Гіппеаструм: догляд за квіткою

Селекціонер або простий любитель домашніх рослин часто цікавиться незвичайними квітами. До них варто віднести гиппеаструм. Він здатний заворожити своєю красою навіть найбільш досвідчених квітникарів. Раз в рік на рослині з'являються величезні квітки-зірки. Щоб уникнути труднощів при догляді, важливо дізнатися про деякі секрети. Пам'ятайте, що при створенні невідповідних умов диво-квітка після посадки може не проклюнуться, а доросла рослина почне в'янути. Зате якщо все правильно зробити, вдячний гиппеаструм порадує вас щедрим цвітінням.

Квітка гиппеаструм

Багаторічна рослина гиппеаструм розмножується конічними або округлими цибулинами, які складаються з коротких товстих стебел і зімкнутих лусочок. Розмір посадкового матеріалу варіюється від 5 до 10 см в поперечнику: параметр залежить від різновиду квітки. Пучок шнуровидних коренів розташовується на підставі цибулини (дінці). Якщо говорити про листках, то вони лінійні, поверхню жолобчаста, довжина варіюється від 50 до 70 см, ширина – від 4 до 5 див. Листя гиппеаструмов багряного або зеленого відтінку (зустрічаються частіше).

Зонтикоподібне суцвіття складається з 2-6 квіток довжиною 13-15 см, діаметром до 25 см. Суцвіття утворюється на циліндричному, підлогою квітконосі заввишки від 35 до 80 див. Трубчастий або воронкоподібний квітка знаходиться на довгому черешку. Відтінок гиппеаструма різний: темно-пурпурний, червоний, помаранчевий, рожевий, білий. Плоди – тристулкові кулясті або кутасті коробочки, які містять дрібні насіння. Їх схожість стовідсоткова.

Перед тим як обзавестися многолетником, вивчіть його особливості. Згодом це полегшить догляд:

  • Влітку тримайте багаторічник на відкритому повітрі: його можна прикопати в землю.
  • Регулярно видаляйте пил: використовуйте пульверизатор. Обприскування необхідно з причини того, що батьківщиною многолетника є тропіки.
  • Здійснюйте розпушування грунту.
  • Кожна квітка в'яне через 10 днів. Період цвітіння можна заздалегідь розрахувати і приурочити дату до якоїсь значущої події: ювілей, весілля. Гіппеаструм – це відмінний подарунок для будь-якої людини, що замінює традиційний букет.
  • Розпускається бутон приблизно через 50 днів після пересадки в новий горщик. Докладніше про це сказано далі.
  • Використовуйте великий посадковий матеріал з вмістом великого запасу поживних речовин.
  • Якщо багаторічник світлого відтінку, то він утворює мало якісних насіння.

Люди, які цікавляться садівництвом, часто запитують, як відрізнити гиппеаструм і амариліс, які належать до сімейства амарилісових. Для цього варто врахувати такі нюанси:

Особливості

Гіппеаструм

Амариліс

Час спокою

З вересня по лютий.

Червень, липень – вересень.

Час цвітіння

Зима і весна (з лютого по березень).

Осінь, ближче до зими.

Розмноження

Рідкісне освіта діток.

Регулярне освіта діток.

Стебло

Порожнистий, зеленого, коричневого, сірого відтінку, циліндричної форми, доходить до 90 див.

Повнотіла, багрового відтінку.

Квітки в суцвітті

Від 2 до 6 штук, червоні, зелені, жовті, білі, іноді присутні точки і прожилки яскравих відтінків. Найчастіше тичинки і маточка темно-рожеві, білі.

Від 6 до 12 штук, рожеві.

Запах

Немає.

Приємний, тонкий аромат.

Поява квітконосу

Після 4 аркуша або разом з ним.

Спочатку з'являється квітконіс, потім листя.

Зміна циклу життя

Відправляється на спокій в будь-який час, можна стимулювати цвітіння на певну дату.

Не можна регулювати.

Цибулини

Кругла, подовжена.

Грушоподібна форма.

Схрещування

Практично не схрещується.

Для селекції використовуються «Кринум», «Неріне», «Брунсвигия».

Батьківщина гиппеаструма

Цей багаторічник родом з Південної Америки, воліє субтропіки, де завжди тепло і волого. Приблизно до 17 століття він виростав лише на берегах Амазонки, в бразильських горах, Болівії, Перу, Мексиці і деяких областях північноамериканських лісів. Після того як люди виявили це диво природи, воно стало з'являтися в європейських оранжереях. Людям вдалося пристосувати рослина до помірного, холодного клімату.

