Пальчикові фарби для малюка

Зовсім недавно малюки малювали пензликами, олівцями, фломастерами, ватяними дисками. В даний час виробники канцелярських товарів пропонують для цих цілей дитячі фарби для малювання руками. Такі набори допомагають розвитку певних навичок, здібностей, формують естетичний смак, безпечні, підходять для маленьких дітей.

Що таке пальчикові фарби

Пластична кольорова маса на водній основі, до складу якої входять харчові барвники, отримала назву – фарби пальчикові. Консистенція цього матеріалу для творчості приємна на дотик, практично не розтікається по поверхні. Не страшно, якщо маленький художник ненавмисно перекине баночку – ризик забруднити все мінімальний.

З якого віку можна починати малювати

Давати набори для малювання пальчиками можна малюкам з піврічного віку. Це більш безпечний спосіб знайомства з творчістю, ніж використання пензлів, олівців або фломастерів. Хоча краще дочекатися, коли дитині виповниться 8-9 місяців. У цьому віці малюк зможе сидіти без допомоги дорослих, а пальчики стануть більш слухняними.

Склад

Маленьким дітям не рекомендується давати гуаш або акварель. Причина – токсичність і небезпечність при випадковому проковтуванні. Важкий складу таких фарб може завдати шкоди ніжній дитячій шкірі. Альтернативний варіант – безпечні фарби для малюків. Перед покупкою обов'язково ознайомитися з інгредієнтами, серед яких не повинно бути ніяких незрозумілих хімічних речовин. До складу товарів для дитячої творчості входять лише безпечні компоненти:

  • крохмаль або борошно;
  • вода;
  • сіль;
  • харчовий барвник.

Дбайливі виробники вводять солоні або гіркі смакові добавки, щоб у маленького художника не виникло бажання з'їсти яскраву масу. Якщо куплена фарба не оттирается від шкіри, не видаляється з робочої поверхні, не відпираються від одягу, – краще їй не користуватися, можливо, в склад входять небезпечні токсичні компоненти.

Користь

Деякі матусі скептично ставляться до малювання руками, але психологи і педіатри вважають це заняття корисним, благотворно впливає на психологічне здоров'я дитини. Так, піврічний малюк вивчає навколишній світ доступними способами, в тому числі і через тактильні відчуття. Малюючи пальчиками, дитина різнобічно розвивається. Малюк дізнається фактури (папір, плівка, скло), причинно-наслідкові зв'язки (що буде, якщо змішати кольори і чому фарба капає), розвиває здібності.

Інші достоїнства цього виду творчості:

  • активізація дрібної моторики, головного мозку, що безпосередньо пов'язано з розвитком мовного центру;
  • вироблення посидючості, зосередженості, уваги, працьовитості;
  • позитивний вплив на нервову систему (актуально для легковозбудимых і гіперактивних дітей);
  • поліпшення тактильної чутливості;
  • отримання задоволення від творчого процесу;
  • розвиток логіки, фантазії, образного, просторового мислення;
  • формування естетичного смаку.

Як малювати пальчиковими фарбами

Насамперед визначтеся з поверхнею для малювання: чим більше буде її розмір, тим краще. Для цих цілей підійде ватман, шматок старих шпалер, клейонка, стіни у ванній. Важливо також приділити увагу одязі дитини. Добре виділити для творчих забав спеціальний комплект одягу, який не шкода буде зіпсувати. Це дозволить повністю захопитися процесом, не турбуючись що-небудь забруднити.

Починати навчання малюванню краще з однієї баночки, поступово збільшуючи кількість. Відбитки можна залишати пальчиками, долоньками, дитячими ступнями. Яскравий матеріал для творчості надає дитині широкий політ фантазії. Не обмежуйте юного художника, намагаючись загнати в рамки і пояснюючи правила. Нехай процес малювання буде стихійним. Просто спочатку покажіть, як залишити сліди на папері, яким чином можна провести лінію, змішати кольори.

З часом завдання можна ускладнити, наприклад, повністю покрити долоню фарбою і доторкнутися до паперу. Покажіть малюкові, який слід залишиться від розкритої долоні, а який від затиснутого кулака. Порівняйте відбитки. Не переживайте, якщо дитина не зацікавиться, не захопиться, значить, поки він не готовий. Просто ще не настав час, потрібно трохи почекати.

Для дітей постарше можна використовувати трафарети, які легко вирізати з картону. Покладіть вирізану схему на папір, умочіть шматок губки у фарбі і дайте їх дитині. Нехай малюк прикладе його до трафарету і подивиться, що вийде. Альтернативний варіант – фігурні штампи, вирізані з губки. Незвичайні фактурні відбитки залишає зім'ята папір, целофан, тканина, змочена у фарбі.

