустки

Щоб під час відпустки не хвилюватися про кімнатних квітах, необхідно придбати автоматичну систему поливу або виготовити її самостійно в домашніх умовах. Принцип дії автополиву не складний і зволожує субстрат рослин незалежно від присутності господарів.

Автоматична система поливу

Готові види автоматичного поливу кімнатних квітів призначені для зрошення рослин під час тривалої відсутності господаря і квітникарів:

Назва

Пристрій

Принцип дії

Микрокапельный полив

Електронний таймер регулює процес подачі води через трубочки, на кінці яких надіті спеціальні наконечники (вставляються в грунт кожної ємності для квітів).

Пристрій підключається до централізованої подачі води або забезпечено резервуаром для рідини. Вбудовані прилади регулюють час подачі живильної вологи в квітковий горщик, рівень зволоження грунту.

Кашпо з автополиву

Складається з декоративного кашпо і двох ємностей, в одній з яких росте домашній квітка, а інше наповнено водою.

Система працює за принципом сполучених посудин. Насичення субстрату водою відбувається микрокапиллярным способом. Просочування рідини відбувається знизу або з боків (у залежності від конструкції кашпо). Спеціальний поплавець-трубка показує рівень води в накопичувальному резервуарі.

Конуси з кераміки

Кілька керамічних конусів мають пластмасові кришки, сполучені з м'якими трубками, по яких надходить рідина.

Конуси вставляються в землю квіткового горщика, а кінці з'єднувальних трубок опускають в ємність з рідиною. По мірі пересихання грунту відбувається автоматична подача води з резервуара в субстрат.

Автополив своїми руками

Полив квітів під час відпустки не вимагає присутності людини, якщо спорудити нескладний пристрій своїми руками. Крапельне зрошення з медичних систем для крапельниць – один із способів автополиву, перевагою якого є можливість відрегулювати швидкість надходження води до кореня кімнатної рослини. Автоматичний полив квітів у горщиках робиться так:

  1. У пластиковому контейнері (наприклад, каністрі об'ємом 10 л) на рівні 1 см від дна просвердлити отвори. Їх має бути стільки, скільки є кімнатних рослин. Діаметр отворів потрібно отримати трохи менше, ніж просвіт трубки крапельниць.
  2. Занурити край пластмасового катетера медичної системи в окріп. Дочекатися, поки він розм'якшитися і вставити в отвір каністри. Таку процедуру проробити з усіма трубками.
  3. Обробити стики будь-яким герметиком, наприклад, водостійким клеєм щоб уникнути появи течі.
  4. Набрати в каністру воду і зафіксувати ємність з рідиною на 1 м вище рівня кімнатних квітів.
  5. Вставити вузол для ін'єкцій (без голки) в квітковий горщик ближче до основи стебла рослини.
  6. З допомогою затиск-регулятора медичної системи для крапельниць відрегулювати швидкість надходження рідини з каністри до кореневої системи зеленого вихованця.

Саморобні способи віддаленого зрошення

Полив кімнатних квітів під час відпуску шляхом віддаленого зрошення заснований на дозованому надходження води від матеріалів, здатних накопичувати вологу, а потім поступово віддавати її. Керамзит відмінно підходить для цього. Спочатку потрібно кілька годин витримати його у воді для насичення рідиною. У великий піддон (таз) насипати шар влаговпитывающего дренажу і поставити на нього квіткові горщики. Засипати керамзит між ємностями для рослин так, щоб пористий матеріал покривав їх на½. На дно піддону влити воду на 2 див.

Одним з найпростіших способів віддаленого зрошення є використання пластикової пляшки. У пробці тонким розпеченим цвяхом проробляють маленький отвір. Пляшку наповнюють водою, перевертають догори дном і поглиблюють в такому положенні субстрат. Волога буде поступово просочуватися через отвір, зволожуючи землю. Зробити таке пристосування слід заздалегідь, щоб відрегулювати швидкість подачі води шляхом підбору ідеального діаметра проколу пробки.

Фітільнимі система

Полив кімнатних рослин у відсутності господарів може здійснюватися гнотової системою зрошення. Її використання більше підходить вологостійким представникам флори, адже грунт в горщику буде постійно вологою. Обов'язкових умов для ефективного зволоження цим способом є легка структура субстрату, в якому знаходиться коренева система рослини. Покрокова інструкція:

  1. Необхідно підготувати: квітковий горщик, ємність для води, перліт (пінопласт), синтетичний шнур діаметром 2 мм
  2. На дно квіткового горщика викласти перлітовий (пінопласт) шар дренажу.
  3. Через отвір для стоку води в горщику просмикнути гніт і укласти його виток на дренажної поверхні. Важливо! Спіраль шнурка обов'язково повинна перебувати між дренажем і грунтом. Якщо виток гнота не буде торкатися землі, а загубиться між перлітом (пінопластом), система поливу працювати не буде.
  4. Заповнити горщик грунтом і висадити рослину.
  5. Рясно полити кімнатний квітка.
  6. Ємність з водою повинна бути такого діаметру, щоб горщик входив в неї на ¼ і фіксувався у верхній частині не стикаючись з водою. Кінець гнота при цьому повинен бути занурений у рідину.

Використання гідрогелю

Для того щоб кімнатні квіти тривалий час могли залишатися без поливу поки господарі перебувають у відпустці, використовують гідрогель – полімерні гранули. 1 г цієї речовини здатний поглинути 200 г рідини і поступово віддавати його субстрату з рослиною. Використання гідрогелю як додаткового джерела вологи підходить тільки кімнатним квітам, які вимагають частого поливу.

Якщо перед відпусткою, виконати олівцем в субстраті квіткового горщика 3-6 отворів (залежить від його обсягу) до самого дна і засипати туди по 1 г гідрогелю, після рясного поливу можна залишити рослину на кілька тижнів. Вологи вистачить для нормального існування квітки до приїзду господаря. З допомогою гідрогелю можна значно скоротити частоту поливу кімнатних квітів. Для цього при пересадці рослини потрібно змішати грунт з полімерними гранулами (3:1).

Відео

Як правильно поливати квіти під час відпустки

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!