Печія при вагітності

Печія при вагітності відчувається як тепло, що переходить у поступове печіння в області стравоходу і шлунка. Вона виникає через збій в травному тракті і викликає дискомфорт. Як майбутньої матері з нею впоратися, буде корисно знати, адже при лікуванні вагітних важливо пам'ятати, що будь-які ліки впливають на малюка.

Чому виникає печія у вагітних

Печія при вагітності починається через проникнення шлункового вмісту з соляною кислотою в низ стравоходу. Затримка кислоти дратує стравохід, а жінка відчуває неприємне печіння. При вагітності це вважається широко поширеним явищем зважаючи підвищеного гормонального фону або внаслідок росту матки і виникає на цьому тлі надмірного тиску на шлунок. Печія безпечна, але викликає багато неприємностей, часто супроводжується відрижкою.

На ранніх строках

В перший триместр печія проявляється рідко, причиною для цього буде збільшення певних гормонів в тілі жінки. Саме цьому сприяє підвищена вироблення прогестерону, який надає розслабляючий ефект. Виходить, що сфінктер між стравоходом і шлунком в нормальному положенні обмежує повернення їжі назад, але гормон розслабляє його, їжа може легко повертатися. Після 14 тижні це перестає бути проблемою, печія йде.

На пізніх термінах

Печія у вагітних на пізніх термінах, на третьому триместрі з'являється у переважної більшості майже щоразу після прийому їжі. Вона обумовлена вже не гормонами, а ростом матки, яка тисне на шлунок та інші внутрішні органи. Після їди шлунок розтягується, але матка тисне на нього так, що їжа починає повертатися назад. Порушується і положення шлунку: він стає сплющеним і піднесеним.

Як позбутися від печії при вагітності

Щоб не викликати печію, бажано дотримуватися правил харчування, умов і розпорядку дня:

  • Не їжте занадто багато, виключіть смажену, гостру їжу, харчуйтеся овочами, кашами.
  • Дробове харчування – запорука здоров'я, їсти можна потроху, але часто.
  • Не вечеряйте щільно.
  • При прийомі ліків уточніть у лікаря, чи можуть вони бути причиною печії.
  • Після прийому їжі краще не нахилятися та не лежати.
  • Не носіть занадто тугий одяг, домашні справи виконуйте в присяд, спите на спині і не хвилюйтеся без приводу.
  • Кава, газовані напої, кислі ягоди, фрукти, сир краще виключити з раціону.

Боротися з печією можна народними методами або перевіреними аптечними препаратами. Для вибору останніх консультуйтеся з лікарем, що можна вагітним від печії. Не призначайте самі ліки, щоб не викликати неприємних наслідків для себе або дитини. З обережністю застосовуйте засоби, здатні викликати алергічну реакцію. Пам'ятайте, що аптечні препарати не можна довго приймати з причини можливих утворень запорів, а ще вони знижують всмоктуваність інших препаратів та їх ефективність.

Народні засоби від печії

Народні засоби від печії при вагітності перевірені багатьма поколіннями. Серед найбільш поширених можна виділити:

  1. Соду з водою. Найпростіший варіант, заснований на гасінні кислотності лугом.
  2. Молоко. Допомагає згладити сильні симптоми, а доданий туди ефірне масло фенхеля або кропу додасть приємний смак.
  3. Допоможуть впоратися з почуттям печіння жменю горішків, вівсяних пластівців або морквина.
  4. Можна робити кисіль або свіжовіджатий картопляний сік, назви яких звучать неапетитно, але напої справляються з ознаками печії без проблем.
  5. Мінеральна вода або «Боржомі», випиті після їжі, дозволять усунути дискомфорт.

Ліки від печії при вагітності

Антацидні препарати мають велику популярність:

  • Таблетки Ренні, які розсмоктуються в роті. Таблетки не впливають на плід внаслідок відсутності всмоктування в кров, не приносять побічних дій.
  • Препарат Гевискон випускається в зручній формі емульсії, яка приємно охолоджує стінки стравоходу, усуваючи дискомфорт.
  • Порошок Смекта розчиняється у воді, бореться з ознаками недуги.
  • Засіб Альмагель є гелем, який приймається всередину. Він відмінно усуває недугу, не впливаючи на плід.

Відео: як боротися з печією при вагітності

Печія при вагітності. Як позбутися від печії.

Відгуки

Наталя, 30 роківВ вагітному стані печія доходила до блювоти. Тоді я порадилася з лікарем, ставши приймати таблетки Ренні. Вони відмінно допомогли впоратися з поганим самопочуттям, я стала знову відчувати себе чудово. Дискомфорт покинув мене дуже швидко, а я продовжила насолоджуватися очікуванням дива.
Діана, 25 роківМоя перша вагітність і її третій триместр ознаменувалися відчуттям жахливої печії та нудоти. Послухавшись поради мами, я стала пити звичайний розчин соди. Це доступне копійчане засіб спрацювало! До мене повернулося почуття легкості, а прикре печіння перестав відчуватися. Коли мене запитують, як впоратися з печією, я раджу соду!
Юлія, 27 роківПечія під час вагітності наздоганяла мене двічі. Але якщо в першу мені було страшно через незнання, що застосовувати без шкоди для дитини, то в другу я відчувала себе впевнено. Секрет простий – я беру звичайну мінеральну воду, п'ю її маленькими ковтками після їжі, дискомфорт проходить без сліду!
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!