Що це таке месенджер для обміну миттєвими повідомленнями

Програми, за допомогою яких можна передавати між користувачами повідомлення та інший контент називають месенджера. Їх популярність на сьогоднішній день колосальна, тому розробники мають мільярдні прибутки. Якщо не зовсім зрозуміло, месенджер – що це таке, то в двох словах – це програма для миттєвого обміну повідомленнями. Працюють такі утиліти за допомогою інтернет-з'єднання.

Що таке месенджери, і якими вони бувають

У перекладі з англійської месенджер – «зв'язковий» або «кур'єр». Відмінність програми від електронної пошти в тому, що повідомлення передаються дуже швидко. За допомогою E-mail так швидко розмовляти не вийде, адже опитування скриньки проводитися раз на 5-10 хвилин. Якщо порівнювати з реальним життям, то можна сказати, що електронна пошта – це листи, а месенджери – телеграми. Користувачі такі утиліти нерідко називають інтернет-пейджер, так як технологія обміну інформацією дуже схожа на простий приймач персонального виклику, але надає набагато більше можливостей.

Для обміну текстовими повідомленнями

Система обміну миттєвими повідомленнями працює так: коли з'являються на лінії всі абоненти, записані в телефоні або контакт-листі, вас про це сповіщають. Точно так само ваші друзі бачать, що ви перебуваєте в мережі. При цьому ви можете обмінюватися інформацією, яку видно на панельці вашого екрану і у вікні гаджета співрозмовника, практично відразу. Єдине, що потрібно для такого спілкування – однаковий месенджер з людиною, з яким ви хочете обмінюватися повідомленнями.

З функцією дзвінка в будь-яку точку світу

Месенджери дають безкоштовну або платну можливість не тільки обмінюватися обміну інформацією. Деякі програми надають шанс дзвонити на мобільні й стаціонарні телефони в будь-яку точку світу. Єдиний мінус такого спілкування – наявність інтернету. Якщо користувач, з яким ви хочете зв'язатися, знаходиться поза зоною дії мережі, то розмови не вийде. З ним можна буде спілкуватися після того, коли з'явиться онлайн.

З можливістю відеозв'язку

Деякі універсальні месенджери значно розширюють можливості для бізнесменів. З появою відео стало легко розробляти стратегії, приймати рішення, затверджувати документи. Ряд керівників високого рангу користуються відеоконференціями. Співробітники великих компаній більшу частину робочого часу проводять на переговорах або у відрядженнях. Послуга відеозв'язку істотно знижує витрати, пов'язані з вимушеним відривом службовців від роботи для переїзду або перельоту до місця ділової зустрічі, з оплатою витрат.

Як працює додаток мессенджер

Багато люди частіше використовують кілька месенджерів з різними функціоналами. Необхідність в різних мережах обміну обумовлена тим, що прямого зв'язку між ними. Кожна утиліта має свого розробника, окремий сервер, протокол, особливі правила використання. Проте всі месенджери, працюють в одному напрямку – швидкий контакт з потрібною людиною або групою людей.

З їх допомогою передаються не тільки текстові або голосові повідомлення, але й графічні. На ринку технологій лідирують мобільні версії з системою Android , але чимала кількість користувачів встановлюють програми миттєвого обміну файлами і на ПК. Програми займають мало місця в системній пам'яті, вимогливі до швидкості інтернету, відмінно працюють в умовах Wi-Fi з'єднання.

Популярні месенджери

Сучасний месенджер – що це взагалі таке, вже розібралися. Кількість програм з текстовими чатами, голосовим спілкуванням велике і воно постійно зростає. Вибрати для себе відповідне програмне забезпечення не складе труднощів, але краще орієнтуватися на перевагу абонентів зі списку контактів, щоб забезпечити ефективний зв'язок з великою кількістю людей. Перед тим як скачати ту чи іншу популярну утиліту, варто більше дізнатися про їх переваги та недоліки.

Whatsapp

Одна з найпопулярніших програм для смартфонів, яке дає швидку можливість своїм користувачам обмінюватися безкоштовними повідомленнями. Позбавляє від необхідності платити за обмін даними інтернет-з'єднання. Що можна отримати після установки програми Whatsapp:

  • підтримку найбільш популярних мобільних платформ;
  • створення групових чатів;
  • пересилання аудіо-, відеофайлів, фотографій;
  • необмежений обмін текстовими повідомленнями зі своєю аудиторією.

Розробником Whatsapp є американський програміст і підприємець родом з України Ян Борисович Кум. Месенджер дуже функціональний, тому розібратися з ним зможе будь-яка людина, який має найменші знання користувача мобільним інтернетом. Серед мінусів можна відзначити неправильне відображення статистики на деяких пристроях. Проект не має версії програми для персонального комп'ютера.

Viber

Тим, хто не знайомий з Вайбер месенджер – що це взагалі таке, буде цікаво дізнатися. Додаток доступний і для Android, і для системи Віндовс. Програма відмінно працює в мобільній версії і на комп'ютері, причому для ПК доступні ті ж самі основні функції. Сильною стороною Viber вважається видалення повідомлення не тільки у себе, але і у свого співрозмовника. Можливість створювати публічні чати і канали дозволяють користувачам вважати додатком найкращим корпоративним месенджером.