У 1737 році виявлено амариліс і гиппеаструм. Їх вважали різновидами лілії. Це тривало до 1821 року, коли вчений Вільям Герберт визнав рід гиппеаструмов окремим сімейством. До 1954 року квіти часто плутали з амариллисом, після чого Міжнародний ботанічний конгрес ухвалив, що амариліс – це тільки Amaryllis belladonna, що означає «Прекрасний амариліс».

Види гиппеаструма

Налічують приблизно 90 видів і понад 2000 сортів рослини. Для квартир і будинків часто набувають hippeastrum hybrida, гібридний багаторічник (гиппеаструм червоний). При поділі рослини на групи керуються розмірами і формою квіток. Виходить 9 груп:

Найменування групи

Часто зустрічаються сорти

Прості крупноквіткові

«Харизма», «Шоумастер», «Гермес», «Ел Блоссом», «Мінерва».

Прості среднецветковые

«Меджік Грін», «Лемон Стар».

Прості дрібноквіткові

«Бейбі Стар», «Б'янка», «Неон», «Санта Круз», «Жираф».

Махрові з великими квітами

«Леді Джейн», «Світ Німф», «Дансинг Квін», «Блоссом Пікок», «Вайт Пікок», «Афродіта».

Махрові з середники квітами

«Дабл Рекорд», «Альфреско», «Пасадена», «Юниквай».

Махрові з дрібними квітами

«Зомбі».

Трубчасті

«Сантьяго», «Німеччина», «Ребекка».

Сибистер

«Мелфи», «Ріо Негро», «Ла Паз», «Тірамісу», «Чіко», «Емеральд».

Орхидеевидные

«Стар Рубі», «Папилио», «Екзотик Стар».

Як доглядати за гиппеаструмом

Виходячи з практики культивування, варто сказати, що краса і розвиток многолетника залежить від того, яка будинку освітленість, показники температури, вологості. Після інтенсивного цвітіння наступає період спокою: від 8 до 10 тижнів. Важливо, щоб ця фаза розвитку проходила в темному, сухому і прохолодному місці. «Втомлений» багаторічник часто дає дрібні квітки на порівняно короткому квітконосі. Приготуйтеся до того, що цвітіння може взагалі не відбуватися.

Коли цибулини пробуджуються, важливо поставити багаторічник в тепле, не надто яскраво освітлене місце, збільшити полив до помірного. При дотриманні цих правил стимулюється формування і розвиток квітконосів. Якщо помістити багаторічник в прохолодне, темне місце, то зазначені процеси сповільняться. При різкому переміщенні рослини на світлий підвіконня, де спостерігається висока вологість, стимулюється швидкий ріст зеленої маси, але помітно гальмується розвиток квітконосу. Щоб процес вирощування був успішним, ознайомтеся з його особливостями далі.

Посадка рослини

Горщик вибивається такою, щоб відстань між посадковим матеріалом і стінкою було до 2 см (ідеально 4-5 см). Добре, якщо ємність висока, вузька, з дренажними отворами, має діаметр від 15 див. Що стосується матеріалу горщика, то обмежень не існує, але багато садівники рекомендують застосовувати ємності з пластику. Якщо взяти кераміку, то вона буде сильно нагріватися на сонці, що призведе до перегріву цибулин і їх загибелі.

Для грунту візьміть одну частину перегною, змішайте з двома частинами перліту (або крупнозернового піску), листової і дернової землі. Підійде суміш з 2 частин глинисто-дернової грунту, 1 частини листової землі, перегною, піску і торфу. Щоб поліпшити водо-, повітропроникність, додайте вермикуліт. Для розвитку саджанця знадобиться велика кількість води. Щоб в горщику не створювався застій вологи, грунт повинна бути:

  • Легкою.
  • Рихлою.
  • Добре пропускає воду і повітря: необхідно, щоб в горщику не утворювався застій рідини.

Посадковий матеріал купується у спеціалізованих магазинах. Вибирайте його з особливою увагою, тому що пошкоджені цибулини принесуть безліч неприємностей. Вирушайте за покупкою навесні або восени – ці часи року ідеальні для вигонки. Віддавайте перевагу великим цибулин з міцними шийками і донцями. Верхні лусочки, як правило, сухі і коричневі. Якщо на поверхні є темні плями, гниль або ущільнення, то від покупки краще відмовитися.

