Оніміння пальців лівої руки

Кожна людина хоча б раз у житті відчував оніміння пальців. Якщо це трапилося один раз, панікувати не варто, якщо ж відбувається часто, то зверніть увагу на проблему. Короткочасні, випадкові оніміння рідко несуть серйозну небезпеку для здоров'я, а ось постійні говорять про розвиток патології, більш серйозного захворювання.

Чому ліва рука німіє

Далеко не кожна людина звертає увагу на поколювання в подушечках пальців, якщо почав сіпатися, німіти, свербіти або нити один з них. Подібний стан має змусити людину визначити причину, особливо якщо німіє ліва рука цілком. До основних джерел такого явища можна віднести:

  1. Порушення патологічного характеру в хребті. Викликати оніміння пальців лівої руки можуть дегенеративно-дистрофічні процеси в шийному відділі, стоншування міжхребцевих дисків, травми, тривалі динамічні або статичні навантаження на хребець.
  2. Тривала по часу незручна поза, яка викликає надмірне навантаження мускулатури хребта (часто під час вагітності). З-за цього виникають короткочасні спазми, які зачіпають нервові закінчення, що знаходяться поруч.
  3. Ішемічна хвороба головного мозку і на ділянці шийного відділу хребта.
  4. Емоційні, стресові, психологічні фактори.

Як проявляється оніміння рук

Біль у лівій руці відрізняється від симптомів оніміння. Останнє частіше відбувається вранці після сну або вночі. Головними проявами оніміння пальців руки вважаються:

  • знижена чутливість окремих або всіх пальців руки;
  • перехідна м'язова слабкість;
  • «мурашки», печіння на шкірі;
  • поколювання в пальцях рук.

Чому німіють пальці на руках

Найчастішою причиною стає перетискання нервово-судинного сплетення. Це провокує оніміння пальців рук, тому що порушується трофіка і нервова провідність, погіршується або сповільнюється кровотік, харчування тканин, відбувається втрата чутливості. Це і створює відчуття того, що пальці перестали слухатися, віднімаються, слабшають. Як правило, причинами такого стану стають ситуації:

  1. Якщо перекинути ліву руку через спинку стільця і сидіти тривалий час в такій позі. Відбувається здавлювання судин і нервів, що призводить до збою кровопостачання кінцівки (рука затікає).
  2. Тривале перебування рук вище рівня грудей, внаслідок чого відбувається відтік крові.
  3. Плечовий ремінь від сумки, рюкзаки теж здатний порушити кровопостачання руки.
  4. Сильний мороз, який призводить до звуження артерій.

Мізинець

У більшості випадків оніміння лівого мізинця говорить про кардіологічних проблеми: гострий коронарний синдром, хронічна серцева недостатність. При частих проявах оніміння лівого мізинця слід звернутися в кардіологію, щоб перевірити роботу серця. Це дозволить вчасно визначити можливі захворювання і почати своєчасне лікування.

Німіє мізинець на лівій руці при тривалому напруженні мускулатури кисті, м'язової системи верхнього відділу хребта. Як правило, при таких причинах спостерігається защемлення нервових закінчень через ротації шийного відділу та його асиметрії. Такі симптоми характерні і для обмеження в поперековому відділі хребта. Оніміння лівого мізинця може вказувати на патологічний процес, при якому в канал хребта вибухає міжхребцевий диск, але не порушує цілісності фіброзного кільця. Це одна із стадій остеохондрозу, який може перерости в міжхребцеву грижу.

Вказівний

До оніміння цього пальця призводять ендокринні порушення, наприклад, цукровий діабет або інші види захворювань, що порушують обмін речовин. Причиною можуть виступати травми (переломи, тріщини), запалення суглобів. Якщо в нервовому плечовому сплетенні відбуваються патологічні процеси, що це може призвести не тільки до оніміння, будуть спостерігатися порушення згинально-розгинальної функції пальця, а іноді і кисті.

Порушення чутливості вказівного пальця викликають дегенеративні зміни шийних хребців, мускулатури і міжхребцевих дисків. Супроводжуються такі причини ще больовими відчуттями в передпліччя, м'язовою слабкістю руки. Оніміння вказівного пальця відбувається у людей, які в силу професійної необхідності піддаються тривалому навантаженні на пальці рук і верхній відділ хребта.

Великий

У більшості випадків оніміння великого пальця вказує на порушення обміну речовин міжхребцевих хрящів грудного і шийного відділу. Крім зниження чутливості, спостерігається і слабкість кисті, болючість передпліччя, зовнішнього боку плеча, занепад м'язової сили. До можливих причин оніміння великого пальця відносять серцево-судинні захворювання, грудний остеохондроз.

Зниження еластичності судинної стінки, звуження просвіту, які викликає атеросклероз, порушує кровообіг, харчування тканин, що провокує оніміння великого пальця. Найчастіше такий симптом відбувається через нестачу вітамінів, характерно для зимово-весняного періоду. Зупинити такі прояви можна, пропивши мінеральні засоби, вітамінні комплекси, додавши в раціон харчування фрукти, овочі.

