Як прискорити ріст бороди народними засобами

Багато молоді люди вважають наявність щетини невід'ємним атрибутом мужності або бажають слідувати сучасній моді на бороди, ось тільки густа і красива, вона росте далеко не у всіх, чи не так швидко, як того хотілося б. Давайте розберемося, чому це відбувається? Які є способи «активізації» появи щетини, які народні засоби для росту бороди ефективні, як за нею доглядати? Що робити, якщо щетина не росте? Потрібно застосовувати лікарські препарати?

Що робити якщо не росте борода

Проблема мізерної рослинності на обличчі стосується не тільки молодих людей. Деякі зрілі чоловіки також не можуть відростити густу красиву бороду. Чому не ростуть волосся там, де вони повинні бути в силу чоловічої природи? Можливі такі поширені причини такої «природної аномалії»:

  1. Вік. Не виключено, що ваш час виглядати настільки брутально ще не настав. Вік появи рослинності на обличчі суто індивідуальний, початок активного росту щетини природно як в 15 років, так і в 25.
  2. Етнічна приналежність. Чоловікам деяких національностей просто не властива волосатість як така. Це нормально, наприклад, для багатьох північних народностей (чукчів, ескімосів, евенків).
  3. Генетика. Якщо у вашому роду чоловіки не відрізняються густою бородою і щетиною, то ви навряд чи станете винятком.
  4. Ендокринні порушення. Тестостерон – головний гормон росту волосся на обличчі. Про збій у роботі ендокринної системи чоловічого організму свідчить убога рослинність на щоках і підборідді.
  5. Авітаміноз, онкологічні та деякі інші захворювання супроводжуються випаданням волосся, уповільненням або припиненням росту щетини.

Вік, спадковість і національність – це причини, усунути які у вас не вийде. Але ви в змозі ризикнути і спробувати обдурити природу, скористатися гормональними препаратами або послугами клініки з пересадки волосся. Деяким допомагають поради і рецепти народної медицини. Якщо ж причина поганої бороди в хвороби, то потрібно пройти лікування, і зростання волосся відновиться після одужання.

Як прискорити зростання волосся на обличчі народними засобами

Домашні засоби не так ефективні, як фармацевтичні, але вони безпечніше, завжди є під рукою, як, наприклад, гірчиця, червоний перець, рослинне масло, кефір. Поради предків перевірені не одним поколінням бородатих чоловіків і багаторічним досвідом, тому варто до них прислухатися. Їжте більше горіхів, темного м'яса, зелені, слідкуйте за чоловічим здоров'ям, скористайтесь рецептами народних засобів з маслами і масками.

Оліями

Як стимулювати зростання бороди і вусів маслами? Для цього необхідно використовувати їх при масажі, додавати в компреси і косметичні маски. Найпростіший спосіб – змащувати реп'яховою маслом місця бажаною порослі на обличчі. Як показує досвід, це зілля здатне не тільки прискорити ріст волосся, але і розбудити сплячі цибулини. Стимуляція зростання відбувається за рахунок активного живлення фолікул і шкіри обличчя. Це свого роду «добриво» для бороди, яке надає і оздоровчий вплив.

Масаж:

  1. Очистіть обличчя лосьйоном.
  2. Нанесіть на місця зростання бороди, вусів ледве тепле реп'яхову або касторова олія.
  3. Гарненько розітріть змащені ділянки.
  4. Сильними, але м'якими рухами пальців помасажуйте шкіру, немов малюєте на ній спіральки.
  5. Відчули розігрів? Легко поплескайте долонями по обличчю.
  6. Протріть шкіру нанесеним на косметичний диск тоніком.

Масками

Всі косметичні маски впливають безпосередньо на шкіру: живлять, відновлюють ліпідний баланс, розширюють судини, звужують пори, підсилюють приплив крові. Останній ефект активно використовується в народних засобах для інтенсивного росту бороди. Маски для чоловіків готують на основі або з додаванням масла будяка, з гірчицею, витяжкою пекучого перцю, коньяком. Наносять суміш на чисту шкіру, витримують 10-15 хвилин.

