Віники для лазні - різновиди та властивості, як і коли заготовляють, правила застосування ціна

Баня для сучасної людини, – один з найбільш доступних і швидких способів відновлення сил. У лазні можна по-справжньому розслабитися, зміцнити імунітет. Ви помічали, що в парній легше дихається, а лазневі процедури покращують настрій, знімають емоційне напруження, тонізують, зміцнюють організм? Лазня робить на людину комплексне вплив, яке включає масаж тіла гарячим віником, ароматерапію, природне очищення шкірних покривів, нормалізацію припливу крові до внутрішніх органів.

Для чого потрібен банний віник

Існують різні підходи до відвідування лазні. Хтось п'є трав'яний чай, хтось воду, хтось обливається холодною водою з діжки, а хто-то пірнає в купіль. Але все банщики однаково порадять взяти з собою в лазню хороший віник. Купити віники для лазні, або підготувати їх самостійно – вирішувати вам, але вибрати його – це серйозна наука. Весь процес оздоровлення може бути поставлений під загрозу при неправильному виборі і підготовці.

Властивості

Фізичний вплив віника покращує циркуляцію крові, нормалізує артеріальний тиск, розслаблює м'язи, має антицелюлітний, лімфодренажний ефект. Правильне його застосування тонізує шкіру, нормалізує потовиділення, знімає больові відчуття при хворобах суглобів. Ефірні олії, дубильні речовини, випаровуючись з його поверхні, активізують дихальну систему, мають бронхорозширюючу дію, сприяють відходженню мокротиння. Важливо знати, як впливають листя рослин і дерев на організм, від яких хвороб допомагають:

  1. Містяться в листі берези ефірні масла допомагають очистити бронхи, полегшують відходження мокротиння. Березові бруньки мають сечогінну, жовчогінну дію. Листя берези багаті аскорбіновою кислотою.
  2. Листя липи допомагають зняти нервове напруження, впоратися з втомою зміцнюють нервову систему, допомагають впоратися з застудою, порушеннями сну, мігренню.
  3. Дубильні речовини, що містяться в корі дуба, благотворно впливають на стан шкіри, допомагають нормалізувати артеріальний тиск при гіпертонії, покращують емоційний фон, надає заспокійливу дію.
  4. За рахунок антисептичних властивостей ефірного масла, евкаліптовий віник сприяє очищенню легенів, бронхів, допомагає вилікувати нежить, полегшує біль у горлі, незамінний при застуді.
  5. Вільховий – очищає шкірні покриви від токсинів, покращує стан шкіри, допомагає впоратися з підвищеною пітливістю, сприяє відходженню мокротиння при застуді, полегшує болі при ревматизмі, подагрі, артриті і артрозі.
  6. Горобиновий – тонізує, надає сили, знімає втому. Таким віником краще паритися з ранку, він підвищує працездатність.
  7. Кропив'яний – допомагає знизити артеріальний тиск, має протизапальну дію на шкірні покриви (при запаленнях, акне), при подагрі. А також полегшує болі при ревматизмі, радикуліті, м'язових навантаженнях.
  8. Аромат ялинового – благотворно впливає на нервову систему, а його дотику особливо приємні при радикуліті, ревматизмі, артриті, хворобах суглобів, хребта. Ялинове масло допомагає впоратися з кашлем.
  9. Віничок з ялівцевого лапника застосовують для профілактики захворювань органів дихання, при бронхітах, трахеїтах, туберкульозі. Він активізує роботу нирок, печінки, жовчовивідних шляхів, покращує стан шкіри, покращує загальний стан організму при остеохондрозі.
  10. Кленовий – володіє антибактеріальними, ранозагоювальні властивості.
  11. Бамбуковий – інтенсивно впливає на шкірні покриви, стимулює кровообіг, покращує приплив крові до внутрішніх органів, сприяє розслабленню м'язів.

Види віників для лазні

Віники відрізняються не тільки складом, але і способом їх використання. Найпоширеніший варіант – опахальный. Таким можна паритися самостійно, він широкий, плоский. Робочий варіант використовує банщик, коли парить іншої людини. Для зручності використання у нього буває спеціальна петелька на рукоятці. Майстри банної справи використовують вінички різного розміру, в залежності від цілей, технології виконання масажу. Нерідко їм вкривають голову, вдихають його аромат або сидять на ньому.

