Ліплення з полімерної глини: майстер-клас для початківців

Останнім часом великим попитом користуються вироби, зроблені своїми руками. Дуже популярна ліплення з полімерної глини і холодного фарфору, такі вироби за допомогою майстер-класів і навіть без інструментів вийдуть у будь-починаючої рукодільниці. Щоб готовий виріб вийшло якісним, необхідно дотримуватися певну техніку і послідовність дій.

Що таке полімерна глина

Ця речовина було створено штучним шляхом німецькою жінкою Фіфі Ребиндер для створення голів ляльок ручної роботи. Полімерна глина для ліплення має специфічний трав'яний запах, містить пластифікатори, які й надають їй пластичність. При запіканні вони вбираються, маса твердне і більше не може змінювати свою форму. Полімерна глина (або пластику) буває двох видів: самозастигаюча й термопластика.

Остання вимагає термічної обробки, але з неї можна виліпити все, що завгодно – від маленьких деталей до фігур великих розмірів. Самозатвердевающий матеріал висихає природним шляхом на сонце, на це піде не менше доби. Якщо раніше ви не чули про властивості глини, то знайте, що після просушування готовий виріб трохи зменшується в розмірах, поверхня виходить нерівномірною, але його можна свердлити і обробляти пилкою. Цей вид матеріалу більше підходить для ліплення ляльок та інших великих виробів. Зберігати масу потрібно в закритій упаковці.

Що можна зліпити з полімерної глини

Ліплення з полімерної глини відкриває великі простори для фантазії. Ви можете зробити все, що завгодно: від витончених ювелірних прикрас до ляльок ручної роботи і статуеток. Завдяки унікальним властивостям пластики, працювати з нею легко і просто. Деякі види термопластики здатні імітувати властивості різних природних матеріалів: каменю, дерева, металу, тканини. Новачкам у ліпленні краще починати з простих технік, прийомів, поступово переходячи до більш складних.

Вироби

Часто з пластичної глини ліплять прикраси, біжутерію, брелоки, кулони, сувеніри, магніти на холодильник. Пластика не токсична, тому її можна використовувати в іграх з дітьми. Малюка легко навчити робити овочі, фрукти, прості квіти. Більш досвідчені рукодільниці ліплять складні вироби з полімерної глини, наприклад, лялькові голови, руки і ноги. Властивості маси дозволяють зробити вироби максимально схожими і реалістичними.

Ідеї для ліплення з полімерної глини

Натхнення для створення шедеврів з полімерної глини можна черпати в різних джерелах. У продажу є спеціальні друковані видання, навчальні такий ліпленні. Там ви зможете знайти масу корисної інформації, покрокові інструкції і багато варіантів виробів. Сучасні умільці знаходять ідеї для ліплення на просторах інтернету, де є фото/відео інструкції з докладним описом дій.

Як ліпити з полімерної глини

Для творчості з полімерної глини особливі навички не потрібні, адже маса схожа на пластилін. В руках вона стає м'якою і податливою, готової до створення будь-яких виробів. Щоб виріб вийшло красивим, володіло міцністю, вибирайте для творчості якісний матеріал. Існує багато видів полімерної глини: Sculpey, Cernit, Viva Pardo, Deco (японська), Kato Policlay, Сонет, Профі, Квіточка (продається в наборах) та інші. Більшість прикраси створюються з глини Decoclay і Fimo.

Інструменти

Інструменти для полімерної глини можна придбати в будь-якому магазині для творчості і рукоділля. Деякі предмети можна замінити підручними матеріалами, але без деяких спеціальних інструментів не обійтися. Перед початком роботи потрібно підготуватися до процесу. Вам знадобляться:

  1. Робоча поверхня з скла або пластику великих розмірів.
  2. ПВА-клей. Він стане в нагоді для з'єднання частин термопластики між собою.
  3. Гострі ножі, можна канцелярські.
  4. Наждачний папір для усунення нерівностей.
  5. Шматочок замшевої тканини, яка надає блиск готового виробу.
  6. Зубочистки, качалка для розкочування.
  7. Каттери – спеціальні формочки для вирізання фігурок.
  8. Екструдер, качалка.

