Причини високого тиску при вагітності

Одним з найчастіших симптомів розвитку різноманітних патологій в процесі очікування дитини є високий тиск. Оскільки організм майбутньої матері в цей період дуже вразливий, гінекологи ретельно контролюють АТ при регулярних оглядах.

Підвищений тиск при вагітності

Як правило, будь-яка жінка знає власні показники нормального артеріального тиску (АТ). У деяких воно трохи нижче загальноприйнятої норми, а у когось- трохи вище. Жінкам, які збираються стати мамами, не дарма в поліклініці вимірюють тиск, адже ці показники визначають стан здоров'я вагітної і плода. Медичні норми АТ при вагітності– 100/60 -140/90. Але в процесі очікування дитини ці показники можуть варіюватися до 15%.

Гіпертонія при вагітності вкрай небажана, оскільки зростає навантаження на серце, збільшується викид крові, звужуються кровоносні судини. При такому стані зростання ембріона сповільнюється із-за браку кисню. Надмірно високий тиск у вагітних іноді стає причиною плацентарної недостатності, ранньої відшаруванні плаценти. Це може стати причиною загибелі плоду або мимовільного викидня.

Тиск при вагітності на ранніх термінах

І зниження і збільшення показників артеріального тиску небезпечно на ранніх термінах вагітності. Тривожні для майбутньої мами цифри на тонометрі – від 140/90, особливо якщо вони спостерігаються регулярно. Підвищений тиск при вагітності на ранніх термінах вказує на наявність гестационной або хронічної артеріальної гіпертензії:

  1. Гестационная гіпертензія. Підвищення ПЕКЛО викликає протягом вагітності. Патологія на ранніх термінах веде до звуження кровоносних судин, що зменшує споживання плодом необхідних корисних речовин.
  2. Хронічна гіпертензія. Відхилення бувають викликані патологічними процесами, які розвиваються в організмі жінки. Найпоширеніші причини ускладнення – ендокринні порушення або хвороби нирок.

Високий тиск при вагітності на пізніх термінах

Коли спостерігається постійне підвищення тиску при вагітності, то у жінки є великий ризик розвитку гестозу. Небезпечне захворювання може розвинутися на будь-якому терміні, але частіше починається в третьому триместрі. Гестоз призводить до порушення роботи кровотоку, судинної системи і важливих органів. Потрапляють в групу ризику вагітних з хронічними стресами, інфекціями або інтоксикаціями.

Підвищений тиск при вагітності на пізніх термінах може розвиватися на тлі спадковості. Якщо родичі по жіночій лінії страждали від гіпертонії, то у вагітної існує висока ймовірність зіткнутися з цією патологією. Що робити, якщо на пізньому терміні самостійно знизити тиск не вдається? Слід обов'язково звернутися до свого лікаря, який направить на обстеження під спостереження в стаціонар.

Чому підвищується тиск при вагітності

Починаючи з другого триместру у вагітної об'єм крові збільшується, але незмінним залишається кровоносне русло. З-за такого стану виникають ознаки підвищеного АТ: шум у вухах, головний біль, тяжкість в нижніх кінцівках. Інші причини високого тиску при вагітності:

  • генетична схильність;
  • алкоголь, куріння в період очікування малюка;
  • регулярне перенапруження, постійний стрес;
  • порушення функціонування наднирників та/або щитовидної залози;
  • ожиріння;
  • цукровий діабет;
  • гіподинамія;
  • незбалансоване харчування.

Ознаки підвищеного тиску при вагітності

Точний і швидкий спосіб дізнатися своє ПЕКЛО – виміряти за допомогою тонометра – електронного апарату, який потрібно мати кожній вагітній. Якщо такого приладу в домашній аптечці немає, то про присутність гіпертонії можна дізнатися, якщо прислухатися до свого стану. Основні симптоми підвищеного тиску при вагітності:

  • поява на грудях, обличчі червоних плям або загального почервоніння;
  • виникнення «мушок» перед очима;
  • блювота, нудота;
  • болі в животі;
  • посилення слабкості;
  • погане самопочуття.

Чим небезпечно високий тиск при вагітності

У більшості випадків майбутні матусі починають страждати від набряків, а це дуже заважає жити. Наслідки високого тиску при вагітності – це аритмія, загальна слабкість, порушення зору. Така проблема не вимагає зволікань походу до лікаря, оскільки може призвести до відшарування плаценти, що небезпечно для малюка. Крім іншого, високий АТ може вказувати на еклампсію, яка характеризується відторгненням плода організмом матері. Супроводжується ускладнення присутністю білка в сечі або сильним збільшенням ваги.

