Симптоми і лікування жовчнокам'яної хвороби

Проблеми з жовчним міхуром на сьогоднішній день поширене явище, нерідко в ньому утворюються камені. Представниці прекрасної статі більше схильні до такої недуги. Жовчнокам'яна хвороба (ЖКБ) частіше виявляється у людей із зайвою вагою і старшої вікової категорії, а ось діти майже не стикаються з цим захворюванням. Якщо з'являються симптоми каменів у жовчному міхурі, то слід звернутися до лікаря, пройти діагностику і негайно приступати до лікування, якщо наявність хвороби підтвердиться.

Що таке жовчнокам'яна хвороба

Якщо в жовчному міхурі, його протоках або печінки формуються камені (конкременти) – це жовчнокам'яна хвороба. Існує два основні чинники, які призводять до захворювання: застій жовчі в міхурі і збільшення концентрації солей з причини порушеного обміну речовин (з жовчі випадає осад). Конкременти можуть сформуватися в жовчному, його протоках, в печінці. Камені мають різну форму, розміри, склад, як можна побачити на фото. Іноді желчнокаменное захворювання викликає появу холециститу – запального процесу жовчного міхура.

До основних збудників їх формування конкрементів відносять:

  • неправильне харчування (голодування, переїдання, вживання шкідливих продуктів);

  • захворювання підшлункової залози;
  • малорухливий спосіб життя;
  • виношування дитини;
  • тривалий прийом гормональних протизаплідних засобів.

Жовчнокам'яну хворобу поділяють за стадіями розвитку (з урахуванням результатів УЗД). Класифікація виглядає так:

  1. Початкова (предкаменная) щабель. Характеризується наявністю жовчі густої консистенції і формуванням піску в міхурі. В жовчі утворюється суспензія. Таку стадію ще можна звернути, якщо вибрати грамотний метод терапії, дотримуватися здорового харчування.

  2. Для другої стадії нормальним явищем вважається утворення каменів: декілька конкрементів невеликого розміру.
  3. Третій етап ЖКБ – хронічна форма калькульозного холециститу. Жовчний міхур заповнюється камінням різних габаритів, які здатні деформувати міхур.
  4. Ускладнений холецистит супроводжується розвитком різноманітних патологій.

Симптоми каменів у жовчному міхурі

Практично завжди поява каменів у жовчному міхурі не має явної симптоматики, клінічних ознак. Такий період може тривати дуже довго: приблизно від 3 до 10 років. Симптоми каменів у жовчному міхурі у жінок і чоловіків залежать від чисельності конкрементів, їх розташування і габаритів. Ознаки хвороби жовчного міхура виглядають наступним чином:

  • сильні, гострі напади болі, кольки під ребрами з правого боку і поряд з печінкою;

  • нудота, іноді блювота;
  • здуття живота, запори або діарея, калові маси втрачають колір;
  • підвищення температури тіла;
  • пожовтіння шкіряного покриву, слизових оболонок;
  • часті відрижки повітрям, відчуття гіркоти в ротовій порожнині.

Діагностика ЖКБ

Правильна своєчасна діагностика МКБ (сечокам'яної хвороби) – це необхідний курс терапії і шанс вберегтися від наслідків небезпечної недуги. Є кілька шляхів виявлення каменів у жовчному міхурі:

  1. Лабораторні способи:

    • біохімічне обстеження крові;
    • загальний аналіз крові.
  2. Інструментальні методики:
    • ультразвукове дослідження жовчного мішка, печінки (виявляє камені в 94% випадків);
    • рентгенографія;
    • ендоскопія;
    • холецисто-холангіографія (часто призначається перед лапароскопією);
    • ендоскопічна ультрасонографія.

Чим небезпечні камені в жовчному

Якщо не звернути уваги на симптоми хвороби жовчного міхура, не позбутися від конкрементів своєчасно, то можлива поява серйозних загострень:

  • виникнення гострої форми запалення стінок жовчного міхура;

  • закупорювання шляхів, сечовивідних жовч, що загрожує розвитком інфекції, хронічного холециститу;
  • розрив жовчного, який може стати причиною запального процесу в очеревині (перитоніт);
  • кишкова непрохідність, попадання великих каменів в кишечник;
  • ризик розвитку ракової пухлини жовчного міхура.

Лікування без операції

Багато хто цікавиться, як розчинити камені в жовчному міхурі безопераційним шляхом, без ліків. Є кілька результативних способів, які допомагають подолати недугу на перших етапах розвитку, коли конкременти мають маленькі розміри. У їх числі спеціальний дієтичний раціон, народні лікувальні засоби та медичні препарати.

Дієтою

При жовчнокам'яній серйозної хвороби необхідно дотримуватися дробовий раціон: п'ять-шість разів на день. Їжа, дозволена на лікувальній дієті, виявляє жовчогінну дію, харчування малими порціями по годинах сприяє виходу жовчі. Така дієта є і профілактикою захворювання. Меню людини, що страждає МКБ, має обов'язково включати тваринні білки, продукти з магнієм. Дієта при каменях у жовчному міхурі, як будь-яке інше лікувальне харчування, ділить їжу на «можна»/«не можна». Дозволяється є:

  • нежирне м'ясо, риба;

  • крупи (гречка, вівсяні пластівці і т. д.);
  • молочку: сир, сир, молоко (не більше 5% жирності);
  • овочі, фрукти: цвітна капуста, морква, кабачки, гарбуз, кавун, яблука;
  • напої: мінералка без газу, компот, сік, морс.

