Заспокійливі засоби для нервової системи дорослого і дитини

Щодня стикаючись зі стресами, людині доводиться або навчитися протистояти їм, або прийматися заспокійливі засоби для нервової системи. Перший варіант передбачає заняття спортом, наявність цікавого хобі, освоєння медитації, але не завжди навіть такі нешкідливі способи допомагають заспокоїти нерви, відновити нормальне серцебиття, послабити спазми кишечника та інші побічні явища. Зате приймати заспокійливі засоби – це означає швидко вирішити проблему, за умови, що заспокійливу підібрано правильно.

Які заспокійливі можна приймати від нервів

Серед седативних препаратів, які допомагають привести в порядок нервову систему і зменшити прояви супутніх симптомів, що зустрічаються заспокійливі пігулки, краплі, чаї, настоянки, трав'яні збори, розчини, екстракти. При лікуванні деяких захворювань кошти призначаються разом зі снодійними, знеболювальними, транквілізаторами, нейролептиками. Прийом коштів для заспокоєння, тим більше комбінування з іншими ліками, вимагає консультації лікаря, особливо коли мова йде про найсильніших заспокійливих засобів.

Якщо ж допомогу нервовій системі потрібно від випадку до випадку, то знижувати наслідки стресової ситуації краще препаратами на рослинній основі. Більшість таких коштів продаються аптеками без рецепта, ефективність їх дії залежить від індивідуальної особливості організму. Існує заспокійлива для дітей і дорослих, комбіновані, рідкі (мікстура, краплі), гомеопатичні – все, що допомагає розслабитися, повернути гарний настрій, нормалізувати сон.

Для дорослих

Іспити, щільний робочий графік, домашні неприємні ситуації здатні випробувати на міцність нервову систему будь-якого дорослої людини. Але сучасному ринку лікарських препаратів є що запропонувати людям, які схильні до впливу стресу. Настоянка валеріани, рослинні препарати Фітосед або Фитоседан, сильне заспокійливе Фенібут, а разом з ними екстракт півонії, трава меліси, глід, Персен, Валемидин, Новопассит, Афобазол, Адаптол – ось лише частина заспокійливих засобів для дорослих.

Препарати без рецепта

Роботу нервової системи можуть порушити різні фактори, викликаючи поряд з тривогою, занепокоєнням, страхом такі симптоми, як аритмію, пітливість, тремор рук, спазми кишечника. У цих випадках без прийому заспокійливих засобів практично не обійтися, а бігти на прийом до лікаря не завжди має сенс. Щоб повернути хороше самопочуття, купити деякі заспокійливі вийде в аптеках без рецепту. Асортимент, ціна на такі седативні дозволяють вибрати оптимальний засіб, яке допоможе заспокоїтися.

Афобазол

  • Форма випуску: пігулки.
  • Дія: легкий транквілізатор для боротьби з тривожними симптомами, який через активацію сигм (внутрішньоклітинних білків) допомагає відновлювати рецептори ГАМК. Порушення останніх призводить до виникнення почуття тривоги, а дія заспокійливого засобу, на відміну від традиційних транквілізаторів, відбувається опосередковано. Препарат, що продається без рецепта, застосовується при лікуванні неврозу, сильних стресах, залежно від куріння. Препарат, призначений виключно для людей, які досягли 18 років, прибирає супутні тривожним станом симптоми: пітливість, тремтіння рук, спазми кишечника, прискорене серцебиття і дихання, запаморочення.
  • Дозування: по таблетці після їжі, добова доза становить до трьох прийомів на день. Тривалість курсу – від двох тижнів до трьох місяців.
  • Побічні ефекти: алергія.
  • Протипоказання: вагітність, годування груддю, підвищена чутливість.

Персен

  • Форма випуску: таблетки, капсули.
  • Дія: одночасно ще і чудовий спазмолітичний препарат, який допомагає швидко впоратися з сильною нервовою збудливістю. Безсоння, дратівливість, тривожний стан – все це прямі передумови для прийому заспокійливого засобу, що продається без рецепта. Персен, інструкція якого показує, що цей засіб з подвійним дією, настільки ж ефективний, як і Перселак, застосовуваний для розслаблення нервів.
  • Дозування: дорослим по дві таблетки, а дітям до 12 років по одній два-три рази на день. Персен, застосування якого обмежена місячним курсом або до шести тижнів, іноді п'ють довше (за рекомендацією лікаря).
  • Побічні ефекти: алергія, запор.
  • Протипоказання: знижений артеріальний тиск, непереносимість фруктози, вагітність, період лактації, при запаленні жовчних проток.