Посадковий матеріал поставте на 2-3 години в теплу воду температурою +40 градусів. Після цього зробіть наступне:

  1. На дно горщика покладіть дренаж.
  2. Ємність заповніть субстратом.
  3. Зробіть ямку і помістіть туди посадковий матеріал так, щоб він виступав над грунтом на 1/3.
  4. Злегка зволожити грунт.
  5. Зверху розкладіть мох сфагнум.
  6. Поставте горщик на світ, де тепло (рекомендована температура +25 градусів).

Наступний полив здійснюється після появи квітконосу. По мірі розвитку полив рослини посилюють. Після досягнення висоти 15 см використовуйте розчин марганцю світло-рожевого кольору. Через тиждень застосовуйте добрива з фосфором. Якщо умови сприятливі, то цвітіння почнеться через місяць після утворення стрілки. Забезпечте підживлення для посадкового матеріалу, щоб не зменшилися його розміри і маса: використовуйте розчин з курячим послідом (1:40).

Температура в приміщенні

Місце повинно бути добре освітленим, краще вибирати південне, південно-східне, південно-західне вікно. Бажано, щоб на підвіконні були відсутні прямі сонячні промені. Час від часу повертайте рослина навколо осі, щоб воно зберігало компактну форму. При активному розвитку потрібно підтримувати температуру від 17 до 25 градусів. Влітку виносьте рослину на свіже повітря. Слідкуйте за тим, щоб воно не постраждало від перезволоження.

Полив і підживлення рослини

На початку розвитку полив дуже убогий. Його слід збільшувати після появи квітконосів – це сигнал про те, що почався вегетативний період. Коли стрілка розвивається організується помірний полив: земля повинна бути вологою, але не мокрою. Краще наливати воду в підставку для горщика: додавайте рідину до тих пір, поки земля не стане вологою. Не допускайте, щоб вода потрапляла на посадковий матеріал. Після цвітіння полив поступово зменшується до повного припинення.

Для підгодівлі використовується фосфорне добриво. На початку вегетації підгодовуйте рослина 2 рази на місяць: можна застосовувати рідке мінеральне добриво, призначене для листяних рослин. Після появи листків через кожні 15 днів використовувати добрива для квітучих рослин: підійдуть суміші з азотом, калієм, фосфором. Мінералів не повинно бути дуже багато. Якщо знехтувати цим правилом, корені можуть згоріти.

Як пересадити гиппеаструм

Міняти грунт варто раз в 3-4 року, перед настанням періоду спокою або перед його закінченням. Перед тим як використовувати землю, її потрібно простерилізувати. Для цього застосовуйте метод проморожування: насипте грунт в полотняний мішок, винесіть на 3-5 днів на мороз, принесіть додому і залиште на тиждень, після чого процедуру повторіть 3 рази. Шкідник буде знищений. Бажано перешкодити підготовлений грунт у стерильну ємність, протерту хлорним вапном.

Стерилізують ґрунт методом пропарювання: беруть готовий грунт в пакеті поміщають у відро, по стінці якого наливають окріп, ємність щільно закривається кришкою. Пакет виймається з відра після повного остигання. Для стерилізації застосовують протигрибкові препарати, безпечними фунгіцидами («Планриз», «Гамаїр», «Экстрасол», «Алирин-Б», «Фітоспорін-М»), розчин марганцю: 3 г порошку на 10 л води.

На дно горщика покладіть 2 см дренажу: підійде керамзит, галька, черепки від керамічних виробів, гравій, щебінь, цегляна крихта, вермикуліт, агроперліт, пінопласт. Розкладені елементи злегка присипте вологим грунтом (його можна змочити водою з пульверизатора), який буде щільно облягати коріння. Якщо ґрунт сухий, то згодом утворюються повітряні порожнини, що призведе до загнивання коріння, цибулини.

Полийте багаторічник, вийміть з ємності. Розімніть земляний ком, акуратно відріжте дрібні корінці, залишаючи більш товсті й здорові. Приберіть лушпиння від цибулі, яка вільно відділяється, насильно віддирати шари не варто. Перед пересадкою огляньте цибулину на наявність червоної гнилі. Для посадки годяться тільки білі цибулини з цілої кореневою системою (не повинно бути темних, гнилих корінців).

Якщо впевнені в стані цибулини, то можна не розминати земляний ком. Пересадка здійснюється методом перевалки, яка допомагає зберегти кореневу систему. Якщо земляний ком був размят, то цибулину розміщуйте по центру горщика, акуратно розправляючи корені по всьому об'єму тари. Коріння не повинні «дивитися» вгору. Рослина присипається вологим грунтом, який трохи утрамбовується. Слідкуйте за тим, щоб усередині ґрунту не було порожнеч. Цибулина розміщується так, щоб її третину знаходилася над поверхнею землі. Після пересадки полийте рослину.

