Ерозивний гастрит шлунка

Якщо у вас виникла гостра нестерпний біль у верхній ділянці живота, а будь з'їдене блюдо викликає відчуття тяжкості, то підозра падає на ерозивний гастрит шлунка. Якщо до больових симптомів додається блювота з кров'яними виділеннями, то треба бити на сполох і прийматися за термінове лікування.

Що таке ерозивний гастрит

Гастритом називається захворювання, джерелом якого є запалення слизової шлунка. Ерозивна форма є тією стадією хвороби, коли слизова починає руйнуватися, з'являються дефекти, виникає кровотеча. Така різновид прогресує повільно. Нерідко ерозивний гастрит шлунка виникає як реакція на інше захворювання, на нервове або фізичне перенапруження або травму.

Ерозивний гастрит шлунка може бути хронічним і гострим. Остання різновид прогресує з жахливою швидкістю, якщо підтримується стресовою ситуацією. Хронічна форма характеризується безліччю ділянок ушкоджень слизової оболонки стінки шлунка. Існує ще ерозивний гастродуоденіт, коли роз'їдається ще дванадцятипала кишка. Захворювання є передумовою до виникнення виразкової хвороби.

Гостра форма захворювання

Гостра різновид ерозивного гастриту шлунка може бути спровокована печінковою або нирковою недостатністю, значними опіками, важкими травмами, сильної крововтратою і сепсисом. Нерідко, коли хворий вже має захворювання у важкій формі, зрозуміти, що відбувається, важко. Симптомами гострого гастриту можуть бути темний, схожий за виглядом з дьогтем стілець, також званий меленою, і блювота з кров'ю, але все це часто вказує на інші проблеми з ШКТ, такі як виразка.

Ерозивний антральний гастрит

Ерозивний антральний гастрит характерний тим, що на поверхні слизової виникає безліч ерозій, які нагадують собою виразки. Їх присутність приводить до сильних болів. Дана різновид хронічного недуги складна для лікування і загрожує різними ускладненнями. Ерозивний антрум-гастрит відноситься до типу «В». Відбувається зараження бактеріями Helicobacter pylori, проникаючими з антрального розділу шлунка, з лужного середовища, що знаходиться під слизовою.

Ерозивно-геморагічний гастрит

При цій формі гастриту кровотечі стають звичайним явищем. У слизовій мають місце як ерозійні, так і запальні процеси. Причиною розвитку можуть бути травми слизової або висока проникність судинної шлункової мережі. Приблизно третина від усіх випадків шлункових кровотеч викликана ерозійним геморагічним гастритом. Дана форма виглядає як розсипані по слизовій області тріщинки.

Симптоматика гастриту

При гострому ерозивно гастриті можуть бути такі ознаки, як відчуття напруженості і важкості після їжі і посилюється тупий біль. У хворого будуть спостерігатися печія і нудота, можлива блювота з кров'ю. Остання може бути ще й у фекаліях, стілець буде відрізнятися по консистенції. Гострий ерозивний гастрит часто проявляється несподівано, тоді хвороба буде швидко розвиватися. Можуть бути такі явища, як метеоризм, погіршення апетиту.

Діагностика

Якщо у людини є симптоми ерозивного гастриту шлунка, йому слід бути готовим до ендоскопічного дослідження. При цьому в стравохід вводять ендоскоп - завершується камерою трубку, обладнання дозволяє побачити стан слизової оболонки органу, виявити на ній ерозивні виразки. Подібний огляд ще дозволить визначити наявність антрального гастриту. Крім ендоскопії, рекомендується здати аналіз калу, зробити загальний аналіз крові.

Як лікувати ерозивний гастрит

Враховуючи, що хвороба має схожість за симптоматикою з проявами виразки шлунка, лікування ерозивного гастриту шлунка буде проходити за таким же сценарієм. Лікар зробить підбір препаратів у відповідності зі складністю, занедбаністю захворювання, кислотністю шлунка, наявністю інших проблем. Часто використовуються антибіотики, засоби для нормалізації рівня кислоти, препарати, убыстряющие регенерацію слизової.