Тенотен

  • Форма випуску: пігулки.
  • Дія: покращує настрій, емоційний фон, знімає нервове напруження, дратівливість. Дієвий засіб не викликає стан загальмованості,сонливості, але водіям краще проконсультуватися з лікарем про дозуванні. Успішно застосовується засіб при лікуванні тривоги, стресу, неврозу і як препарат для поліпшення пам'яті.
  • Дозування: по одній таблетці не більше чотирьох разів на день, бажано після прийому їжі. Терапія триває один місяць, в деяких випадках – три. Тенотен для дітей застосовують тільки за призначенням лікаря.
  • Побічні ефекти: відсутні.
  • Протипоказання: чутливість до компонентів.

Новопассит

  • Форма випуску: таблетки, розчин.
  • Дія: позбавляє від стану тривожності, страхів. Новопассит, інструкція із застосування якого є на кожній упаковці, застосовують при стресі, перевтомі, легкій формі неврастенії, головного болю, безсоння, хронічної втоми. Як супутнє ліки, зелену мікстуру нервові люди п'ють, жінки під час клімаксу і хворі, які страждають зудящим дерматозом. В період прийому цього заспокійливого засобу заборонено вживати алкоголь. Ліки з седативною дією знижує концентрацію уваги, тому не рекомендовано тим, хто водить автомобіль.
  • Дозування: по одній таблетці або 5 мл розчину тричі на добу. Вживання антидепресанту триває від двох до чотирьох тижнів.
  • Побічні ефекти: нудота, запаморочення, сонливість, м'язова слабкість, діарея.
  • Протипоказання: схильність до алергічних реакцій, травми голови, епілепсія, захворювання печінки.

На травах

Заспокійливий засіб для нервової системи на травах – це найпоширеніша рекомендація з боку медиків. Входять до складу ліків хімічні компоненти навантажують роботу інших органів, а ліки на основі продуктів природного походження (трави) діють м'яко. Ця особливість включає їх у список заспокійливих, які лікар порадить, якщо немає необхідності робити уколи або приймати сильнодіючі заспокійливі засоби в іншій формі. Інша перевага – відсутній ризик звикання, що важливо для здоров'я.

Пустирник форте (Евалар)

  • Форма випуску: пігулки.
  • Дія: засіб допомагає швидко зняти дратівливість, напруга. М'яку седативну дію, підвищує стійкість до стресів, розслаблює м'язи. Взяти емоції під контроль, приборкати стрес – ось основне призначення заспокійливого засобу, яке нормалізує сон, знімає м'язові спазми, допомагає впоратися з психологічним перенапруженням. Засіб для заспокоєння рекомендується застосовувати при легких формах апатії, хронічної втоми, також препарат допомагає боротися з депресією.
  • Дозування: по таблетці до трьох разів на добу, приймати засіб необхідно до їжі.
  • Побічні ефекти: відсутні.
  • Протипоказання: вагітність, годування грудьми.

Валеріана

  • Форма випуску: таблетки, спиртова настойка, чай, капсули.
  • Дія: найвідоміше назва заспокійливого засобу для нервової системи. Застосовується заспокійливий при появі почуття тривоги, порушення сну, розлад серцево-судинної системи, панічної атаки, депресії. Купити заспокійливий засіб вийде в аптеці без рецепта, але перед початком прийому слід проконсультуватися з фахівцем. Компоненти будь-який з лікарських форм коренів валеріани лікарської впливають на реакцію, тому водіям і тим, хто працює з механізмами, слід бути обережними. Дія засобу проявляється не відразу, але відрізняється тривалим ефектом.
  • Дозування: увага! Передозування здатна викликати брадикардію! Нервові захворювання вимагають прийому препарату до їжі по одній таблетці або 20-25 крапель три-чотири рази за день. Курс призначається лікарем в індивідуальному порядку.
  • Протипоказання: вагітність, період лактації, підвищена чутливість, дітям до року.
  • Побічні ефекти: запор, сонливість, зниження працездатності.