З гілок

Березовий віник використовують при перших заходів в парну. Ефірні масла, аскорбінова кислота, каротин, смоли готують шкіру до подальших банних процедур, розкривають пори, покращують потовиділення:

  • Дубові вінички для лазні нормалізує роботу сальних залоз, роблять шкіру більш пружною, допомагають нормалізувати артеріальний тиск при гіпертонії.
  • Смородинові і вишневі – корисні для людей з хронічними захворюваннями, болями в суглобах, є хорошим протизапальним засобом.
  • Липові – добре допомагають при боротьбі з хронічними, сезонними простудними захворюваннями, для профілактики розладів нервової системи, порушень роботи жовчного міхура, нирок. Листя липи допомагають зняти нервове напруження, впоратися з втомою, мігренню.
  • Вільхові – благотворно впливають на шкіру, розгладжує дрібні зморшки, тонізує. Очищають шкірні покриви від токсинів, покращує стан шкіри, допомагає впоратися з підвищеною пітливістю, сприяють відходженню мокротиння при застуді, полегшують ревматичні болі.
  • Осиковий віник для лазні володіє антисептичними властивостями, добре допомагає при простудних захворюваннях. Осика притуплює біль при ревматизмі, покращує емоційний фон, допомагає позбутися від занепокоєння, тривожності.
  • Кленовий віник для лазні має антибактеріальні, ранозагоювальні, протизапальні властивості, добре тонізує.
  • Евкаліптовий – незамінний при застуді. За рахунок антисептичних властивостей ефірного масла, що міститься в гілках і листках сприяє очищенню легенів, бронхів, допомагає вилікувати нежить, полегшує біль у горлі.
  • Ялиновий віник для лазні благотворно впливає на нервову систему, дотику такого віника особливо приємні при радикуліті, ревматизмі, артриті, хворобах суглобів, хребта. Ялинове масло допомагає впоратися з кашлем.
  • Ялівцевий лапник застосовують для профілактики захворювань органів дихання, при бронхітах, трахеїтах, туберкульозі. Він активізує роботу нирок, печінки, жовчовивідних шляхів, покращує стан шкіри, остеохондроз.

З трав

Вінички з трав використовують для масажу, ароматизації парної. Бактерицидні властивості полину, шавлії, ромашки добре відомі. М'ята має седативний ефект. Часто вінички з трав вішають на стіни парної або сауни. До вибору трав варто підходити дуже обережно – серед відвідувачів лазні можуть виявитися алергіки, у яких негативна реакція на запахи багаторазово посилиться підвищеною температурою парилки.

Об'єднані віники

Приємно використовувати комбінований віник – він може бути виготовлений з гілок дерева з додаванням ароматних трав. Такий букет здоров'я поєднує в собі фізичний вплив, ароматерапію, діє як інгалятор. Липовий віник добре сполучається з гілками вільхи, горобини, верби. Він буде тонізувати, зміцнювати шкіру, стимулювати потовиділення. З віниками з гілок смородини, вишні в парну заглядає літо, навіть якщо за вікном сніг. Гілки гнучкі, вони приємно масажують шкіру, стимулюють потовиділення, а листя живлять шкіру корисними речовинами.

Заготівля віників для лазні

Дерево, з якого буде заготовляти аксесуар, має рости в екологічно чистому місці – далеко від дороги, лінії електропередач. Потрібно уважно подивитися, чи немає поразок на корі, листі дерева. Для складання підходять гілки середньої частини крони молодого дерева. Вони повинні бути гнучкими, злегка зігнутими. Найкраще зрізати нижні гілки з декількох дерев, а не обдирати одне. Так дереву буде легше відновитися. Гілки потрібно заготовлювати в суху, теплу погоду.

Терміни

Найкращий час для заготівлі – початок липня. Листя дерев вже зміцніли, але ще свіжі, багаті цілющими речовинами:

  • Березові віники для лазні традиційно заготовляли після Трійці – в середині липня.
  • Липовий – заготовляють з початку липня до кінця серпня.
  • Дубовий можна заготовити з середини серпня до середини вересня.
  • Віник з кропиви заготовляють під час цвітіння рослини – у середині літа.

Як заготовлювати і в'язати віники

Недосвідченій людині здасться, що зробити віник для лазні – проста справа. Але варто знати кілька правил. В'язка їх повинна проводитися в певній послідовності:

  • Гілки потрібно ретельно перебрати, покласти горизонтально, вирівняти по довжині. Тонкі гілки повинні бути зовні, а більш товсті виявляються всередині. Довжину гілок на ручці можна підрівняти секатором.
  • На рукоятку накладається мотузка, яка стягує гілки.
  • Рукоятку можна обв'язати мотузкою або обмотати тканиною, щоб захистити руки при його використанні.
  • Оптимальний розмір віника – від 40 до 80 див.

Сушка

Сушити потрібно тільки вінички з гілок листяних дерев, чагарників. Хвойні вінички з ялини, ялівцю використовують свіжозрізаними. Правила їх сушіння наступні:

  • сушити краще всього під навісом на вулиці, або на веранді;
  • ультрафіолетові промені не повинні стосуватися листя, вони можуть скрутитися або опасти, а в закритому, погано провітрюваному приміщенні їм загрожує пліснява;
  • протяги для них теж не корисні, а сушка – дуже копітка справа;
  • готові знімають і складають впритул один до одного, при цьому вони сплющуються, а коли ви зустрічаєтеся з ними в лазні, виникає відчуття, що вони вас «обіймають».

