Музичні інструменти для дітей - як вибрати за віком дитини, виробнику і матеріалом виготовлення

Виробники пропонують на вибір широкий асортимент дитячих розвиваючих іграшок, призначених для малюків різного віку: з народження, з 3-х з 6-ти років і т. д. Чималою популярністю користуються іграшкові музичні інструменти для дітей – від можливості пограти на дитячому гітарі або барабані дитина буде в захваті. Вони підходять як для хлопчиків так і для дівчаток. Заняття з ними сприяють розвитку почуття ритму, творчих навичок, пам'яті, музичного слуху і моторики рук.

Види

Дитячі музичні іграшки і інструменти для дорослих діляться на кілька груп. Правильно зроблений вибір допоможе познайомити вашого малюка зі світом музики. Навчання дітей за допомогою розвиваючих іграшок допоможе навчити їх витягувати звуки, які будуть подобатися оточуючим, з раннього віку. Порівняно з дорослими аналогами дитячі набори більш прості у використанні – діти можуть самостійно грати на них без допомоги батьків. Інструменти для юних музикантів поділяються на:

  • шумові;
  • ударні;
  • духові;
  • клавішні;
  • струнні.

Шумові

Набір музичних інструментів для дітей цієї категорії відрізняється простотою використання, тому у вашого малюка не виникнуть проблеми з його застосуванням. З їх допомогою можна на заняттях і під час ігор отримувати звучання, які не видають клавішні або духові аналоги. Популярний варіант – тріскачка, за допомогою якого дитина зможе отримувати гучний шум, створюючи звуковий ефект. Звуки тріскачки чудово доповнюють танцювальні композиції і створюють необхідний національний стиль і колорит. Інші дитячі шумові музичні інструменти:

  • тамбурини;
  • брязкальця;
  • кастаньєти;
  • маракаси;
  • дерев'яні ложки;
  • рубели.

Ударні

Інструменти, вибрані для дітей дошкільного віку, з часом розвинуть музичний слух і відчуття ритму у малюка. Надалі він може стати справжнім музикантом. Цікавим перевагою може стати набір ударних виробів. Звук видається натягнутою мембраною (бубон, барабан) або корпусом вироби (трикутники, гонги). До особливої групи ударних належать інструменти, здатні видавати звук певної висоти: дзвіночки, ксилофони та ін. Популярні дитячі ударні:

  • барабани;
  • бубни;
  • трикутники;
  • бубонці;
  • ксилофони та ін.

Духові

Звук в духових інструментах видається внаслідок коливання стовпа повітря, що міститься всередині трубки. Чим більше об'єм повітря, тим більш низький звук вийде. Духові бувають дерев'яними (флейти, фаготи, кларнета) та мідними (труби, тромбони). Відкриваючи й закриваючи отвори пальцями, можна вкоротити стовп повітря для зміни висоти звуку. Сучасні духові часто роблять не з дерева, але за традицією їх називають дерев'яними. Серед дитячих аналогів популярні:

  • флейти;
  • дудочки;
  • сопілці;
  • труби;
  • саксофони;
  • кларнети;
  • губні гармошки.

Клавішні

Велику увагу малюків залучають клавішні інструменти, одним з популярних і поширених варіантів яких є піаніно. Перші клавішні – клавесини та клавікорди – з'явилися в середні століття. Звучали вони тихо, але ніжно і романтично. До цієї категорії належить і орган – найбільший і один з давніх музичних інструментів. Порівняно з іншими клавішними орган вважається клавішному-духовим. Серед популярних варіантів для дітей виділяють:

  • піаніно;
  • синтезатори;
  • акордеони.

Струнні

Грати веселі мелодії малюк може не тільки на духових або клавішних, але і на струнних музичних інструментах. Звук видається за рахунок струни, що коливається. Для його посилення струни стали натягувати над порожнистим корпусом, в результаті з'явилися мандоліна, гуслі, лютня, цимбали і добре знайома всім гітара. Струнні вироби бувають смичковими і щипковыми. Для перших обов'язковий смичок, який водять по натягнутих струнах – скрипки, альти, контрабаси, віолончелі. Найпоширеніші струнні варіанти для дітей – гітари та скрипки.