Техніки ліплення

Є декілька популярних технік, які застосовуються в створенні виробів з різних видів пластики:

  1. Плавний перехід. Спосіб полягає в змішуванні двох різних кольорів.
  2. Ковбасна (сапі, тростина, міллефіорі). З'єднується кілька шарів різної полімерної глини, а потім маса скочується в рулет.
  3. «Калейдоскоп». Багатошарова, в техніці калейдоскоп візерунок виходить симетричним, різнобарвним.
  4. Акварельна. Техніка плавного переходу кольору при ліпленні.
  5. Філігрань. Складна, вимагає професійних навичок, терпіння.
  6. Соляна техніка. У ліпленні використовується сіль для надання творіння фактурності.
  7. Міка-шифт. Створює ефект 3D.
  8. Мокуме Гані. Полягає в нашаруванні декількох пластів пластичної глини різних кольорів.

Склеювання деталей

Деякі деталі потрібно склеювати між собою вже після випалу, щоб уникнути пошкоджень при запіканні. Використовуйте для цієї мети рідкий або гелевидний клей, краще, якщо він швидкої дії і схопиться за 15-20 секунд. Так у вас буде можливість підігнати деталі як можна краще один до одного. Не наносите клей смужками, щоб не було патьоків, робіть це у вигляді окремих крапель.

Запікання

Цей процес вимагає дотримання певних умов. Найголовніше – дотримуватися температури запікання, яка вказана на упаковці. Якщо порушити цей показник, виріб може не запектися або поміняти колір. Випікати масу краще в духовці на керамічній плитці або у звичайному листі, застеленому пергаментним папером. Дрібні деталі потрібно наколювати на зубочистку, встановлювати на шар з фольги, так вони краще пропікаються. Плоскі деталі укладаються на рівну поверхню.

Складні вироби можуть запікатися в декілька етапів, наприклад, якщо вони зроблені в техніці «філігрань». Кожен етап триває певну кількість часу (від 1 до 15 хвилин), а загальна тривалість процесу може тривати до півгодини. Необхідно також пам'ятати, що в сирому вигляді матеріал не токсичний, а ось при термообробці він виділяє неприємний, шкідливий запах. Дотримуйтесь техніку безпеки: забезпечте провітрювання приміщення, приберіть з кухні їжу, вимийте після випалу духовку.

Лакування

Готові вироби покривають спеціальним лаком, який надає їм завершеного вигляду. Є лаки матові і глянсові, їх потрібно вибирати виходячи з бажаного ефекту вашої вироби. Багато виробників пластики роблять і лаки, тому можна придбати продукцію однієї марки. Вона має склад, який не зблякне з часом і не почне прилипати до рук. Деякі умільці лакую свої творіння лаками для дерев'яних підлог на водній основі. Головне, щоб вони не містили латекс, який несумісний з термопластикой.

Наносити лак можна пензликом, але краще «вдягнути» виріб на зубочистку і занурити в рідину повністю, обертаючи його навколо своєї осі. Так речовина розподілиться рівномірно, зайва його кількість стече. Далі зубочистка з виробом вставляється в шматок пінопласту (або інший матеріал), залишається для просушування. Якщо через деякий час утворюється внизу крапля лаку, її потрібно акуратно видалити. Покривати вироби необхідно кількома шарами, просушуючи кожен з них певну кількість часу (вказано на упаковці), іноді цей час становить кілька годин.

Техніка безпеки

Робота з будь-яким матеріалом, навіть продуктами харчування, має свої правила техніки безпеки. Якщо ви вирішили ліпити з пластики, дотримуйтесь наступних заходів безпеки:

  1. Після ліплення обов'язково мийте руки з милом, а краще працюйте в гумових рукавичках.
  2. Не обпалюйте масу в печі, де готуєте. Якщо ж іншого немає, і ви змушені це робити, ретельно вимийте піч і добре провітріть.
  3. Дотримуйтесь температурний режим запікання, а якщо матеріал пригорів, обов'язково провітріть приміщення і вимийте піч.