Коньячна маска дуже допомагає прискорити зростання проблемних волосся. Вона застосовується для покращення їх стану. Інгредієнти оздоровчої маски містять виключно натуральні компоненти. Нічого шкідливого в них немає. Склад коньячної маски ви можете подивитися нижче :

  • їдальня ложка масла чортополоху;
  • чайна ложечка коньяку;
  • п'ять крапель токоферолу.

Ще один дуже популярний народний засіб для росту бороди – гірчична маска. Ця цілюща штука не містить шкідливих компонентів і складається тільки з натуральних елементів. Так що сміливо можете застосовувати цю маску для росту бороди, не боячись за наслідки. Інгредієнти гірчичною маски в рівному обсязі ви зможете побачити нижче:

  • гірчичний порошок;
  • кефір;
  • мед.

Аптечні засоби для росту волосся

Будь-які лікарські препарати, будь-то таблетки або мазі, потрібно приймати тільки після консультації з лікарем. Якщо убога рослинність на обличчі не пов'язана із захворюваннями, то комплекси для росту бороди, як «Алерана» або «Міноксидил», тільки зашкодять їй. Хочете використовувати аптечні засоби? Купуйте вітаміни або натуральні масла. Бажаєте поекспериментувати з ліками? Тоді будьте готові до алергії або випадання волосся, іменованому серед бороданів «відкатом».

Ефект «відкату» – це відмирання волосяних цибулин на обличчі після відмови від прийому активних препаратів. Пов'язано це з тим, що той же міноксидил – речовина, здатна заміщати функцію волосяних фолікул, що активно використовується при лікуванні облисіння. Застосовуючи препарат для росту бороди, ви досягнете його посилення, але коли стимуляція припиниться, почнуть випадати і ваші рідні волосся, так як активний міноксидил агресивний по відношенню до здорових цибулин.

Харчування для росту волосся

Все ще думаєте, як зробити бороду гущі? Складіть для себе новий раціон, включіть в нього продукти, які містять стимулюють ріст волосся речовини:

  1. Білок рослинний і тваринний.
  2. Вітамін А – каталізатор вироблення шкірного сала, «транспортувальник» вологи до волосяних фолікулів, незамінний зволожувач шкіри.
  3. Вітамін С, підвищує імунітет, підтримує здоровий стан волосся.
  4. Вітамін Е – своєрідний магніт, який притягує кров до цибулин, що сприяє прискоренню росту волосся.
  5. Фолієва кислота незамінна для відновлення кератину, потовщення волосків.
  6. Пантеноновая кислота – вітамін В5, розщеплювач жирів і білків, які нормалізують обмінні процеси в шкірі.
  7. Біотин – вітамін В3, «загусник» рідкісної бороди, стимулятор її зростання.

Як стимулювати ріст волосся, що треба їсти, щоб наситити свій організм цими корисними для чоловічої краси речовинами? Нежирне м'ясо і темна птах (дичина, гусак, качка), печінка, тверді сири, яйця забезпечать вас білком і вітаміном А. З куркою, пророщеною пшеницею, рибою ви отримаєте біотин. Вітаміном С наситять ваш організм зелені і листові овочі, помідори, цитрусові. Пантеноновой і фолієвою кислотою багатий цільнозерновий хліб, морепродукти, горох, пивні дріжджі, молоко, горіхи.

Засоби для догляду за бородою

Правильне харчування і народні рецепти обов'язково допоможуть впоратися із завданням стимуляції рослинності на обличчі, а ось за виросла бородою потрібно постійно доглядати. Серед готових засобів чимало суто чоловічої косметики, як, наприклад, Trius – продукт вітчизняної фармакології. Це спеціальний препарат для стимуляції росту волосся та догляду за бородою. «Триус масло» з витяжкою пекучого перцю – лише одне з небагатьох засобів догляду, необхідних бородачам поряд з шампунями, бальзамами, кремами, воском і спреями.

