Як відучити дитину від пустушки

Соска стає для дитини справжнім другом, оскільки з нею він проводить дні і ночі безперервно. У житті дитини приходить час, коли доводиться відвикати від пустушки та пляшечки, але зробити це зовсім непросто. Малюк поводиться капризно, позбавляючи батьків сну і спокою. Відразу виникає питання до дільничного лікаря про те, як відучити дитину від соски?

Навіщо потрібно відучення від соски

Перед тим, як відучити дитину від пустушки, важливо розібратися, в чому полягає шкода цієї дитячої звички. Насправді такий смоктальний рефлекс при збереженні до 3 років може викликати ряд ускладнень в організмі дитини, тому від цього потрібно своєчасно відмовитися. Щоб полегшити рішення батьків, саме час з'ясувати, чим шкодять соска і пляшечка маленькій дитині. Негативні моменти такі:

  • анатомічне порушення прикусу;
  • недостатнє харчування на тлі смоктання пустушки;
  • зниження смоктального рефлексу;
  • ризик інфікування ротової порожнини через негигиенического догляду за пустушкою;
  • гальмування психомоторного розвитку дитини.

Коли відучувати дитину від пустушки

Перші місяці життя допомога соски неоціненна, оскільки постійний смоктальний рефлекс допомагає дитині спокійно спати вночі, прищеплює емоційну стриманість, пригнічує гострий напад болю при плановому прорізуванні зубів. Цікавлячись, коли відучувати дитину від соски, батьки і лікарі приходять до логічного висновку, що краще це зробити у віці 3-9 місяців. Пояснюється це відсутністю в дитячому організмі стійкої залежності до сосательному рефлексу. На практиці оптимальний період – 1 рік.

Як відучити від соски методом плавного відмови

Щоб процес відвикання був безболісним, батьки вибирають поступове відлучення дитини від пустушки. Це рада багатьох дитячих лікарів (і Комаровського в тому числі), який на практиці не завжди залишається ефективним і надійним. Якщо ж дорослих влаштував такий варіант, саме час чітко дотримуватися наведених нижче рекомендацій про те, як відучити дитину від смоктання пустушки:

  1. Запропонувати дитині відмовлятися від пустушки в денний час, залишати її тільки на сон. Відлучення від соски може відбуватися в ігровій формі, головне – захопити дитину і пояснити дитині нові правила. Спочатку дії безініціативний, але потім малюк звикне залишати свою «подружку» в спокої в світлий час доби.
  2. Запропонуйте дитині гідну заміну, наприклад, малюк віддає соску, а батьки читають захоплюючу казку перед сном, а дві краще. Коли малюк засунув палець в рот, перший час не варто малюка зупиняти, таким способом він звикає до нових умов, шукає тимчасову заміну для підтримки вже звичного смоктального рефлексу.
  3. Багато залежить від того, в якому віці відучувати дитину від пустушки. Якщо дитині вже виповнився рік, йому можна м'яко пояснити шкоду пустушки і вмовити на зміни, а грудного малюка краще просто відучити від звичного рефлексу, причому зробити це різко, несподівано для малюка.
  4. Забирати пустушку перед вечірнім купанням, щоб водна процедура відвернула дитини від капризів, сліз, обурення. Це перший рада педіатрів, а після купання залишиться тільки ніжно заколисати дитину, розповісти йому улюблену казку чи заспівати колискові пісні у якості відволікаючого маневру.

Як відучити від пустушки методом різкого відмови

Якщо дитина не згоден на зміни, демонструє відкритий протест, батьки повинні зробити радикальні заходи для швидкого усунення цієї «шкідливої звички». Пустушку належить забрати, а відучити дитину від вічного пошуку смоктального рефлексу. Спочатку він буде тягнути пальці в рот, потім іграшки та інші сторонні предмети. Ситуація небезпечна – саме час використовувати народні методи:

  1. Перед тим, як відучити дитину від пустушки, необхідно стежити за його настроєм і вибрати найсприятливіший період. Не варто це робити при прорізуванні зубів, у разі інфекційного та вірусного захворювання з порушеним температурним режимом.
  2. Доктор Комаровський проти психологічних травм, тому не рекомендує ховати соску. Краще пояснити дитині її шкоду і просто разом викинути в сміттєве відро. Якщо карапуз не готовий до втрати, можна запропонувати йому подарувати цю річ знайомому немовляті, якому вона явно потрібніше.
  3. Бачачи сльози дитини, деякі батьки можуть здатися і повернути йому пустушку. Тоді відучити його від шкідливої звички буде набагато складніше. Саме час проявити фантазію, розповісти історію про чарівну фею, яка забрала вночі соску в країну маленьких дітей. Якщо гарно змалювати свою фантазію, малюк повірить батькам і переживе втрату безболісно.
  4. Якщо дорослі не знають, коли потрібно відучувати дитину від пустушки, то рік – найкращий період для різкого позбавлення від шкідливої звички. Необхідно пояснити, що соска загубилася, мало того, її пошуки перетворити в сімейну гру. Дитина повеселиться з мамою і татом, після чого забуде про втрату. У скільки відучувати дитину від пустушки, рішення суто індивідуальне.

Як не можна відлучати від пустушки

Доктор Комаровський проти всіх насильницьких заходів, оскільки будь-які необережні дії батьків можуть до кінця життя сформувати в свідомості психологічну травму. Є ті заборонені методи, які категорично протипоказані і за медичними показаннями. Цей момент важливо враховувати при бажанні відучити дитину від вічного смоктального рефлексу. Заборонено:

  • змазування силікону гірчицею, перцем, горілкою, оцтом;
  • насильницьке вилучення силікону з дитячих рук;
  • відсутність реакції на дитячу істерику;
  • батьківські крики під час відлучення;
  • демонстративне пошкодження пустушки на очах карапуза;
  • обманні методи, знущання над дитиною;
  • розповіді страшилок про соски, які можуть перетворитися в страшних монстрів.

Відео: як відучити дитину від соски

Пустушок немає, як відучити дитину від пустушки!?

Відгуки

Ірина, 31 рікРаджу всім мамам не використовувати дідівські методи відлучення дитини від грудей і соски. Я скористалася сухою гірчицею і сильно пошкодувала про своє рішення, оскільки у дитини виявилася страшна алергічна реакція на цей компонент. Спочатку з'явилася дрібна висипка, а потім син почав задихатися. Перелякалась не на жарт, викликала лікаря.
Аліса, 23 рокиЯ регулярно з мазала пустушку перцем, і ніяких проблем не було. Донька двічі виплюнула гірку пустушку, а на третій раз зовсім відмовилася брати її в рот. Метод подіяв, хоча процес відлучення від грудей був більш тривалий і нервовий. Проти природних інстинктів ніякі способи не працюють, і я в цьому особисто переконалася.
Інна, 33 рокиМоя думка, що не потрібно змушувати дитину кидати пустушку і пляшечку. Прийде час, коли малюк самостійно втратить інтерес до таких предметів побуту. Зі старшою донькою це сталося 2 роки життя, а з молодшим – в рік. Ніяких проблем з годуванням і засипанням я на своїй родині так і не відчула, тому не варто зациклюватися.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!