Чому бурчить у животі постійно або після прийому їжі. Причини, лікування і дієта при неприємних симптомах

У кожного 2-го людини іноді в животі все вирує і бурчить. Виникає це, як правило, на тлі бажання поїсти, але іноді це може вказує на наявність захворювання, яке не слід ігнорувати. Слід сходити до фахівця, який допоможе з'ясувати причини бурління.

Бурчання в животі – причини

Якщо це явище часте, то у людини виникає питання: а чому бурчить живіт? З'явитися неприємне бурління може раптово (частіше в самий відповідальний момент) і зупинити його зусиллям волі або просто бажанням можна. Бурчання в животі проявляється з наступних причин:

  1. Частіше це явище виникає з причини голоду. Відсутність їжі в шлунку провокує гучне бурчання. Трапляється це протягом дня або вранці, особливо, якщо ви пропустили свій звичний прийом їжі.
  2. Іноді спрацьовує і зворотний ефект, коли людина сильно переїв. Шум виходить сильніше, якщо до цього людина тривалий час не їв, а потім була важка жирна їжа.
  3. Булькання, бурчання виникає на тлі сильних емоційних переживань.
  4. Причиною гучного звуку з живота може стати алкоголь, газовані напої.
  5. Зміна положення тіла способу спровокувати бурчання в животі з-за того, що рідина в кишечнику або шлунку починає переливатися.

Всі ці причини не несуть організму людини ніякої загрози, доставляють тільки певний рівень дискомфорту і незручності, але не завжди це так. Іноді бурчить в животі при розвитку деяких хвороб. Як правило, цей симптом вказує на якісь патології ШКТ, наприклад, дисбактеріоз. Крім звуку в таких випадках проявляється біль, здуття і інші неприємні відчуття.

Бурчить у животі після прийому їжі

Коли виникають неприємні відчуття, після їжі бурчить в животі, то даний процес говорить про збої у функціонуванні шлунково-кишкового тракту. Нормою це явище вважається до прийому їжі, але не після нього. Бурчання в шлунку не завжди вказує на патологію, наприклад, викликає в животі бурчання важка їжа. Якщо з'явилося здуття, біль, то можливо розвинувся дисбактеріоз. До ознак цього захворювання ще відноситься поява позиву до дефекації відразу після прийняття їжі.

Ще однією причиною бурчання може стати перша стадія гастриту. Для діагностування потрібно прийти на прийом до гастроентеролога. Це захворювання небезпеки життя людини не несе, але без належного лікування може стати виразкою шлунка. Неприємні відчуття посиляться, а комфорт життя знизиться. У крайніх випадках може статися прорив, яке без швидкої медичної допомоги призводить до смерті.

Чому бурчить у животі постійно

Не можна ігнорувати такий стан, коли у вас постійно бурчить у животі. Якщо ви точно знаєте, що поїли нещодавно, не змінювали днями дієту, то викликане це явище точно не бажанням перекусити. Такий ефект здатний давати знову ж дисбактеріоз, який провокують, знаходяться в кишечнику бактерії. Хвороба часом викликана тривалим прийомом антибіотиків, медикамент вбиває корисну флору і відкриває шлях для розмноження збудника. Постійно бурчати живіт може з наступних причин:

  1. Великий харчової клубок, який знаходиться в черевній порожнині, супроводжується посиленою перистальтикою під час пересування. Це може створювати бурчання в животі.
  2. Утворення надлишкової кількості кишкового газу, що відбувається при порушенні балансу мікрофлори кишечника.
  3. Провокувати посилення перистальтики можуть неперетравлювані, тверді речовини.

Коли на тлі бурчання з'являються інші симптоми (біль, метеоризм, здуття, труднощі з дефекацією), це говорить про розлад у роботі ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Самостійно діагностувати, що спровокувала симптоми, важко, тому за допомогою необхідно відвідати лікаря. Більшість можливих захворювань добре піддаються лікуванню і затягувати з цим питанням не потрібно.

Бурчання в животі і рідкий стілець

У народі кажуть, що «бурчить живіт», але часто відбувається бурчання в кишечнику, а не в шлунку. Інколи цей симптом супроводжується проносом, що практично на 100% вказує на дисбактеріоз. Причиною стає прийом антибіотиків, харчування фаст-фудом (особливо на ходу). Низька якість їжі призводить до підвищеного навантаження на ШКТ, що провокує сильне бурчання в животі і пронос. Головною підставою для виникнення хвороби стає порушення балансу мікрофлори кишечника.

Діарея або пронос, які супроводжують бурчання, викликані, як правило, інфекцією. Потрапити вона в організм людини може разом з неякісною їжею. Впоратися з цим симптомом допомагають звичайні абсорбенти, після прийому яких стає легше. Визначити точно причину може лікар, звернутися до нього рекомендується, якщо хворобливий стан триває тривалий час.

Бурчить у лівому боці

Даний симптом вказує на значне посилення перистальтики шлунка, товстого кишечника. Вурчання в лівому підребер'ї виникає при стрімкому просуванні харчового комка. Іноді хімічна обробка їжі значно затримується, що сильно ускладнює процес перетравлення. Разом з гіперактивністю часом розвивається діарея, причини якої можуть бути різноманітні. Вурчання в лівому підребер'ї причини:

  1. Вурчання в лівому боці стає проявом інфекційного гастроентериту або хімічного подразнення. Як правило, це пов'язано з надмірним вживанням алкоголю, проникненням токсинів в організм або отруєння.
  2. Сильне бурчання здатна викликати діарея з синдромом роздратованого кишечника.
  3. Може проявиться бурління при сильних стресах, страху або інших емоціях, харчової алергії.

