Квітка щучий хвіст

Сансевієрія (сансевієрія, сансевьера) – кімнатна рослина, яка щодня радує оточуючих насиченим зеленим кольором. В народі його ще називають «тещин язик», «зміїна шкіра», «щучий хвіст». Таку назву квітка отримав з-за своїх витягнутих гострокінцевих листя і забарвлення. Вперекор прізвисько це цілюща рослина і загоює рани.

Звідки родом тещин язик

Якщо раніше як квітка сансевієрія зустрічалася тільки в країнах з тропічним і субтропічним кліматом, то наші дні стали для нього тріумфальними, адже нині він може виростати на підвіконні будь-якого приміщення з помірною вологістю. Батьківщина щучого хвоста – Індія, Мадагаскар, Африка, Південна Америка, де є каміння і сухий клімат. Тобто, якщо ви флорист-новачок, тоді це невибаглива рослина як раз для вас.

При хорошому освітленні будинку, добриві, помірному поливі сукулент росте не по днях, а по хвилинах! Його довжина може досягати 1,5 м. Будинку можна зробити незвичайний квітковий куточок завдяки безстебельному виду рослини. Насправді, квітка щучий хвіст, прямо зростаючий з кам'янистого грунту, прекрасний. Характерні рослині пружні різно-зелене листя, що за формою нагадують гострий меч, завдяки яким він створює атмосферу загадки, інтриги.

Яким буває щучий хвіст

Квітка-багаторічна рослина може рости в горщику, наповненому землею, на підвіконні, в тіні або на сонці, з протягами або в суворих посушливих умовах, при низьких температурах до 0°С. Всі види сансевиерий (а їх понад шістдесят) радують око і грають з уявою! Сорти відрізняються забарвленням, розміром, щільністю листя і періодом цвітіння. Найпоширеніші з них:

  1. Милий акуратний квітка ханні не більше 30 см завдовжки. Щучий хвіст відрізняється від своїх побратимів незвичайним малюнком на листках насичено-зеленого кольору. Кінчики листочків загинаються назовні, що створює барвистий ансамбль, що нагадує вазу.
  2. Зелені саблеобразные листя з яскравими жовтими смужками по краях. Так можна охарактеризувати квітка лауренти щучий хвіст. Сам по собі він невибагливий, але при правильному догляді може зрости до 1 м.
  3. Сансевієрія трьохполосна – декоративна листова група. Завдяки своїй нерівній зеброобразной забарвленні бездоганно вписується в будь-який інтер'єр квартири. В залежності від сорту може мати низку темних і світлих зелених тонів.
  4. Сансевієрія велика – рослина щучий хвіст, вміє кореневищем кріпитися до іншої, не стикаючись з грунтом. У процесі росту налічує до 4 м'ясистого листя шириною 15 див.
  5. Дунери – незвичайний квітка з 18-20 плоских листів, що з'єднуються в розетці. Коли він починає цвісти, кімнату наповнює солодкий аромат, що нагадує бузок.
  6. Сансевієрія циліндрична також входить до числа поширених кімнатних сортів. Крім оригінального вигляду, цветолюбы часто експериментують з ними, заплітаючи кіски.
  7. Сансевієрія Кірка, або прекрасна. Екстравагантний квітка зеленого забарвлення з ніжно-салатовими або білими цятками і коричнево-червоною окантовкою. Створює композиції – розетки, при хороших умовах може дорости практично до 2-х м.

Сансевієрія – догляд в домашніх умовах

Квітка щучий хвіст не вимогливий до своїм власникам. Про нього навіть можна на деякий час забути, а він залишиться таким же красивим. Правда, необхідно доглядати за рослиною і дотримуватися кількох правил, щоб сукулент не тільки озеленял підвіконня, але зміг кожен рік цвісти:

  • Щоб квітка не став блідим, не зів'яв, уникайте прямих сонячних літніх променів. Взимку можна додати світло від люмінесцентної лампи.
  • Полив здійснюється 1 раз в 7-14 днів як висохне грунт. Головне – не зрошувати квітка з центру розетки.
  • Як тільки настане весна, щучий хвіст почне свій ріст, додайте 1 раз/2 тижні підгодівлю. Добре впливає на рослину грунтосуміш. Вона дозволяє суккуленту не тільки вирости, але і почати цвісти.

Розмноження

Вирощувати щучий хвіст можна двома способами. Перший – розподіл листя. Зрізавши їх впоперек, семисантиметровым шматочках дають підсохнути. Підготувавши грунт (земля, пісок, торф), квітка садять в грунт. Другий спосіб розмноження сансевьери – поділ кореневища. В період пересадки акуратно розрізають породжені розетки листя, а зрізи припорошують звичайним активованим вугіллям. Щучий хвіст відразу поміщають в піщаний грунт і поливають 1 раз/14-17 днів, щоб дітки могли прижитися. Розведення, як правило, протікає добре, і з цим впорається навіть новачок.

Як цвіте щучий хвіст – фото

Можна десятиліттями вирощувати щучий хвіст, але так і не побачити його головною краси. Так, цвітіння хоч і рідкість, але в силу обставин і правильного догляду може бути навіть кожен рік. Все залежить від сорту, але по більшій частині квітка випускає стрілу, яка може дорости до метра. На стеблі з усіх боків з'являються маленькі суцвіття від білого до ніжно-салатового відтінку. Ще на їх поверхні зрідка можна побачити маленькі росинки. До середини цвітіння щучий хвіст чути тонкий п'янкий аромат. Правда, бувають винятки, коли нудотний запах і неприємний.

Читайте також:гарденія - догляд в домашніх умовах.

Відео: Сансевієрія - щучий хвіст в домашніх умовах

Сансевієрія - вирощування і догляд, мій досвід (Щучий хвіст, тещин язик)

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!