Продукти, які не рекомендується вживати:

  • жирне м'ясо, риба, печінка, сало, тельбухи;

  • вершкове масло (дозволяється іноді додавати зовсім небагато в кашу);
  • копченості, соління, ковбаса;
  • гостре, смажене і кисле;
  • жирні бульйони;
  • редиска, огірки, цибуля, часник, баклажани, спаржа, бобові;
  • алкогольні напої, какао, кави.

Народними засобами

Лікування ЖКБ народними засобами спрямовано на дві основні цілі: звільнення від нападу коліки, а також попередження формування конкрементів у майбутньому. Ефективна методика для купірування нападу: потрібно трохи розігріти камфорне масло, обмокнуть шматочок марлі, докласти під ребра з правого боку. «Бабусині» рецепти для виведення каменів з жовчного міхура та для відтоку жовчі:

  1. Заварити траву і коріння петрушки. Міцний відвар пити в будь-якій кількості.

  2. Гарний жовчогінний засіб – кукурудзяні рильця. Береться 10 г сировини, яке заливається одним склянкою гарячої води. Гріти на пару півгодини, остудити, процідити, долити кип'яченої води, для отримання об'єму 200 мл Приймати по склянки перед прийомом їжі.
  3. Для розчинення конкрементів змішати по 10 г трави гіркого полину, кореня кульбаби, квітів безсмертника, кори крушини, а ще додати 40 г кореня марени. Склянкою окропу залити дві столові ложки суміші, тримається на бані 25 хвилин. Випивати вранці і по склянці.
  4. Беремо 2 столові ложки коренів пирію повзучого, заливаємо гарячою водою (1 стакан). Прокип'ятити 10 хвилин, почекати, поки охолоне. Приймати лікарський засіб три рази на день по третині склянки до їжі.

Таблетками

Якщо болить жовчний міхур, то вилікувати без операції можна спеціальними препаратами – аналогами кислот, що знаходяться в жовчі («Хенохол», «Урсосан», «Урсофальк» і так далі). Поряд з таким методом лікування може здійснюватися прийом медикаментів, які активізують вироблення жовчі («Холосас», «Алохол», «Лиобил»). Препарати для руйнування каменів, які виписує гастроентеролог, використовують, якщо конкременти мають габарити не більше 2 див. Тривалість терапії становить не менше 6 місяців.

Способи видалення каменів з жовчного міхура

Коли камені в жовчному міхурі зросли до великих розмірів, то при такому діагнозі без оперативного втручання обійтися не вийде. Сучасна медицина пропонує варіанти видалення конкрементів з організму, які безболісні, вони дають більше гарантій того, що камені повторно не сформуються. Хірургічне втручання проводиться за певними показаннями. Сьогодні лікарі роблять класичні порожнинні операції, лапароскопію, дроблення каменів ультразвуком.

Операція

Наявність каменів не вважається причиною для оперативного втручання. Хірург призначає його тільки тоді, коли є конкретні клінічні симптоми: жовчні коліки, ниючі, тупі больові відчуття, тяжкість під ребрами праворуч, часта відрижка, гіркий смак у роті, печія. Стандартна операція (холецистектомія) найчастіше здійснюється за екстреними свідченнями. Виконується загальний наркоз. Хворому видаляють жовчний міхур, при необхідності роблять дренування проток. Рану зашивають, до ложа міхура ставлять дренаж.

Лапароскопія

Останнім часом камені часто видаляють за допомогою лапароскопії. Конкременти виймаються троакарами, спеціальними провідниками з металу, введеними в очеревину. Порожнина живота наповнюють вуглекислим газом, в розріз вводиться трубка апарату, який буде передавати зображення на монітор. Доктор витягає камені, а на судини та протоки жовчного міхура встановлює скоби. Показання до операції: калькульозний холецистит.

Ультразвукове дроблення каменів

Желчнокаменные хвороби іноді є причиною направлення на ультразвукове дроблення конкрементів (літотрипсія). Ультразвук руйнує камені, розбиваючи їх на маленькі частинки (не більше 3 мм). Дрібні шматочки виходять в дванадцятипалу кишку по жовчних протоках. Така різновид операції підходить тим хворим, у яких виявлено до 4-5 штук холестеринових великих каменів.

Відео про ознаки жовчнокам'яної хвороби

Желчнокаменное захворювання є серйозною проблемою, тому його своєчасне виявлення допоможе уникнути ускладнень. Якщо хочете заздалегідь дізнатися про всі симптоми цієї небезпечної недуги, то варто подивитися пізнавальний відеоролик. Лікар розповість про перших ознаках появи хвороби, причини її розвитку і яким чином здійснюється лікування жовчного міхура.

Жовчнокам'яна хвороба. Від чого жовч згущується

Відгуки про лікування

Ганна, 34 рокиПісля лапароскопії (видалення жовчного міхура) я два роки дотримувалася суворої дієти: нічого жирного, солоного, гострого, копченого. Природно, з раціону була вилучена алкогольна продукція. Зараз я відчуваю себе набагато краще, щороку відвідую гепатолога. Поки на здоров'я не скаржуся.
Ілля, 25 роківСталося так, що практично всі члени нашої родини мають проблеми з жовчним міхуром, нирками. Мені теж «пощастило» отримати у спадок ЖКБ. Операція не знадобилася, доктор прописав таблетки плюс дієтичне харчування, завдяки яким камені розчинилися.
Тетяна, 62 рокиПару місяців мучилася від болю під ребрами з правого боку, нудоти, почалися проблеми зі стільцем. Вирішила пройти обстеження у лікаря-гастроентеролога. Виявилося, що жовчний міхур з камінням і піском. Позбулася проблеми за допомогою дроблення ультразвуком. Поки нічого не турбує.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!