Будова і функції парасимпатичної нервової системи людини, захворювання і їх симптоми

Частинами вегетативної системи є симпатична і парасимпатична нервова система, причому остання має безпосередній вплив і тісно взаємопов'язана з роботою серцевого м'яза, частотою скорочення міокарда. Локалізується вона частково в головному і спинному мозку. Парасимпатична система забезпечує розслаблення і відновлення організму після фізичних, емоційних навантажень, однак не може існувати окремо від симпатичного відділу.

Що таке парасимпатична нервова система

Відділ відповідає за функціональність організму без його участі. Наприклад, парасимпатичні волокна забезпечують дихальну функцію, регулюють серцебиття, розширюють кровоносні судини, контролюють природний процес травлення і захисні функції, забезпечують інші важливі механізми. Парасимпатична система необхідна людині, щоб організм розслабився після фізичного навантаження. При її участі знижується тонус м'язів, нормалізується пульс, звужується зіниця і судинні стінки. Це відбувається без участі людини – довільно, на рівні рефлексів

Основні центри цієї автономної структури – головний і спинний мозок, де зосереджені нервові волокна, що забезпечують максимально швидку передачу імпульсів для роботи внутрішніх органів, систем. З їх допомогою можна контролювати артеріальний тиск, проникність судин, серцеву діяльність, внутрішню секрецію окремих залоз. Кожен нервовий імпульс відповідає за певну частину тіла, яка при його порушенні починає реагувати.

Все залежить від локалізації характерних сплетень: якщо нервові волокна знаходяться в області тазу, то відповідають за фізичну активність, а в органах травної системи – через секрецію шлункового соку, перистальтику кишечника. Будова вегетативної нервової системи має наступні конструктивні відділи з унікальними функціями для всього організму. Це:

  • гіпофіз;
  • гіпоталамус;
  • блукаючий нерв;
  • епіфіз.

Так позначені головні елементи парасимпатичних центрів, а додатковими структурами вважаються наступні:

  • нервові ядра потиличної зони;
  • крижові ядра;
  • серцеві сплетення для забезпечення поштовхів міокарда;
  • підчеревне сплетіння;
  • поперекове, чревные і грудні нервові сплетення.

Симпатична і парасимпатична нервова система

Порівнюючи два відділу, основна відмінність очевидно. Симпатичної відділ відповідає за активність, реагує в моменти стресу, емоційного збудження. Що ж стосується парасимпатичної нервової системи, то вона «підключається» в стадії фізичного і емоційного розслаблення. Ще однією відмінністю є медіатори, які здійснюють перехід нервових імпульсів в синапсах: в симпатичних нервових закінченнях це норадреналін, в парасимпатичних – ацетилхолін.

Особливості взаємодії відділів

Парасимпатический відділ вегетативної нервової системи відповідає за безперебійну роботу серцево-судинної, сечостатевої та травної систем, при цьому має місце парасимпатична іннервація печінки, щитоподібної залози, нирок, підшлункової залози. Функції різні, а вплив на органічний ресурс комплексне. Якщо симпатичний відділ забезпечує збудження внутрішніх органів, то парасимпатический – допомагає відновлювати загальний стан організму. Якщо виникає дисбаланс двох систем, хворий має потребу в лікуванні.

Де розташовані центри парасимпатичної нервової системи

Симпатична нервова система конструктивно представлена симпатичним стовбуром у два ряди вузлів з обох боків від хребта. Зовні структура представлена ланцюжком з нервових грудочок. Якщо торкнутися елемент так званого розслаблення, парасимпатична частина вегетативної нервової системи локалізується в спинному і головному мозку. Отже, від центральних відділів з головного мозку імпульси, які виникають у ядрах, йдуть у складі черепно-мозкових нервів, від крижових відділів – у складі тазових внутренностных нервів, досягають органів малого тазу.

Функції парасимпатичної нервової системи

Парасимпатичні нерви відповідають за природне відновлення організму, нормальне скорочення міокарда, тонус м'язів і продуктивне розслаблення гладких м'язів. Парасимпатичні волокна відрізняються локальною дією, але в підсумку діють спільно – сплетеннями. При локальному ураженні одного з центрів, що страждає вегетативна нервова система в цілому. Вплив на організм комплексне, а лікарі виділяють наступні корисні функції:

  • розслаблення окорухового нерва, звуження зіниці;
  • нормалізація кров'яний циркуляції, системного кровотоку;
  • відновлення звичного дихання, звуження бронхів;
  • зниження артеріального тиску;
  • контроль важливого показника глюкози в крові;
  • скорочення частоти серцевих скорочень;
  • уповільнення проходження нервових імпульсів;
  • зниження очного тиску;
  • врегулювання роботи залоз травної системи.

Крім того, парасимпатична система допомагає судинах головного мозку і статевих органів розширюватися, а гладким м'язам прийти в тонус. З її допомогою відбувається природне очищення організму за рахунок таких явищ, як чхання, кашель, блювота, походи в туалет. До того ж, якщо починають проявлятися симптоми артеріальної гіпертонії, важливо розуміти, що за серцеву діяльність відповідає вищеописана нервова система. Якщо одна зі структур – симпатична або парасимпатична виходять з ладу, необхідно вживати заходів, оскільки вони тісно пов'язані між собою.

Хвороби

Перш ніж використовувати ті чи інші медичні препарати, робити дослідження, важливо правильно діагностувати захворювання, пов'язані з порушеною роботою парасимпатичної структури головного і спинного мозку. Проблема зі здоров'ям проявляється стихійно, вона здатна вразити внутрішні органи, вплинути на звичні рефлекси. В основі можуть лежати наступні порушення організму будь-якого віку:

  1. Циклічний параліч. Хвороба спровокована циклічними спазмами, сильним пошкодженням окорухового нерва. Захворювання виникає у пацієнтів різного віку, супроводжується дегенерацією нервів.
  2. Синдром окорухового нерва. У такій непростій ситуації зіниця може розширюватися без впливу потоку світла, чому передує пошкодження афферентного ділянки дуги зіничного рефлексу.
  3. Синдром блокового нерва. Характерний недуга проявляється у пацієнта незначним косоокістю, непомітним для простого обивателя, при цьому очне яблуко спрямоване всередину або вгору.
  4. Травмовані відводять нерви. При патологічному процесі одночасно поєднуються в одній клінічній картині косоокість, роздвоєння зору, виражений синдром Фовиля. Патологія зачіпає не тільки очі, але і лицьові нерви.
  5. Синдром трійкового нерва. Серед основних причин патології лікарі виділяють підвищену активність хвороботворних інфекцій, порушення системного кровотоку, ураження кірково-ядерних шляхів, злоякісні пухлини, перенесена черепно-мозкова травма.
  6. Синдром лицьового нерва. Спостерігається очевидний перекіс обличчя, коли людині довільно доводиться посміхатися, при цьому відчуваючи хворобливі відчуття. Частіше це ускладнення перенесеного захворювання.

Відео

Парасимпатична нервова система

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!