Як паритися віником в лазні

Паритися – це особливе мистецтво. Воно вимагає дотримання певних правил:

  1. Перед тим як зайти в парну, рекомендується постояти під душем, поступово підвищуючи температуру.
  2. Важливо щоб волосся залишалися сухими. На голову потрібно надіти спеціальну шапочку – вона захистить волосся від високої температури.
  3. Перший захід – не більше 5 хвилин, краще спочатку розміститися на нижній полиці. Потім можна піти в душ, змити піт, шлаки з поверхні шкіри, а вже потім посидіти, відпочити в передбаннику. У другій і третій заходи можна обприскувати розжарені камені гарячою водою.
  4. Коли пара стає багато, можна братися за віник. Спочатку ви лягаєте на живіт, вас поплескують віником знизу вгору – від ніг до плечей. Рухи повинні бути легкими.
  5. Другий, третій, наступні заходи не повинні тривати більше 10 хвилин. Між заходами в парилку обов'язково робити перерви.
  6. Починати таку перерву краще з душу, потім можна посидіти, випити трав'яний чай, щоб відновити запас рідини, яку ви втратили з потом.
  7. Дуже важливо не виходити на вулицю відразу, необхідно почекати поки тіло висохне, дихання стабілізується, а температура прийде в норму.

Підготовка

Правильне запарювання впливає на жорсткість віника, на відчуття від дотику до тіла. Сухий віник потрібно обполоснути теплою водою, потім облити окропом, загорнути в тканину на 10 хвилин. Інший варіант запарювання– потримати його в холодній воді близько 20 хвилин, а потім занурити в гарячу воду. Занадто довгий запарювання призведе до того, що всі корисні властивості з нього вимиються.

Віник можна замочити для гнучкості на ніч у холодній воді, вранці обтрусити, покласти в поліетиленовий пакет. Потім його потрібно просто потримати над розпеченою кам'янкою. Для цього його опускають в гарячу воду, 1-3 секунди тримають на гарячих каменях. Важливо, щоб при цьому не обгоріли листя. Важливий момент в підготовці веничка до походу в баню – захист рукоятки. Її можна обмотати тканиною або бинтом до того, як почали запарювати.

Застосування

Масаж віником проводиться знизу вгору – від ступень до лопаток. Починається він плавними, легкими торканнями, а потім рухи стають більш інтенсивними. Віником для лазні можна не тільки парити. Їм вкривають голову, вдихають аромат, прикладають до особі. Вінички з трав розвішують по стінах парної. Вони розігріваються, наповнюють повітря ароматом м'яти, полину, або лаванди, створюючи аромотерапевтический ефект.

Ціна на віники для лазні та сауни

Ціни в Москві коливаються від 150 до 400 рублів. Інтернет-магазини пропонують замовити віники з доставкою, ви можете дізнатися їх вартість. На сайтах цієї тематики представлені екзотичні вінички з сріблястого евкаліпта по 200 рублів за штуку в упаковці, а де ви отримаєте найкращий віник для лазні –вирішувати вам. Рекомендується запасати віники влітку або ранньої осені. Збори трав для лазні продаються за ціною від 150 рублів (полин, пижмо, звіробій, м'ята, буркун, материнка).

Відео

Віники для лазні, види і застосування. Російська лазня

Як заготовити березові віники для лазні

Як правильно вибирати і запарювати віники для лазні

Відгуки

Олена, 34 рокиБуквально пару років тому я спробувала бамбуковий віничок. Мені він дуже подобається – не залишає листя в парній, після користування ним не потрібно відмивати підлогу. Масаж таким віником добре розслабляє, хоча виглядає він дуже жорстко. Рекомендую всім, хто хоче випробувати нові відчуття в сауні або російській парильні.
Сергій, 29 роківЯ з дитинства люблю паритися березовим віником. Мені подобається аромат, гнучкість гілок. Якось пробував березовим віником паритися в вакуумній упаковці – не засушені листя, а свіжі. Хороша технологія, але і звичайний березовий, найпростіший мені теж подобається. Головне запарювати його заздалегідь, щоб листки трималися довше.
Олександр, 49 роківОдного разу спробувавши в далекій тюменської тайзі справжню російську лазню на дровах зі свіжозрубаної маленької пихточкой, я полюбив паритися з хвойними віником. У Тюменській області вода дуже м'яка, при запарюванні веничка вода відразу набуває рубіновий колір. Таке важко повторити, але є невеликі відгомони тих відчуттів.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!