Сорок другий тиждень вагітності

Ви вже втомилися від вагітності, але малюк не поспішає народитися, можливо термін вагітності був підрахований невірно, тому зараз у вас за підрахунками йде 42-я тиждень вагітності. Поки ще про переношенности мови не йде, вагітність вважають пролонгованої. Малюк засидівся в животику, і ви з нетерпінням чекаєте народження, як і всі ваші близькі. Малюк цілком дозрів для народження, набрав вагу і виріс, йому дуже тісно всередині животика і він ось-ось з'явиться на світ.

Зміни в організмі на 42 тижні

До цього терміну малюк підріс – його вага складає близько 3600-3700 р, зростання може досягати 55 см, і в цьому буде полягати основна трудність для пологів – чим більше буде дитина, тим складніше йому буде рухатися по родовому каналу. Приблизно 5% дітей можуть народитися в цьому терміні, пологи проходять зазвичай раніше цього терміну. Але навіть у цьому терміні розродження може пройти цілком благополучно і лікарі часто просто спостерігають за вагітними, не вдаючись до штучної стимуляції пологів. Народжені в цьому терміні діти цілком нормально себе почувають і активно розвиваються, але якщо тенденції до швидких пологах немає, буде призначено госпіталізація та проведення обстежень і курсу підготовки до пологів проводиться УЗД з оцінкою стану плода, навколоплідних вод і плаценти, а також шийки матки. Але зазвичай вагітність цілком сприятливо протікає навіть в цьому терміні і ніяких втручань не потрібно, можна цілком спокійно носити малюка. Поки ще немає ущільнення кісток черепа і сильної зношеності зі старінням плаценти, зменшення навколоплідних вод і пересихання шкіри малюка, гіпоксії плоду. Якщо ж подібне буде виявлятися при обстеженні, вирішується питання про негайну стимуляції родового процесу.

Пологи на 42 тижні

Розродження у цьому терміні цілком нормальні, і вагітність може протікати без особливих ускладнень. Але важливо знати, що існує ряд особливих показників, які будуть вказувати на справжнє переношування вагітності – це відсутність передніх навколоплідних вод, які розташовані перед голівкою плоду, різке зменшення загального об'єму навколоплідних вод, а також прокрашенние меконієм навколоплідні води, що мають частки меконію. Також в амніотичній рідині будуть зникати пластівці мастила, кістки черепа тверднуть, а шийка матки при цьому незрела, виникають виражені ознаки старіння плаценти. Якщо подібне буде виявлятися на цьому тижні, лікар буде рекомендувати стимуляцію пологів чи буде призначена операція кесаревого розтину. Медикаментозну стимуляцію пологів будуть застосовувати тільки за умови зрілої шийки матки, якщо ж вона відсутня, буде штучно стимулюватися її дозрівання перед тим, як стимулювати пологову діяльність. Але якщо показань до термінової стимуляції немає, можна спокійно доношувати вагітність до покладеного терміну.

Важливо прислухатися до своїх відчуттів – зазвичай пологи починаються з відходження вод або початку регулярних переймів, тоді малюк зовсім скоро з'явиться на світ. Пологи проходять в три стадії – перша найдовша стадія – це сутички з розкриттям шийки матки, потім йде період потуг з народженням плода, і потім відбувається відділення плаценти з плодовими оболонками і скорочення матки. За всіма етапами пологів пильно стежитимуть лікарі та акушерки.

Відчуття майбутньої мами

Зараз основні відчуття мами – це передвісники пологів і величезна втома від величезного живота, моральна пригніченість від очікування пологів та постійних дзвінків рідні. Зараз вам складно пересуватися, займатися звичною роботою і носити свій величезний живіт, важко спати, постійно хочеться в туалет, знижений апетит, ви вже кілька разів перебрали всі речі і підготували все придане для малюка. Займіться домашніми справами, поговоріть з малюком, умовте його народитися скоріше. Зберіть всі документи і речі, можливо вам пора бути госпіталізовані в пологовий будинок і чекати пологів вже там.