Вироби з полімерної глини своїми руками

Підготувавши всі необхідні матеріали, інструменти, можна приступати до створення різних шедеврів. Перегляньте кілька простих уроків ліплення і починайте з азів, переходячи до складних виробам з придбанням певних навичок. З часом це захоплююче хобі може перерости в невеликий бізнес, що приносить непоганий регулярний дохід.

?

Вироби з полімерної глини для новачків

Тим, хто володіє базовими знаннями і приступає до роботи з пластикою вперше, допоможе простий майстер-клас по ліпленню з полімерної глини магніту на холодильник:

  1. Запасіться: самозастигаючої полімерною глиною рожевого, жовтого, білого, зеленого, білого кольорів, м'яким магнітом, акриловими фарбами, клеєм, ножицями, зубочисткою, намистинами.
  2. З жовтої, білої, рожевої полімерної глини скатайте маленькі кульки, сформуйте з них крапельку, розріжте товстий край ножицями на 4-5 частин.
  3. Прbплюсніть їх, надайте рельєфності зубочисткою. У вас вийдуть квіточки.
  4. Сформуйте крапельки з матеріалу зелених відтінків, прbплюсніть їх, зробіть прожилки зубочисткою. Це будуть листя.
  5. Робимо бутончики: на крапельці білого кольору продавлюємо смужки, імітуючи нерозпущеною пелюстки. Низ заготовки обертаємо шматочком зеленої маси.
  6. Пофарбуйте магніт фарбою відповідного відтінку і приклейте на нього отримані заготовки, створюючи композицію. Доповніть її декоративними намистинами. Залиште до повного висихання.

Новорічні вироби

Відмінним подарунком на Новий рік стане чарівний куля, зроблений в домашніх умовах з полімерної глини:

  1. Приготуйте: маленьку прозору банку з-під прянощів з закручується кришкою, пластику (білу, чорну, червону, рожеву, бежеву), блискітки, гліттер, гліцерин, горілку, штифт, клей.
  2. Скачайте 2 білих кулі різного розміру, надіньте їх на штифт (тонкий дріт), щоб вийшов сніговик.
  3. Зробіть поглиблення для очей, вставте туди 2 чорних кульки. У заглиблення для носа вставте морквину з червоної пластики. Намалюйте посмішку.
  4. Скачайте 4 білих кульки, 2 прbплюсніть з одного боку – це ноги. З решти зробіть витягнуті крапельки – це руки. Зберіть сніговика.
  5. З бежевої, рожевої полімерної глини розкачайте 2 тонких довгих ковбаски. Скрутіть їх джгутом. Сформуйте з них шарф і шапку для сніговика. Таким же чином робимо цукерку у вигляді гачка (використовуємо червону, білу масу), вставляємо її в руку. Запікаємо.
  6. Кришку від банки промажте зсередини водостійким клеєм, центр поставте сніговика, навколо посипте блискітками.
  7. У банку насипте різні глітер середнього розміру, налийте по 1 ст. л. гліцерину і горілки, додайте воду, враховуючи, що повинен ще поміститися сніговик.
  8. Різьблення кришки промажте кремом, закрутіть, дайте просохнути. Струсніть, переверніть.

Прикраси

В якості прикраси спробуйте зробити нескладний «в'язаний» браслет на руку, що імітує справжню пряжу:

  1. Вам знадобляться: основа для браслета, пластику бажаного кольору рідка гель-пластика, екструдер, ніж.
  2. Помістіть пластичну масу в екструдер, видавіть. Візьміть 2 смужки, скрутіть джгутом. Виконайте те ж саме з іншими двома смужками, скрутивши їх в іншому напрямку.
  3. Промажте поверхню основи гелем, прикладіть перший джгут, відріжте необхідну довжину. Потім прикладіть другий джгут як можна щільніше до першого, відріжте.
  4. У вас вийде імітація в'язки. Повторюйте дії, поки не «провяжете» весь браслет. Зробіть те ж саме з внутрішньої сторони (за бажанням). Запечіть.

