Ліки від гастриту з підвищеною кислотністю

Мало що може доставити людині більше неприємних відчуттів, ніж біль у шлунку. Якщо ж такого роду нездужання трапляються часто, то не варто відкладати відвідування лікаря: з допомогою компетентно призначеної схеми лікування можна швидко позбутися від проявів недуги. Ознайомтеся, які групи препаратів, що використовуються для цього.

Як лікувати гастрит з підвищеною кислотністю

Ця хвороба проявляється безліччю неприємних симптомів: біль у шлунку, неприємним кислим присмаком у роті, печією, іноді – тошной, блювотою, запорами. Щоб вибрати найбільш ефективний метод лікування гастриту з підвищеною кислотністю, треба встановити причину виникнення цієї недуги. В більшості випадків його викликають бактерії Helicobacter Pylori, що мешкають в привратнике шлунка (pylorus) – частини органу, де він переходить у дванадцятипалу кишку. При розмноженні ці мікроорганізми згубно діють на клітини шлунка, викликаючи запалення.

Якщо дані аналізів підтвердили наявність збудника, то ліки від гастриту з підвищеною кислотністю обов'язково будуть включені антибіотики. Важливість своєчасного усунення інфекції в тому, що без належного повного комплексу лікування у пацієнта значно підвищуються ризики захворіти на виразку шлунка та раковими захворюваннями цього органу.

Гострий гастрит

Цю хвороба, що супроводжується сильними болями, не можна пускати на самоплив, її обов'язково треба лікувати під наглядом професійного гастроентеролога. Призначена лікарем діагностика виявить, наскільки порушена секреторна функція залоз, що виробляють соляну кислоту, і залоз, що виробляють слиз для захисту стінок шлунка від виробленої кислоти.

Після проведення обстеження індивідуально підібраний курс терапії. Загальна схема лікування захворювання включає в себе такі послідовні етапи:

  • усунення чинників, що спровокували розвиток недуги;
  • стимуляція регенерації слизової шлунка;
  • профілактика можливих загострень, обов'язково – дотримання певної дієти.

Хронічне запалення слизової оболонки шлунка

Найчастіше прояви такої форми недуги хворий відчуває, коли разом з почуттям голоду приходить біль в шлунку, а після їжі відчувається дискомфорт в цьому органі і в кишечнику: бурчання, біль, здуття живота. Схема лікування в цьому випадку базується на усунення причини хвороби і на регулювання процесу вироблення соляної кислоти, що зменшить кислотність шлункового соку. Хворому необхідно буде дотримуватися дієти, дотримуватися щадний режим роботи і відпочинку.

Чим лікувати гастрит шлунка

Які медикаментозні препарати зазначають лікарі у своїх призначеннях, щоб вилікувати гастрит з підвищеною кислотністю? Потрібно знати, що універсального ліки при гастриті немає. Призначати препарати повинен фахівець, враховуючи комплексний підхід, очікуваний ефект впливу на причину недуги і чутливість пацієнта до таких речовин. Ознайомтеся з механізмом дії та назвами медикаментів, які допомагають вилікувати захворювання.

Лікування гастриту з підвищеною кислотністю медикаментами

Одним з основних медичних методів боротьби з такою хворобою є ерадикаційної терапія – комплекс заходів, спрямованих на усунення бактерій-збудників хвороби. При цьому призначаються два види антибактеріальних препаратів. Наприклад, хворому протягом двох тижнів двічі на день потрібно приймати Амоксицилін – 1 г (або Метронідазол – 500 мг) та Кларитроміцин – 500 мг.

Потрібно пам'ятати, що хоча антибіотики і швидко всмоктуються з крові в слизову шлунка, ефективно усуваючи там інфекцію, але вони можуть надавати негативну дію. Нерідко такі препарати викликають нудоту, пронос, шкірні висипання, тому важливо проходити курс лікування під наглядом фахівця. Одночасно лікар призначить прийом інших засобів, які зменшать вироблення соляної кислоти, нейтралізують її вплив на слизову шлунка, будуть захисно обволікати внутрішню поверхню органу і знімати його спазми.

Інгібітори протонної помпи

Ця група препаратів – ефективне ліки від гастриту з підвищеною кислотністю, адже їх застосування знижує вироблення в шлунку соляної кислоти. Внаслідок цього зупиняється пошкодження слизової оболонки органу, але такі речовини можуть викликати і побічні явища – головний біль, порушення дефекації, висипання на шкірі. Як ліки від гастриту шлунка, пацієнтам часто призначають тижневий курс таких інгібіторів протонної помпи (приймають двічі на день):

  • Езомепразол, Омепразол по 20 мг;
  • Лансопразол – по 30 мг;
  • Пантопразол потрібно приймати по 40 мг.