Які бувають іграшкові музичні інструменти

У продажу в Москві, Санкт-Петербурзі та інших містах країни можна знайти безліч цікавих дитячих гітар, піаніно, барабанів і т. д., розфарбовані в яскраві кольори. Замовити для юного музиканта відповідний подарунок можна в спеціалізованому інтернет-магазині з доставкою по пошті. Наприклад, цікавим вибором є дитяче піаніно у наборі з мікрофоном і стільчиком. Не менш підходящі варіанти – бубон, ксилофон, гітара з підсилювачем і мікрофонів, маракаси, кастаньєти. Якщо дітей двоє-троє, то у вас вдома з'явиться цілий шумовий оркестр.

Дитяче піаніно з мікрофоном і стільчиком

Самим першим професійним вибором для юного музиканта від 3-х років може стати електронне піаніно. Добре, якщо в набір входять мікрофон і стільчик. Піаніно для дітей розвиває слух, дрібну моторику рук, творчі здібності – підходить для хлопчиків і дівчаток від одного року. Для перших характерні яскраві блакитні й сині кольори, для других – рожеві. Іграшка характеризується глибоким, чистим звуком. В деякі моделі вбудовані, веселі пісні, голоси мультиплікаційних героїв, тварин. Іноді бувають функції запису голосу і звуку, можливість підключати навушники.

Брязкальця-дудочки

Вирішивши придбати для малюка ігровий набір, який розвине музичний слух, придивіться до брязкальці-сопілці. Вона розвеселить ваше чадо чи допоможе заспокоїти його перед настанням ночі і сприятиме міцному сну після веселого проведення часу. Музичну брязкальце, яку багато хто батьки дарують своїм чадам в ранньому дитинстві, виготовляють з яскравого пластику у формі дудочки. На верхній частині розташовані кнопки – малюк натискає на них, і сопілка починає видавати забавні звуки. Така іграшка не дасть малюкові занудьгувати. Підходить для самих маленьких (0-12 місяців).

Дитячий барабан

Музичні інструменти для дітей у вигляді барабана – це як раз те, що потрібно дитині для щастя. Діти вчаться не тільки витягати з барабана гучні звуки, створюючи шум, але і намагаються сформувати почуття ритму, розвинути слух. Навчаючись управляти паличками, діти розвивають дрібну моторку, вчаться координувати свої рухи. Корпус часто прикрашають барвистими зображеннями. Барабан зручно вішати через плече, т. к. він комплектується ремінцем. Сертифікована продукція виготовляється із пластику високої якості. Підходить для дітей від 3-х років.

Маракаси і кастаньєти

Дитячі маракаси і кастаньєти можуть стати потужним конкурентом барабанів. Витягувати звук з них простіше – потрібно просто ними потрясти. Це сильно приваблює дітей, готових стрясати маракаси годинами безперервно. Принцип гри у них схожий з грою в найпростіші іграшки-брязкальця. Такі музичні інструменти для дітей допоможуть навчитися відбивати ритм. Всередині знаходиться спеціальний гримлячий елемент, який створюється характерний звук при струсі. Маракаси і кастаньєти призначені для малюків 2-3 років.

Бубон і ксилофон

Ксилофон складається з декількох бруском і пластин різної величини. Кожен елемент відповідає певній звуковий тональності, ноті. Дитячий варіант ксилофона дуже подобається дітям, т. к. він здатний видавати оригінальні звуки. Суть гри на ньому полягає в тому, щоб ударяти по кожній пластині в певному порядку, озброївшись для цього паличками з круглими кулястими кінцями. Основний принцип – чергувати удари обома руками. Для виготовлення ксилофона використовують деревину, пластик або комбінацію обох матеріалів. Вікова категорія – від 1,5-3-х років.

Допомогти своєму чаду познайомитися зі світом музики можна таким доступним і простим способом, як гра на бубні. Його зручно і легко тримати в руці, а видавані звуки обов'язково порадують малюка. Йому захочеться постійно грати на бубні. Виріб має круглу форму. Граючи з ним, малюк потренує свій слух, ритм, поліпшить тактильне сприйняття. Для гри потрібно струшувати бубон в такт музики або бити по його поверхні. Виріб часто прикрашається барвистими малюнками, наприклад, у вигляді тварин. Вікова категорія більшості моделей становить від 3-х років.