Розмноження

При дотриманні правил догляду та зберігання цибулин можна вирощувати багаторічник протягом 10 років. Якщо немає можливості вирощувати лише один примірник, то зверніть увагу на кілька способів розмноження. Використовують насіння, діток, здійснюють розподіл цибулин. Останні два методи вважаються найбільш простими і швидкими. У будь-якому випадку виконуйте нижченаведені рекомендації.

Насінням

Для одержання насіння обробіть квіти: це робиться на відкритому грунті. Після цвітіння залишаються коробочки, всередині яких дозрівають насіння. Щоб прискорити цей процес, здійснюйте обприскування многолетника 5-процентним розчином борної кислоти. Насіння швидко втрачають схожість, тому посів здійснюється відразу після збору посадочного матеріалу:

  1. Загорніть насіння у вологу тканину, покладіть в контейнер, накрийте склом, поставте ємність в тепле місце на 10 днів.
  2. Коли насіння проклюнуться, помістіть їх в грунт (листова земля, пісок, торф'яної субстрат на глибину 2 див.
  3. Сіянець повинен знаходитися на світлі, де відсутні прямі сонячні промені.
  4. Через 2-3 тижні з'являться сходи.
  5. Коли з'являться 2 листочка, проводиться пікіровка, для якої використовуються горщики висотою 7 див.
  6. Полив повинен бути помірним, для підгодівлі використовувати мінеральні добрива.
  7. Коли діаметр цибулини буде 5 см, починайте вигонку: приміром, у серпні полив зменшується, у вересні припиняється, після чого в кінці зими можна чекати першого цвітіння.

Розмноження дітками

Цей спосіб допомагає повністю зберегти сортові ознаки, тому він застосовується для розмноження найбільш цінних у декоративному плані гібридів. Використовуються добре сформовані цибулини розміром від 2 см з білими корінцями. Діток відокремлюють під час пересадки. Якщо їх немає, то цибулини можна надрізати на 2-4 частки, поріз обробіть вугільним порошком, залиште підсушитися на відкритому повітрі на кілька днів. Цибулини містяться в землю з піску і торфу, в піддон наливається вода. Через деякий час біля основи повинні утворитися дітки. Використовують їх так:

  1. Дітки сідають на глибину 3-4 див.
  2. Тара ставиться на світло.
  3. Полив помірний, взимку скорочується.
  4. Через 3 роки дітки пересідають в окремі ємності.
  5. Доглядати за дітьми потрібно, як за «дорослими» екземплярами. При правильному підході цвітіння утворюється через 3-4 роки.

Поділ цибулини

Деякі гібриди не утворюють діток (наприклад, гиппеаструм білий), тому використовуйте метод поділу цибулин. Для цього:

  1. Розріжте цибулину на 4-8 частин: у кожної часточки повинні бути корені.
  2. Ранка обробляється товченим вугіллям, підсушується 2-3 дні.
  3. Помістіть посадковий матеріал в контейнер з грунтом з дернової землі, піску і торфу.
  4. Слідкуйте за тим, щоб земля була вологою, температура повітря – 25 градусів.
  5. Садовіть цибулини в окремі ємності, коли з'являться паростки.
  6. Організуйте традиційний догляд за гиппеаструмом в домашніх умовах.

Поділ робите, коли цибулина накопичить велику кількість поживних речовин: листопад ідеально час. Існує ще один спосіб поділу:

  1. Знімається верхній шар землі: в грунті повинна залишитися тільки нижня частина цибулини.
  2. Видаляються сухі лусочки.
  3. Зрізають нижні листя.
  4. Цибулина гиппеаструма розрізається на чотири частини до поверхні землі.
  5. У розрізи вставляються спиці діаметром 6 см – це не допустить з'єднання часточок.
  6. Здійснюється традиційний догляд.
  7. Коли з'являться нові листочки, проводиться підгодівля.
  8. Навесні часточки розсаджуються.

Період спокою

Щоб насолоджуватися красою, важливо своєчасно організувати період спокою: часто він припадає на осінь. Серпень повинен проходити з використанням мінімальної кількості води, підживлень. Восени з'являться сухе листя, які потрібно видалити. Горщик переставляється в темне місце з температурою повітря +10-13 градусів. Щоб уникнути пересихання коренів, поливайте землю 1 раз на місяць через піддон.