Іграшки

Ліплення іграшок з допомогою термопластики – прекрасне проведення часу з дітьми. Спробуйте зробити таку черепашку:

  1. Запасіться запеченої полімерною масою (блакитного, салатового, рожевого), пензликом і 2 маленькими чорними бісеринками.
  2. З блакитного кольору зробіть 4 великих краплі – це заготівля ніжок.
  3. З шматочка салатовою пластики сформуйте заготовку у вигляді дзвону з виїмкою всередині – це майбутній панцир.
  4. Поставте поруч ніжки широкою частиною вниз, зверху надіньте панцир. Ручкою пензлика, тримаючи її вертикально, зробіть поглиблення спереду майбутньої черепашки – місце для голови.
  5. Формуємо заготівлю голови: скачайте з блакитний пластики кульку і циліндр, з'єднайте їх. У вас повинна вийти голова на шиї. Приєднайте її до тулуба.
  6. Скачайте рожеві кульки, прbплюсніть, приліпіть до панцира – це плями. З бісеру зліпити очі. Запечіть черепаху.

Квіти

За таким зрозумілому покрокового майстер-класу ліпити квіти з полімерної глини легко і просто:

  1. Приготуйте такі матеріали: біла і синя термопластика, зубочистка, 2 білі намистини, ніж.
  2. Зробіть 2 кульки різних кольорів, з'єднайте, розминайте їх, поки не досягнете мармурового малюнка.
  3. Розділіть отриманий кулю навпіл, кожну половинку вылепите у вигляді плоскої пластини з 1 витягнутим краєм.
  4. Поверніть кожну у вигляді паперових кульочки для насіння, щоб край був витягнутий вгорі. Прищепните його, а вільні краї розправте, наче квітка розкривається. Запечіть, приклейте в середину намистину.
  5. Якщо перед випаленням попередньо зробити в середині дірку зубочисткою, то потім можна буде вставити фурнітуру і сформувати з квітів сережки.

Дитячі вироби

Діти дуже люблять мультфільми, тому їм буде цікавий процес створення популярних героїв з полімерної глини. Давайте зліпимо Кроша з Смішариків:

  1. Підготуйте: пластику (білу, м'ятну, червону), 2 чорні бісеріни, ніж.
  2. Скачайте кулю м'ятного кольору – це заготівля голови, окремо приготуйте ще 6 невеликих шматочків маси.
  3. Візьміть 2 маленьких білих шматочки, скачайте однакові кульки, притисніть, приєднайте до голови впритул один до одного – це білки очей. Приліпіть до них чорні намистини – зіниці.
  4. Скачайте маленька кулька з червоної полімерної глини, приліпіть трохи нижче очей – це ніс.
  5. Ножем виріжте рот Кроша, заповніть його червоним кольором, приліпіть 2 маленьких зуба білого кольору.
  6. Повернемося до підготовленим раніше 6 м'ятним шматочках. З 4 формуємо витягнуті крапельки, 2 робимо плоскими, приклеюємо – це вуха. Інші 2 – руки, їх робити плоскими не потрібно.
  7. Решта шматочки скачайте в кульки, трохи прbплюсніть з одного боку – це ноги, приклейте їх. Запечіть Кроша, покрийте акриловим лаком.

Відео

Майстер-клас: Декор гуртки з полімерної глини (FIMO/polymer clay tutorial

Гамбургер! Майстер-клас ліплення з пластики!

Майстер клас " Мандала *Ліплення з полімерної глини*

СЕРЕЖКИ КАВУНИ ● ПОЛІМЕРНА ГЛИНА ● МАЙСТЕР КЛАС ГАННА ОСЬКІНА

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!