Застосування ніфедипіну під час вагітності

Якщо у вагітної жінки підвищується тиск і тонус матки, лікарі призначають ефективне і безпечне лікування без побічних явищ з участю медичного препарату Ніфедипін при вагітності. Це надійне і перевірене часом ліки успішно справляється з артеріальною гіпертензією, при цьому не чинить шкідливого впливу на плід. Перш ніж приймати Ніфедипін вагітним, потрібно попередньо проконсультуватися з дільничним гінекологом, вивчити інструкцію.

Що таке Ніфедипін таблетки

Цей медичний препарат належить до фармакологічної групи токолитических коштів (представляє блокатори кальцієвих каналів). Спрямований на зниження тонусу матки, розслаблення гладкої мускулатури, збільшення прохідності кровоносних судин. Крім того, йому властиві спазмолітичні, знеболюючі та заспокійливі властивості, системне дію в організмі. Є два лікувальних напрямки: з одного боку таблетки Ніфедипін для зниження артеріального тиску використовують, а з іншого – задіють при гіпертонусі матки.

Склад

Такий терапевтичний ефект nifedipine забезпечує однойменний активний компонент в хімічній формулі, який діє безпосередньо на судини, але при цьому не зачіпає діяльність міокарда. Його основне завдання – розширити судинні стінки, збільшити просвіт для проходження крові у звичному ритмі. Присутність ніфедипіну дозволяє успішно боротися з ознаками стенокардії, непомітно прибирає давить біль грудей, виникнення якої для вагітної жінки залишається загадкою. При гіпертонії і вагітності одночасно кращого лікуючого кошти не знайти

Механізм дії Ніфедипіну

Активний компонент препарату впливає на гладку мускулатуру матки, при цьому подає імпульс до кори головного мозку. Тим самим знімає м'язовий спазм, забезпечує довгоочікуване полегшення вже після першої дози Ніфедипіну. Така дія гарантує зниження тонусу матки, а це означає – дитина перебуває в цілковитій безпеці, а ризик передчасних пологів мінімальний. Позитивна динаміка спостерігається і при серцевих захворюваннях, головне – слухати лікаря і дотримуватися дозування ліків при вагітності.

Для чого призначають

Особливо актуальний Ніфедипін при загрозі передчасних пологів, оскільки вже після першого пройденого курсу патології мови не йде. Однак при вагітності важливо, як і раніше контролювати свій стан, своєчасно реагувати на найменші його зміни. Другий напрямок – підвищення кров'яного тиску, причому такі небезпечні стрибки на тлі збільшення обсягу системного кровотоку можуть виникнути на будь-якому терміні. Так що контроль за здоров'ям точно не буде зайвим.

Ніфедипін - інструкція щодо застосування при вагітності

Призначення характерного медикаменту доречно тільки за рекомендацією лікуючого лікаря, а інструкція необхідна лише для ознайомлення з принципом дії Ніфедипіну. Препарат переважає у вільному продажі, проте з його самовільної покупки не варто починати поверхневе самолікування, тим більше, в цікавому положенні. Може використовуватися тільки після ряду клінічних досліджень – важливо упевнитися, що шкоди для здоров'я малюка не буде.

1 триместр

На такому ранньому терміні Ніфедипін при вагітності краще не вживати, оскільки в організмі жінки можуть виникнути серйозні ускладнення зі здоров'ям. Наприклад, дитина може відставати в розвитку або померти в утробі матері. Особливо велика ймовірність завмерлої вагітності з негативними наслідками на репродуктивну систему постраждалої жінки. У цей період краще лікуватися іншими таблетками, крайній випадок перорального прийому Ніфедипіну – схильність до розвитку серцевої, ниркової недостатності.

2 і 3 триместр

В даному випадку використовувати Ніфедипін при вагітності не протипоказано, навіть рекомендовано строго за медичними показаннями. Оскільки в хімічному складі препарату є кальцій і магній, їх дія спрямована на зміцнення серцево-судинної системи в цілому. Схема інтенсивної терапії розрахована на 5-6 днів. У цей період дозволено пити по 1-2 таблетки за раз, при цьому максимальна добова доза становить не більше 6 таблеток. При її порушенні при вагітності в організмі матері і плода розвиваються великі патології.