У дитини вирує в животі

Батьки дуже ретельно стежать за станом свого малюка, тому, коли у дитини бурчить в животі, у них виникають обґрунтовані побоювання. Як правило, це підказує мамі, що пора погодувати немовля. Якщо ж після годування проблема залишилася, додалася біль, діарея, це вказує на дисбактеріоз. Патологія розвивається на тлі дисбалансу мікрофлори в кишечнику. Прибрати симптоми патології можна тільки за допомогою адекватного лікування.

Коли дитина при наявності бурчання в животі скаржиться на те, що бувають періодичні болі, слід переглянути його раціон харчування. Переконайтеся, що немає продуктів, які викликають подразнення з боку ШКТ. Виключіть з раціону шкідливі продукти і, якщо симптоми пройдуть, то проконсультуйтеся з педіатром на рахунок подальших дій. Якщо довго і голосно бурчить живіт у немовляти, варто відразу ж звертатися до лікаря.

Булькає в животі при вагітності

При виношуванні дитини майбутня мама турбується відразу про двох організмах, тому будь-які зміни викликають тривогу. Бурчання в животі при вагітності може виникнути у кожної навіть, якщо раніше такого не спостерігалося. Симптом часто викликаний зміною гормонального фону. Прогестерон при високій концентрації здатний розслабити гладку мускулатуру, впливаючи на кишечник. У другій половині терміну бурління відбуваються із-за зсуву частини цього органу маткою з-за росту плода.

Всі вищеописані фактори призводять до сильного газоутворення, порушення дефекації, зниження перистальтики. Щоб позбутися від симптомів, необхідно скласти відповідну дієту. Вагітним завжди хочеться їсти, тому скорочувати кількість їжі не варто, слід виключити дратівливі продукти. Перед зміною раціону краще проконсультуватися з лікарем, тому що схожі симптоми може викликати патологія підшлункової залози, печінки, кишечника або виразка.

Постійне бурчання в животі і гази

Як правило, відбувається таке явище на тлі вживання неякісної їжі. Головні ознаки метеоризму – постійно бурчить у животі і гази. Здутися животик може після занадто кислою, жирної їжі, продукції з газом. У кишечнику накопичується значна кількість газів, які не можуть вийти назовні. Виникає бурчання в животі з-за неправильної дієти, ускладнюється ситуація, якщо присутній в їжі багато не перетравлюваних вуглеводів.

Якщо пити дуже швидко, ковтати великі шматки їжі без жування, теж може виникнути метеоризм. З цієї причини ця проблема часто турбує людей, які їдять на ходу фаст-фуд. Ще однією причиною може стати розмов під час трапези або продукти з вмістом лактози. Накопичуватися гази при частих запорах, які уповільнюють хід їжі, збільшуючи ймовірність ферментації вмісту.

Чому бурчить в животі, коли голодний

Це найбільша природна причина бурчання шлунка. Переживати про те, чому бурчить в животі, коли голодний, не слід, тому що це нормальна реакція організму при тривалій відсутності прийому їжі. Вранці організм запускає всі системи, прискорює процеси і вимагає відновити витрачену енергію. Живіт починає видавати звуки, повідомляючи, що пора поїсти.

Такий же механізм відбувається не тільки вранці, але і вдень або ввечері. Позбутися від надокучливого бурчання можна дуже легко – поїжте. Щоб не потрапляти в незручні ситуації, перед важливими зустрічами завжди перекушуйте що-небудь легке. Почуття голоду не тільки викликає бурчання, але й відволікає під час бесіди, не дає сконцентруватися на проблемі. Пити таблетки або якісь інші ліки не потрібно.

Бурчить у правому боці під ребрами

Дуже складно самостійно визначити, що викликало цей симптом. Бурчання в правому підребер'ї повинно супроводжуватися якимись додатковими симптомами, щоб можна було говорити про якийсь патології. Приміром, кисла відрижка говорить про наявність холециститу, панкреатиту. Якщо з'явилося розлад, біль праворуч, то це вказує на отруєння. Потрібно вжити заходів, щоб позбутися від токсину. Точно визначити причину бурчання можна тільки при відвідуванні лікарні.

Як позбутися від бурчання в животі

Головне завдання перед тим, як приймати якісь заходи – визначити причину даного стану. Спосіб того, як позбавитися від бурління в животі, безпосередньо залежить від провокуючого фактора. Наприклад, необхідно просто поїсти або виключити з харчування певні продукти. Якщо ж симптом викликало захворювання, то знадобиться медикаментозна терапія крім дієти.

Таблетки від бурчання в животі

Якщо викликано бурчання не голодом, то знадобиться вдатися до допомоги лікаря. При виявленні захворювань фахівець призначить схему лікування. Для лікування даного симптому, як правило, застосовують типові таблетки від бурчання в животі:

  1. Мотилум. Підходять для дітей/дорослих з масою тіла понад 35 кг П'ють ліки до їжі, максимальна добова доза не повинна перевищувати 80 мг.
  2. Еспумізан. Вітрогінний засіб, який рятує кишечник від скупчення газів.
  3. Лінекс. Цей медикамент приймають всередину після їжі. Для дітей молодше 3-х років вміст капсули можна розмішати у воді.

Відео: що робити, якщо бурчить живіт

Чому бурчить в животі? Що робити?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!