Бластоцисти в калі у дорослого - лікування бластоцистоза. Що робити, якщо в калі виявлено бластоцисти

Коли при аналізі виявляються цисти найпростіших у кале, це можуть бути симптоми бластоцистоза. Неприємне захворювання, що характеризується проявом кишкового дискомфорту, успішно лікується, але набагато краще запобігти його появі і зайнятися профілактикою.

Що таке бластоцисти

Товстий кишечник навіть здорової людини та дітей – місце проживання найпростіших. Там живуть бластоцисти хоминис. Вони стали відомі близько 50 років тому і піддалися вивчень. Спочатку їх вважали непатогенними мікроорганізмами, але незабаром з'ясувалося, що вони можуть поширюватися, розмножуватися і здійснювати перенесення захворювань протозойного інфекційного типу. Вчені кажуть, що бластоцисти беруть участь при розвитку кишкової патології, викликаючи хворобу бластоцистоз.

Класифікація бластоцист

За зовнішнім виглядом виділяють наступні бластоцисти, які при несприятливих умовах утворюють цисти – клітини з потовщеною стінкою:

  • Вакуолярная бластоциста – має вигляд вакуолі. Зовні має розмір до 20 мкм, всередині є до 4 ядер, мітохондрій та велика вакуолю, куди можна подіти поживні речовини.
  • Гранулярна бластоциста – схожа на вакуолярную, але тут вміст вакуолі і цитоплазми зовні схоже на гранульовану субстанцію. Всередині є ліпіди, глікоген, миелиноподобные структури.
  • Мікроскопічна авакуолярная, амебна форма – мають тип ембріона, місце проживання – товстий кишечник, мають малий розмір до 5 мкм. Схильні до швидкого руйнування за межами товстої кишки. Амебна форма нерухома, живе поблизу стінок кишечника.
  • Мультивакуолярная бластоциста – являє собою групу авакуолярных форм, місце проживання – порожнину кишечника. Всередині є цитоплазма з кількома вакуолями. Їм характерна щільна зовнішня оболонка, потрібна для захисту від несприятливих дій.

Симптоми бластоцисти у дорослого

Коли лікарі виявляють бластоцисти в калі у дорослого, то це свідчить про захворювання. До клінічного дослідження зрозуміти про наявність патогенної інфекції можна за наступними симптомами у дорослого, які проявляються тільки при зниженні імунітету:

  • спазм, біль у животі;
  • кал рідкої консистенції;
  • різке схуднення;
  • відмова від їжі;
  • частота блювоти;
  • лихоманка;
  • свербіж на шкірі.

Заразитися бластоцистами може дитина й дорослий у разі вживання брудної води, погано промитих фруктів і овочів, через брудні руки і прості предмети. Мікроорганізм потрапляє через шлунок в товстий кишечник дитини, де і починає свою життєдіяльність. Там же найпростіше розмножується, гине, виділяє продукти інтоксикації, отруюючи організм.

Як здавати аналіз калу на цисти найпростіших

Щоб виявляти бластоцисти в калі у дорослого з достовірною точністю, потрібно здати аналізи. Для постановки діагнозу потрібно, щоб у калі за нормою було не менше 5 бластоцист. Також важлива постійність – виявлення повинно бути проведено багаторазово, щоб діагноз був підтверджений. Правильний збір калу повинен здійснюватися з використанням чистої спеціальній ємності. Краще це робити з ранку, після попереднього обмивання шкірних покривів промежини.

Кал дорослого подається для лабораторного дослідження як можна швидше, щоб клітини не загинули. Для виявлення бластоцист у дорослого використовують метод ПЛР, який виявляє ДНК мікроорганізму. Паралельно з виявленням бластоцист з лабораторної нормою калу лікарі дивляться на ознаки (прямі і непрямі) кишкового запалення, рівень кров'яних лейкоцитів, перевага мікрофлори товстої кишки та її патоморфологічні зміни.

Як і чим лікувати бластоцисти у дорослих

Коли в калі дорослого виявлені мікроорганізми, але клінічної картини захворювання немає, то усувати паразитів необов'язково. Лікування дорослого рекомендують проводити при появі неприємних симптомів алергії, і коли в калі підвищена концентрація збудника, що зберігається тривалий час. Проста норма лікування дорослого від бластоцистов homini на першій стадії включає прийом антибіотиків:

  • Метронідазол;
  • Фуразолідон;
  • Ниморазол.

Іноді лікарі можуть призначати прийом Нифуратела, Тиберала і Тинідазолу. Одночасно з антибіотиками призначаються препарати стимулюють імунітет, щоб організм сам міг боротися з шкідниками. Є варіанти лікування народними засобами – прийомом відвару полину. Корисно приймати помірна кількість пекучого перцю чилі, гострих спецій: імбиру, гвоздики, гірчиці. Вітається вживання цибулі, часнику, хрону. Для створення кислого середовища приймають квашену капусту, кислі соки, фрукти, кисломолочні продукти – все це негативно впливає на флору.

Методи профілактики захворювання

Щоб протистояти бластоцистам в калі у дорослого, необхідно проводити прості профілактичні заходи – дотримуватися санітарну гігієну:

  • дитині слід мити руки, фрукти, овочі;
  • боротися з мухами;
  • пити тільки чисту воду;
  • дотримувати чистоту на кухні, в туалеті;
  • займатися спортом для підтримки імунітету;
  • вести здоровий спосіб життя, дотримуватися правильного харчування.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!