Дізнайтеся, як приймати валер'янку.

Трав'яні збори

Злість, агресію, нервовий зрив у чоловіків і жінок можуть викликати різні причини, у представниць прекрасної статі дратівливість здатний викликати період ПМС. Нервові хвороби вимагають уваги, в таких випадках лікарі рекомендують хороші ліки від нервів у вигляді трав'яного збору. Заспокійливий засіб для нервової системи, подарований самою природою, здатна діяти більш ефективно, допомагаючи зняти напруга, нормалізувати сон, при цьому не викликаючи звикання. Серед трав, які використовуються меліса, перцева м'ята, звіробій, корінь валеріани, квіти ромашки.

Рецепт приготування заспокійливого трав'яного збору №1 (від безсоння, знімає дратівливість):

  • По 40 г листя м'яти, вахти.
  • По 20 г шишок хмелю, корінь валеріани.
  • Змішати всі інгредієнти добре, взяти пару столових ложок готового кошти, залити гарячою водою з розрахунку 200 мл Настоювати суміш не менше півгодини, процідити. Процедура прийому проста: випити відвар на ніч.

Рецепт приготування заспокійливого трав'яного збору №2 (нормалізує сон, підвищену нервову збудливість, допомагає зміцнити нервову систему):

  • 40 г коренів валеріани;
  • 60 г квітів ромашки;
  • 80 г плодів кмину.
  • Перемішати компоненти, взяти пару столових ложок суміші, залити склянкою гарячої води, залишаючи настоюватися близько півгодини. Перед вживанням процідити, пити тільки в свежеприготовленном вигляді.

Краплі

Ця форма лікарських препаратів популярна серед людей, адже пити їх зручно, розбавивши трохи водою. Перевага крапель у швидкодії, а також асортименті, широкому і розрахованому на різний бюджет. Серед препаратів легко відшукати недорогі, доступні широкому колу пацієнтів, включаючи незахищені верстви населення (пенсіонерів, дітей). Поширені препарати описані нижче.

Валокордин

  • Дія: заспокійливий засіб з ефектом снодійного, застосовуються при серцевих неврозах, тривожності, дратівливості, страху, безсоння.
  • Дозування: визначається лікарем індивідуально, як і тривалість прийому заспокійливих.
  • Побічні ефекти: сонливість, запаморочення, порушення координації, риніт, кон'юнктивіт.
  • Протипоказання: вагітність, період лактації, підвищена чутливість, хронічні захворювання печінки, нирок.

Корвалол

  • Дія: аналог Валокардина, але не такий швидкодіючий. Згідно інструкції Корвалол являє собою більш м'яке заспокійливе засіб, який допомагає знімати спазми, нормалізує серцебиття. Успішно застосовується при вегетосудинної дистонії і як кишковий спазмолітик.
  • Дозування: за індивідуальною схемою, запропонованої лікарем.
  • Побічні ефекти: сонливість, запаморочення, алергія, зниження концентрації уваги, тому водії повинні приймати краплі з обережністю.
  • Протипоказання: дітям до трирічного віку, вагітним, годуючим мамам, при черепно-мозкових травмах.

Гербион

  • Дія: заспокійливий комплексний препарат на основі рослинних інгредієнтів. Призначають заспокійливі краплі при підвищеній збудливості, відчуття тривоги, дратівливості, безсонні.
  • Дозування: 20-30 крапель, розведених у невеликій кількості води, приймають по схемі (ранній прийом вранці, а далі в обід або перед сном) чотири тижні.
  • Протипоказання: вагітність, період лактації.
  • Побічні ефекти: зниження концентрації та швидкості реакції.