Крем для росту бороди

Від випускаються, для бородатих чоловіків, кремів не варто очікувати чудодійних ефектів. Їх основна функція – догляд за шкірою, активізація кровообігу, живлення волосяних цибулин. Таке комплексне вплив здатне підсилити зростання волосся на обличчі, особливо, якщо мазь містить гормональні компоненти. Шкіра, захована під рослинністю, отримує менше кисню, стає сухою або, навпаки, жирної, тому борода на ній росте гірше. Крем усуває ці проблеми.

Шампунь

Рослинність на обличчі мало чим відрізняється від шевелюрою на голові, тому миття бороди обмежується звичайними шампунями. Важливо лише підібрати засіб для волосся певного типу. Невідповідний шампунь здатний спровокувати появу лупи, ефект жирного волосся, лущення шкіри, алергію. Разом з миючим засобом необхідно придбавати і бальзами-ополіскувачі, які не дадуть волоссю електризуватися, пушіться, ставати сальними незабаром після миття.

З обережністю потрібно ставитися до фармакосметике, призначеної для росту бороди. Наприклад, шампунь для бороди, що входить в комплекс «Алерана», містить активні компоненти аналогічні імпортним миноксу – ліків від облисіння. Його застосування ефективно, коли волосяні фолікули зникають або перестають виконувати свої функції. Використання препарату для здорового волосся здатне спровокувати їх випадання.

Спрей

Для посилення росту бороди використовують спреї. Вони мають судинорозширювальний ефект, підсилюють приплив крові до цибулин, чим сприяють росту волосся. Їх дія аналогічно крему, але на відміну від нього, аерозолі не залишають жирного блиску. Купуючи спреї, звертайте увагу на їх склад, тому що міститься в продукті міноксидил корисний лише при лікуванні облисіння.

Ще одна категорія спреїв для догляду за бородою – дезодоруючі засоби. Вони покликані усувати або маскувати запахи, поглинаючі волоссям. До їх складу входять парфумерні віддушки, ароматні ефірні масла, зволожуючі інгредієнти. Такі засоби догляду більше підходять для курців або людей, чия робота пов'язана сильними або специфічними запахами.

Відео: як відростити бороду

Хочете дізнатися, як збільшити ріст волосся? Подивіться відеоролик про правильне харчування, засоби догляду та народних рецептах. Поради для росту волосся дає автор сюжету, бородань зі стажем, який ділиться власним досвідом, озвучує рекомендації дієтологів, трихолог і косметологів. Дізнайтеся, які домашні засоби і на якій стадії росту бороди краще всього використовувати.

5 дієвих способів відростити чудову бороду

Відгуки про найкращі засоби для росту волосся

Денис, 27 роківЩо б там не говорили про марність народних рецептів, але я переконався, що реп'яхову олію для бороди – найкращий засіб! У мене ріст волосся в місяць додався майже на сантиметр, щетина стала помітно гущі. Не давав відразу відростати їй, голився як завжди, а через пару місяців використання масла почав відпускати бороду. Результат навіть дружину порадував.
Артем, 21 рікДо 15 років сильно переживав, що у мене не росте щетина, тому почав користуватися касторовою олією. В армію йшов вже з борідкою. Коли повернувся з армії, вирішив, що буду знову бородатим, але не відразу зрозумів, що за бородою треба доглядати. Зараз купив собі віск, бальзам і кондиціонер – намагаюся навести красу.
Олександр, 26 роківВирішив підгодувати свою бороду «Алераной». Купив весь набір з кремом, шампунем і спреєм. Скажу, що це суперзасіб дійсно працює! Користувався рік – за цей час борода стала практично в два рази густіше! Читав, що у деяких відбувається відкат, але ось уже кілька місяців не користуюся – негативного результату немає.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!