Перші малюнки пальчиковими фарбами для малюків будуть абстрактними і хаотичними. Намагатися навчити сина чи доньку малювати справжні предмети, можна не раніше 3-х років. До цього віку не варто прив'язуватися до шаблонів і показувати, що будиночок це обов'язково квадрат з дахом у вигляді трикутника. В уяві маленького творця будинок може виглядати інакше, ніж в реальності. Завдання батьків-навчити дитину спостерігати за подіями, але не переробляти внутрішнє сприйняття навколишнього світу.

Виділяють різні техніки малювання фарбами. Так, якщо дитина вже освоїв ази і знає, як залишити на папері слід, спробуйте зробити наступне завдання. Попросіть малюка залишити відбитки в довільному порядку. Дочекайтеся, коли фарба підсохне, і домалюйте фломастером або олівцем, отримані плями в закінчені картинки (квіточки, тварини). Альтернативний варіант – залишати сліди на папері долоньками, а потім домалювати деталі, використовуючи фарби. Можна ускладнити завдання – зробити зображення з декількох відбитків долоньок.

Як вибрати

Безпека – головний критерій вибору товарів для дітей. Малюки постійно пхають пальчики в рот, але це не повинно відлякувати батьків від покупки наборів для творчості. Головне – уважно вивчити входять до складу компоненти. Натуральні інгредієнти дитячих фарб для малювання руками – борошно, крохмаль, сіль і харчові барвники. Такий продукт має невеликий термін придатності, тому перед покупкою переконаєтеся, що фарби ще можна використовувати.

Не бажано купувати відразу ж палітру кольорів. Для початку виберіть 3-4 яскравих кольори, які подобаються дитині. Завдання батьків – познайомити малюка з цим видом творчості. Купуючи фарби, зверніть увагу на консистенцію: рідина повинна бути текучою, трохи густий. Віддавайте перевагу великим і перевіреним виробникам.

Як зробити пальчикові фарби в домашніх умовах

Якісні набори для малювання руками коштують дорого. Можна дочекатися акцій і розпродажів на цей товар і придбати за вигідною ціною, а можна зробити їх самостійно з інгредієнтів, які знайдуться практично в кожному господарстві. Процес виготовлення не займе багато часу, а результат буде оцінений по достоїнству юним даруванням.

На основі крохмалю

Для отримання безпечного матеріалу для дитячої творчості на основі крохмалю потрібні такі компоненти:

  • 0,5 ч. ложки солі;
  • 3 ст. ложки цукру;
  • 0,5 склянки крохмалю;
  • харчові барвники;
  • 2 чашки води.

Інгредієнти за винятком барвників потрібно ретельно перемішати в невеликій каструлі. Потім нагріти ємність на мінімальній температурі, поки суміш не придбає консистенцію сметани. Отриману масу розлити в невеликі баночки, додавши різні харчові барвники, наприклад, для фарбування великодніх яєць. Можна для цих цілей використовувати природні пігменти – буряковий, морквяний сік.

З борошна

Можна купити пальчикові фарби для малюків в магазині, а можна зробити їх самостійно. Для цього буде потрібно 0,5 кг борошна, 2 ст. ложки рослинного масла, вода, сіль, насичені дитячі соки, маленькі ємності. Алгоритм дій:

  1. Змішати борошно, масло і воду до консистенції густої сметани.
  2. Додати при бажанні сіль. Це потрібно, щоб відбити у дитини бажання їх з'їсти.
  3. Розлити суміш по ємностях, додавши в кожну густий сік потрібного відтінку.

Фарби з піни для гоління

Третій варіант рецепту найшвидший. В результаті приготування виходить кольорова субстанція, якій можна малювати лише у ванній кімнаті. Знадобиться гіпоалергенна піна для гоління, яку потрібно змішати з яким-небудь пігментом. Для цього підійде проста гуаш, акварель або харчовий барвник. Отриману масу зберігати в баночках.

Ціна

Фарби для малювання пальцями коштують не дешево, до того ж не завжди вони є в доступній продажу. Купити пальчикові фарби для дітей від року можна в спеціалізованих інтернет-магазинах з безкоштовною доставкою або замовити поштою. Діапазон цін в Москві і Санкт-Петербурзі:

Назва

Країна

Характеристика

Вартість, рублів

Crayola, 4 кольори

Англія

Легко змити/відіпрати, безпечні при ковтанні, яскраві кольори, для дітей від 2-х років

Вісімсот сімдесят чотири

Kribly Boo, 12 кольорів

Китай

Після висихання зберігають яскравий і насичений колір; підходять для дітей з 3-х років

714

Jovi, 5 кольорів

Іспанія

На водній основі, сертифіковані для дітей від 2-х років, гіпоалергенні, не містять глютен

220

Ses creatіve, 4 кольори

Нідерланди

Підходять для алергіків

608

Shenzhen Wingart, 6 кольорів

Китай

Змиваються фарби

503

Відео

Граємо разом: пальчикові фарби. Дитяче творчість.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!