Вугілля для очищення самогону - способи фільтрації і як вибрати активоване, кокосовий або деревний

Щоб отримати хорошу горілку в домашніх умовах, домогтися відмінного за якістю самогону, потрібно ретельно підійти до питання очищення напою від шкідливих домішок. Для цих цілей досвідчені самогонники використовують процес повторного прогону, виморожування, риформінг (нагрів замість витримки), фільтрацію за допомогою молока, марганцю, яєчної шкаралупи, житнього хліба, піску та інших речовин. Деякі самогонники примудряються застосовують навіть дитячі підгузки. Одним з найбільш простих і ефективних засобом є очищення за допомогою вугілля.

Навіщо проводиться очищення самогону вугіллям

Процес очищення не тільки дозволяє отримати хороший якісний алкоголь, який не буде гірчити, але і зробити свій самогон нешкідливим для здоров'я настільки, наскільки це можливо при помірному вживанні спиртних напоїв. Саморобний неочищений самогон містить такі шкідливі речовини:

  • Сивушні масла. Це побічний продукт бродіння сировини. Вони роблять нефільтрований напій неприємним на смак, погіршують запах. Сивуха негативно позначається і на організм вживає людини. Від цієї речовини залежить наявність похмілля. Кількість сивушного масла у відфільтрованому самогоні не повинно перевищувати 0,003%. Фільтрація видаляє з дистиляту 86% олії.
  • Альдегід. Буває оцтовим, проптоновым, кротоновым, маслянистим. Це продукт, який утворюється при окисленні спирту повітрям. Викликає важке похмілля, може призвести до отруєння. Норма – 0,02%.
  • Ефір. Він надає самогону приємний запах, але при цьому є дуже шкідливим для здоров'я речовиною, небезпечний у великій кількості, тому від нього потрібно позбавлятися. Допустима кількість – 50 мг/л. Після фільтрації з самогону йде 92% складних ефірів.
  • Метиловий спирт. Наявність цієї речовини може призвести до важкого похмілля, отруєння і навіть летального результату. Небезпечний тим, що від етилового спирту не відрізняється – має ідентичний запах, колір, смак, займистість.

Вибір вугілля для очищення самогону

Вугілля для очищення самогонного напою підходить не всякий. Потрібно вибирати той матеріал, який має на поверхні пори, які поглинають молекули шкідливих речовин. Наприклад, активоване вугілля з аптеки для цих цілей підходить погано, пори недостатньо великі для поглинання сивушного масла. Очищення в домашніх умовах краще проводити готовим абсорбентом, який можна придбати в спеціалізованому магазині для винокуров.

Активоване вугілля

До недавнього часу для виготовлення активованого вугілля використовували кістки тварин, але такий спосіб не виправдав багато очікування – пори були дуже маленькими. Також при виробленні активованого продукту в склад додають крохмаль і декстрин, тому очищення самогону активованим вугіллям – не кращий спосіб. В результаті напій виходить з неприємним присмаком і запахом. Якщо ви вирішили використовувати активоване вугілля з аптеки, то беріть 45 таблеток на 1 літр дистиляту.

Деревне

Такий продукт виготовляють спалюванням деревини під дією високої температури. Цей метод обробки називають піроліз. Завдяки цьому дерево зберігає свою структуру. Адсорбуючі здібності дуже великі, деревне вугілля виходить з множинними прожилками і капілярами. Пори мають достатній розмір для адсорбції, тому очищення самогону деревним вугіллям проходить успішно. Оптимальний варіант для очищення спирту – це березове активоване вугілля, наприклад, марки БАУ-А.

Для шашлику

Деякі самогонники беруть в якості очисника деревне вугілля, який випускається для приготування страв на мангалі. Фахівці радять залишити цей угольок для барбекю, так як в складі є горючі речовини, які виробник додає до складу. Таке очищення самогону вугіллям для шашлику може призвести до непередбачуваного результату. Що вийде від застілля з таким напоєм, краще не перевіряти.