Гітара з мікрофоном і підсилювачем

Цікавим придбанням стане електронна гітара, на додаток до якої йдуть мікрофон і підсилювач. Такий комплект – це те, що потрібно починаючої зірки. Форму гітари роблять зручною для дитячих рук. Виріб оснащується вбудованим динаміком, сполученим з мікрофоном. Гітара – відмінний вибір для малюків, які люблять співати, їх голос буде звучати через динамік. Гучність регулюється на розсуд юного музиканта. Для виготовлення застосовують міцний пластик, пофарбований безпечними барвниками. Вікова категорія – від 4-х років.

Як вибрати

При виборі музичних інструментів для дітей визначитеся з відповідним видом. Ударні позитивно впливають на вестибулярний апарат малюка: трикутники, бубни, барабани, ксилофони. Духові (сопілки, труби, губні гармошки) сприяють розвитку легенів, зміцненню дихальної системи. Гра на сопілці тренує голосові зв'язки. Для розвитку дрібної моторики, узгодженого руху рук віддайте перевагу клавішним музичних інструментів для дітей. Струнні аналоги допоможуть в розвитку координації рухів рук у малюків постарше.

Виробник

Музичні інструменти для дітей відомих брендів коштують, як правило, трохи дорожче інших. При цьому вони є більш надійними в плані якості та безпеки використовуваних матеріалів, адже не буде ж відомий виробник реалізувати погану продукцію на шкоду свого бренду. До популярним, поширеним торговим маркам відносяться:

  • Vtech;
  • Cottoons;
  • Djeco;
  • Томик;
  • Fisher-Ргісеж
  • Tongle;
  • Zhorya;
  • Keenway;
  • Игруша;
  • Shantou Gepai та ін.

Вікова група і підлогу

Вибираючи музичні інструменти для дітей, прийміть до уваги стать, вік свого чада. Вироби для дівчаток часто забарвлюються в рожевий колір, а для хлопчиків – синій або блакитний. Відчутної різниці між ними, по суті, немає. Що стосується віку, то ударні інструменти більше підходять для дитини віком від 3-4-х років. Свищики, сопілки – оптимальний варіант для малюків до 2-х років. Флейта підійде трирічній дитині, а губна гармошка – чотирьох. Серед клавішних є моделі як для однорічних, так і для діток постарше. Струнні іграшки має сенс купувати для малюка 4-5 років.

Матеріал виготовлення

Музичні інструменти для дітей з пластику зустрічаються більше всіх. Вони відрізняються невисокою вартістю, але їх складно назвати міцними, довговічними. Дерево – натуральний, але більш дорогий матеріал, який прослужить довше. Є вироби, що виготовляються з одного конкретного матеріалу, наприклад, з металу: триангл, губна гармошка. Деякі варіанти виробляються з різних матеріалів, наприклад, свистулька – краще керамічна або дерев'яна модель, ніж пластмасова.

Де купити

Купити дитячу гармошку для першого знайомства малюка з світом музики, дерев'яний барабан, гітару або інший інструмент можна в торгових точках, які спеціалізуються на продажу іграшок. В останні роки батьки віддають перевагу інтернет-магазинам, де можна зробити замовлення за лічені хвилини, не виходячи з дому. Намагайтеся шукати оптимальну покупку у великих магазинах, де акції, розпродажі – не рідкість. Сьогодні навіть інтернет-магазини (багато) з метою залучення клієнтів пропонують знижки.

Скільки коштують

Ціна музичних інструментів для дітей сильно варіюється залежно від місця продажу виробника, якості використовуваних матеріалів і інших параметрів. Важливе значення має вікова категорія. Перш ніж купити дитяче піаніно, гітару або що-небудь інше, ознайомтеся з цінами:

Найменування інструменту

Виробник і назва товару

Короткий опис

Вікова категорія

Ціна в рублях

Гітара

Tongde (HD483947R)

Гітара червоно-жовтого кольору з чотирма струнами, зручною формою і підходящим для маленького артиста розміром. Виготовлена з пластику.

Від 3-х років

449

Граємо Разом (B1125995-R)

Красиво пофарбована гітара, виконана з якісного, міцного пластику. З вигляду дуже схожа на гітару для дорослих. Важить 740 р.

Від 3-х років

П'ятсот сорок дев'ять

Барабан і ударна установка

Маша і Ведмідь

Яскрава іграшка з зображенням улюблених героїв захопить малюка в гру на барабанах. Виріб оснащений підсвічуванням. Виготовлений з полімеру, металу.