Як знизити тиск при вагітності

Нормалізувати артеріальний тиск під час вагітності можна кількома способами. Найпоширеніший – прийом таблеток. Однак самостійно вагітним цього робити не можна, оскільки можна спровокувати небезпечні стану. Другий спосіб – народна медицина, але цей варіант теж має супроводжуватися наглядом фахівця. Якщо тиск у жінки не зашкалює до позамежних висот, то знизити його можна щоденними прогулянками, відсутністю стресів і переглядом раціону. Слід з меню виключити солодке, солоне, гостре і смажене.

Таблетки від тиску при вагітності

Медикаментозне лікування гіпертонії призначає лікар. Перш ніж прописати таблетки, вагітну відправляють на лабораторні дослідження, де потрібно здати додаткові аналізи сечі, крові. Можливо, буде потрібно додатково пройти електрокардіограму і зробити УЗД серця. Після цієї інформації гінеколог буде призначати препарати від тиску при вагітності. Якщо ПЕКЛО злегка завищена, то прописують таблетки Папазол. Швидко знизити тиск можна з такими препаратами, як Эгилок, Допегит. Якщо гіпертонія серйозна, то призначається 10 денний курс ліки Ніфедипін.

Народні засоби від підвищеного тиску при вагітності

При застосуванні природних ліків до пологів жінка повинна обов'язково прислухатися до реакцій організму. Найменший дискомфорт у вигляді нудоти або розлади ШКТ вимагає негайної відміни лікування. Щоб збити тиск застосовуються фруктово-ягідні соки і напої, зроблені на їх основі. М'яко прибирають гіпертонію такі соки:

  • буряковий;
  • морквяно-яблучний;
  • брусничний;
  • гарбузовий;
  • гранатовий;
  • журавлинний.

Інші народні засоби при гіпертонії у вагітних:

  1. Відвар шипшини. Жменя ягід залийте окропом (0,5 л), після варіть 10 хвилин. Напій слід охолодити, після чого пити тричі на день до отримання результату.
  2. Насіння кропу. Розітріть 2 ст. л. насіння, потім залийте окропом (0,5 л) в термосі. Через годину напій потрібно процідити і приймати до їди 3-5 разів/день.
  3. Гарбуз з медом. Наріжте гарбуз (200 г) шматочками. На повільному вогні варіть до готовності. Додайте 2 ст. л. меду, вживайте протягом дня рівними порціями.

Як знизити тиск вагітної в домашніх умовах

Допомагають знизити АТ деякі продукти харчування. До них відносяться: нежирні молочні продукти, рослинні олії, морепродукти, крупи, риба, висівки. Щоб не нашкодити здоров'ю дитини, денний раціон краще узгодити з фахівцем. Знизити тиск при вагітності в домашніх умовах при різкому підвищенні можна за допомогою валика, який необхідно підставити під ноги при лежачому положенні. Далі необхідно забезпечити жінці приплив свіжого повітря і викликати швидку допомогу.

Щоб під час вагітності уникнути гіпертонії, треба в міру сил займатися гімнастичними комплексами, більше рухатися, підтримувати тонус тіла. Профілактичні заходи:

  • не зловживати гарячими ваннами;
  • прибрати з раціону каву, шоколад;
  • приймати прохолодний душ;
  • робити точковий масаж на підставі потилиці;
  • регулярно провітрювати житлові кімнати.

Відео: Артеріальна гіпертензія при вагітності

Гіпертонія під час вагітності

Відгуки

Марія, 32 рокиБув період, коли у мене вагітної підвищився тиск, набрякли ноги, і загрожувала небезпека гіпертонічного кризу на тлі стресу. Щоб швидко знизити артеріальний тиск і не нашкодити здоров'ю, мені порадили випити настойку пустирника. Лікування допомогло, але я так злякалася за плід, що більше не допускала таких емоційних реакцій.
Аріна, 30 роківПри першій вагітності я страждала тяжким ступенем прееклампсії. За кілька тижнів до пологів мені прописали препарат Допегит, який мене буквально врятував від летального результату. За 8 тижнів випила 4 пляшечки, а коли прийшла черга народжувати – сама народила в строго встановлені терміни.
Наташа, 21 рікУ мене у другому триместрі кілька днів трималося тиск 100/150. Бабуся мене всі ці дні поїла журавлинним морсом і годувала відвареної буряком. Лікар прописала якісь таблетки, але пити я їх не стала, так як народним засобам з дитинства довіряю більше.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!