Гнояться очі у дитини - причини появи виділень, діагностика та засоби лікування

Батьки нерідко стикаються з проблемою нагноєння очей у свого малюка, і ця подія завжди застає зненацька. Захворювання супроводжується цілою низкою неприємних симптомів – вони сльозяться, болять, сверблять. Головне з'ясувати причину, чому гнояться очі у дитини, адже у місячного немовляти проблема може бути пов'язана з особливостями імунної системи, а у малюка постарше жовті виділення можуть вказувати на кон'юнктивіт. Лікувати патологію можна в домашніх умовах, але обов'язково під спостереженням педіатра.

Що таке гній в очах у дитини

Поява гною (ексудату) в куточках очей – явище небезпечне, але відсутність своєчасного лікування може викликати безліч різних патологій. Від появи очних виділень не застрахований ніхто, тому при перших же симптомах, малюка необхідно показати окуліста. Фахівець поставить точний діагноз після з'ясування причини патології та огляду, і призначить адекватне лікування.

Чому гнояться очі у дитини

Основні причини, по яким може йти гній з очей у дитини:

  1. Кон'юнктивіт. Найпоширеніша інфекція, при якій спостерігається запалення слизової оболонки, почервоніння очного яблука. Малюк постійно тре оченята з-за чого повіку припухає, з-під нього гній. Існує бактеріальний, алергічний та вірусний кон'юнктивіт.
  2. Недотримання правил гігієни. Інфекція і бруд потрапляють в очі у випадку, якщо у малюка брудні руки.
  3. Інфікування через родові шляхи або нестерильні медичні інструменти. Часто нагноєння і запалення вічко у немовляти виникає після зондування слізного каналу або при неправильному догляді в пологовому будинку.
  4. Закупорка слізного каналу (дакріоцистит). Якщо у новонародженого не проривається захисна плівка, а з каналу не виходить пробка, то розвивається інфекція.

У дитини почервонів очей і гноїться

Можливо, що у малюка розвивається ячмінь. Це запальний процес, який зачіпає простір близько війкового мішечка. Коли при ячмені з'являються гнійні виділення з очей у дитини – це вказує на наявність стафілокока. Спочатку можна побачити невелике зерно на внутрішній стороні століття. Очко у малюка запалюється, палить і свербить. Якщо ячмінь повторюється часто, то це вказує на проблеми з імунною системою маленького пацієнта.

Жовті виділення з ока

Якщо у дитини опухли і гнояться очі, а колір виділень жовтий, то цілком ймовірно, що малюка вірусний, бактеріальний або алергічний кон'юнктивіт. Інфекція супроводжується великою кількістю виділень гною. Коричневі або жовті виділення склеюють вії, тому малюк не в змозі іноді відкрити очі. На поверхні очного яблука може утворитися тонка плівка. Оскільки бактеріальний кон'юнктивіт передається контактним шляхом, то дитина могла заразитися через немиті руки, користування чужими речами або купання в басейні.

Зелені виділення

Гноение очей у дітей з зеленуватим ексудатом, що супроводжується зеленими соплями – це симптом аденовірусу. Часто інфекція починається гостро – діти скаржаться на першіння в горлі, різь в очах. Характерне прояв аденовірусу – збільшення регіональних лімфовузлів. Якщо інфекцію вчасно не лікувати, то приєднується бронхіт з трахеїт – малюк починає кашляти, виділяючи зеленувату слизову мокротиння.

Після сну

Якщо гнояться очі у вашої дитини вночі, а після сну малюк не може їх відкрити за склеювання – це ознака блефарита. Гній скріплює вії, на них утворюються кірочки, які важко прибрати. Причин виникнення патології безліч – від попадання алергену до гонококової інфекції. При відсутності своєчасного лікування існує великий ризик ускладнення захворювання – розвиток кон'юнктивіту, ячменю, флегмона очниці і інших. Часто блефарит є наслідком укусу паразитом, наприклад, кліщем.

У дитини температура і гнояться очі

Недоліковані хвороби, такі як ангіна, кір, застуда, ГРВІ, аденоїдів або гайморит можуть знову дати про себе знати підвищенням температури тіла, рідиною, що виділяється з очей і носа. Таке захворювання може супроводжуватися цілим рядом симптомів: світлобоязнь, погіршення гостроти зору, порушення сну і апетиту, примхливість, дратівливість. При появі таких симптомів лікаря до малюка потрібно викликати негайно.

Чим лікувати гній в очах у дитини

Не рекомендується лікувати самостійно 1-12 місячної дитини. Фахівець повинен врахувати індивідуальні особливості малюка, перш ніж призначити ефективну терапію, особливо, якщо причина нагноєння – вірусні або бактеріальні інфекції. Якщо гнійні процеси розвивається навесні, то, швидше за все, це алергічний кон'юнктивіт, тому потрібні антигістамінні препарати. Інфекційні патології лікують антибактеріальними мазями, а якщо гнояться очі у місячної дитини з-за дакріоциститу, то тут допоможе тільки спеціальний масаж.