Від 3-х років

879

Sіmba (серія «Музичний світ»)

Комплект складається з 3 барабанів, 2 паличок. Компактні барабани кріпляться на зручну підставку, легко поміщаються на робочому столі. Висота установки – 37 див.

Від 3-х років

1309

Піаніно і синтезатори

Игруша (ZYB-B0690-1)

Дитяче електронне піаніно з 32 клавішами. Розміри – 40х16х5 див. Є 22 демо-мелодії, 8 ритмів, режим навчання, автоматичний перехід в сплячі режим та ін.

999

Fisher-Price (Піаніно-щеня DLK15)

Іграшка розвиває творчий потенціал, уяву. У режимі навчання активуються забавні фрази, пісеньки про фігури, цифри, кольорах. Є режим «Музики», в якому можна складати власні мелодії.

Від 6 місяців

1621

S+S Toys (Бамбини EG80083R)

Іграшка зі світловими, звуковими ефектами. На виробі розташовано 13 клавіш, 5 кнопок з демо-мелодіями.

Від 1 року

899

Ксилофон

Mapacha (Совеня 76430)

Виконаний в оригінальній формі совеня. Має барвисте забарвлення. Основний матеріал виготовлення – дерево.

Від 1 року

629

Гвинтик і Шпунтик (5101)

Яскрава різнобарвна музична іграшка. Вона розважить малюка і буде сприяти розвитку музичного слуху.

Від 3 років

409

Shantou Gepai (Ключ 3058)

Корпус виконаний у формі зігнутої зі скрипковим ключем, прикрашає початок вироби. Є 10 ударних пластинок різного кольору.

Від 3 років

Двісті дев'яносто дев'ять

Маракаси

Playgo (Play 4110)

Іграшкові маракаси виготовлені у вигляді двох контейнерів з рукояткою. Їх порожнину наповнена горошинами, що видавали звук під час трясіння. Поверхня прикрашена наклейками з персонажів з мультиків.

Від 3 років

229

Маша і ведмідь (B409790-R2)

Іграшка з рокотливим елементом, що створює характерний звук при сотрясании. Допомагає навчитися відбивати ритм.

Від 3 років

199

Музичний танцювальний килимок

Winx (Класики 27177)

Килимок зі звуковими ефектами, прикрашений зображеннями героїв мультфільму Winx. Функціонує в трьох режимах, є запрограмовані мелодії.

Від 3 років

1710

Shantou Gepai (Танці 631234)

Чудовий вибір для активних дітей з регульованою гучністю відтворюваних мелодій. Є кнопкова панель, кнопки на якій розташовані аналогічно цифрам на килимку.

Від 3 років

1730

Музичні набори для дітей

Tongde (HDT445-D4132)

Складається з барабана з паличками, труби, брязкалець та ін. Виготовлений з пластику.

Від 3 років

599

Игруша (I899B-6S)

У наборі є гітара, труба, маракаси, саксофон та ін. Для виготовлення використаний пластик.

Від 3 років

459

Відео

Музичні розвиваючі інструменти 8808

ТОП 3 перкусійних інструментів для дітей

Відгуки

Аліна, 29 роківКупила для свого чада на дитяче свято ігровий набір Tongle вартістю майже 600 рублів. Виділю великий набір (близько 10 предметів), барвисте оформлення, легкість, низьку ціну. Продукція виготовлена виключно із пластику. Головне – дитині сподобалося! Правда, на перший погляд елементи недовговічні.
Юлія, 33 рокиСеред музичних інструментів для дітей вибрала синтезатор Zhorya з мікрофоном і 37 клавішами. Всі елементи виконані з безпечних і якісних матеріалів. Синтезатор компактний, зручний, видає якісні звуки. Вартість такої іграшки прийнятна – 1800 р. Мінусів не виявила. Вечорами у нас вдома юна зірка дає концерти.
Олександра, 24 рокиВирішила замовити танцювальний килимок Winx зі звуком. Виріб щільне, яскраве, підходить навіть для прикраси інтер'єру. Є оформлення у вигляді малюнків героїв однойменного мультика, можливість приєднувати килимок до зовнішньої системи. Звук прийнятний, але в комплекті немає батарейок – потрібно 4 штуки типу AA/LR6. Відмінно проводимо з дитиною час в танцях.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!