Середній

Деколи судинну сітку пальця зводить спазм, що провокує блідість шкірних покривів і оніміння середнього пальця лівої руки. Називається це явище – хвороба Рейно. Як правило, проявляється вона внаслідок травми або при впливі низьких температур протягом тривалого часу. Однак частіше оніміння середнього пальця пов'язано з остеохондрозом (7 хребців), вірогідним розвитком міжхребцевої грижі, защемлення нервових закінчень, деформацією суглобів.

Безіменний

При здавленні нервових закінчень ліктьового суглоба відбувається оніміння безіменного пальця лівої руки. Суглобові нерви можуть бути здавлені, травмовані, що провокує зниження чутливості. Щоб зняти тягнуть, ломить неприємні відчуття, потрібно виявити першопричину здавлювання нервових закінчень, точну локалізацію ураження. При онімінні вказівного пальця в зв'язці з мізинцем слід перевірити серце.

Вночі

Часто люди на прийомі у лікаря скаржаться на оніміння пальців руки вночі. Проявлятися цей симптом може в будь-якому віці. Як правило, проблему пояснюють неправильною позою сплячого і ігнорують її. Частково це думка вірно, поза дійсно важлива, але причиною оніміння можуть виступати інші більш серйозні процеси. Приміром, викликати такий ефект може:

  1. Тривала робота біля комп'ютера з клавіатурою, що створює постійне напруження м'язів зап'ястя, сухожиль. Це провокує здавлювання нервових закінчень.
  2. Цукровий діабет, анемія, вітамінна недостатність. Проходить оніміння після прийому вітамінних комплексів, необхідно робити лікувальну фізкультуру, фізіотерапію.
  3. Оніміння пальців руки у нічний час викликає остеохондроз, який став справжньою проблемою сучасного покоління.
  4. Якщо разом з нічним онімінням спостерігається постійне відчуття холоду в пальцях, це вказує на порушення кровопостачання.

Кінчики пальців

При онімінні всіх кінчиків пальців лівої руки слід перевірити системні захворювання. Проявляється такий симптом при порушеннях кровопостачання, фаланги стають білого або червоного кольору. Може вказувати таке відхилення на нейротрофічні зміни, цукровий діабет. Нерідко німіють кілька подушечок, а не всі кінчики. Це говорить про необхідність перевірити хребет.

Як лікувати оніміння лівої руки

Призначення, курс лікування повинен визначати лікар після проведення всіх необхідних аналізів і точної постановки діагнозу. Виходячи з можливих причин прояву симптомів, може бути призначена одна з таких схем терапії:

  • прийом знеболюючих препаратів;
  • заповнення нестачі мікроелементів;
  • фізіотерапія, лікувальна гімнастика, масаж;
  • прийом відсутніх вітамінів в капсулах або ін'єкції;
  • нестероїдні протизапальні засоби;
  • дієта без солі, підвищене споживання овочів, фруктів;
  • поліпшення трофіки, нервової провідності тканин з допомогою крему, мазі;
  • відмова від алкоголю, куріння, дотримання правил здорового способу життя.

Під час терапії необхідно позбутися від можливих фізичних навантажень на хребет, верхні кінцівки. Без призначення лікаря можна використовувати народні методи лікування оніміння пальців рук:

  1. Натирати пальці сумішшю з червоного, чорного меленого перцю і гарячого оливкової олії. Змішати їх і дати охолонути. Кілька разів за день проводити таку процедуру.
  2. На шийний відділ хребта або руки накладати компрес два рази на добу з каші і вареної картоплі.
  3. Робити для пальців контрастні ванночки з холодною, теплою водою. По 1 хвилині в кожній.

Краще не доводити стан до необхідності лікування, а обійтися своєчасної профілактикою. Ведіть здоровий спосіб життя, частіше бувайте на свіжому повітрі, займайтеся активними видами спорту, але без значного навантаження на хребет (особливо шийний, поперековий відділ). Якщо ви багато працюєте на клавіатурі, в'яжіть чи даєте навантаження на верхній відділ хребта, то робіть собі частіше відпочинок, під час якого повинно проводитися повне розслаблення м'язів з періодичністю не рідше 1 разу на 1-2 години.

До якого лікаря звертатися

В силу того, що причин оніміння пальців багато, слід відвідати кілька фахівців, які б могли визначити першоджерело захворювання: вертебролог, хірург, невропатолог, кардіолог. Всі вони повинні провести повне обстеження пацієнта (опитування, рентген, МРТ тощо), на основі якого призначать максимально ефективну терапію. Часто вона зводиться до лікувальної фізкультури, прийому таблеток і використання зовнішніх мазей. Курс завжди індивідуальний, залежно від виявлених провокуючих факторів і особливостей організму людини.

Відео: Чому німіють руки

3 причини оніміння рук. Діагноз «на пальцях»

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!