Дитячі препарати

Нервова збудливість, порушення сну, плаксивість, перехідний вік – причини, по яким лікарі можуть прописати заспокійливі засоби для дітей. Ідеальний варіант передбачає, що краще уникати давати немовлятам і дітям старше заспокійливі. Хоча знайти серед запропонованих в аптеках ліки, які безпечні для здоров'я і з відсутністю побічних ефектів, не стане важко. Натуральні напої – трав'яні чаї, Тенотен дитячий, Нотта і ряд інших заспокійливих засобів – застосовуються в педіатричній практиці, поряд з вітамінами.

Від року до 3 років

Навіть заспокійливі засоби на основі рослинних компонентів малюкам треба давати з особливою обережністю. Серед рекомендованих педіатрами (доктором Комаровським) заспокійливих для дітей, у тому числі немовлятам, краплі Бай бай, фіточай Хіпп, таблетки Фенібут, карамельки Пустун. Розлад сну, істерики, нічне нетримання сечі у дитини можуть бути викликані тривогами, страхами від зовнішніх явищ.

Для гіперактивних дітей

Дітям, яким важко концентрувати увагу на чомусь довго всидіти на місці, фахівці рекомендують давати схожі по дії заспокійливі засоби на рослинній основі. Згідно відгуками практикуючих лікарів, найефективніші заспокійливі – це гомеопатичний засіб Тенотен дитячий, сироп Зайченя, Эдас 306, Вередник. До безпечним, але марним відносяться Кортексин, Семакс, Пірацетам, Пантогам. Уникайте прийому дешевих сиропів, щоб не довелося часто відвідувати стоматолога.

Для підлітків

Дратівливість, тривожність, страхи вважаються природними для цього періоду. Перебудова організму, нове уявлення про навколишній світ дається нелегко психіці підлітка. Якщо не вдається впоратися з нервами самостійно, необхідно почати прийом заспокійливих засобів, особливо під час іспитів, депресії або нервового зриву. Поліпшити настрій допоможе заспокійливий збір №1, гомеопатичне засіб Нотта, таблетки Фенібут, Магній. Потужний Феназеп, як бром або Грандаксин, призначаються виключно лікарем!

Як заспокоїти нерви при вагітності

Період виношування дитини для кожної жінки складний – це серйозне випробування на міцність всього організму. Нервова система піддається колосальної навантаженні, та все ж ніяких заспокійливих засобів протягом кожного триместру приймати категорично не рекомендується. Лише у виняткових випадках, щоб заспокоїтися, вагітним дозволяється пити трав'яні збори, представлені в чотирьох різних варіантах, і лише після обов'язкової консультації з фахівцем.

Для годуючих мам

Період годування груддю у жінок пов'язаний з тривогами, недосипанням, депресією, втомою при догляді за новонародженим. Це часто призводить до появи дратівливості, нервової станом годуючої мами. Задерганной, переживає за кожної дрібниці недавно народила жінці в період лактації лікарі рекомендують приймати такі заспокійливі: валеріану, трав'яні чаї з мелісою, м'ятою, робити інгаляції з ефірними маслами.

Седативні препарати для літніх людей

Літнім людям через безлічі супутніх захворювань приймати заспокійливі засоби для нервової системи без консультації лікаря категорично заборонено. Навіть невинне снодійне, яке приймається безконтрольно, зможе серйозно вплинути на самопочуття людини похилого віку, особливо у тих, хто страждає діабетом. Нормалізувати сон, привести нервову систему, урівноважений стан, вгамувати тривогу, підняти настрій – усе це досяжно без прийому навіть недорого заспокійливого засобу, медицина не завжди є панацеєю.

Відео

Слідуючи народній мудрості, що краще один раз побачити, навіть з нетривалих відеороликів вдається детальніше дізнатися про особливості заспокійливого засобу, кому підходять і як застосовуються, ніж просто побачити фото. У доступному форматі представлені рекомендації, які допоможуть відновити нормальну роботу нервової системи, поліпшити настрій, позбавлять від тривоги. Більш докладно про це ви дізнаєтесь з відео нижче.

Меліса від нервів

Меліса -- заспокой-трава

Кошти від стресу

Психотерапевт розповів, як впоратися зі стресом Трагедія А 321

Якщо у вас нервовий дитина

Неслухняна дитина - Школа доктора Комаровського

Трави для нервової системи

Фитоаптека рекомендує. Трави для нервової системи. Методи зняття стресу..

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!