Грижа стравоходу - причини виникнення і симптоми. Лікування ГСОД без операції, народними засобами і дієтою

Дана патологія вважається поширеним недугою серед осіб похилого віку і характеризується зміною анатомічного розташування органів черевної порожнини. При розширенні діафрагми порушується робота зв'язкового апарату, розташованого в стравохідного отворі, з-за чого і відбувається процес переміщення.

Що таке грижа стравоходу

Зміна місця розташування органів, що лежать під діафрагмою, унаслідок якого у пацієнта з'являються яскраво виражені клінічні відхилення в процесах життєдіяльності, викликає грижа стравохідного відділу (ГСОД). Захворювання призводить до утруднення дихання, може боліти живіт або грудна клітка. Вищевказані симптоми є найбільш поширеними, однак, навіть незначна гикавка часом передвіщає серйозні проблеми зі здоров'ям. Специфіка недуги охоплює велику сферу причинно-наслідкових зв'язків, які діляться на вроджені і набуті.

Чим небезпечна грижа стравоходу

Іноді патологічний процес протікає непомітно, тому без спеціального медичного обстеження виявити його практично неможливо – цим і небезпечна хиатальная грижа стравоходу. Терапію слід починати, поки недуга знаходиться на початковому етапі, проте, це часто відбувається по закінченні деякого часу, після появи негативних симптомів. При відсутності належного лікування, нефіксоване кардиофундальное захворювання призводить до небажаних наслідків, таких як рефлюкс-езофагіту або інші прояви:

  • обмеження ГСОД;
  • зміщення стравоходу в органи грижового мішка;
  • кровотеча;
  • запалення слизової оболонки шлунка;
  • впровадження в стравохід слизової оболонки шлунка;
  • вкорочення стравоходу.

Причини грижі стравоходу

Грижа в стравоході виникає внаслідок різних причин, але найпоширенішою вважається короткий стравохід. Для такої вродженої патології типово розташування частини шлунка не на потрібному місці (з народження). Зустрічаються і випадки набутого характеру, які проявляються у літніх людей. У деяких пацієнтів дана хвороба починає прогресувати набагато раніше огляду та інших обставин, таких як куріння або алкоголь. Причини виникнення грижі стравоходу включають:

  • травми живота;
  • ослаблення зв'язок стравоходу;
  • хронічні недуги;
  • важкі фізичні навантаження;
  • зміна характеристик печінки;
  • надмірна вага;
  • різке схуднення;
  • опіки або операції на стравоході;
  • запори.

Класифікація гриж стравохідного отвору діафрагми

Відомо кілька ступенів важкості захворювання, для кожного характерні свої симптоми в залежності від класифікації гриж стравохідного отвору діафрагми. Аксіальні або ковзні зустрічаються частіше інших і вважаються небезпечними через можливість вільного переміщення органів ШКТ з черевної в грудну порожнину. Зміщення відбуваються під час зміни положення пацієнта в просторі, про що свідчать:

  • ультразвукове дослідження;
  • pH-метрія;
  • фіброгастроскопія;
  • УЗД;
  • рентгенологічне дослідження.

Параэзофагеальная грижа стравохідного відділу діафрагми полягає в проникненні великої кривизни шлунка разом з його дном в грудну клітку, однак, ускладнення не зачіпає термальний ділянку і кардіальний сфінктер. Дане захворювання може мати як фундального характер, так і антральний - їх розрізняють за розташуванням органів. До окремої категорії відносять тонкокишечные і сальникові види, блукаючу грижу.

Симптоми грижі стравоходу

Непрямі ознаки грижі стравоходу включають: напади ядухи, кашель, біль у грудях та інші симптоми. Однак найпоширенішим симптомом вважається тривала печія, яка може виникати на голодний шлунок або після прийому їжі.Неприємний запах з рота також сигналізує про наявність проблем з ГСОД, тому при регулярному відрижці неперетравленої їжі слід терміново звернутися до лікаря.

Діагностика грижі стравоходу

Хвороба складно визначити з-за відсутності клінічних ознак, які б точно вказували на наявність цієї недуги. Ознаки патології можуть бути різними, починаючи від хворобливих відчуттів в районі сонячного сплетення і закінчуючи звичайною неприємною відрижкою. Для діагностики грижі стравоходу використовується морфологічне дослідження, яке робиться з метою визначення характеру ускладнень. Лікар має право поставити діагноз лише після проведення таких ендоскопічних досліджень як зонд або рентген з прийомом барію через рот.