Як приймати Ніфедипін при вагітності

Препарат випускається у формі таблеток, призначений для прийому всередину. При купівлі Ніфедипіну в аптеці або інтернет-аптеці рецепт не потрібно, однак заручитися підтримкою лікаря все ж не завадить. Порушення рекомендованих доз небезпечно для дитини, несе за собою незворотні наслідки для дитячого здоров'я. Серед таких лікарі навіть не виключають набряк мозку. Таблетки Ніфедипіну пити по 1-2 штуки, але не більше 6 за добу. Тривалість інтенсивної терапії при вагітності обговорюється індивідуально.

Побічні дії і протипоказання

Пероральне застосування Ніфедипіну під час вагітності не показано всім жінкам при характерною симптоматикою. В інструкції є медичні протипоказання, серед яких:

  • нестійка гемодинаміка;
  • артеріальна гіпотонія;
  • наполеглива стенокардія;
  • аортальний стеноз;
  • період лактації;
  • печінкова та ниркова недостатність;
  • схильність до внутрішніх крововиливів;
  • підвищена чутливість організму до активного компоненту.

Медичний препарат, Ніфедипін від тиску при вагітності має невиражену фармакокінетику, при цьому не виключає ризик розвитку побічних явищ. Потенційних аномалій багато, але найбільш розповсюджені такі:

  • систематична задишка;
  • слабкість, підвищена сонливість;
  • хандра, депресія;
  • напади нудоти, блювання;
  • сплутаність свідомості;
  • напади мігрені;
  • прискорене серцебиття;
  • часті непритомність;
  • інфаркт міокарда;
  • порушення фази сну;
  • підвищена кровоточивість ясен;
  • алергічні реакції на шкірі.

Якщо виникають такі побічні явища при прогресуючої вагітності, пероральний прийом Ніфедипіну рекомендується одразу ж скасувати, звернутися до дільничного лікаря за введенням аналога. Такі клінічні картини на практиці зустрічаються вкрай рідко, в більшості випадків ліки непомітно адаптується в вагітному організмі, діє безпосередньо на вогнище патології без додаткових «спецефектів».

Ціна Ніфедипіну

Вартість медичного препарату в аптеках міста різна, але в цілому, таке ліки обходиться недорого. Якщо замовити і придбати його через інтернет, ціна вийде ще дешевше. Доставка по Москві і Санкт-Петербургу не викликає клопоту, товар приходить точно в строк. Якщо рекомендований Ніфедипін при тонусі матки або гіпертонії, нижче представлені аптеки, в яких можна без особливих клопотів здійснити таку важливу і актуальну за медичними показаннями покупку.

Назва аптеки

Ціна, рублів

Самсон Фарма

50

Доктор Столєтов

До 50

36 і 6

50

Міськздороввідділу

40

"АСНА"

35

ЗдравЗона

32

Відео: Чим небезпечний ніфедипін для вагітних

Ніфедипін – популярний препарат від гіпертонії

Відгуки

Ганна, 32 рокиМені при вагітності Ніфедипін від тонусу матки призначали. Ще брала Гинипрал, але він діє слабкіше. При вагітності дуже осторожничала з ліками, все боялася нашкодити дитині. Все пройшло благополучно, і навіть Ніфедипін на здоров'я малюка ніяк не позначився. Головне – узгодити таке призначення з лікарем.
Ілона, 25 роківЗастосування Ніфедипіну під час вагітності і мені добре знайома, оскільки на 18-20 акушерської тижня сильно мучилася від стрибків артеріального тиску. Ліки заспокоїло гіпертонію, ніяких побічних явищ не викликало. При вагітності це ефективний лікарський засіб, плоду теж не шкодить, діє безболісно.
Світлана, 37 роківПісля застосування Ніфедипіну під час вагітності у мене на шкірі висип почала з'являтися, і весь час боліла голова. Поговорила з лікарем, довелося замінити лікуючу засіб. При вагітності препарат може і ефективний, але занадто багато побічних явищ має. Це насторожує, тому з купівлею Ніфедипіну не раджу нікому поспішати.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!