Антацидні препарати від гастриту з підвищеною кислотністю

Кошти з цієї групи медикаментів будуть створювати на внутрішній поверхні шлунка захисну плівку, компенсуючи недостатність захисту органу від кислоти і знімаючи загострення гастриту, але при призначенні потрібно враховувати їх можливі побічні дії. Так, ліки, що містять солі вісмуту: Вікалін, Де-Нол, Гастро-Норм та ін – можуть викликати у хворого нудоту, іноді спостерігаються позиви до частої дефекації. Дані препарати мають протипоказання до прийому: дитячий вік, вагітність, лактація, збій в роботі нирок.

В аптеках представлені антациди у формі суспензій, гелів, капсул, таблеток із приємним смаком. П'ють після їжі та перед сном. Як ліки від виразки та гастриту, часто застосовуються препарати:

  • Маалокс, Альмагель – містять комбінацією гідроксидів алюмінію та магнію для надання максимального лікувального ефекту;
  • Фосфалюгель – до складу входить фосфат алюмінію.

Блокатори гістамінових рецепторів

Як ці ліки допомагають від гастриту з підвищеною кислотністю? Діючі речовини таких медикаментів купируют поширення соляної кислоти, що сприяє відновленню слизової шлунка, зменшує біль. У порівнянні з інгібіторами протонної помпи, дана група препаратів менш ефективна, і курс лікування передбачає більший: від 2 до 4 тижнів по 2 таблетки за добу. До таких ліків відносяться:

  • Ранітидин;
  • Телфаст;
  • Цезера та ін.

Спазмолітичні таблетки від гастриту шлунка

Такі засоби впливають на гладкомышечную тканина цього органу, покращують кровотік в його стінках. Як компонент схеми лікування, вони рекомендуються через властивості швидко знімати напад болю, але не можна безконтрольно пити такі таблетки – це може викликати навіть зупинку серця і порушення нервової системи. До спазмолитикам, допомагає при гастриті, відносяться:

  • миотропные препарати, що діють на мускулатуру шлунка: Но-шпа, Дротаверин, Папаверин та ін;
  • нейротропні ліки або холіноблокатори, знімають спазм і знижують кислотність: Апрофен, Дифацил, Бускопан та ін.

Народні засоби від гастриту з підвищеною кислотністю

Нерідко в домашньому побуті, як ліки для шлунку, використовують гідрокарбонат натрію – харчову соду. Після її прийому в шлунку швидко нейтралізується кислота, але ефект від цього зілля недовгий, а часте застосування зашкодить. Краще для усунення неприємних симптомів недуги використовувати лікарські рослини або інші продукти природної аптеки.

Трави при гастриті

Як ліки від гастриту з підвищеною кислотністю застосовують багато цілющі рослини. З них готують трав'яні чаї, настої і відвари, які вживають з метою пом'якшити запальний процес. Хороший результат дає застосування при гастриті таких трав:

  • ромашки;
  • звіробою;
  • календули;
  • кропиви;
  • чистотілу (приймають у невеликих дозах – рослина отруйна!).

Рецепти народної медицини

Чи можна полегшити і усунути прояви хвороби за допомогою таких засобів? Спробуйте дані прості ліки, щоб вилікувати гастрит з підвищеною кислотністю:

  • випивати натщесерце і перед сном по 1 ч. л. лляного, оливкової або обліпихової олії, запиваючи 0,5 склянки теплої води;
  • за півгодини до їжі пити по 0,5 склянки свіжого картопляного соку – тричі на день;
  • залити насіння льону (2 ч. л.) склянкою окропу, настояти ніч, потім настій розділити на 3 порції і пити вдень перед їжею.

Дізнайтеся, як лікувати гастрит народними засобами і препаратами.

Відео: мед при гастриті з підвищеною кислотністю

Лікуємо хвороби медом. 7 корисних рецептів.

Відгуки

Аня, 36 роківПри перших ознаках болю в шлунку беру Смекту. Це ліки мені не призначали, але в реєстраційній формі до препарату вказано, що це ентеросорбент. Думаю, під цим розумілося, що Смекта і токсини знешкодить, і нормалізує кислотність. Мені засіб завжди допомагає.
Карина, 28 роківЯ в більшості випадків, коли ріже шлунок, п'ю таблетки, що містять ферменти: Мезим або Фестал. Ці ліки швидко наводять лад у моєму животі, допомагають травленню. Рідко, коли болі особливо сильні, приймаю Но-шпу – дуже дієво.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!