Лікування грижі стравоходу

Існує два основних напрямки, як лікувати грижу стравоходу: консервативний та оперативний. Вивчивши всю наявну інформацію, фахівець повинен визначити оптимальний спосіб терапії. Лікування при грижі стравоходу починається тільки після проведення всіх необхідних обстежень та діагностики. На ранніх стадіях недуги лікарі рекомендують проводити медикаментозну терапію, за допомогою пігулок і ліків, без проведення операції. Хірургічне втручання необхідне лише в таких випадках:

  • великий розмір патології;
  • ризик обмеження;
  • відсутність очікуваних результатів після медикаментозного лікування;
  • фіксація ускладнення в харчових воротах.

Лікування грижі стравоходу без операції

Лікування грижі стравоходу лікарськими засобами полягає в усуненні потенційних ускладнень та нормалізації стану пацієнта. Дія антацидів соляної кислоти в шлунку спрямоване на нормалізацію його секреції. Представниками даного виду препаратів вважаються Альмагель, Маалокс, Фосфалюгель. До іншої групи терапевтичних засобів належать блокатори рецепторів гістаміну.

Серед них найвідомішими є Роксатидин, Фамотидин або Ранітидин. Такі прокінетики, як Домрид, Мотіліум або Церукал прискорюють процес просування їжі в шлунку. Контролок, Омепразол, Нольпаза відносяться до інгібіторів протонного насоса, речовини швидко знижують рівень кислотності і не викликають негативних проявів. Урохол і Урсофальк допомагають позбутися від жовчних кислот при їх «занедбаності» в організм.

Видалення грижі стравоходу

Головним завданням будь-якої операції є повернення і фіксація органів на своєму первісному місці. Хірургічне лікування грижі стравохідного отвору діафрагми відбувається з допомогою антирефлюксного механізму, як у методі Ниссена. Оперативне втручання передбачає створення муфти, що призведе до стабілізації сфінктера. Цей універсальний спосіб допоміг вилікувати безліч патологій, і довгий час вважався найбільш ефективним серед лікарів. Завдяки методу Ниссена, поліпшується робота стравоходу, однак, він марний при скороченому стравоході.

Лікування грижі стравоходу народними засобами

Для полегшення дискомфортних реакцій організму та запобігання розвитку подальших ускладнень часто використовується лікування грижі стравохідного отвору діафрагми народними засобами. Цілющі засоби допомагають їжі швидше перетравлюватися за рахунок інгібування секреції шлункового соку, завдяки чому зменшується ризик появи запорів. У період терапії пацієнт повинен дотримуватися певного способу життя. Дієта при грижі стравохідного отвору діафрагми є обов'язковою складовою лікування.

Дієта при грижі стравоходу

Корисні свіжі продукти харчування становлять основу дієти хворого. Меню на тиждень повинно виключати напівфабрикати, фастфуд і іншу важко перевариваемую їжу, яка ускладнює роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту. В раціон необхідно додати більше овочів, фруктів і кисломолочних продуктів, необхідних для нормального функціонування травної системи. Дієта при діафрагмальної грижі стравоходу повинна бути максимально простою, тому пацієнту на час терапії забороняється перевантажувати організм переїданням, виходити з-за столу слід з легким відчуттям голоду.

Гімнастика при грижі стравоходу

Наявність надлишкової ваги впливає не тільки на естетичний вигляд, але і на самопочуття людини. Дане відхилення стимулює розвиток різних хвороб, тому вправи при грижі стравохідного отвору діафрагми повинні бути присутніми в процесі терапії. Пацієнту слід правильно виконувати гімнастику в домашніх умовах, прописане лікарем, щоб домогтися якнайшвидшого одужання. Але при цьому неправильно спрямована фізичне навантаження може погіршити стан хворого, збільшити тиск на діафрагму і стати причиною появи ускладнень.

Вправи при грижі стравоходу

Одного медикаментозного лікування при даному виді захворювання буде мало для нормалізації стану пацієнта, тому фахівці призначають дієту і вправи при грижі стравоходу. Вони допомагають попередити зміщення органів ШКТ і посилити тонус м'язів черевної порожнини. Лікувальна фізкультура сприяє зниження больової симптоматики, виконувати гімнастику слід через деякий час після прийому їжі.

Дихальна гімнастика при грижі стравоходу

Крім фізичних вправ, хворим рекомендується спеціальна дихальна гімнастика при грижі стравоходу, яку слід виконувати на голодний шлунок. Дотримання правил ЛФК допомагає швидко отримати ефект від лікування. Одне з найбільш поширених вправ, які виконують хворі, роблять на правому боці. Пацієнт в положенні лежачи протягом десяти хвилин стискає і розтискає м'язи живота, координуючи свої дії з правильним диханням.

Відео: грижа стравохідного отвору

Грижа стравоходу

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!