Болить шия з лівого боку

Це дуже поширене патологічне відхилення, яке з'являється у дорослих і дітей. Біль з лівого боку шиї – симптом, який вказує на наявність у цьому відділі хребта проблем механічного характеру чи системного захворювання.

Про що сигналізує біль у шиї зліва

З якого б боку вона не хворіла, таку патологію прийнято називати цервікалгіі (від слів «цервикс» – шия, «алгос» – біль). При цьому часто напружуються м'язи, обмежуючи свободу руху суглобів, паморочиться голова, затуманюється зір. Якщо біль віддає в руки, це цервікобрахіалгіі («брахионас» – рука), а якщо іррадіює в голову – цервикокраниалгия («краниум» – череп).

Слід відрізняти як самостійний симптом цервикаго – шийний простріл. Для нього характерна раптовість. В цей відділ хребта може стріляти найгостріший біль. Причина – в м'язовому спазмі, який виникає в результаті защемлення міжхребцевих нервів. Біль може віддавати в потилицю, плече, груди, спину, прирікаючи ці частини тіла на нерухомість. У цервикаго є аналогічні діагнози: дорсаго – простріл в грудному і люмбаго – в поперековому відділах хребта.

При яких захворюваннях болить шия і голова з лівого боку

Реєстр причин таких нездужань великий. Найпоширеніші з них такі:

  • остеохондроз;
  • остеоартроз;
  • миогелоз;
  • спондильоз;
  • невралгія потиличного нерва;
  • ускладнення після ангіни, менінгіту, енцефаліту;
  • гіпертонія;
  • наслідки травм;
  • пухлини, абсцеси.

Біль у шиї – практично постійний, ниючий або тягне. У легких випадках людина відчуває відчуття дискомфорту, але частіше йому важко доводиться повертати голову. При фізичних навантаженнях цервікалгія нерідко віддає в інші частини тіла, може супроводжуватися онімінням пальців рук, нудотою, головним болем, шумом у вухах. Симптоми посилюються при нахилах, чханні, кашлі.

Якщо недуга вразила недавно і болить шия при повороті голови, то цей симптом, як правило, носить гострий, «кинджальний» характер. Однак і сама сильна міалгія в більшості випадків проходить через півтори-дві тижня. Якщо ж м'язи шиї болять і тягнуть кілька місяців, цей симптом стає хронічним, будучи ознакою затяжної патологічного процесу.

Дізнайтеся, що робити, якщоболить потилиця з лівої сторони голови.

У дорослих

Найвідоміша причина стану, коли болить шия з лівої сторони, – остеохондроз верхнього відділу хребта. Страждають цією хворобою насамперед ті, кому доводиться виконувати сидячу роботу, беручи тривалі статичні пози. Часто диски, які з'єднують хребці С5-С6-С7, стоншуються, деградують, викликаючи систематичні болю, іноді з нудотою, запамороченнями. У відомій програмі "Жити Здорово" Олена Малишева розповідає про унікальний засіб для лікування остеохондрозу.

Чому болить шия ще:

  • Інша причина – остеоартроз, який розвивається, коли поступово розпадаються суглобові хрящі.
  • З-за банальних протягів, згорбленою постави шийні м'язи можуть ущільнитися, і тоді розвивається миогелоз, заподіює біль. Вони виникають при спондильозі – захворюванні хрящових дисків, в яких утворюються мікротріщини або розриви.
  • Гіпертонія теж деколи викликає аналогічну біль, що з'являється частіше вранці.
  • Якщо запалюється потиличний нерв, цервікалгія може додатково вражати вухо, нижню щелепу, спину.
  • Важко переноситься шийна мігрень: пекучий біль охоплює потилицю, поширюється в область скронь, надбрівних дуг, викликаючи різь в очах і затуманюючи зір.

Інші численні причини – ускладнення після травм шиї: поранення м'язів, розтягування або розриву сухожиль, вивихи або перелому хребців. Цервікалгія може з'являтися з-за різкого звуження мозкових судин, сильних стресів. М'язи шиї нерідко спазмуються, заподіюючи біль, після перенесеного менінгіту. Якщо пошкоджений спинний мозок, німіють кінцівки, порушується робота сечостатевої системи.

Причини болю у дитини

Деякі з них дітей – такі ж, як і у дорослих: пухлини, підвищений внутрішньочерепний тиск, крововиливи, абсцеси. Але є й причини болю в шиї, характерні тільки для малюків і підлітків. Наприклад, ускладнення після ангіни – лімфаденіт (запалення лімфатичних вузлів), кривошия, поліомієліт, правець, ювенільний (юнацький) ревматоїдний артрит, оперізувальний лишай, туберкульоз.