Лікування може включати в себе застосування нетрадиційної медицини. Так, вважається, що обліпихова олія допомагає в усуненні поразок. З цими ж цілями використовуються сік алое, містять луг мінеральні води. Важливою умовою буде дотримання рекомендацій лікаря в підборі дієтичного меню. Правильне домашнє харчування скоротить довгий період лікування.

Лікування ерозивного гастриту ліками

Для зняття надмірної секреції шлункового соку використовують відповідні засоби, такі як протонні насоси та блокатори рецепторів гістаміну. В якості перших застосовуються Омез, Контролок, Лансопразол. Другі можуть бути представлені Квамателом, Ранітидином, Фамотидином. З метою знизити негативну дію соляної кислоти застосовують Альмагель, Фосфалюгель, Маалокс. Ці кошти ще формують над запаленими місцями захисне покриття.

Якщо обстеження визначило хеликобактерное походження ерозивного гастриту, то застосовується схема лікування, що враховує спеціальні засоби, зразок Матронидазола, Амоксициліну чи Кларитроміцину. Моторика дванадцятипалої кишки і шлунка відновлюється за допомогою Мотіліиума, Церукала, Метоклопраміду. Щоб зупинити кровотечу при ерозивно-геморагічному гастриті, застосовуються Дицинон, Етамзілат, Вікасол. Більшість ліків відпускається без рецепта лікаря.

Усунення причини захворювання

На першому етапі потрібно позбутися причин гастриту. Якщо хвороба спровокували бактерії Хелікобактер пілорі, то використання антибіотиків буде обов'язковим. Хворий буде змушений тривалий час приймати Кларитроміцин, Тетрациклін, Левофлоксацин. Неприпустимо переривати прийом антибіотиків, оскільки бактерії знову заполонять нажите простір, повертаючи пацієнта до початкового, якщо не гіршого стану.

Нормалізація кислотності шлунка

Наступний етап, який важливий при лікуванні - приведення в норму рівня кислотності. Уражену ерозіями слизову треба рятувати від його агресивного впливу, для чого навіть здійснюють корекцію хімічного складу кислотності. Хворому виписують антацидні лікарські засоби та блокатори кислоти, такі як Маалокс, Ренні та інші. Без поради з лікарем не можна експериментувати з ліками.

Дієта при ерозії шлунка

Хронічний ерозивний гастрит не вилікувати без дотримання якихось гастрономічних правил. При наявності запального процесу лікарі призначають дієтичний стіл №1. Як тільки загострення проходить, хворий переходить на стіл №5. Харчування при ерозії шлунка має свої правила:

  • Не можна їсти їжу, яка призводить до підвищеної шлункової секреції і подразнює слизову (смажене і жирне, зі спеціями, копченості, квашене, солоне).
  • У меню включати свіжі продукти, які треба варити або готувати в пароварці.
  • Їсти часто, маленькими порціями.
  • Приготовлені страви не повинні бути критичних температур, краще в теплому вигляді.
  • Під забороною: нещодавно спечений хліб і випічка з здобної борошна, цукерки з шоколаду, печиво.

Що можна їсти при ерозивно гастриті

  • Підсушений хліб (чорний або білий), сухарі, висівки, лляне насіння.
  • Каші.
  • Картопля.
  • Дієтичне м'ясо.
  • Риба.
  • Молочні продукти (молоко, некислий кефір).
  • Овочі, фрукти.
  • Масло в невеликих кількостях.
  • Напої: соки, чай (чорний і зелений), відвари з трав і шипшини, слабкий кави.

Дізнайтеся також, яка потрібнадієта при гастриті і виразці шлунка.

Лікування ерозії шлунка народними засобами

  • Чистотіл. Подрібнити в ступці листя трави. 1 ст. л. порошку залити тільки закипілої водою. Через 2 години, коли настоїться, процідіть. Випивати протягом місяця по 1 ч. л. тричі на день за годину до їжі). Якщо є бажання, через 10 днів повторіть курс лікування.
  • Прополіс. Брати ложку речовини рано вранці. Прополіс сприяє відновленню слизової шлунка і зміцнює імунітет.
  • Обліпихова масло. Гастроентерологи радять приймати по 1 ч. л. до їди, 2 рази на день.

Дізнайтеся більше методів, як лікувати гастрит.

Відео: ерозивний рефлюкс гастрит

Дієта при гастриті рефлюкс

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!