На початку грудня полив припиняють. Січень – час пробудження від сплячки. Перенесіть горщик в світле місце і чекайте появи квітконосів. Після випускання стрілки поступово відновлюйте полив і підгодівлі. Деякі гібриди радують своєю чудовою красою кілька разів на рік. Такі екземпляри завжди тримають на добре освітленому, теплому підвіконні. Враховуйте, що посадковий матеріал без періодів спокою швидко виснажується, тому слід своєчасно його розмножувати.

Коли цвіте гиппеаструм

Цвітіння припадає на зимовий і весняний періоди, деякі екземпляри розпускаються влітку і восени. Якщо рослина розвивається будинку, то бутони розпускаються з середини лютого, відцвітання припадає на початок весни. Іноді багаторічник розпускається взимку і продовжує радувати своєю пишністю в квітні, травні. Завдяки вигонці домагаються того, що рослини розпускається круглий рік. За 7-10 днів до бажаної дати «відпочили» багаторічники переносяться на світлий, теплий підвіконня, полив регулюється виходячи з параметрів вологості, температури повітря.

Шкідники і хвороби

Причинами занепаду є різні захворювання і паразити. Часто з'являється шкідник у вигляді борошнистого червця, павутинного кліща, щитівки. Крім того, поширений панцерний кліщ. Шкідники розташовуються під лусками або на листках, які пізніше скручуються, жовтіють. Квітконоси сохнуть і виглядають крихкими. Шкідник забирається губкою, змоченою в спиртовому розчині. Для обробки підійде розчин з карбофосом, суспензія актеллика. Весь список захворювань і способи їх лікування представлені нижче:

Шкідники або захворювання

Причини

Симптоми ураження

Наслідки

Лікування та заходи профілактики

Стагоноспороз або червоний опік, опіковий гриб

Інфекційне захворювання, що виникає шляхом переносу вітром дозрілих спор.

З'являються червоні довгасті плями.

Викривлення, в'янення листків, квітконосів, зараження діток.

Обробка фунгіцидом («Максим», «Оксихом», «Ровраль», «Фундазол», «Скор», «Витарос») згідно до інструкції на упаковці. Обрізка уражених листя, при пересадці видалити лусочки, цибулини помістити на 30 хвилин у розчин з препаратами з міді (підійде мідний купорос у кількості 3 г на 1 л води), «Абига-Пік» (5 г на 1 л води).

При купівлі оглядайте саджанці, дотримуйтесь режим поливу, підживлення, не допускайте різких перепадів температури.

Несправжня борошниста роса

Передача вірусу.

На листках з'являються сріблясті плями.

Слабкі квітконоси або їх відсутність, м'які листя.

Обробка фунгіцидом.

Фузаріоз або червона гниль

Перезволоження грунту, вогкість в приміщенні.

Мляві листя, присутність гнилі на лусочках і коренях. Потемніння кореневої системи.

Відсутність квітконосів, в'янення листя, пошкодження коренів.

Видалення уражених листя, просушування посадкового матеріалу і його обробка фундазолом. Перед посадкою стерилізуйте грунт.

Борошнистий червець

Порушення правил утримання і догляду.

Пожовкле листя, липкий ватообразний наліт.

Уповільнення розвитку.

Видалення уражених листя, поверхні грунту. Очищення нальоту ватним тампоном, змоченим одеколоном. Використовується інсектицид: «Актара», «Фітоверм», «Перметрин», «Фуфаноном». Підвіконня протерти мильним розчином. Через тиждень (інкубаційний період становить 7 днів) повторити перераховані дії, згодом регулярно оглядати на наявність симптомів.

Щитівка

Купівля заражених цибулин, передача за вітром.

Поява липкої рідини.

Розвиток грибкових захворювань, зупинка розвитку рослини, скидання листя, квітів.

Як у попередньому випадку.

Попелиця

Як у попередньому випадку.

Поява скупчень зелених, сірих, помаранчевих комах розміром 1-5 см на молодому втечу.

Збліднення, в'янення втечі.

Як у попередньому випадку.

Павутинний кліщ

Як у попередньому випадку.

Поява павутинки на зворотній стороні листя.

Поява «мармурових» плям, листки стають крихкими, перекручуються, жовтіють, опадають.

Як у попередньому випадку.

Відео

Гіппеаструм. Цвітіння - Квіткова крамниця

Секрети догляду за гиппеаструмом – Все буде добре. Випуск 677 від 28.09.15

Як виглядає гиппеаструм

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!