Кокосовий

Відмінним варіантом є очищення самогону кокосовим вугіллям. Цей адсорбент виготовляють, як можна здогадатися з назви, з кокосової шкаралупи. У результаті виходить легкий продукт, на поверхні якого утворюються пори особливої будови. Пройшов через такий фільтр самогон виходить чистим, якісним і без неприємного смаку і запаху. Ще один плюс – це висока швидкість фільтрації. Якщо ви вирішили придбати кокосовий адсорбент, зверніть увагу на марку високовуглецевого вугілля КАУ-А, яку радять досвідчені самогонники.

Способи углевания самогону

Якість майбутнього самогону залежить не тільки від речовини, яка буде використовуватися для фільтрації дистиляту. Велику роль відіграє і метод, яким буде проводитися адсорбції. Існує два способи очищення. Це наполягання і власне сама фільтрація. Розберіться, чим відрізняються ці методи один від одного і як вони проводяться в домашніх умовах. Поради:

  • Протестуйте вугілля перед використанням на невеликій кількості спиртного напою. Відфільтрований самогон не повинен бути гірким, зобов'язаний не мати запаху гару.
  • Не використовуйте фільтруючий складу повторно.
  • Перед застосуванням засіб потрібно промити водою, щоб знизити кількість пилу.
  • Фільтруйте напій в теплому приміщенні. Чим вище температура, тим краще.

Наполягання

Це найпростіший спосіб. Для позбавлення самогону від сивушних масел, які є гідрофобною речовиною, необхідно:

  1. Знизити градус дистиляту до 40 градусів.
  2. Подробити вугілля як можна краще.
  3. Висипте отриманий подрібнений адсорбційний порошок в рідину з розрахунку 50 грам вугілля на один літр напою.
  4. Щільно закрийте тару і приберіть в захищене від сонця місце. Ємність не повинна бути пластиковою, візьміть скляні банки або пляшки.
  5. Збовтуйте 1-2 рази в день.
  6. Чекайте тиждень.
  7. За цей час з'явиться осад. Щоб позбутися непотрібного речовини, пропустіть алкоголь через шар вати.

Важливо! Не наполягайте алкоголь більше одного тижня, інакше замість чистого напою можна отримати отруту, насичену альдегідами, які можуть утворитися при контакті спирту з вугіллям для очищення самогону. Це стосується і таких марок як БАУ-А та КАУ-А. З часом вугільний фільтр може почати повертати вобранные речовини назад в самогон, тому результат від тривалого настоювання вийде подвійно неприємним.

Фільтрація

Цей спосіб більш трудомісткий і витратний, але якість алкоголю буде на висоті. Для очищення потрібно фільтр. Тут є три варіанти. Можна скористатися фільтром від протигаза, але його важко дістати. Крім цього специфічні домішки можуть зіпсувати продукт неприємним запахом. Вугільний фільтр для самогону своїми руками зробити просто. Можна взяти звичайний побутовий фільтр для води, вийняти зсередини суміш для фільтрації і засипати деревне вугілля.

Як виконати углевание самогону за допомогою саморобного фільтра:

  1. Для виготовлення вугільної колони своїми руками потрібно 2-літрова пластикова пляшка. Відріжте денце і зробіть у ньому кілька невеликих отворів. Воно необхідно, щоб притискати фільтруючий складу до низу.
  2. У кришці виконайте одне велике отвір.
  3. Переверніть пляшку догори ногами і засипте в неї подрібнений деревне вугілля для очищення самогону або чачі на дві третини об'єму.
  4. Зверху накрийте все денцем з проколотими отворами, проштовхнувши її всередину корпусу пляшки. Така саморобна кришка повинна щільно сидіти.
  5. Приєднайте фільтр до самогонному апарату.
  6. На виході після сортування самогон набуває темний колір. Так і повинно бути. Далі алкоголь очиститься від пилу і стане прозорим.
  7. Фільтр потрібно час від часу чистити. Для цього розкрутіть кришку і протолкніте пальцем або паличкою вугілля.
  8. Проведіть повторну перегонку.
  9. Перелийте напій в скляну тару. Додайте в нього потовчений вугілля в пропорції 30 грам на 1 літр. Щільно закрийте кришкою і приберіть в темне місце.
  10. Почекайте добу. За цей час весь вугілля, в тому числі пил, яка зафарбувала спиртне, опуститься на дно.
  11. Пропустіть рідина через шар вати.

Відео

Очищення самогону активованим вугіллям.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!