Розробили Вайбер білоруси, а першою аудиторією клієнта були власники iPhone. Але вже через 2 роки була запущена версія бази для Android. Популярність програми обумовлена можливістю безкоштовних дзвінків і ідеального якості зв'язку. До мінусів можна віднести передачу тільки медіафайлів, відсутність відеозв'язку (тільки на клієнта з сервісами Windows). Плюси Viber:

  • швидка авторизація;
  • відсутність реклами;
  • відправка відео, анімації та інших медіафайлів у чатах;
  • різні наклейки, допомагають передавати настрої співрозмовників.

Messenger в Facebook

Сервіс обміну повідомленнями від Фейсбук відрізняє той факт, що він синхронізується і з акаунтами друзів даної соціальної мережі, і з телефонною книгою. Серед плюсів Facebook messenger можна виділити оптимізацію під слабке інтернет-з'єднання (Lite версія), абсолютну безкоштовність програми, підтримку безлічі мов. Потрібно згадати і про нестачу програми. Самий головний, обговорюваний користувачами мінус – на нових мобільних пристроях відзначаються системні помилки. Основні можливості Messenger у Facebook:

  • лаконічний інтерфейс;
  • групові бесіди;
  • відеодзвінки;
  • ексклюзивні смайли, наклейки, стікери;
  • захист листування, особистих даних.

Skype

У створенні програми брали участь швед Н. Зеннстрем з данцем Янусом Фріїс. Сьогодні Скайп – це безкоштовне програмне забезпечення, що забезпечує відео і голосовий зв'язок через інтернет між ПК, а також платні дзвінки на стаціонарні і мобільні телефони. За допомогою цієї програми можна здійснювати конференц-дзвінки, забезпечувати передачу файлів і безкоштовних повідомлень. Головний мінус програми – необхідність високошвидкісного стабільного підключення до мережі інтернет. Користувачі відзначають часто неякісне відео з'єднання. До плюсів Скайп відносять:

  • ідеальний месенджер для дистанційного навчання;
  • миттєве з'єднання з людиною, що знаходиться в іншій точці планети;
  • підтримка більшості операційних систем.

Telegram messenger

Безкоштовний месенджер для смартфонів, комп'ютерів і планшетів був розроблений Павлом Дуровим – російським програмістом, підприємець, одним з творців соцмережі Вконтакте. Програма орієнтована на весь світ і вважається найбезпечнішою серед всіх. Інші мобільні месенджери не мають такої мережної захищеності, як Telegram messenger.

Творці подбали про збереження даних і особистого листування своїх користувачів, використовуючи сильні алгоритми шифрування. Месенджер дуже зручний в освоєнні, а якщо щось незрозуміло, служба підтримки прийде на допомогу цілодобово. Мінус програми – відсутність голосових дзвінків, хоча, судячи з відгуків, не всім користувачам потрібна ця послуга.

Google talk

Що таке месенджер в телефоні від провідних розробників світу, в загальних рисах зрозуміло. Однак не всім користувачам популярних протоколів відомо, що існує подібне програмне забезпечення від компанії Google. Особливістю програми є близька інтеграція з Gmail, ICQ, Mail.ru агента і використання сторонніх додатків протоколу XMPP. Переваги Google Talk – відмінна якість з'єднання, повністю безкоштовний месенджер. Мінус – потрібно наявність облікового запису Gmail.

IMessenger

Фірмовий сервіс обміну миттєвими повідомленнями створила і компанія Apple. Додаток зовні нагадує стандартний чат, але текстове поле збільшено спеціально для великого екрану iPad. Елемент графічного інтерфейсу займає два рядки і динамічно розширюється. Крім листування, програма відправляє фото і відео з галереї або зняті на телефон (планшет).

Щоб знайти співрозмовників, необхідно ввести номер телефону або пошту, що сильно спрощує пошук контакту. Головна перевага месенджера, що він абсолютно безкоштовний. Користувачі оплачують тільки вартість інтернет-трафіку, що надає їх стільниковий оператор. Хоча розробники впровадили кращі протоколи шифрування і зручну клієнтську програму, спілкуватися через Instant Messenger можна тільки з власниками iPhone або iPad.

Mail.ru Агент

Російська месенджер з можливістю відправки СМС, голосового та відеозв'язку. Належить, як iCQ, власнику Mail.ru Group. Хоча месенджер поступається по полярності аналогічним засобам зв'язку, але з кожним роком кількість користувачів збільшується. Зараз компанія випустила нову версію Агента, при якій абоненти системи Windows Live можуть телефонувати не тільки між собою, але і з власниками Android і iOS. У дзвінках реалізовані всі потрібні функції: звуковий сигнал, блокування мікрофона, вибір камери, гучний зв'язок. Дзвінки через Агент платні, але ціни помірні.

Як встановити месенджер на телефон

Стало зрозуміло, месенджер – що це таке, а зараз треба розібратися, як його встановлювати. Завантажити програму можна безкоштовно з Google Play, Play Market або інших схожих сервісів. По завершенні установки отримати доступ до месенджера можна після авторизації. Вимоги до реєстрації у кожного свої додатки, але всі вони доступні і прості. Видалити месенджер можна теж без проблем. Як правило, кнопа видалення будь-якої програми знаходиться в налаштуваннях.

Відео

Порівняння найпопулярніших месенджерів від сайту Keddr.com

5 СЕКРЕТНИХ МЕСЕНДЖЕРІВ ДЛЯ ПАРАНОЇКІВ БЕЗПЕКИ

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!