Перша допомога

Не завжди є можливість потрапити до лікаря, тому при почервонінні очного яблука, нежиті, набряку слизової і гнійних виділеннях з ока дитини необхідно надати йому першу допомогу:

  1. Якщо після сну малюк не може відкрити повіку, скоринки потрібно розм'якшити. Для цього ватний тампон слід намочити в теплому 0,2 % розчині фурациліну, слабкому розчині марганцівки, неміцному чаї або трав'яному відварі. Промивання стимулює відкриття очних проток.
  2. Після промивання очко потрібно закапати 10% розчином альбуциду. Для цього нижню повіку слід відтягнути, а піпетку направити до зовнішнього кута.
  3. Теплі відвари трав і чай для промивання дозволяється використовувати кожні 2 години. Краплі для закапування використовувати 4-6 разів/добу.
  4. Далі лікувати малюка самостійно протипоказано. Лікування антибіотиками без припису лікаря – заборонено.

Чим промити очі дитині

Лікування дитини – справа відповідальна і серйозна. Якщо в очах малюка починає накопичуватися гній, то для того, щоб їх промити підійдуть сухі квітки ромашки або календули. Настої легкі в приготуванні. Для цього в чашу об'ємом 200 мл слід покласти 1,5 ст. л. ромашки, календули або суміші рослин, куплених в аптеці. Потім залити до краю киплячою водою, накрити кришкою і дати настоятися дві години. Температура відвару ромашки для закапування очей дитини не повинна перевищувати 37 градусів.

Медикаментозне лікування

Нагноєння очей вимагає негайного лікування. Спочатку доктор призначає медикаментозну терапію, яка заснована на причини патології. Якщо ліки не дають позитивного результату, а очі у дитини гниють постійно, то потрібно хірургічне втручання. При кон'юнктивіті доктор може призначити наступні медикаменти:

  1. Ацикловір (таблетки). Препарат допомагає при вірусної інфекції, викликаної герпесом. Рекомендована доза для дітей від 2 років становить 200 мг 5 разів/добу протягом 5 днів. При передозуванні можливі побічні реакції у вигляді нудоти, блювоти, головного болю, сплутаності свідомості.
  2. Левоміцетин (спиртовий розчин). Місцевий протимікробний препарат, який використовується при бактеріальної інфекції очей. Малюкам від 1 року призначають по 2-3 краплі 1-2 рази/день. Тривалість курсу лікар призначає індивідуально. Іноді відзначається розвиток алергічних реакцій у дітей у вигляді очного печіння, свербежу.

Краплі від гною в очах

Призначаються краплі дітям при запаленні, коли очі сльозяться, злипаються з-за того, що з них тече гній. Випускаються препарати у вигляді розчину, поміщеного в спеціальний флакон-крапельницю. Залежно від збудника, очні краплі можуть ставитися до антибактеріальної або противірусної групи. Більшість лікарських засобів володіють протизапальними, протиалергічними, знеболюючими і імуномодулюючими властивостями. Популярні препарати для дітей:

  1. Торбекс. Антибіотик широкого спектра дії групи аміноглікозидів. Призначають для лікування кон'юнктивіту для дітей від 1 року. Для немовлят використовують рідко. Рекомендована доза – 1 крапля 5 разів/день. Тривалість лікування – 1 тиждень. При перевищенні дози є небезпека погіршення функціонування нирок, розвитку паралічу м'язів.
  2. Флоксал. Антибактеріальний краплі, що забезпечують стійкий і швидкий терапевтичний ефект. Дитяча доза – 1 крапля через кожні 6 годин протягом 14 днів. Не можна переривати лікування після зникнення симптомів.

Очні мазі

Для лікування очних хвороб мазей існує багато. Застосовуються вони, в залежності від збудника захворювання. У продажу легко знайти нестероїдні протимікробні, стероїдні гормональні, антигістамінні та комбіновані лікарські засоби для місцевого застосування. Для лікування дитячих очних хвороб частіше призначають такі препарати:

  1. Мазь Флореналь. Пригнічує розмноження вірусів, що викликають ураження слизових оболонок. Закладають мазь за віко 2 рази на день вранці і ввечері. Тривалість лікування залежить від ступеня зараження вірусом. У запущених стадіях аденовірусу мазь використовують протягом 1-2 місяців. Не можна застосовувати препарат дітям з гіперчутливістю до його компонентів.
  2. Тетрациклінова мазь. Антибіотик широкого спектру дії, який призначають дітям від 8 років. Рекомендована дозування при очних інфекціях – закладання мазі під нижню повіку від 3 до 5 разів/добу. Тривалість застосування – від 3 до 30 днів. Мазь протипоказана до використання при відхиленні в складі крові, порушення в роботі печінки і/або нирок.

Спеціальний масаж

При дакриоцистите мазі, краплі і промивання очей не принесуть лікувального результату. Для поліпшення стану потрібно спочатку видалити плівку за допомогою спеціального масажу, техніку якого повинен батькам показати лікар. Перед виконанням процедури слід ретельно вимити руки, простежити, щоб були підстрижені нігті. По напряму вгору-вниз пальцем слід масажувати внутрішню частину ока малюка дуже акуратно. За один сеанс робиться 6-10 рухів. Якщо гній з слізного мішка виділяється сильно, значить, процедура виконується правильно.

Народні методи

Якщо очі у дитини сльозяться і гнояться, то в доповнення до медикаментозного лікування, можна застосовувати народні рецепти:

  1. Сира картопля. Коли у дитини гнояться очі, допоможуть теплі компреси перед сном. Для цього слід використовувати кашку, зроблену з сирої картоплі. Її треба загорнути в теплу серветку і прикласти до закритих очей на кілька хвилин.
  2. Сік алое. Для зняття запалення можна промивати кілька разів в день оченята свіжовичавленим соком, розведеним з водою в співвідношенні 1:10.

Відео

14. Гнояться очі у дитини, що робити

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!