Болі

На 42 тижні мучать болі в спині, втома і важкість у ногах, живіт вже опустився і головка все тяжелеющего малюка сильно тисне на область малого тазу і крижів. З-за цього виникають болі між ніг, тягне поперек, виникають болі в животі, які можуть бути регулярними і свідчать про початок пологів. Також періодично кам'яніє живіт – матка приходить в тонус і готується до пологів.

Стан матки на 42 акушерської тижня

Шийка матки до цього терміну повинна бути зрілою і пропускати кінчик пальця, за рахунок розкриття внутрішнього зіву вона допомагає голівці опуститися в порожнину малого тазу і щільно притиснутися до виходу з нього. При цьому матка періодично приходить в тонус, за рахунок чого відбувається активна підготовка до пологів. Поступово скорочення матки стають все більш чутливими і починаються перейми – регулярні скорочення стінок матки з плавним розкриттям шийки матки.

Як розпізнати підтікання навколоплідних вод

При появі рясних водянистих виділень з піхви можна запідозрити подтекающие навколоплідні води. Вони можуть бути світлими, з домішками пластівців мастила і солодкуватим запахом, а можуть бути пофарбовані в коричневий або зеленуватий колір через домішки меконію. При підозрі на підтікання навколоплідних вод необхідно звернення до лікаря або проведення особливого тесту за допомогою спеціальної прокладки з індикатором, який покаже наявність у виділеннях навколоплідної рідини.

Також навколоплідні води можуть відходити досить рясно, потоком по ногах, тоді їх важко з чимось сплутати, і необхідно буде негайно звертатися в пологовий будинок.

Ознайомтесь із тим,як починаються перейми, як це можна визначити.

Що робити якщо пологи не наступають

На терміні 42 тижнів вагітність зазвичай вважають пролонгованої, а не істинно переношеній, хоча все індивідуально. Деякі жінки можуть перехаживать і ці строки, але якщо пологи ще не настали, народити цю тиждень шанси найбільш високі. Важливо повноцінне і детальне спостереження спеціаліста і встановлення факту переношування вагітності з характерними ознаками, тоді буде показана медикаментозна стимуляція пологів або за особливими показаннями операція кесаревого розтину.

Якщо ж показань до термінової операції не є, немає ознак страждання плоду, і самопочуття жінки не страждає, можна не хвилюватися і спокійно чекати пологів, насолоджуючись останніми днями з животиком. У вас в запасі є кілька днів можна вдатися до методів природної стимуляції матки до пологів, домашніми методами. Найприємнішими з них стануть сексуальні відносини з партнером або акуратна стимуляція сосків на грудях, активні прогулянки, миття підлоги або підйоми по сходах. З народних засобів можуть допомогти такі рекомендації як вживання ананасів або прийом чаю з листям малини. Також для наближення пологів застосовують касторове масло в дуже невеликій кількості – це призводить до очищення кишечника, що може провокувати активні скорочення матки і наближає настання пологів. Але зловживати ним не можна – при великій кількості цього масла можуть виникати сильні проноси з нудотою і блювотою.

Найчастіше пологи можуть не наступати через психологічну не готовності до пологів і установки на народження дитини у визначений строк – народити після нового року, дня народження, або кого-небудь події в житті. Але якщо є ознаки переношування вагітності, варто послухати лікаря і налаштовуватися на пологи і їх стимуляцію.

Важливо пам'ятати, що при переношуванні вагітності кістки черепа у дитини твердіють, що ускладнює конфігурацію голівки під час пологів і призводить до травмування малюка і родових шляхів матері. При старінні плаценти і порушення її функцій плід може відчувати гіпоксію, що може призводити до підвищеного ризику потрапляння меконію у навколоплідні води та аспірацією цих вод малюком з формуванням негативних для нього наслідків. Кількість навколоплідної рідини при переношуванні вагітності різко зменшується, що призводить до висушування шкірних покривів дитини. Якщо за даними УЗД лікарі відзначають ознаки переношування, потрібно вирішувати питання про розродженні швидко і негайно.

Якщо ж за даними обстеження з дитиною все в порядку, варто просто ще трохи почекати і поговорити з малюком, умовляючи його народитися скоріше. Важливо постійно прислухатися до своїх відчуттів і рухів дитини, і скоро ви з ним зустрінетеся!

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!