Багато діти хворіють паротитом (свинкою). При цій інфекції запалюються слинні залози, горло, важко ковтати, і цервикалгию не тільки відчуває хворий дитина – вона проглядається з боку у вигляді пульсації м'язів шиї. До центральної її частини не можна доторкнутися при гнійному тиреоїдиті (запаленні щитовидної залози). Часто діти відчувають біль у шиї з лівої сторони, травмуючи зв'язки, м'язи, суглоби шиї.

Як визначити, чому тягне шию

  1. Слід звернутися до дільничного терапевта, який зробить це сам або направить до невролога, мануального терапевта.
  2. Якщо є пошкодження і людина не може повернути голову, потрібно йти до травматолога, ортопеда.
  3. Коли болять м'язи шиї з лівої сторони при відсутності опорно-рухової патології, це може бути симптомом серцевих проблем, і потрібна допомога кардіолога, ревматолога.
  4. Якщо ж запалені лімфовузли або є підозра на ангіну, слід здатися ЛОР-лікаря.

Обстежуючи пацієнта за допомогою рентгенографії, виявляють наявність остеохондрозу, остеоартрозу, зміщення хребців, гриж. Одночасно перевіряють, чи немає ознак розвитку злоякісного новоутворення. Обов'язкові аналізи крові і сечі. При частих запаморочення, погіршення зору та слуху, шум у вухах призначають электронейрограмму, томограму.

Лікування болю в шиї

  1. Якщо вона викликана остеохондрозом, її слід знеболювати таблетками або ін'єкціями Диклофенаку, Ібупрофену, Целекоксибу, Анальгіну, Мильгаммы в комбінації з міорелаксантами – препаратами, що розслабляють м'язи: Мидокалм, Сирдалудом, Баклофеном.
  2. При важкому стані застосовують гормональні засоби: Дексаметазон, Преднізолон.
  3. Наполегливу цервикалгию усувають новокаїновою блокадою. Якщо ж болять м'язи шиї з лівої сторони лише через перенапруження м'язів, позбутися від недуги допоможе масаж і мазь Финалгон або Капсикам.

При травмах шиї носять підтримуючий корсет. Коли гострий біль стихне, проводять сеанси мануальної терапії, масажу, фізіотерапії із застосуванням электротоков і магнітних хвиль, голковколювання, лікувальної фізкультури, парафінові і грязьові ванни. Якщо деградують суглоби, призначають препарати, зміцнюючі кісткові тканини (Артра, Мукосат, Хондроїтину сульфат).

Якщо віддає в голову

Іноді вдається лікувати біль, застосовуючи тільки самомасаж і теплу грілку. Рекомендується виконувати вправи для шиї: наприклад, дуже корисно плавно описувати головою кола від лівого плеча до правого і назад. Якщо цервікалгія все ж не проходить, слід прийняти таблетку Ібупрофену або Парацетамолу. Крім того, можна масажувати шию, втираючи гель Ібупрофен.

Коли шия не повертається вліво

Якщо не допомагає перцевий пластир, можна випробувати щоденні растирки Меновазином, що містить новокаїн, ментол, спирт. Ефективні мазі від болю в шиї зліва Финалгон, Диклозан, Фастум-гель. Для втирання мурашиний застосовують або саліциловий спирт. Не менш действен при масажі в'єтнамський бальзам «Золота зірка» на основі чудових ефірних масел.

Болить хребет

Виражений лікувальний ефект роблять мазі зі зміїним і бджолиною отрутою Випросал, Випратокс, Апізартрон. Правда, в цих препаратів чимало протипоказань: алергія, захворювання судин, серця, печінки, нирок, діабет і ін Благотворно діє на хребет мазь Ефкамон з камфорою, ментолом, парафіном, настоянкою гіркого перцю і ефірними маслами.

Що робити, якщо хрумтить і болить шия після сну

Часто вона затікає, коли людина спить, прийнявши незручну позу. Сон на ортопедичній подушці швидко позбавляє від цього нездужання. Біль з лівого боку можна усунути, змастивши шию зігріваючою маззю, наприклад, Фіналгоном, або зробивши ін'єкцію Диклофенаку. Для повного позбавлення від цервикалгии шиї потрібні регулярна лікувальна зарядка, курси масажу та фізіопроцедур.

Також дізнайтеся, до якого лікаря звертатися і які заходи вжити, якщо болить шия ззаду.

Відео: вправи для м'язів шиї

Вправи для м'язів шиї. Як відновити довгі розгиначі. Шийний остеохондроз

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!