На якому терміні починає рости живіт у вагітних. Коли збільшується живіт при вагітності

Очікування малюка для жінок – один з найбільш трепетних періодів. Будь-яка інформація має значення, наприклад, ступінь збільшення матки і візуалізація вагітності. Зміни залежать від особливостей організму, ваги майбутньої мами і іншого. Крім того, значення має, чи народжувала жінка раніше.

На який тижня починається ріст живота при першій вагітності

При очікуванні появи на світ малюка живіт вагітної жінки збільшується за рахунок декількох факторів:

  • зміст навколоплідних вод;
  • розвиток плоду;
  • зростання матки.

На якому терміні починає рости живіт? Це дуже делікатне питання. У деяких жінок він збільшується вже в перші місяці, а іншим тривалий період вдається приховувати те, що вони готуються до народження дитини. Гінекологи вважають, що видно живіт повинно бути після 16-го тижня вагітності. Якщо УЗД визначив двійню, то починати з'являтися округлість може на 3-4 тижні раніше.

У жінки, вперше готується стати матір'ю, живіт може з'являтися значно пізніше, ніж у тих, хто збирається народити другу дитину. Розмір збільшується довше за м'язів, які активно чинять опір розтягуванню. Крім того, темп зростання живота може залежати від інших факторів. Іноді стає помітно, що жінка збирається стати матір'ю, тільки на пізніх термінах. Набагато швидше відбувається розтяжка м'язів у тих, хто вже проходив через пологи.

Коли починає рости живіт у вагітних двійнею

Ще одне питання, яке цікавить майбутніх мам, стосується багатоплідної вагітності. Помітна округлість, якщо на фото ультразвукового дослідження було видно два плодових яйця, з'являється раніше. В цьому випадку об'єм навколоплідних вод збільшується швидше, тому зміни відбуваються приблизно на місяць раніше. Вагітні двійнею вже в третьому триместрі мають животик, який видно неозброєним поглядом.

Матка при багатоплідної вагітності збільшується на кілька тижнів раніше, ніж при виношуванні однієї дитини. Загальна маса тіла мами також швидше росте. Однак великий живіт не обов'язково є свідченням того, що у жінки буде двійня. Іноді це ознака невірного розрахунку термінів вагітності, великого плода або освіти навколоплідних вод в значній кількості. Положення майбутнього малюка теж має значення.

На якому терміні починає рости живіт при другій вагітності

Вважається, що дитина у мами, яка завагітніла вдруге, трохи крупніше. Розмір животика відповідає цьому. Лікарі підтверджують цей факт. Плід при другій вагітності виростає у висоту і набирає до 500 грам більше ваги, ніж під час очікування первістка. Шкіра з м'язами швидше розтягуються, пупок викручується, вже на термін чотири місяці округлість добре видно.

Ріст матки у кожної жінки проходить індивідуально. Якщо період очікування первістка довгий час залишається непомітним для оточуючих, то другу вагітність стає видно раніше. Черевні м'язи після перших пологів вже розтягнуті, тому процес йде швидше. Важливо враховувати фізіологію майбутньої матері, особливо будова кісток тазу. Майбутня мама з вузьким тазом швидше «округлюється» при вагітності, ніж жінки з широким скелетом.

На якому терміні вагітності починає рости живіт? До десятого тижня візуальні зміни не можуть відбуватися. Вже після цього з'являється невелика округлість, росте з кожним днем. Самий активний період розвитку плоду починається з тринадцятої тижня. Після першої вагітності стінка черевної м'язи вже не така пружна, як раніше, тому може здатися, що «цікаве положення» швидше проявляється візуально.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!